// //
سلامت

سنگ لوزه چیست و راهکار های پیشگیری و درمان آن کدامند؟

لوزه ها بافت هایی در پشت دهان هستند که حاوی غدد لنفاوی می باشند و به تصفیه باکتری ها و ویروس ها کمک می کند. رسوبات کوچک کلسیم، که سنگ لوزه نامیده می شوند، می توانند روی لوزه ها ایجاد گردند. رسوبات کوچک کلسیم، معمولا در اطراف غذا، سلول های مرده یا مخاط تجمع می یابند، اما گاهی اوقات این رسوبات کوچک ممکن است در سوراخ های کوچکی از پوشش مخاط لوزه ها گرفتار شوند. این پوشش مخاطی، همان ماده ای است که داخل دهان، بینی و گلو را می پوشاند.

سنگ های لوزه از نظر بافت، سخت و از نظر رنگ، زرد یا سفید هستند. آن ها معمولا کوچک هستند (به اندازه یک دانه برنج) اما می توانند بزرگ شوند، تقریبا به اندازه یک انگور. این سنگ های لوزه، بیشتر در افرادی که به طور مکرر دچار عفونت لوزه می شوند یا لوزه های بزرگ دارند شایع هستند.

جلوگیری از ایجاد سنگ لوزه

تنها راه پیشگیری کامل از سنگ لوزه، برداشتن لوزه ها با جراحی است. به این عمل، جراحی لوزه می گویند و معمولا برای درمان التهاب لوزه مزمن استفاده می شود.

جراحی لوزه اغلب در دوران کودکی صورت می گیرد، اما در بزرگسالان نیز می تواند انجام شود. جراحی تحت بیهوشی عمومی بوده و عوارض جانبی آن معمولا شامل گلودرد و مشکل بلع برای چند روز می شود. عوارض جانبی جدی نادر است.

برای افرادی که واجد شرایط جراحی لوزه نیستند (یعنی در طی یک سال کمتر از هفت مورد التهاب لوزه یا گلو درد داشته اند)، راه هایی وجود دارد که به تنهایی از سنگ لوزه جلوگیری می کند.

بهداشت دهان و دندان

بهداشت دهان و دندان بهترین راه برای جلوگیری از تشکیل سنگ لوزه است. حتما دندان ها و زبان خود را صبح، قبل از خواب و بعد از هر وعده غذایی مسواک بزنید. علاوه بر این، باید هر روز از نخ دندان استفاده کنید. این کار به جلوگیری از جمع شدن تکه های غذا کمک می کند.

دهان شویه

دهانشویه می تواند به دفع مواد زائد و باکتری ها از دهان شما کمک کرده و احتمال تشکیل سنگ لوزه را کاهش دهد. استفاده از دهانشویه بدون الکل بهتر است.

غرغره آب

غرغره کردن با آب نمک گرم می تواند به جلوگیری از ورود باکتری ها یا ویروس ها به لوزه ها و ایجاد مشکل کمک کند. علاوه بر این، این کار می تواند به کاهش درد ناشی از سنگ لوزه نیز کمک کند.

آب پاکیزه

شما می توانید از یک دستگاه تصفیه آب برای شستشوی دهان خود و خلاص شدن از شر آلودگی ها و باکتری ها استفاده کنید.

چگونه تشخیص دهیم که سنگ لوزه دارید؟

سنگ لوزه های کوچک ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند. با این حال ، علائم بالقوه عبارتند از:

  • بوی بد دهان
  • سوزش گلو یا احساس گیرکردن چیزی در گلو
  • برجستگی های سفید روی لوزه ها
  • مشکل در بلع
  • قرمزی لوزه
  • درد گوش (اگر سنگ لوزه روی عصب فشار می آورد)

بسیاری از علائم سنگ لوزه شبیه به عفونت لوزه هستند. اما عفونت لوزه باعث تب و سردرد می شود.

برداشتن سنگ لوزه در خانه

اگر سنگ های لوزه شما کوچک هستند، می توانید آنها را در خانه از گلو خارج کنید. بهترین راه برای انجام این کار این است که آن ها را به آرامی با مسواک یا گوش پاک کن پاک کنید. غرغره نیز می تواند به بیرون راندن سنگ ها کمک کند.

زمان مراجعه به پزشک

اکثر سنگهای لوزه نیازی به مراقبت پزشکی ندارند. اگر علائم شدید، با لوزه های بسیار قرمز و گوش درد همراه باشد و یا سنگ لوزه ها بسیار بزرگ هستند، به پزشک مراجعه کنید.

اگر سنگ های لوزه همچنان عود می کنند، باید به پزشک مراجعه کنید. آنها سعی می کنند علت اصلی سنگ های مکرر لوزه را پیدا کنند. در این مورد، پزشک ممکن است توصیه کند که لوزه های خود را خارج کنید.

کلام آخر

در بیشتر موارد، سنگ لوزه ها بی ضرر هستند و خود به خود یا با رعایت بهداشت دهان و دندان از بین می روند. با این حال، سنگ لوزه ها می توانند نشانه یک مشکل جدی تر، مانند التهاب لوزه باشند. اگر به صورت مکرر دچار سنگ لوزه می شوید، به پزشک مراجعه کنید.

منبع: healthline

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *