// //
سلامت

پریود در مردان – سندرم تحریک پذیری مردانه چیست؟

اگر هرگز در مورد سندرم تحریک پذیری مردانه (IMS) چیزی نشنیده اید، شما تنها نیستید. سندرم تحریک پذیری مردانه یا همان پریود در مردان باعث بروز علائمی مانند تحریک پذیری و بدخلقی می شود و علی رغم اینکه این موارد در مردان بسیار شایع است، چیز شناخته شده ای نیست.

سندرم تحریک پذیری مردان (IMS) اصطلاحی است که برای توصیف تغییرات خلقی در مردان استفاده می شود. پریود در مردان اغلب به دلیل ترشح زیاد در سطح کورتیزول و سطح پایین تستوسترون ایجاد می شود. بعضی از مردان این احساسات را مخفی می کنند. مشخصه رفتاری مردان مبتلا به سندرم تحریک پذیری مردانه عبارتند از:

  • عصبانیت
  • بی صبری
  • رفتارهای طعنه آمیز
  • اضطراب
  • ناراحتی
  • احساس خصومت و دشمنی
  • بی مهری
  • ناامیدی
  • بی مهری
  • ناامیدی
  • احساس نیاز
  • داشتن حالت تدافعی
  • غمگینی
  • نارضایتی

اگرچه پریود در مردان اغلب به دلیل استرس زیاد و یا تستوسترون کم ایجاد می شود، سطح بالای استروژن نیز می تواند باعث علائم پریود شود. منبع اصلی این عدم تعادل، کاهش سطح تستوسترون مرتبط با آندروپوز (یائسگی مردانه) و پیری است. عوامل دیگر نیز می توانند در تغییرات خلقی مربوط به آندروپوز در مردان نقش داشته باشند، از جمله افزایش وزن.

سلول های چربی از تستوسترون، استروژن تولید می کنند. هر چه سطح استروژن بیشتر و سطح تستوسترون پایین تر باشد، احتمال تحریک پذیری در مردان بیشتر است. علاوه بر این، مقادیر بالای هورمون استرس که به کورتیزول معروف است، سطح تستوسترون را کاهش می دهد و باعث افزایش احتمال تغییرات خلقی در مردان می شود. برخی از داروها نیز می توانند باعث عدم تعادل هورمونی در مردان شوند.

سندرم تحریک پذیری مردانه یا پریود در مردان چیست؟

حتی اگر با پریود در مردان آشنایی نداشته باشید، احتمالا در مورد آندروپوز یا یائسگی مردان شنیده اید. آندروپوز و یائسگی مردان در واقع یک چیز هستند.

بعد از ۳۰ سالگی سطح ترشح هورمون تستوسترون مردانه کاهش می یابد و این می تواند باعث تغییرات جسمی و روحی شود. با این حال، بیشتر متخصصان در این مورد که نامیدن این یائسگی مردانه چیز درستی نیست، اتفاق نظر دارند. زیرا کاهش سطح هورمون ها در مردان نسبت به یائسگی زنان، بسیار کُند بوده و در مدت زمان طولانی تری رخ می دهد. این بدان معناست که علائم می توانند کاملا خفیف باشند. با این حال تمام مردان دچار یائسگی مردانه نمی شوند.

اصطلاح یائسگی مردان نشان می دهد که یائسگی برای هر دو جنسیت یکسان می باشد، اما در زنان، سرعت کاهش هورمون بسیار سریع تر از مردان است. از این رو این امر منجر به بروز علائمی از جمله گرگرفتگی، خستگی و تغییرات خلقی در زنان می شود.

علائم پریود در مردان کدامند؟

همانطور که قبلا اشاره کردیم، IMS یا سندرم تحریک پذیری مردانه یا همان پریود در مردان، معمولا به کاهش سطح تستوسترون اشاره دارد. تستوسترون، هورمونی است که توده استخوان، اندازه عضله و توزیع چربی در بدن را تنظیم می کند. علاوه بر این، تستوسترون، میل جنسی را نیز تنظیم کرده و بنابراین کاهش سطح این هورمون می تواند منجر به از بین رفتن میل جنسی (یکی از علائم اصلی IMS) شود.

سایر علائم شایع پریود در مردان شامل تحریک پذیری، کاهش روحیه، اعتماد به نفس پایین، انرژی کم، مشکلات خواب، اختلال در نعوظ و افزایش وزن است.

دلایل دیگر پریود در مردان

  • مسائل روانشناختی: استرس، اضطراب و افسردگی می تواند منجر به اختلال نعوظ و از دست دادن میل جنسی شود. استرس و اضطراب معمولا در اثر روابط اجتماعی یا نگرانی در مورد کار و مسائل مالی ایجاد می شود در حالی که افسردگی یک مشکل طولانی مدت است و برای رفع آن به کمک یک متخصص نیاز می باشد.
  • مسائل جسمی: اختلال نعوظ می تواند در نتیجه تغییر در رگ های خونی رخ دهد و بنابراین مشکلات روانی همیشه نباید دلیل این مسئله باشند.
  • بحران میانسالی: این مسئله زنان و مردان را تحت تاثیر قرار می دهد، اگرچه عامل و نگرانی هایی که موجب بروز آن می شود، ممکن است بین مردان و زنان متفاوت باشد. معمولا مردان بیشتر، در مورد دست آوردهای خود در طول زندگی و آینده، نگران هستند. این می تواند به اضطراب و افسردگی منجر شود، که به نوبه خود منجر به تغییرات خلقی، خواب ناکافی و سطح انرژی پایین می شود.
  • رژیم غذایی ضعیف و عدم انجام فعالیت های بدنی: رژیم غذایی نادرست و عدم فعالیت بدنی می توانند در افزایش وزن نقش داشته باشند. از این رو، فرد طیف گسترده ای از مواد مغذی را که می تواند در تنظیم سطح تستوسترون موثر باشد، دریافت نمی کند.
  • سبک زندگی نا مناسب: مصرف زیاد الکل و سیگار نیز می تواند در ایجاد اختلال در خواب و افزایش وزن نقش داشته باشد.
  • هیپوگنادیسم: این مشکل زمانی رخ می دهد که بیضه ها هورمون کمی تولید کنند یا اصلا هورمونی تولید نکنند. ممکن است فرد با این اختلال به دنیا آمده باشد و یا در اواخر زندگی به آن دچار شود. به خصوص اگر چاق هستید یا به دیابت نوع ۲ مبتلا می باشید. هیپوگنادیسم می تواند علائم ذکر شده در بالا را تشدید کند، اما بر خلاف IMS بخشی از روند طبیعی پیری نیست.

پریود در مردان چه تاثیری بر زندگی فرد دارد؟

به دلایل مختلف، در صورت وجود IMS، روابط دچار بیشترین آسیب ها می شود. بد خلقی و تغییرات خلقی می تواند باعث ایجاد فشار در یک رابطه شود. برای مثال از دست دادن میل جنسی، می تواند موجب تنش در روابط زناشویی شود.

علاوه بر این، خواب کم، (علامت شایع پریود در مردان) می تواند سایر جنبه های سلامتی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. اول از همه، تمرکز و تصمیم گیری دشوار می شود و ممکن است بینایی تحت تاثیر قرار گیرد. با این حال، اگر این مشکل به مدت طولانی ادامه یابد، می تواند فرد را در معرض بیماری های جدی مانند بیماری قلبی و فشار خون قرار دهد.

چه کار باید کرد؟

اکنون که در مورد IMS یا همان پریود در مردان بحث کردیم، ممکن است از خود بپرسید چگونه می توانیم این علائم را برطرف کنید. در اینجا چند نکته ساده برای مقابله با این موضوع آورده شده است.

  • به دکتر مراجعه کنید. پزشک ممکن است برای تعیین سطح تستوسترون، درخواست آزمایش خون دهد.
  • با همسرتان در مورد احساس خود صحبت کنید تا از ایجاد تنش بین خود جلوگیری شود.
  • استرس خود را کنترل کنید. اگر فکر می کنید استرس ریشه اصلی مشکلات شماست پس باید به حل این مسئله بپردازید. نحوه انجام این کار به عامل ایجاد این احساسات بستگی دارد. روش های حفظ آرامش مانند تنفس عمیق و انجام حرکات کششی، راهکارهای خوبی برای شروع می باشند. در کنار این ها می توانید از داروهای والرین و هاپس برای مقابله با استرس و اضطراب خفیف استفاده کنید.
  • ورزش نه تنها باعث تناسب اندام و سلامت می شود، بلکه می تواند هورمون های مفیدی به نام اندورفین را نیز آزاد کند که ممکن است باعث بهبود خلق و خو شود. بنابراین، چه در فضای باز بدوید و چه روی دوچرخه ثابت ورزش کنید، سعی کنید برای بهبود این شرایط، تحرک داشته باشید.
  • خوب غذا بخورید. میوه های تازه، سبزیجات، آجیل، ماهی و گوشت، همگی جزء یک رژیم غذایی سالم هستند. بنابراین باید مقدار زیادی از این غذاها را در رژیم خود بگنجانید تا از سلامت عمومی خوبی برخوردار باشید. همچنین، مکمل روی یا زینک که می تواند در غلات کامل، صدف خوراکی، آجیل، نخود و دیگر غذاها یافت شود، برای کنترل سطح تستوسترون بسیار مهم است. اگر علاقه زیادی به این نوع غذاها ندارید یا در واقع وگان یا گیاهخوار هستید، می توانید از مکمل زینک استفاده کنید.

منبع

avogel

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *