// //
سلامتورزش

خیمازه کشیدن در حین ورزش – آیا باید به پزشک مراجعه کرد؟

خمیازه، که معمولا با خستگی یا بی حوصلگی همراه است، یک رفلاکس ذاتی توسط سیستم عصبی مرکزی (مغز) می باشد. شما نمی توانید زمان و مکان خمیازه را کنترل کنید. بنابراین اگه شما هم خمیازه کشیدن در حین ورزش را تجربه کرده اید، نیازی نیست به دنبال راهی برای قطع آن باشید. اما شاید برایتان سوال باشد که خمیازه کشیدن در حین ورزش چه دلیلی دارد؟ در ادامه به دلایلی که موجب خمیازه کشیدن در حین ورزش می شوند، خواهیم پرداخت.

دلایل خمیازه کشیدن در حین ورزش چیست؟

استرس دارید یا مضطرب هستید

برخی افراد معتقدند، خمیازه کشیدن میزان اکسیژن دریافتی بدن را افزایش می دهد، زیرا با خمیازه کشیدن مقدار زیادی هوا تنفس می کنید. اما براساس نتایج منتشر شده از یک مطالعه‌ در نوامبر ۱۹۸۷ در مجله ​Behavioral and Neural Biology، این نظریه رد شده است. با این حال، خمیازه می تواند جریان خون به مغز را افزایش داده، که این امر می تواند تمرکز را بهبود بخشد.

بسیاری از افراد نمی دانند که خمیازه کشیدن نیز با استرس و اضطراب همراه است و بیشتر ممکن است قبل از یک رویداد بزرگ یا یک جلسه تمرینی آن را تجربه کنید. طبق برخی مطالعات، خمیازه می‌تواند جریان خون را در مغز افزایش دهد و به شما کمک کند که تمرکز بیشتری داشته باشید.

دمای بدنتان بالاست

اصلی ترین دلیل خمیازه کشیدن در حین ورزش، افزایش دمای مرکزی بدن و نیاز به پایین آوردن دما است. به این کار تنظیم حرارت گفته می شود. استنشاق هوای خنکتر محیط، به کاهش دمای مرکزی بدن و مغز کمک می‌کند.

وقتی خمیازه می‌کشید، ماهیچه‌های فک منقبض شده و جریان خون به آن عضلات افزایش می‌یابد. با خمیازه کشیدن و ورود هوای خنک، خون در ماهیچه های فک خنک شده و سپس به مغز و سایر قسمت های بدن می رسد. این امر نوعی تعریق نامحسوس است که مانع از دست رفتن آب بدن به صورت عرق می شود.

محققان در یک مطالعه در ماه مه ۲۰۱۴ در مجله ​Physiology & Behavior​، ۱۲۰ نفر را برای پیاده روی در طول زمستان و تابستان انتخاب کردند و دریافتند که شرکت کنندگانی که در تابستان پیاده روی می کنند، بیشتر خمیازه می کشند.

در حال ورزش با شدت بالا هستید

خمیازه کشیدن در حین ورزش، به نوع و شدت ورزش نیز بستگی دارد. ورزش هایی که معمولا باعث خمیازه می‌شوند شامل تمرینات تناوبی با شدت بالا (HIIT) و تمرین‌هایی که گروه‌های عضلانی بزرگ را هدف قرار می‌دهند، مانند ورزش پایین تنه با وزنه، هستند.

هنگام انجام این ورزش ها، تمام ماهیچه های اصلی بدن درگیر و در نتیجه منجر به افزایش چشمگیر دمای مرکزی بدن می شود.

نوشیدن مایعات یا آب خنک، شستن دهان با آب یخ، پوشیدن لباس‌های ضد رطوبت و استفاده از تهویه مناسب برای کاهش دمای محیط، می تواند به کاهش خمیازه کشیدن در حین ورزش کمک کند.

به ورزش علاقه ندارید

درست مانند هر فعالیت دیگری، از انجام روزانه تمرینات مشابه و تکراری خسته می شوید. این عدم علاقه به تمرین می تواند منجر به خمیازه شود. برای فعال نگه داشتن مغز و به چالش کشیدن بدن، تمرینات ورزشی متنوع انجام دهید.

بخوانید: کهیر کولینرژیک – چرا برخی از افراد پس از استحمام و یا فعالیت دچار کهیر می شوند؟

چگونه خمیازه کشیدن در حین ورزش را متوقف کنیم؟

خمیازه کشیدن در حین ورزش نشانه بیماری نیست. این کار به خنک شدن بدن و افزایش تمرکز کمک می کند. علاوه بر این، نمی توانید آن را کنترل کنید زیرا این یک رفلاکس غیرارادی بدن است. تنها کافیست به خوبی استراحت کنید. اگر آسیب دیده اید یا احساس ضعف دارید، برای چند روز از ورزش کردن خودداری کنید.

بخوانید: آیا کاهش وزن بدون ورزش ممکن است؟ چه غذاهایی باید خورد

چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟

از آنجایی که خمیازه یک رفلاکس ذاتی است، معمولا دلیلی برای جلوگیری از وقوع آن وجود ندارد. اما اگر در طول تمرین بیش از حد خمیازه می کشید، ممکن است نشان دهنده موضوع جدی تری باشد.

اگر در طول فعالیت‌های ورزشی متوسط ​​تا شَدید خمیازه می‌کشید، خمیازه می‌تواند منجر به سبکی سر یا سرگیجه شود. این امر می تواند به معنای فشار خون بسیار پایین یا عصب واگ بیش فعال باشد.

فشار خون پایین با مجموعه ای از بیماری های زمینه ای و شرایط از جمله بارداری، استراحت در بستر، مصرف داروها، واکنش های آلرژیک و مشکلات غدد تولید کننده هورمون مرتبط است.

عصب واگ بیش فعال، می تواند ناشی از استرس شدید باشد. بر اساس نتایج حاصل از مقاله ای در مجله Society for Science and Public، این عصب به طور مضاعف برای کاهش ضربان قلب و فشار خون کار می کند، اما در برخی موارد، فشار خون را بیش از حد پایین می آورد و باعث کاهش شدید فشار خون می شود.

اگر خمیازه کشیدن در حین ورزش، با عوارض جانبی منفی همراه نبود، زیاد نگران نباشید. اما اگر دچار سرگیجه یا سبکی سر هستید، لازم است با پزشک خود صحبت کنید.

منابع

livestrong

timesofindia

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *