// //
سلامتفستینگ

فستینگ چیست؟ آیا فوایدی برای سلامتی دارد؟

فستینگ به این معناست که برای مدت معینی در طول روز نباید غذا بخورید. فستینگ معمولا بین ۱۲ تا ۲۴ ساعت طول می کشد.

فستینگ تقریبا مشابه روزه داری است که در تمام سنت های مهم مذهبی مانند بودیسم، مسیحیت، هندوئیسم، اسلام و یهودیت رایج است. در یونان باستان، بقراط معتقد بود که فستینگ به بدن کمک می کند خود را بهبود بخشد. 

در ماه رمضان، بسیاری از مسلمانان از طلوع فجر تا غروب آفتاب، هر روز به مدت یک ماه روزه می گیرند. اما در فستینگ نوشیدن آب، چای و قهوه (بدون شیر و شکر) مجاز می باشد.

دلایل متعددی برای فستینگ وجود دارد. همانطور که ممکن است حدس بزنید، فستینگ می تواند موجب کاهش وزن شود. همچنین تحقیقات نشان می‌دهد که فستینگ ممکن است به بهبود کلسترول، فشار خون، سطح گلوکز، حساسیت به انسولین و سایر بیماری ها کمک کند.

انواع فستینگ

سه نوع اصلی فستینگ وجود دارد:

  • فستینگ با محدودیت زمانی: فقط در یک بازه زمانی هشت ساعته در روز غذا می خورید. مثلا باید صبحانه را حذف می کنید اما ناهار را نزدیک ظهر و شام را تا قبل از ساعت ۸ شب بخورید.
  • فستینگ یک روز در میان: گاهی اوقات به آن فستینگ کامل می گویند. در این نوع فستینگ، فرد ۲۴ ساعت چیزی نمی خورد اما یک و یا حتی چند روز هرچه خواست می تواند مصرف کند. اگرچه مطالعات در این زمینه بسیار محدود هستند، اما بر اساس تحقیقات این نوع فستینگ می تواند منجر به کاهش وزن و بهبود سلامت شود. البته ممکن است پایبندی به آن در دراز مدت بسیار سخت باشد.
  • فستینگ اصلاح شده: یک نسخه محبوب این نوع فستینگ، به  5:2 معروف است. یعنی ۲ روز در هفته (نه پشت سر هم) فستینگ و در ۵ روز دیگر هفته، می توانید هر چه می خواهید بخورید.

آیا بی خطر است؟

اگر یک فرد بالغ و سالم هستید، چه وزن طبیعی داشته باشید و چه اضافه وزن، فستینگ به احتمال زیاد برای شما بی خطر خواهد بود. با این حال، بدن برای رشد به تغذیه و سوخت مناسب نیاز دارد. پس حتما ابتدا با پزشک خود صحبت کنید، به خصوص اگر مشکلات سلامتی دارید یا هر نوع دارویی مصرف می کنید. اگر باردار هستید، در دوران شیردهی هستید یا سابقه اختلالات خوردن دارید، باید از هر نوع فستینگ خودداری کنید.

چه غذاهایی مجاز است؟

زمانی که فستینگ به پایان رسید، می‌توانید غذاهای معمول و همیشگی بخورید. البته، نباید در غذا خوردن زیاده روی کنید. بر اساس نتایج حاصل از تحقیقات، فستینگ، حتی اگر با رژیم همراه نباشد، سلامتی فرد را به سمت بهتر شدن تغییر می‌دهد. 

برخی از مطالعات نشان می دهد که روزه داری متناوب به اندازه یک رژیم غذایی کم کالری معمولی برای کاهش وزن موثر است. این امر منطقی به نظر می رسد زیرا کاهش میزان کالری های مصرفی، به کاهش وزن کمک کند.

آیا فستینگ می تواند سلامت فرد را بهبود بخشد؟ 

کاهش وزن و فعالیت بدنی به کاهش خطر ابتلا به بیماری های مرتبط با چاقی مانند دیابت، آپنه خواب و برخی از انواع سرطان کمک می کند. برای این بیماری ها، به نظر می رسد فستینگ به اندازه هر نوع رژیم دیگری که کالری کلی را کاهش می دهد، مفید باشد.

برخی تحقیقات نشان می دهد که فستینگ ممکن است برای کاهش التهاب و بهبود بیماری ها مفیدتر از رژیم های دیگر باشد، مانند:

  • آلزایمر
  • آرتروز
  • آسم
  • ام اس
  • سکته

توجه به این نکته ضروری است که فستینگ می تواند عوارض جانبی ناخوشایندی داشته باشد، اما این عوارض معمولا در عرض یک ماه از بین می روند. عوارض جانبی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

منبع: webmd

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *