// //
سلامت

تفاوت سرماخوردگی و آنفولانزا و راهکارهای تشخیص آن ها

علائم بیماری های سرماخوردگی و آنفولانزا گاهی اوقات با یکدیگر اشتباه گرفته می شوند. سرماخوردگی و آنفولانزا (آنفلوانزا) هر دو بیماری های تنفسی ایجاد می کنند که می توانند موجب احساس ناراحتی شدید شوند، اما تفاوت سرماخوردگی و آنفولانزا در عوامل ایجاد کننده بیماری، شدت و روش درمان آن ها است.

علائم ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا

علائم سرماخوردگی و آنفولانزا در مواردی با هم مشترک هستند، اما تفاوت های قابل توجهی نیز دارند. علائم آنفولانزا شدیدتر و واضح است.

علائم سرماخوردگی

سرماخوردگی شایع ترین بیماری و همچنین شایع ترین دلیل برای مراجعه به پزشک است. برای مثال به طور متوسط، بزرگسالان آمریکایی سالانه ۲ تا ۴ بار، و کودکان بین ۶ تا ۱۰ بار به سرماخوردگی مبتلا می شوند.

علائم سرماخوردگی معمولا بین ۷ تا ۱۰ روز ادامه دارد. علائم خفیف است و بعد از آن به تدریج در طی چند روز بدتر می شود. با وجود اینکه که سرماخوردگی می تواند موجب ناراحتی شود، اما به طور معمول به اندازه ای شدید نیست که در فعالیت های روزانه شما اختلال ایجاد کند.

علائم سرماخوردگی معمولی عبارتند از:

  • گرفتگی بینی
  • سرفه
  • آبریزش بینی
  • خارش یا آبریزش چشم
  • گلودرد
  • احساس خستگی
  • سر درد
  • تب (نادر است، بیشتر در کودکان شایع می باشد)

اگر علائم شما بسیار متفاوت از موارد ذکر شده در بالا باشد، احتمالا شما یک بیماری یا عفونت دیگر دارید.

علائم آنفولانزا

علائم آنفلوانزا با شدت بیشتر و یکباره بروز می کنند. افراد معمولا آن را مانند احساس کتک خوردن توصیف می کنند.

آنفولانزا می تواند یک عفونت بسیار جدی باشد که سالانه جان هزاران نفر را می گیرد.

علائم آنفولانزا شامل موارد زیر است:

  • تب
  • سر درد
  • بدن درد
  • خستگی شدید
  • سرفه
  • گلودرد
  • گرفتگی بینی یا آبریزش خفیف بینی
  • استفراغ و یا اسهال (معمولا در بزرگسالان رایج نیست، بیشتر در کودکان متداول است)

دلایل ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا

سرماخوردگی و آنفلوانزا هر دو بر اثر ویروس ایجاد می شوند. آن ها در قطرات سرفه و عطسه موجود در هوا، تماس با بزاق فرد آلوده و لمس سطوح آلوده پخش می شوند.

دلایل ایجاد سرماخوردگی

بیش از ۲۰۰ ویروس مختلف می توانند باعث سرماخوردگی شوند. رینوویروس ها، بیشترین نوع ویروس ایجاد کننده سرماخوردگی ها محسوب می شود، اما سرماخوردگی همچنین می تواند بر اثر ویروس های کرونا، ویروس سین‌سیشیال تنفسی (RSV)، پارا آنفولانزا و دیگر ویروس ها ایجاد شود.

اگرچه بعد از ابتلا به ویروس سرماخوردگی، نسبت به ویروسی که در شما موجب سرماخوردگی شده است ایمن هستید، همیشه ویروس سرماخوردگی دیگری وجود دارد که موجب بروز علائم مشابه می شود.

دلایل ایجاد آنفولانزا

آنفولانزا توسط ویروس آنفولانزا ایجاد می شود. انواع مختلفی از آنفلوانزا وجود دارند و به طور مرتب در حال جهش هستند و گونه های جدیدی ایجاد می کنند. اگرچه سه نوع اصلی آنفلوانزا A ، B، و C هستند، تنها آنفولانزاهای نوع A و B باعث بروز علائم آنفولانزای فصلی می شوند.

افراد در هر سنی می توانند به آنفولانزا مبتلا شوند. با این حال، گروه های پرخطر به احتمال زیاد عوارض جدی تری نشان می دهند. گروه های پر خطر شامل زنان باردار، افراد مسن، کودکان زیر ۵ سال و افراد دارای بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی، آسم یا دیابت هستند.

تشخیص سرماخوردگی و آنفولانزا

تشخیص سرماخوردگی

بیشتر افراد برای تشخیص سرماخوردگی به پزشک مراجعه نمی کنند. حتی اگر به پزشک مراجعه کنند، بیماری براساس علائم و معاینه جسمی تشخیص داده می شود و نیازی به آزمایش های تخصصی نیست. اگرچه ممکن است گاهی اوقات برخی از آزمایش ها برای رد سایر دلایل علائم شما انجام شود.

تشخیص آنفولانزا

اگر فکر می کنید ممکن است آنفولانزا داشته باشید، مراقبت های پزشکی اولیه ممکن است تغییری در وضعیت ایجاد کند. آزمایشاتی وجود دارند که ارائه دهنده خدمات درمانی شما می تواند آن ها را انجام داده تا مشخص شود علائم شما ناشی از آنفولانزا است یا خیر.

شناخت علائم شبیه آنفولانزا و مراجعه به پزشک طی ۲۴ ساعت اول بسیار مهم است. افرادی که در معرض خطر عوارض ناشی از آنفولانزا هستند، باید در اسرع وقت شروع به درمان کرده تا از علائم جدی، عوارض یا بستری شدن در بیمارستان جلوگیری کنند. اگر در دسته ی افراد در معرض خطر هستید، قبل از بیمار شدن با پزشک معالج خود صحبت کنید تا در صورت ابتلا و بروز علائم آنفولانزا، آمادگی لازم را داشته باشید.

اگر در صورت ابتلا به سرماخوردگی یا آنفولانزا علائم شدیدی از جمله مشکلات تنفسی، خس خس سینه، سرفه غیرقابل کنترل یا تب بالا داشتید، باید به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر این علائم  بهبود یافت و پس از مدتی دوباره با علائم وخیم تر برگشت، به پزشک خود مراجعه کنید. این نشانه عفونت ثانویه مانند ذات الریه است.

درمان

زمان، تنها درمان واقعی برای سرماخوردگی و آنفولانزا است. روش هایی بدون نیاز به مصرف دارو وجود دارد که به شما کمک می کند احساس بهتری داشته باشید، مانند بخور، شستشوی سینوس ها، نوشیدن زیاد مایعات اضافی و استراحت کافی.

داروی ضد سرماخوردگی بدون نیاز به نسخه پزشک ممکن است به تسکین علائم کمک کند. مصرف داروهای تسکین دهنده درد و کاهش دهنده تب مانند Tylenol (استامینوفن) یا Motrin (ایبوپروفن) می توانند تب و بسیاری از دردهایی که همراه با آنفولانزا هستند را درمان کنند.

داروهای ضد احتقان و اکسپکتورانت، می توانند برای تسکین سرفه و احتقان بینی (گرفتگی بینی) ناشی از سرماخوردگی و آنفولانزا کمک کننده باشند.

درمورد آنفولانزا، داروهای ضد ویروسی می توانند مدت زمان بیماری را کوتاه کنند. این داروها فقط با نسخه در دسترس هستند، بنابراین برای دریافت آن ها باید به پزشک مراجعه کنید. این داروها فقط در ۴۸ ساعت اول پس از شروع علائم، واقعا مؤثر هستند. مصرف این داروها بعد از روز سوم یا چهارم بیماری، بعید است که تغییری ایجاد کند.

از آنجا که سرماخوردگی و آنفولانزا بیماری های ویروسی هستند، نمی توان آن ها را با آنتی بیوتیک درمان کرد. بسیار مهم است که هرگز آنتی بیوتیک های غیر ضروری مصرف نکنید، زیرا این امر منجر به ایجاد باکتری های مقاوم در برابر آنتی بیوتیک ها می گردد که به مشکلات بهداشتی قابل توجهی در سراسر جهان تبدیل می شوند.

زمان طلایی تزریق واکسن آنفولانزا معمولا ۱۵ شهریور تا ۱۵ مهر است. این امر موجب محافظت در برابر سویه های آنفولانزا می شود. محققان معتقدند که این محافظت به احتمال زیاد از ایجاد بیماری در فصل آنفولانزا (از ابتدای مهر ماه تا پایان اردیبهشت) جلوگیری می کند.

با این وجود، این کار ۱۰۰ درصد مؤثر نیست زیرا ویروس های آنفلوانزا مرتبا در حال جهش هستند. در حالی که هدف اصلی واکسن آنفولانزا جلوگیری از ابتلا به آن است، اما در صورت ابتلا به آنفولانزا تزریق واکسن می تواند روند و شدت آن را کاهش دهد.

کلام آخر

هیچ کس همیشه سالم نیست. حتی سالم ترین افراد هر از گاهی سرما می خورد. این میکروب ها در اطراف ما هستند و اجتناب از آن ها غیرممکن است. با این وجود، آگاهی از علائم، تشخیص و درمان می تواند به شما در بهبودی هرچه سریع تر کمک کند.

نوشته مرتبط: راه های تشخیص انواع گلو درد – پیشگیری، درمان و پاسخ به سوالات متداول مرتبط با آن

منبع

verywellhealth

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *