// //
سلامت

خواص کلروفیل کدامند؟ چه افرادی نباید کلروفیل مصرف کنند؟

اخیرا در شبکه های اجتماعی مانند تیک تاک و اینستاگرام، مصرف کلروفیل بسیار ترند و همه گیر شده است. در این ویدئوها به خواص کلروفیل به ویژه تاثیر آن بر پوست و درمان آکنه اشاره می شود. اما آیا هیچ مدرک علمی برای پشتیبانی از این ادعاها در رابطه با خواص کلروفیل وجود دارد؟

کلروفیل چیست؟

کلروفیل مولکولی در گیاهان است که نور قرمز یا آبی را جذب می کند و مجموعه ای از واکنش های شیمیایی را به وجود می آورد که منجر به فتوسنتز می شود. کلروفیل نور سبز را منعکس می کند، به همین دلیل بسیاری از گیاهان سبز به نظر می رسند.

نوشیدنی ها و عصاره های کلروفیل که به عنوان مکمل در بازار عرضه می شوند، حاوی کلروفیلین می باشند. کلروفیلین نوعی مولکول است که از نظر شیمیایی تغییر یافته تا بتواند در آب حل شود.

کلروفیل چه کار می کند؟

براساس شواهد علمی، خواص کلروفیل زیاد نیستند. چند مطالعه نشان داده است که کلروفیل بوی ادرار را در افراد مبتلا به بی اختیاری ادرار کاهش می دهد. کلروفیل همچنین با سایر مواد موجود در پماد برای زخم هایی که آهسته بهبود می یابند، ترکیب می شود. تاکنون هیچ مدرکی برای اثبات خواص کلروفیل در درمان آکنه یافت نشده است. به گفته متخصص پوست، هادلی کینگ، مطالعات نشان می دهند کلروفیل در صورت استفاده موضعی ممکن است اثرات ضد التهابی داشته باشد. به نظر می رسد که در یکی از مطالعات، کلروفیل حاصل از برگ های تازه به تورم پنجه (نه آکنه) در موش ها (نه انسان) کمک می کند.

پس چرا افراد معتقدند کلروفیل به درمان آکنه کمک می کند؟

بررسی کلروفیل در آزمایشگاه نشان داده است که این ماده می تواند به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل کند. به این معنی که می تواند برخی واکنش های شیمیایی را خنثی کند. آنتی اکسیدان هایی که به طور طبیعی در بدن ما وجود دارند، در تنظیم و کاهش التهاب نقش مهمی دارند. از آنجاییکه گاهی اوقات، آکنه به صورت التهاب روی پوست ظاهر می شود، بنابراین می توان این ادعا را منطقی دانست که کلروفیل موجب کاهش التهاب ناشی از آکنه می شود.

معمولا متخصصان پوست به افراد توصیه می کنند برای بهره مندی از خواص کلروفیل از جمله خواص آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی آن، از غذاهای سرشار از کلروفیل استفاده کنند.

غذاهای سرشار از کلروفیل کدامند؟

سبزیجات سبز مزایای بسیاری برای سلامتی، از جمله کاهش خطر فشار خون، بیماری های قلبی عروقی، چاقی و کاهش اختلالات شناختی، دارند.

کلروفیل در همه گیاهان سبز موجود است از جمله:

  • سبزه یا علف گندم
  • اسفناج
  • جعفری
  • آرگولا
  • یونجه
  • اسپیرولینا
  • لوبیا سبز
  • نخود فرنگی
  • سبزی خردل
  • سبزهای کلارد
  • کلم
  • جلبک کلرلا
  • مارچوبه
  • کلم بروکلی
  • تره فرنگی
  • ماچا

توجه داشته باشید که براساس برخی تحقیقات منتشر شده در مجله Zhejiang University، پختن غذاهای غنی از کلروفیل برای مدت طولانی در مایکروویو، جوشاندن یا سرخ کردن آن ها باعث کاهش سطح کلروفیل می شود.

بنابراین ممکن است بهتر باشد این سبزیجات را به صورت خام بخورید یا از روش های دیگر پخت و پز مثل بخارپز استفاده کنید تا مقدار کلروفیل آن حفظ شود.

مکمل های کلروفیل

یکی از دلایل محبوبیت مکمل های کلروفیل این است که غلظت آن ها زیاد است و ممکن است جذب آن ها نسبت به کلروفیل دریافتی از غذا آسان تر باشد.

فرم مکمل کلروفیل، که برای ساخت آن از کلروفیل محلول استفاده می شود، کلروفیلین (یک ماده شیمیایی نیمه مصنوعی)  نام دارد. از نظر تئوری، کلروفیلین بهتر از کلروفیل جذب می شود و ممکن است مزایایی برای سلامتی به همراه داشته باشد. با این حال، اکثر ادعاها در مورد خواص کلروفیل یا به عبارتی در مورد کلروفیلین توسط علم تایید نمی شود.

کلروفیلین یکی از مشتقات محلول در آب کلروفیل طبیعی می باشد. برچسب روی مکمل ها، ممکن است کلروفیلین را با نام های “کلروفیل مس سدیم” یا “کمپلکس مس کلروفیلین” ذکر کنند.

مزایای احتمالی کلروفیل چیست؟

این که آیا کلروفیل برای سلامتی شما مفید است یا خیر یک سوال پر تکرار است و پاسخ آن به چند عامل بستگی دارد.

نکته اصلی این است که تحقیقات زیادی در مورد خواص کلروفیل انجام نشده است و برای نتیجه گیری مطمئن، باید مطالعات بیشتری انجام شود.

در ادامه به مزایای احتمالی کلروفیل خواهیم پرداخت.

خواص کلروفیل و تاثیر آن بر پیری، آکنه و سلامت پوست

نتایج تحقیقات نشان می دهند که کلروفیل ممکن است برای سلامت پوست مفید باشد. از جمله خواص کلروفیل برای پوست می توان به تاثیر آن بر کاهش التهاب، پاکسازی آکنه و کاهش چین و چروک اشاره کرد.

با این حال توجه داشته باشید تمام تحقیقاتی که در زیر در رابطه با خواص کلروفیل برای سلامت پوست به آن ها می پردازیم، به استفاده موضعی از کلروفیل اشاره دارد نه نوشیدن یا مصرف مکمل های آن.

یک مطالعه آزمایشی در سال ۲۰۱۸ در مجله Clinical and Aesthetic Dermatology، ۲۴ زن با آکنه خفیف تا متوسط ​​را به مدت هشت هفته مورد بررسی قرار داد. آن ها دو بار در روز از درمان موضعی پاک کننده، کرم آکنه با ۲ درصد اسید سالیسیلیک و یک ژل متعادل کننده با نسخه ای از کلروفیل به نام کمپلکس کلروفیلین سدیم استفاده کردند.

محققان دریافتند که این رژیم پوستی باعث بهبود اندازه منافذ پوست، صافی پوست، شفاف شدن آن، یک دست شدن رنگ پوست و ضایعات آکنه می شود. اگرچه مشخص نیست که این میزان اثربخشی به دلیل استفاده از کلروفیل در مقابل اسید سالیسیلیک است یا خیر.

یک مطالعه کوچک در سال ۲۰۱۶ در مجله Cosmetic and Investigational Dermatology Clinical, منتشر شده است که اثرات کلروفیل موضعی (کمپلکس کلروفیلین مس سدیم) را در مقایسه با فرم موضعی ویتامین A معروف به ترتینوئین بررسی کرده است. در این مطالعه محققان دریافتند که هر دو روش درمانی تاثیر مشابهی در ترمیم آسیب های پوستی داشته است.

دو آزمایش دیگر در سال ۲۰۱۵ نشان می دهد که ژل موضعی حاوی نمک های کمپلکس کلروفیلین می تواند علائم آسیب پوستی ناشی از نور خورشید و لکه های پیری را بهبود بخشد، آکنه را تسکین دهد و به خوبی توسط بیماران تحمل شود.

به نظر می رسد کلروفیل موضعی به افراد مبتلا به آکنه و برخی علائم پیری کمک می کند.

خواص کلروفیل و تاثیر آن بر سلول های خونی

کلروفیل ممکن است کیفیت گلبول های قرمز خون را بهبود بخشد، از این رو باعث می شود برخی از افراد تصور کنند، کلروفیل خون ساز است و می تواند به ساخت سلول های خونی کمک کند.

طبق تحقیقات انجام شده در مجله Indian Pediatrics، کلروفیل و هموگلوبین، ساختار اتمی مشابهی دارند. هموگلوبین برای انتقال اکسیژن به اندام های بدن بسیار مهم است. هنگامی که سطح اکسیژن در بدن کاهش می یابد، انرژی فرد نیز کم می شود.

در ادامه این مطالعه آزمایشی در مجله Indian Pediatrics، محققان تاثیر آب گیاه گندم بر روی بیماران نیازمند به دریافت خون را بررسی کردند. (سبزه یا علف گندم حاوی حدود ۷۰ درصد کلروفیل است.)

محققان دریافتند بیمارانی که از آب گیاه گندم نوشیدند، نیاز به دریافت خون آن ها به نصف کاهش پیدا کرد. محققان مطمئن نیستند که این مزایا از گندم بوده یا محتوای کلروفیل آن.

مطالعه دیگری بر روی ۴۲ نفر از بیماران دیالیزی که در مجله  AgentsBiological Regulators and Homeostatic منتشر شده است، تاثیرات درمانی آهن و کلروفیل را بررسی کرد.

محققان دریافتند این ترکیب کیفیت زندگی را بهبود می بخشد و برخی علائم مربوط به کم خونی را تسکین می دهد.

خواص کلروفیل و تاثیر آن بر کاهش وزن

با توجه به برخی از تحقیقات منتشر شده در مجله Appetite، کاهش وزن ممکن است یکی دیگر از موارد مورد بررسی در رابطه با خواص کلروفیل باشد.

مطالعه ای در سال ۲۰۱۴ در مجله Appetite بر روی ۳۸ زن دارای اضافه وزن نشان داد افرادی که روزانه مکمل غشای گیاهان سبز حاوی کلروفیل مصرف می کردند، کاهش وزن بیشتری نسبت به گروهی که مکمل مصرف نکرده بودند، دارند. اما این تفاوت چشم گیر نیست. همچنین مکمل های کلروفیل به سرکوب گرسنگی کمک می کنند و ممکن است از پرخوری جلوگیری کنند.

دئودورانت طبیعی

یک آزمایش بالینی در مجله Life Sciences، مکمل های غذایی مربوط به تری متیل آمینوریا (یک اختلال نادر که در آن بدن نمی تواند مواد شیمیایی تری اتیل آمین (TMA) را تجزیه کند) را بررسی کرد. از آنجایی که تری اتیل آمین بویی قوی، مانند بوی ماهی دارد، بدن افراد مبتلا به تری متیل آمینوریا، بوی بدی می دهد.

محققان در این آزمایش هفت فرد مبتلا به این بیماری و اثرات مصرف زغال چوب و کلروفیلین مس را بررسی کردند. آن ها دریافتند که مکمل کلروفیلین مقدار تری اتیل آمین را کاهش می دهد.

ادعاهای دیگر در رابطه با خواص کلروفیل

هنوز اثبات علمی در رابطه با تاثیر و خواص کلروفیل بر هضم غذا، التهاب، تعادل هورمون ها، تسکین آرتروز، فیبرومیالژیا و سرطان وجود ندارد. بیشتر مطالعات روی حیوانات انجام شده و این یافته ها همیشه در انسان ها صدق نمی کنند.

برخی تحقیقات نشان می دهند کلروفیل ممکن است به مبارزه با انواع خاصی از سرطان ها کمک کرده و با افزایش باکتری های مفید در دستگاه گوارش، در هضم غذا مفید باشد.

خطرات و عوارض جانبی کلروفیل

کلروفیل طبیعی که از غذا دریافت می شود خطرناک نیست و هیچ عارضه جانبی مشخصی ندارد.

به نظر نمی رسد اگر مکمل های کلروفیل در دوزهای استاندارد مصرف شوند، خطری برای فرد نداشته باشند. اما مصرف بیش از اعتدال آن ممکن است منجر به بروز علائمی مانند اسهال، استفراغ و افزایش حساسیت به بثورات آفتابی شود.

به دلیل نبود شواهد کافی در مورد امنیت مصرف کلروفیل مایع، مصرف این ماده برای زنان باردار و یا شیرده توصیه نمی شود.

از آنجا که مصرف این مکمل ها ممکن است با سایر داروها تداخل داشته باشد، باید زیر نظر پزشک مصرف شوند.

آیا مصرف نوشیدنی و یا مکمل کلفروفیل ارزش امتحان کردن را دارد؟

از آن جا که تحقیقات محدودی در مورد خواص کلروفیل وجود دارد، نمی توان با اطمینان از تاثیر آن بر کاهش وزن، پاکسازی پوست یا کاهش خطر ابتلا به سرطان گفت. اما با این حال استفاده موضعی از آن ممکن است به کاهش آکنه و تورم کمک کند.

بهتر است به جای آن، در رژیم غذایی خود از سبزیجات تازه استفاده کنید.

منبع: thehealthy

فرزانه اسماعیل نژاد

فرزانه اسماعیل نژاد نویسنده ارشد بخش سرگرمی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سرگرمی مثل غذاها و نوشینی ها، بیوگرافی افراد مشهور می نویسد. شما می توانید او را در اینستاگرام با نام کاربری @farzan_esma دنبال کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *