// //
سلامت

علائم آلرژی – هر آنچه لازم است درمورد آلرژی بدانید

آلرژی ، پاسخ سیستم ایمنی به یک ماده ی خارجی است که لزوما برای بدن مضر نیست. ماده ی خارجی ای که باعث بروز آلرژی می شود، آلرژن نام دارد. آلرژن ها می توانند در غذاهای خاصی، گرده گل ها و گیاهان، و مو یا پوست حیوانات خانگی باشند.

وظیفه ی سیستم ایمنی، سالم نگاه داشتن شما، از طریق مبارزه با پاتوژن ها (عوامل بیماری زا) می باشد. سیستم ایمنی، این کار را با حمله به هرچیزی که بنظر برای شما مضر باشد، انجام می دهد. بسته به نوع آلرژن، این پاسخ ممکن است باعث واکنش التهابی، عطسه و یا بروز دسته ای از دیگر علائم باشد.

آلرژی
آلرژی

سیستم ایمنی شما معمولا با محیط اطرافتان سازگار است. برای مثال، زمانیکه بدن شما با چیزی مانند پوست یا موی حیوانات خانگی روبه رو می شود، باید به بی ضرر بودن آن پی ببرد. در افراد با آلرژی به حیوانات خانگی، سیستم ایمنی، آن را به عنوان مهاجم خارجی در نظر می گیرد که برای سلامت بدن مضر بوده و به آن حمله می کند.

آلرژی یک موضوع بسیار شایع است. چندین درمان برای کمک به اجتناب از بروز علائم آن وجود دارد.

علائم آلرژی

علائمی که به دلیل آلرژی تجربه می کنید، به فاکتورهای متعددی بستگی دارد که شامل نوع آلرژی و شدت آن می باشد.

اگر قبل از بروز هرگونه آلرژی، از دارو استفاده کنید، باز هم ممکن است این علائم را هر چند کم تر، تجربه کنید.

آلرژی به غذا

آلرژی به غذا می تواند باعث ورم و التهاب، کهیر، حالت تهوع، خستگی و غیره شود. ممکن است مدتی طول بکشد تا افراد پی ببرند که به یک سری از غذاها آلرژی دارند. اگر بعد از صرف غذا، دچار علائمی شدید و علت آن را نمی دانید، فورا به یک پزشک مراجعه کنید.آن ها می توانند علت دقیق را پیدا کنند و یا به شما توصیه کنند تا به یک متخصص مراجعه کنید.

آلرژی ها فصلی

آلرژی-فصلی
آلرژی فصلی

علائم تب یونجه، می تواند مشابه علائم سرماخوردگی باشد و نشانه هایی مانند خلط، آبریزش بینی و التهاب چشم های دارد. بیش تر مواقع می توانید از درمان های خانگی و بدون نسخه استفاده کنید. اگر علائم شدید تر شد و قابل کنترل نبود باید حتما به پزشک مراجعه کنید.

آلرژی شدید

آلرژی های شدید می توانند موجب آنافیلاکسی شوند. آنافیلاکسی یک وضعیت اورژانسی است که می تواند باعث دشواری تنفس، گیجی و عدم هوشیاری شود. اگر چنین علائمی را تجربه کردید و با آلرژن های احتمالی در تماس بودید، فورا در جستوجوی کمک پزشکی باشید.

نشانه ها و علائم واکنش های آلرژی در افراد مختلف، متفاوت است.

آلرژی های پوستی

آلرژی-پوست
آلرژی

آلرژی های پوستی ممکن علائم یک آلرژی باشد. همچنین ممکن است دلیل تماس مستقیم با آلرژن باشد.

برای مثال، خوردن غذایی که به آن آلرژی دارید، باعث بروز چندین علائم مانند خارش در دهان و گلو و خارش پوستی و جوش های ریز می شود.

آماس پوستی، دلیل تماس مستقیم پوست با آلرژن می باشد و ممکن است زمانی اتفاق بیافتد که چیزی را لمس کرده باشید مانند مواد شوینده و گیاه.

انواع آلرژی های پوستی:

  • راش پوستی: قسمت هایی از پوست تحریک شده و قرمز و متورم می شود و می تواند خارش دار و دردناک باشد.
  • اگزما: قسمتی از پوست که متورم شده و میتواند موجب خارش و خونریزی شود.
  • آماس پوستی: پوست قرمز و خارش دارکه تقریبا بعد از تماس با آلرژن پخش می شوند.
  • گلودرد: حلق و گلو تحریک شده یا ملتهب می شود.
  • کهیر: ایجاد قرمزی، خارش و تاول هایی با شکل و اندازه های مختلف در سطح پوست.
  • ورم چشم ها: چشم ها ممکن است پر اشک، خارش دار و پف کرده به نظر برسد.
  • خارش: تحریک و التهاب پوستی.
  • سوزش: التهاب پوست که منجر به ناراحتی و احساس سوزش روی پوست می شود.

 راش ها شایع ترین علائم آلرژی های پوستی هستند.

دلایل آلرژی ها

محققان هنوز دقیق نمی دانند چرا سیستم ایمنی در برابر ورود مواد بی ضرر به بدن، چنین واکنش های آلرژیک (واکنش های وابسته به آلرژی) را ایجاد می کند.

آلرژی ها یک مولفه ی ژنتیکی دارند. این بدین معناست که والدین می توانند آلرژی را به فرزندانشان منتقل کنند. هرچند ژنتیک یکی از دلایل بروز آن است. آلرژی های خاصی وجود دارند که موروثی نیستند. به عنوان مثال، اگر مادر شما به حلزون صدف دار آلرژی دارد، لزوما به این معنا نیست که شما نیز به آن آلرژی خواهید داشت.

انواع شایع آلرژی ها عبارتند از:

  • محصولات حیوانی: مانند پوست و مو حیوانات خانگی، مایت های (کرم ریز) موجود در گرد و غبار و سوسک ها.
  • داروها: پنی سیلین و سولفانامید ها.
  • غذاها: گندم، آجیل، شیر، حلزون صدف دار، تخم مرغ و دیگر انواع تخم ها
  • نیش حشرات: نیش زنبور، زنبور عسل و پشه
  • قارچ: اسپورهای (هاگ) معلق در هوا
  • گیاهان: گرده ی چمن، علف هرز،درختان و صمغ درختان مانند پیچک سمی وبلوط سمی
  • سایرآلرژن ها: لاتکس موجود در دستکش های لاتکس و کاندوم ها و فلزاتی مانند نیکل

آلرژی های فصلی که با نام های زکام بهار یا تب یونجه نیز شناخته می شود، از شایع ترین آلرژی ها هستند که به دلیل آزاد شدن گرده از گیاهان بوجود می آیند و موجب بروز علائم زیر می شود:

  • خارش چشم
  • اشک افتادن چشم
  • آبریزش بینی
  • سرفه

شیوع آلرژی به غذا، رو به رشد است.

درمان آلرژی

بهترین کار برای اجتناب از آلرژی، انجام ندادن کارهایی است که موجب واکنش بدن می شود. اگر چنین کاری ممکن نیست، گزینه های دارویی موجود هستند.

تجویز دارو

درمان آلرژی اغلب شامل تجویز دارو مانند آنتی هیستامین، برای کنترل علائم می باشد. داروهایی که تجویزی یا بدون نیاز به نسخه هستند. پیشنهاد پزشک، به شدت آلرژی بستگی دارد.

داروهایی تجویزی آلرژی عبارتند از:

  • آنتی هیستامین ها مانند دیفین هیدرامین
  • کورتیکواستروئید ها
  • ستریزین
  • لوراتادین
  • کرومولین سدیم
  • داروی ضد احتقان (گرفتگی سینه و بینی)
  • تعدیل کننده های لوکوترین

ایمنی درمانی (معالجه یا جلوگیری از بیماری بوسیله پادتن)

بسیاری از مردم ایمونوتراپی را انتخاب می کنند. این روش درمان، شامل چندین مرحله تزریق در طی دوره هایی در چند سال می شود تا بدن به آلرژی عادت کند. ایمنی تراپی موفق، می تواند از بازگشت علائم جلوگیری کند.

اپی نفرین اورژانسی

اگر به آلرژی شدید و خطرناک مبتلا هستید، آمپول های اورژانسی اپی نفرین را همراه داشته باشید. تا زمانی که خود را به پزشک برسانید، این دارو می تواند با واکنش های آلرژی مقابله کند.

درمان های طبیعی برای آلرژی ها

بسیاری از دارو ها و مکمل ها برای درمان و حتی روشی برای جلوگیری از آلرژی ها در بازار عرضه می شود. قبل از مصرف آن ها، با پزشک خود مشورت کنید. ممکن است بعضی از درمان ها شامل آلرژن های دیگری باشد که علائم را بدتر کنند.

برای مثال، گل ها و گیاهانی که در دمنوش ها وجود دارد ممکن است خود باعث بروز آلرژی و عطسه های شدید شود. همین موضوع در ارتباط با روغن های درمانی نیز صدق می کند. بعضی از افراد از این روغن ها برای کاهش علائم استفاده می کنند، اما همچنان این روغن ها شامل ترکیباتی هستند که موجب آلرژی می شود.

چگونه آلرژی ها تشخیص داده می شوند؟

ابتدا پزشک از شما یک سری سوالات در ارتباط با علائم و هرچیز غیر عادی که اخیرا استفاده کرده اید و هر ماده ای که با آن تماس داشته اید، پرسیده و بررسی های فیزیکی خواهد داشت. برای مثال، اگر روی دستتان راش یا جای خارش دارید، پزشک از شما در مورد احتمال تماس با دستکش لاتکس سوال خواهد پرسید.

در آخر تست خون و تست حساسیت پوستی، تشخیصی که پزشک شما در ارتباط با علائم داشته را تایید می کند.

تست خون

خون شما برای حضور آنتی بادی هایی که موجب بروز آلرژی می شوند، آزمایش می شود. این آنتی بادی ها ایمونوگلوبولین E (IgE)  نام دارد. این ها سلول هایی هستند که به آلرژن ها واکنش نشان می دهند. اگر پزشک نگران وجود احتمال واکنش آلرژی شدید  باشد، برای تایید تشخیص خود، از آزمایش خون استفاده می کند.

تست پوستی

ممکن است پزشک شما برای تست پوستی و درمان، از یک متخصص آلرژی کمک بگیرد. تست پوستی، از دیگر آزمایشات رایج برای تشخیص آلرژی می باشد که توسط متخصص آلرژی انجام می شود.

در طی انجام تست، با استفاده از سوزن، آلرژن هایی که پتانسیل ایجاد آلرژی را دارند، به زیر پوست تزریق می شوند. واکنش پوست نسبت به این تزریقات مستند سازی می شود. اگر نسبت به یک ماده ی مشخص آلرژی داشته باشید، پوست قرمز و ملتهب می شود.

تست های مختلفی برای شناسایی آلرژی های  احتمالی نیاز است.

پیشگیری از علائم

هیچ راهی برای جلوگیری از آلرژی وجود ندارد. اما روش هایی برای جلوگیری از بروز علائم وجود دارد. بهترین راه برای جاوگیری از آلرژی، اجتناب از آلرژن هایی است که باعث آن می شود.

پرهیز، موثر ترین روش برای جلوگیری از بروز علائم مربوط به آلرژی به غذاست. یک رژیم محدود کننده می تواند برای تعیین علت بروز آلرژی ها و چگونگی اجتناب از آن می تواند کمک کننده باشد. برای این منظور، لیبل های درج شده روی بسته بندی های غذایی را مطالعه کنید و هنگام غذا خوردن بیرون از منزل، درمورد ترکیبات غذا سوال کنید.

جلوگیری از آلرژی های فصلی، تماسی و سایر آلرژی ها به دانستن اینکه این آلرژن ها کجاها هستند و چگونگی اجتناب از آن ها کمک می کند. اگر به عنوان مثال به گرد و خاک آلرژی دارید، با نصب فیلتر های هوایی مناسب در منزل، زدودن غبار هوا بطور حرفه ای و گرد گیری مرتب منزل، می توانید علائم را کاهش دهید.

عوارض آلرژی ها

آلرژی تنها گرفتگی بینی و عطسه و یک سری علائم خسته کننده و عذاب آور فصلی نیست. برخی از واکنش های آلرژی ممکن است زندگی فرد را تهدید کند.

به عنوان مثال، واکنش آنافیلاکسی و یا شوک آنافیلاکسی، یک واکنش جدی در اثر تماس با آلرژن هاست. بیش تر افراد آنافیلاکسی وابسته به غذا را تجربه می کنند، اما هر آلرژن دیگری می تواند باعث ایجاد نشانه ها شود.این نشانه ها عبارتند از:

  • تنگ شدن ناگهانی مسیر ورود هوا به ریه
  • افزایش ضربان قلب
  • احتمال متورم شدن زبان و دهان

علائم آلرژی می توانند باعث سردرگمی شود. پزشک می تواند به شما در تعیین علائم و همچنین تفاوت بین حساسیت و آلرژی کمک کند. پزشک همچنین می تواند چگونگی مدریت علائم را به شما آموزش دهد تا از عوارض بدتر جلوگیری کنید.

آسم و آلرژی ها

آسم، یک مشکل سیستم تنفسی رایج می باشد. می تواند باعث دشواری در تنفس و تنگ شدن مسیرعبور هوا به داخل ریه شود.

آسم ارتباط نزدیکی با آلرژی دارد. در واقع، آلرژی می تواند آسم موجود را بدتر کند. همچنین آلرژی می تواند به آسم در فردی که هرگز این شرایط را نداشته باشد، منجر شود.

وقتی این شرایط همزمان رخ می دهند، این وضعیت به نام آسم ناشی از آلرژی یا آسم آلرژیک نامیده می شود.

بسیاری از افراد مبتلا به آلرژی، می توانند همزمان دچار آسم نیز شوند.

آلرژی در مقایسه با سرماخوردگی

آبریزش بینی، عطسه و سرفه علائم مشترک و رایج آلرژی هستند. این علائم همچنین در سرماخوردگی و عفونت سینوس ها مشترک هستند. در واقع، رمزگشایی بین این علائم عمومی، میتواند دشوار باشد.

علائم و نشانه های دیگر می تواند تفاوت بین این ۳ مورد (آلرژی، سرماخوردگی و عفونت سینوس) را مشخص کند. برای مثال، آلرژی موجب راش پوستی و خارش چشم ها می شود. سرماخوردگی موجب علائمی مانند درد بدن و حتی تب شده و عفونت سینوس نیز علائمی چون مخاط بینی غلیظ و زرد رنگ دارد.

آلرژی ها می توانند در یک بازه ی زمانی، اثر طولانی مدت بر سیستم ایمنی بگذارند. زمانی که سیستم ایمنی سازگار شود، احتمال آلودگی به ویروس هایی که با آن ها در تماس هستید، بیش تر می شود. این ها شامل ویروس هایی هستند که موجب سرماخوردگی می شوند. درواقع داشتن آلرژی، خطر بیش تر سرماخوردن را افزایش می دهد.

نوشته مرتبط: روش های تشخیص تفاوت بین آلرژی ها و سرماخوردگی

سرفه در آلرژی

تب یونجه (زکام بهاره) می تواند علائمی مانند عطسه، سرفه ماندگار و خسته کننده را بوجود آورد. این نتیجه ی پاسخ بیش از حد سیستم ایمنی بدن به آلرژن هاست. مسری نیست اما می تواند بسیار خسته کننده باشد.

برخلاف سرفه ی مزمن، سرفه ی آلرژی و یا تب یونجه، زودگذر است. ممکن است علائم آلرژی را تنها در دوره ی خاصی در بعضی فصول سال که گیاهان شکوفه می کنند، تجربه کنید.

علاوه براین، آلرژی های فصلی می توانند شروع کننده ی آسم باشند و آسم موجب سرفه شود. زمانی که فرد مبتلا به آلرژی های فصلی در معرض آلرژن ها قرار می گیرد، تنگی مسیر هوایی می تواند منجر به سرفه شود. کوتاهی تنفس و تنگی سینه نیز ممکن است اتفاق بیافتد.

علائم-آلرژی
آلرژی

آلرژی ها و برنشیت (آماس نایژه)

ویروس ها یا باکتری ها می توانند موجب برونشیت شوند، یا اینکه می تواند از دلایل آلرژی ها باشد. نوع اول، برونشیت حاد، معمولا بعد از چندیدن روز تمام می شود. برونشیت مزمن، می تواند ماه ها و یا بیش تر طول بکشد و همچنین و اغلب باز می گردد.

قرار گرفتن در معرض آلرژن ها شایع ترین دلیل برونشیت مزمن می باشد. این آلرژن ها شامل موارد زیر هستند:

  • دود سیگار
  • آلودگی هوا
  • خاک
  • گرد گیاهان
  • گازهای شیمیایی

برخلاف آلرژی های فصلی، بسیاری از این آلرژن ها در محیط هایی مانند خانه و دفتر کار، وجود دارند. این ها باعث می شوند برونشیت مزمن مقاوم شده و احتمال برگشت آن بیش تر می شود. سرفه، تنها علائم مشترک بین برونشیت مزمن و حاد می باشد.

آلرژی ها و اطفال

آلرژی-کودکان
آلرژی ها و اطفال

امروزه  در مقایسه با چند دهه ی پیش، آلرژی های پوستی بیش تر در کودکان کم سن تر رایج می باشد. هرچند آلرژی های پوستی با بزرگ تر شدن کودکان، کاهش می یابد. آلرژی های تنفسی و غذایی با بزرگ تر شدن کودکان، شایع تر می شود.

آلرژی های شایع پوستی در اطفال عبارتند از:

  • اگزما: این یک وضعیت التهاب پوستی است که موجب راش های قرمز و خارش دار می شود. این راش ها ممکن است به آهستگی گسترده شوند ولی ماندگار هستند.
  • آلرژی آماس پوستی: این نوع از آلرژی پوستی سریع، اغلب فورا پس از تماس کودکان با محرک ها، ظاهر می شود. آماس پوستی تماسی جدی تر، می تواند موجب تاول های دردناک و ایجاد شکاف روی پوست شود.
  • کهیر: کهیر ها مناطق قرمز و بالا آمده روی پوست هستند که بعد از قرار گرفتن در معرض آلرژن ها، ایجاد می شود. آن ها زبر و پوسته پوسته نمی شوند اما خاراندن کهیر ممکن است باعث خونریزی شود.

زندگی کردن با آلرژی

آلرژی ها شایع هستند و برای بیش تر افراد عواقب خطرناک و تهدید کننده ندارند. افرادی که ریسک ابتلا به شوک آنافیلاکسی را دارند، می توانند آلرژی خود را مدیریت کرده و برای مواقع اورژانسی آموزش ببینند.

بسیاری از آلرژی ها با پرهیز، دارو و تغییر سبک زندگی، قابل مدیریت هستند. همکاری و با پزشک عمومی و یا متخصص می تواند به کاهش آلرژی و عوارض جدی کمک کرده و زندگی را لذت بخش تر کند.

باز نشر مطالب سایت بدون ذکر نام و لینک فعال مطلب سایت پیتونیک ممنوع است و شامل پیگرد قضایی می شود.

منبع

medicinenet

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *