// //
سلامت

علائم حساسیت به نیش زنبور – در صورت زنبور گزیدگی چه باید کرد؟

انواع مختلفی از زنبورها از جمله زنبورهای باریک (بدون عسل)، زنبور سرخ، زنبور زرد یا زنبور زرد اجتماعی، وجود دارند و اکثر افراد نمی توانند آن ها را از هم تشخیص دهند. اما همه این زنبورها نیش می زنند. درد ناشی از نیش زنبور فوری و شدید است و موجب قرمزی، خارش و ورم ناحیه گزیدگی می شود.

بسیاری از افراد نگران علائم حساسیت به نیش زنبور و واکنش آلرژیک به آن هستند زیرا واکنش آلرژیک شدید می تواند بسیار نگران کننده و تهدید کننده زندگی باشد. اما چگونه می توان تفاوت بین یک واکنش عادی به نیش زنبور و واکنش آلرژیک شدید را تشخیص داد؟ علائم حساسیت به نیش زنبورها کدامند؟

تشخیص علائم حساسیت به نیش زنبور

اگر واکنشی نسبت به نیش زنبور عسل یا هر زنبور دیگه ای داشته اید که نشان می دهد ممکن است به سم زنبور حساسیت داشته باشید، پزشک ممکن است یک یا هر دو آزمایش زیر را پیشنهاد دهد:

  • تایید آلرژی با تست پوستی: در حین آزمایش پوست، مقدار کمی عصاره آلرژن یا حساسیت زا (در این جا سم زنبور) در پوست بازو یا قسمت فوقانی کمر تزریق می شود. این آزمایش بی خطر است و هیچ واکنش جدی ایجاد نمی کند. اگر به نیش زنبورعسل حساسیت داشته باشید، در محل تزریق عصاره آلرژن بر روی پوست، برجستگی ایجاد می شود.
  • تایید آلرژی با آزمایش خون: آزمایش خون می تواند با اندازه گیری میزان آنتی بادی های ایجاد کننده آلرژی در جریان خون، پاسخ سیستم ایمنی بدن به سم زنبور عسل را اندازه گیری کند.

تست پوستی آلرژی و آزمایش خون آلرژی، اغلب با هم برای تشخیص علائم حساسیت به نیش زنبور و حشرات استفاده می شوند. پزشک ممکن است بخواهد شما را از نظر آلرژی به زنبور سرخ، زنبور زرد یا زنبور زرد اجتماعی نیز آزمایش کند، زیرا این نوع زنبورها نیز می توانند باعث واکنش های آلرژیک مشابه نیش زنبورهای عسل شوند.

درمان علائم حساسیت به نیش زنبور

برای نیش زنبورهای عادی که واکنش آلرژیک ایجاد نمی کنند، درمان در خانه کافی است. اما در مقابل، چندین گزیدگی یا یک واکنش آلرژیک می تواند به یک فوریت پزشکی تبدیل شده و نیاز به درمان فوری داشته باشد.

درمان اضطراری علائم حساسیت به نیش زنبور

در هنگام حمله آنافیلاکتیک، در صورت توقف تنفس یا ضربان قلب، ممکن است تیم پزشکی اورژانس، احیای قلبی ریوی (CPR) انجام دهند. همچنین ممکن است داروهای زیر به فرد داده شود از جمله:

  • اپی نفرین (آدرنالین) برای کاهش پاسخ آلرژیک بدن
  • اکسیژن، برای کمک به نفس کشیدن
  • آنتی هیستامین ها و کورتیزون داخل وریدی برای کاهش التهاب مجاری هوا و بهبود تنفس
  • آگونیست بتا (مانند آلبوترول) برای تسکین علائم تنفسی
  • آمپول تزریق خودکار اپی نفرین

اگر علائم حساسیت به نیش زنبور دارید، احتمالا پزشک برای شما یک آمپول تزریق خودکار اپی نفرین اورژانسی تجویز می کند. شما باید این آمپول را همیشه همراه خود داشته باشید.

اطمینان حاصل کنید که نزدیک ترین افراد به شما نحوه استفاده از آمپول اپی نفرین را می دانند و اگر در موارد اضطراری دچار واکنش آنافیلاکتیک شدید، می توانند جان شما را نجات دهند.

آمپول های آلرژی

نیش زنبور و سایر حشرات یکی از دلایل عمده آنافیلاکسی است. اگر نسبت به نیش زنبور واکنش جدی داشتید و علائم حساسیت به نیش زنبور را نشان دادید، پزشک احتمالا شما را برای آزمایش آلرژی و دریافت آمپول های آلرژی (ایمونوتراپی) به یک متخصص آلرژی ارجاع می دهد. باید از این آمپول ها، برای چند سال به طور منظم استفاده کنید. این آمپول ها می توانند به مرور زمان پاسخ آلرژیک به زهر زنبور را کاهش داده یا از بین ببرند.

در صورت زنبور گزیدگی چه باید کرد؟

یکی از علائم حساسیت به نیش زنبور، واکنش آنافیلاکسی می باشد. آنافیلاکسی یک واکنش آلرژیک شدید است که می تواند باعث مرگ فرد شود. واکنش آنافیلاکتیک به نیش حشرات یا تقریبا هر چیز دیگری، باعث دشواری در تنفس می شود. این اتفاق به سرعت و طی چند دقیقه تا یک ساعت اتفاق میفتد. قربانی ممکن است احساس گرفتگی عضلات قفسه سینه و گرفتگی عضلات گلو داشته باشد و احساس ضعف کند. کهیر (برجستگی های قرمز و خارش دار روی پوست) دور محل گزیدگی  ظاهر می شود. در صورت مشاهده این علائم باید بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید.

اگر فرد مبتلا به واکنش های آلرژیک آمپول اپی نفرین دارد، بلافاصله از آن استفاده کنید. بسته بندی آمپول را باز کنید و انژکتور اتوماتیک را به ران فرد تزریق کنید. فرد را روی زمین، به سمت چپ قرار دهید. حیوانات خانگی را ازمحل دور کنید و منتظر اورژانس بمانید. در صورت مشاهده نیش در زخم، آن را مطابق با مراحل زیر از پوست خارج کنید.

فردی که چندین جای نیش زنبور دارد ممکن است به مراقبت های اضطراری نیز احتیاج داشته باشد. در این حالت، معمولا واکنش های فرد، واکنش آلرژیک محسوب نمی شود. این مقدار تزریق یک باره زهر، می تواند باعث حالت تهوع، سرگیجه، ضعف و حتی تشنج شود.

در این حالت علائم شامل درد، تورم، قرمزی و خارش هستند و تنها در قسمت گزیدگی وجود دارند. حتی ممکن است روز بعد ناحیه گزیدگی هنوز قرمز، متورم، خارش دار و دردناک باشد. درمان علائم حساسیت به نیش زنبور شامل دو قسمت می باشد:

  • در صورت وجود نیش در پوست، آن را به آرامی و با ناخن انگشت یا لبه کارت اعتباری بیرون بکشید. از موچین یا انگشت برای گرفتن نیش و بیرون کشیدن آن استفاده نکنید زیرا این کار می تواند سم بیشتری را به داخل پوست آزاد کند.
  • محل را به خوبی با آب و صابون بشویید. برای تسکین خارش، تورم و درد، از یخ استفاده کنید. هیچ درمان موثر دائمی برای نیش زنبور وجود ندارد. می توانید از کرم کورتیزون، کرم آنتی هیستامین یا مخلوط جوش شیرین و آب استفاده کنید. خارش شدید را با آنتی هیستامین درمان کنید. آنتی هیستامین هایی مانند دیفن هیدرامین (بنادریل) و کلرفنیرامین می توانند کمک کننده باشند. برای اطلاع از مصرف مناسب دوز دارو و اقدامات احتیاطی حتما از دستورالعمل های روی دارو پیروی کنید. توجه داشته باشید که این داروها می توانند باعث خواب آلودگی شوند. همچنین برای تسکین درد می توانید از مسکن استفاده کنید.

سعی کنید از خاراندن محل گزیدگی خودداری کنید زیرا این کار می تواند باعث ایجاد عفونت شود.

منبع: poison

فرزانه اسماعیل نژاد

فرزانه اسماعیل نژاد نویسنده ارشد بخش سرگرمی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سرگرمی مثل غذاها و نوشینی ها، بیوگرافی افراد مشهور می نویسد. شما می توانید او را در اینستاگرام با نام کاربری @farzan_esma دنبال کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *