// //
سلامت

راهکارهای جلوگیری از شیوع آنفولانزا و پاسخ به پرسش های متداول

با شروع فصل سرما، بیماری های همه گیر ویروسی و باکتریایی دور از انتظار نیستند. اما گاهی ظهور یک گونه جدید از یک ویروس، موجب همه گیری بیماری می شود و درمان را دشوار می کند. از جمله این ویروس ها، می توان به ویروس عامل آنفولانزا اشاره کرد. سازمان بهداشت جهانی (WHO) به یک سری از پرسش های متداول در مورد ویروس آنفولانزا پاسخ می دهد.

چگونه از ابتلا به آنفولانزا جلوگیری کنیم؟

آنفولانزای فصلی بیشتر در اثر ویروس های آنفلوانزا نوع A یا B ایجاد می شود. علائم آن شامل بروز ناگهانی تب، سرفه (معمولا خشک)، سردرد، درد عضلات و مفاصل، گلودرد و آبریزش بینی است. در بیماری آنفولانزا سرفه شدید است و می تواند ۲ هفته یا بیشتر طول بکشد. بیشتر افراد طی یک هفته از تب و علائم دیگر بهبود می یابند بدون اینکه نیاز به مراقبت پزشکی داشته باشند. با این حال، آنفلولانزا می تواند باعث بیماری شدید یا مرگ در گروه های پرخطر شود.

همه گیری های فصلی عمدتا در زمستان، از مهر ماه  تا اسفند در نیمکره شمالی و فروردین تا شهریور در نیمکره جنوبی رخ می دهد. در کشورهای گرمسیری و نیمه گرمسیری، آنفولانزای فصلی می تواند در تمام طول سال اتفاق بیفتد.

بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به آنفولانزا، دریافت واکسن آنفولانزا در هر سال است. ویروس های آنفلوانزا به طور مداوم تکامل می یابند و سالانه سازمان  WHO دو بار توصیه می کند تا ترکیبات واکسن را به روز کند.

WHO واکسیناسیون سالانه را برای گروه های پرخطر از جمله کارمندان مراکز مراقبت های بهداشتی توصیه می کند. افراد باید قبل از شروع فصل آنفلوانزا برای اثربخش تر بودن آن، واکسینه شوند، اگرچه واکسیناسیون در هر زمان در فصل آنفولانزا هنوز هم می تواند به جلوگیری از عفونت آنفولانزا کمک کند.

چه کسی بیشتر در معرض خطر است؟

افرادی که بیشتر در معرض ابتلا به آنفولانزای فصلی شدید قرار دارند، عبارتند از:

  • زنان باردار در هر مرحله از بارداری
  • کودکان کوچک تر از ۵ سال
  • افراد مسن تر از ۶۵ سال
  • مبتلایان به بیماری مزمن مانند HIV /AIDS، آسم، بیماری های قلبی و ریوی و دیابت
  • افرادی که خطر ابتلا به آنفولانزا را افزایش می دهند، شامل کارمندان مراکز مراقبت های بهداشتی

آنفولانزا چگونه درمان می شود؟

افراد مبتلا به آنفولانزا باید مقدار زیادی آب بنوشند و استراحت کنند. بیشتر افراد طی یک هفته بهبود می یابند. داروهای ضد ویروسی آنفولانزا می توانند عوارض شدید و مرگ و میرها را کاهش دهند اما ویروس های آنفلولانزا می توانند در برابر داروها مقاومت ایجاد کنند. آن ها به ویژه برای گروه های پرخطر بسیار مهم هستند. در حالت ایده آل این داروها باید زودهنگام (در طی ۴۸ ساعت از شروع علائم) تجویز شوند. آنتی بیوتیک ها در برابر ویروس های آنفولانزا موثر نیستند.

چگونه باید جلوی شیوع آنفولانزا را گرفت؟

آنفلوانزا هنگامی که فرد آلوده سرفه یا عطسه می کند، به سرعت بین افراد گسترش می یابد و قطرات ویروس را در هوا پراکنده می کند. فرد آلوده همچنین می تواند با دست آلوده ویروس را پخش کند.

برای محدود کردن انتقال ویروس آنفولانزا، باید اقدامات احتیاطی صورت پذیرد. افراد مبتلا به آنفولانزا باید هنگام سرفه، دهان و بینی خود را با دستمال بپوشانند، سپس آن را دور انداخته و دست ها را به طور مرتب بشویند.

آیا آنفولانزای فصلی با آنفولانزای همه گیر مرتبط است؟

شیوع آنفلوانزای فصلی در اثر تغییرات اندک در ویروس هایی که قبلا منتشر شده اند ایجاد می شود، و بسیاری از افراد نسبت به آن ها ایمنی دارند.

همه گیری هنگامی رخ می دهد که ویروس آنفلوانزا زمانی بروز می کند که بیشتر مردم در برابر آن مصون نیستند، زیرا این گونه ی تازه بروز کرده با گونه های قبلی در انسان متفاوت است. این باعث می شود تا گونه جدید به راحتی بین افراد پخش شود. ویروس های آنفولانزای فصلی ممکن است به ظهور ویروس آنفولانزای همه گیر کمک کند.

پنج قدم ساده برای محافظت در برابر آنفولانزا

هر ساله، میلیون ها انسان به آنفولانزا مبتلا می شوند. بیشتر افراد طی یک هفته بهبود می یابند، اما برای معدود افراد بدشانس، آنفولانزا می تواند کشنده باشد.

همه گیری های آنفولانزای فصلی به طور معمول در اواخر پاییز و زمستان اتفاق می افتد، بنابراین می توانیم آن ها را پیش بینی کرده و بر همین اساس برای مقابله با آن آماده باشیم.

در مناطق گرمسیری، آنفولانزا می تواند در طول سال رخ دهد و باعث شیوع غیرمترقبه و بیشتر آن شود، اما جلوگیری از آن هنوز اهمیت دارد.

در ادامه به بررسی روش هایی می پردازیم که می توان با کمک آن ها در برابر آنفولانزا از خود و اطرافیان محافظت کرد:

واکسینه شدن

واکسیناسیون سالانه موثرترین روش برای محافظت از خود در برابر آنفولانزا و عوارض جدی آن است. واکسیناسیون به ویژه برای زنان باردار در هر مرحله از بارداری بسیار مهم است. همچنین برای کودکان در سنین ۶ ماه تا ۵ سال، سالمندان، مبتلایان به بیماری مزمن و برای کارمندان در مراکز مراقبت های بهداشتی بسیار مهم است.

به یاد داشته باشید، با واکسن زدن، شما آنفولانزا نمی گیرید. احساس درد یا تب بعد از واکسیناسیون یک واکنش کاملا طبیعی است و بطور کلی فقط یک یا دو روز طول می کشد.

دست های خود را مرتبا بشویید

دست های تمیز از شما در برابر ابتلا به بسیاری از عفونت ها از جمله آنفولانزا محافظت می کنند. تمیز نگه داشتن دست ها راهی آسان برای سالم نگه داشتن خود و خانواده است. دست های خود را به طور مرتب با صابون و آب جاری بشویید و آن ها را با یک حوله یکبار مصرف کاملا خشک کنید. اگر به صابون و آب دسترسی ندارید، می توانید از یک ضدعفونی کننده مبتنی بر الکل استفاده کنید.

به یاد داشته باشید، هرچند شستن درست دست ها ممکن است کمی زمان بر باشد اما برای سلامت خود و اطرافیانتان ضروری است.

از تماس دست با چشم، بینی و دهان خودداری کنید

احتمال ورود میکروب ها به بدن از طریق چشم، بینی و دهان زیاد است. شما نمی توانید استنشاق ذرات در محیط را کنترل کنید، اما می توانید با دور نگه داشتن دست ها از صورت خود، خطر ابتلا به عفونت را کاهش دهید.

اگر مجبور هستید چشم، بینی یا دهان خود را لمس کنید، این کار را با یک دستمال تمیز انجام دهید یا ابتدا دست های خود را بشویید.

نوشته مرتبط: آنفولانزا (آنفلوانزا) – هر آنچه باید در مورد علائم، پیشگیری و درمان بیماری آنفولانزا بدانید

از نزدیک شدن به افراد بیمار خودداری کنید

آنفولانزا یک بیماری مسری است. آنفولانزا به راحتی در فضاهای شلوغ، از جمله در وسایل حمل و نقل عمومی، در مدارس و خانه های سالمندان گسترش می یابد. هنگامی که فرد آلوده سرفه یا عطسه می کند، قطرات حاوی ویروس می تواند به اندازه یک متر پخش شوند و دیگران را که از هوای مشترک تنفس می کنند، آلوده کند.

اگر حالتان خوب نیست، در خانه بمانید

اگر به بیماری آنفولانزا مبتلا هستید، بودن در اطراف دیگران، آن ها را نیز به خطر می اندازد. این امر به ویژه در مورد افرادی که مشکلات پزشکی مزمن مانند سرطان، بیماری قلبی و HIV دارند، صادق است.

با جدا کردن سریع خود از دیگران می توانید از شیوع آنفولانزا جلوگیری کرده و جان دیگران را نجات دهید.

نوشته مرتبط: تفاوت سرماخوردگی و آنفولانزا و راهکارهای تشخیص آن ها

منبع

who

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *