// //
سلامت

یبوست ناشی از کتو – آیا رژیم کتو باعث یبوست می شود؟

رژیم کتو (کیتو یا کیتوژنیک) با کم کردن مصرف کربوهیدرات و تمرکز بر سوزاندن چربی، به کاهش وزن کمک می کند. هدف از این رژیم کاهش وزن سریع، احساس سیری بیش تر و کم کردن اشتها است.

در رژیم کتو مصرف کربوهیدرات ها به شدت کاهش یافته و فرد بیشتر بر افزایش مصرف چربی و پروتئین تمرکز می کند.

کاهش حرکات روده و یبوست ناشی از کتو چیز عجیبی نیست. این رژیم، فاقد مواد غذایی غنی از فیبر است و منجر به یبوست کتو می شود.

خوشبختانه، راه‌هایی برای حفظ این رژیم غذایی و اجتناب از یبوست ناشی از کتو وجود دارد. 

در اینجا بیشتر به علل یبوست ناشی از کتو، درمان و پیشگیری از آن، و زمان مراجعه به پزشک خواهیم پرداخت.

بخوانید: رژیم کتو چیست و چگونه کار می کند؟ – فواید و مضرات رژیم کتو

بخوانید: فواید و خطرات رژیم کتوژنیک – نقش رژیم کتوژنیک در پیشگیری و درمان سرطان

چه چیزی موجب یبوست کتو می شود؟

افراد ممکن است به چند دلیل دچار یبوست کتو شوند. رژیم کتو معمولا فیبر کمی دارد، اما افرادی که از این رژیم پیروی می کنند ممکن است لبنیات بیشتری مصرف کنند و آب کمتری بنوشند. ترکیب این عوامل می تواند منجر به یبوست شود.

۱. رژیم غذایی کم فیبر

در رژیم کتو مصرف کربوهیدرات بسیار اندک (کمتر از ۵۰ گرم در روز) است. در عوض، عمدتا از چربی ها و پروتئین های بیشتری استفاده می شود. 

مصرف فیبر بسیار مهم است. فیبر محلول، آب را جذب و و روده را تشویق به تحرکت می کند. از سوی دیگر، فیبر نامحلول به عنوان یک عامل حجیم عمل می کند.

کاهش مصرف فیبر ممکن است میکروبیوم های روده که تا حدی مسئول تجزیه مواد غذایی هستند، را تغییر دهد. کمبود فیبر به این معنی است که تا ۵۰٪ از افرادی که از رژیم کتو پیروی می کنند در برخی مواقع یبوست را تجربه می کنند.

بخوانید: ۸ صبحانه با فیبر بالا برای سلامت روده

۲. افزایش لبنیات

دوستداران لبنیات ممکن است از کتو به دلیل داشتن پنیر، ماست و خامه که منابع چربی و پروتئین هستند لذت ببرند. لبنیات به دلیل دارا بودن لاکتوز (نوع قند موجود در شیر) یکی از دلایل شایع یبوست است. هضم لاکتوز برای بسیاری از افراد سخت است و می تواند منجر به نفخ، حالت تهوع و یبوست شود.

۳. کاهش مصرف آب

نوشیدن مقدار زیادی آب برای عملکردهای بدن، از جمله حرکات منظم روده، مهم است. با کاهش مصرف میوه و سبزیجات، ممکن است مصرف آب بدون اینکه متوجه شوید کاهش یابد.

کاهش ناگهانی مصرف کربوهیدرات باعث کم آبی بدن و عدم تعادل الکترولیت ها می شود. 

چگونه می توان یبوست ناشی از کتو را درمان کرد؟

پیروی از رژیم کتو بسیار سخت و حفظ آن بسیار دشوار است. برای رعایت رژیم کتو و رفع یبوست، موارد زیر را امتحان کنید:

  • فیبر رژیمی بیشتری اضافه کنید: زنان باید روزانه ۲۵ گرم فیبر و 
  • ورزش کنید: فعالیت بدنی می تواند به منظم نگه داشتن حرکات روده کمک کند. ورزش هوازی به ویژه می تواند با تشویق روده ها به انقباض، یبوست را بهبود بخشد. پیاده روی سریع روزانه، دویدن سبک یا ورزش با شدت بالا ممکن است به تنظیم حرکات روده کمک کند.
  • روده خود را تحریک کنید: مایعات کافی بنوشید و سعی کنید به طور مرتب به توالت بروید. می توانید برای تحریک روده از مکمل فیبر یا شیاف استفاده کنید. قبل از مصرف خودسرانه داروهای ملین، با پزشک خود مشورت کنید.
  • نوشیدن آب را افزایش دهید: هیدراتاسیون کافی برای از بین بردن مواد زائد بدن ضروری است. از رنگ ادرار به عنوان شاخص هیدراتاسیون استفاده کنید. هر چه ادرار تیره تر باشد، کم آبی تان بیشتر می شود.
  • مصرف لبنیات را کاهش دهید: اگر مشکوک هستید که لبنیات باعث یبوست شما می شود، مصرف آن را کاهش داده و یا از آن اجتناب کنید.

بخوانید: ۱۱ مورد از بهترین درمان های خانگی یبوست

سایر عوارض جانبی احتمالی ناشی از یبوست کتو

پیروی از رژیم کتو همچنین می تواند منجر به عوارض جانبی کوتاه مدت دیگری فراتر از یبوست کتو شود. همراه بودن یبوست  با علائم زیر، آنفولانزای کتو نامیده می شود: 

بخوانید: خیمازه کشیدن در حین ورزش – آیا باید به پزشک مراجعه کرد؟

چگونه از یبوست کتو جلوگیری کنیم؟

در حین رژیم کتو، بسیاری از درمان‌های یبوست کتو نیز می‌توانند به عنوان اقدامات پیشگیرانه عمل کنند. راه های جلوگیری از یبوست کتو عبارتند از:

افزودن بیشتر غذاهای پر فیبر و کم کربوهیدرات مجاز به کتو مانند کنگر فرنگی و زغال اخته

اگر به تازگی رژیم کتو را آغاز کرده اید، کربوهیدرات را کم کم کاهش دهید و چربی‌ها و غذاهای غنی از پروتئین مصرف کنید.

همچنین، به محض احساس نیاز به دستشویی تخلیه روده، حتما به دستشویی بروید. با نگه داشتن یا محدود کردن خود از اجابت مزاج، می‌توانید بر عملکرد ماهیچه‌هایتان تاثیر منفی گذاشته و اجابت مزاج را سخت‌تر کنید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

توصیه می شود قبل از اینکه رژیم غذایی جدیدی مانند کتو را امتحان کنید، با پزشک صحبت کنید. 

یبوست مزمن همچنین می تواند بر سلامت روان فرد تاثیر بگذارد. یک مطالعه در سال ۲۰۲۰ بر روی افراد مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر غالب با یبوست (IBS)، نشان داد که تقریبا یک سوم آن ها علائم افسردگی را نشان می‌دهند که در بین زنان شایع‌تر است.

علاوه بر این، رژیم کتو می تواند باعث کاهش فشار خون، سنگ کلیه، یبوست، کمبود مواد مغذی و افزایش خطر بیماری قلبی شود. پیروی از رژیم های غذایی سخت مانند کتو همچنین می تواند باعث انزوای اجتماعی یا اختلال در غذا خوردن شود. کتو برای کسانی که به هر بیماری مربوط به پانکراس، کبد، تیروئید یا کیسه صفرا مبتلا هستند می تواند خطرناک باشد.

بخوانید: علائم و درمان یبوست مزمن ایدیوپاتیک – چگونگی کنترل آسیب روانی ناشی از آن

منبع: health

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *