// //
سلامت

آیا حاضرید ظاهر فرزندتان را خودتان تعیین کنید

پیشرفت در مهندسی ژنتیک باعث شده است که تشخیص و پیشگیری از بیماری ها قبل از به دنیا آمدن کودک به واقعیت تبدیل شود. در کنار این یافته های جدید در کنترل سلامتی کودک، والدین می توانند به لطف ویرایش ژن، صفات و توانایی هایی را که هیچ ارتباطی با سلامت فرزندشان ندارد مانند رنگ چشم را، تعیین کنند.

این آینده قریب الوقوع ما را نسبت به مهندسی ژنتیک و محدودیت های آن دچار تردید می کند.  خط قرمز این تکنولوژی کجاست؟ فن آوری های کنونی، آزمایش DNA برای کمک به شناسایی ناهنجاری های ژنتیکی (که منجر به عوارض جدی سلامتی در کودکان و نسل های بعدی ما می شوند) را، ممکن می سازد.

اگرچه بسیاری از دانشمندان از پیشرفت در تحقیقات ژنتیکی برای از بین بردن ژن های ایجاد کننده بیماری، حمایت می کنند، اما از تقاضای والدین جهت ویرایش ژنتیکی صفات نوزادان خود، برای داشتن کودکانی با قد بلندتر یا باهوش تر، ابراز نگرانی کرده اند.

دی-ان-ای
ویرایش ژنتیکی

رنگ چشم چگونه تعیین می شود؟

مانند بسیاری از صفات انسانی دیگر، رنگ چشم توسط یک ژن واحد مشخص نمی شود بلکه ترکیبی پیچیده از بسیاری از ژن هاست.

رنگ چشم فرد از رنگدانه عنبیه (ساختاری که قسمت سیاه چاله مانند بنام مردمک را در مرکز چشم احاطه کرده است) حاصل می شود و به کنترل میزان نوری که به چشم ما می رسد کمک می کند. رنگ عنبیه می تواند از آبی بسیار روشن تا قهوه ای تیره متغیر باشد.

بیشتر اوقات، رنگ های چشم، آبی، سبز، عسلی یا قهوه ای توصیف می شود. قهوه ای رایج ترین رنگ چشم در جهان است. مطابق مرجع خانه ی ژنتیک كتابخانه ملی پزشکی، رنگ های روشن تر چشم مانند آبی یا سبز تقریبا به طور انحصاری در افراد اروپایی دیده می شود.

مدتی پیش محققان تصور می کردند که رنگ چشم نتیجه یک ژن واحد است. بر اساس این تصور، والدینی که چشمان آبی دارند  نمی توانند فرزندی با چشم های قهوه ای داشته باشند. با این حال، مطالعات بعدی نشان داد كه این مدل بیش از حد ساده انگارانه بوده است.

اگرچه این موضوعی نادر است، اما ممکن است زوج هایی که هر دو، چشم آبی هستند، فرزندانی با چشم های قهوه ای داشته باشند. وراثت رنگ چشم، بسیار پیچیده تر از آن است که در ابتدا تصور می شد، زیرا شامل چندین ژن می شود. اگرچه گاهی اوقات با نگاه کردن به چشم والدین یا سایر اقوام، می توان رنگ چشم کودک را پیش بینی کرد، اما تغییرات ژنتیکی می تواند منجر به نتایج غیر منتظره ای شود.

تعیین-رنگ-چشم
پیش بینی رنگ چشم فرزندان براساس رنگ چشم والدین

در حال حاضر، مهندسی ژنتیک به ما امکان می دهد جنسیت و رنگ چشم کودک را انتخاب و همچنین خطر ابتلا به برخی بیماری ها را پیش بینی کنیم.

تعداد کلینیک های آزمایشگاهی لقاح، که به والدین امکان انتخاب جنسیت فرزندشان را می دهند رو به رشد است. شرکتی به نام Genomic Prediction یکی از این شرکت هاست.

اگرچه این شرکت در حال حاضر برنامه ای برای تعیین رنگ چشم، سطح هوش یا افزایش مهارت های بدنی ندارند، اما این شرکت توجه زیادی به بحث ها درباره پیامدهای اخلاقی مهندسی ژنتیک، چه در جامعه علمی و چه فراتر از آن، دارد.

کشف ژن های مخفی

موسسات باروری (Fertility Institutes) در کالیفرنیا، به تازگی گزینه پیش بینی رنگ چشم کودک را از طریق آزمایش خون (روشی منحصر به فرد و ثبت شده) که مجموعه ای از نشانگرهای مهم ژنتیکی را بررسی می کند، آغاز کرده اند.

این آزمایش ها به بررسی کروموزوم های والدین می پردازد و تعیین می کند که آیا ژن های لازم برای ایجاد یک کودک با رنگ چشم مورد نظرشان وجود دارد یا خیر. این مطالعات روی رنگ چشم، به عنوان یک آزمایش تکمیلی برای سایر آزمایش های ژنتیکی مرتبط با سلامت و جنسیت نوزاد ارائه می شود.

به گفته متخصصان موسسات باروری، والدین برای داشتن فرزندی با رنگ چشم دلخواه، لزوما نیاز نیست خود دارای آن رنگ چشم باشند. آن ها تنها کافیست کدهای ژنتیکی مناسب برای رنگ چشم را، داشته باشند. این کدها اغلب در ژن های والدین خاموش (پنهان) است.

دکتر جفری اشتاینبرگ، بنیانگذار موسسه باروری می گوید، والدین می توانند فرزندی با رنگ چشم متفاوت از خودشان داشته باشد. مادامی كه والدین كد ژنتیكی رنگ های مختلف چشم را در DNA خود (بصورت پنهان یا آشکار) داشته باشند، می توانند آن را به فرزند خود منتقل کنند.

اشتاینبرگ همچنین اضافه می کند: تمام کسانی که چشم های سبز دارند، لزوما والدین و حتی والدی با چشم سبز رنگ ندارند. اما این والدین قطعا “ژن های پنهان” دارند كه باعث ایجاد چشم های سبز (رنگی) در نوزادانشان می شود.

کودکان

“این همان چیزی است که ما در والدین به دنبال آن هستیم. ما در جستجوی کدهایی هستیم که یا بصورت مخفی یا آشکار در ژن های شما وجود دارد. اگر کدهای مورد نظر موجود باشند، بر اساس ژنتیک آزمایش شده، والدین این فرصت را دارند که برای تولید جنین هایی، با ژنتیک سالم، جنسیت و رنگ چشم دلخواه اقدام نمایند. “

با وجود اینکه پیشرفت های مهندسی ژنتیک ممکن است جذاب باشد، اما ما را به سوالات اخلاقی دشوار نیز سوق می دهد.

ما به عنوان والدین، ​​همیشه بهترین ها را برای فرزندان خود می خواهیم، اما وقتی صفات خاصی را نسبت به دیگر صفات برتر می دانیم، به تعصبات و تبعیض ها دامن می زنیم.

باز نشر مطالب سایت بدون ذکر نام و لینک مطلب سایت پیتونیک ممنوع است و شامل پیگرد قضایی می شود.

مرجع

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *