// //
اخبار علم و تکنولوژیسلامت

واکسن کرونای فایزر – طبق گزارش ها، واکسن کرونای فایزر وارد فاز سوم تحقیقات شده است

شرکت فایزر و بیون تک، اعلام کردند فاز سوم آزمایش بزرگ واکسن کرونای این شرکت، تکمیل شده است. طبق گزارشات، این آزمایش تمام مراحل را پشت سر گذاشته و ادعا می شود که واکسن کرونای فایزر ۹۵ درصد موثر است.

کمتر از دو هفته پس از انتشار تجزیه و تحلیل داده های موقت، شرکت های دارویی فایزر و بیون تک، اعلام کردند فاز سوم آزمایش بین المللی و گسترده واکسن کرونا، به اتمام رسیده است.

از تاریخ ۱۳ نوامبر ۲۰۲۰، بیش از ۴۱ هزار نفر دو دوره دوز واکسیناسیون را تکمیل کردند. از ۱۷۰ موارد مثبت ابتلا به ویروس کرونای تشخیص داده شده در آزمایش، فقط هشت مورد آن در گروهی قرار داشتند که واکسن دریافت کرده بودند (گروه دیگر به جای واکسن، واکسن دارونما دریافت کردند). این نتیجه، معادل ۹۵٪ میزان کارایی این واکسن است.

جزئیات کامل این مطالعه هنوز منتشر نشده است و آخرین اطلاعیه مطبوعاتی فایزر، اطلاعات کمی را ارائه می دهد. در این آزمایش، ده مورد ابتلای شدید به ویروس کرونا عنوان شده، اما فقط یک مورد از این موارد شدید در گروهی که واکسینه شده بودند، مشاهده شده است.

تنوع داده های این شرکت در رابطه با سازگار و کارمد بودن واکسن کرونای فایزر در تمام گروه های نژادی، بسیار امیدوار کننده است. گزارش شده است که حدود ۴۲ درصد از افراد شرکت کننده در این آزمایش، دارای نژادها و قومیت های متنوع هستند.

به نظر می رسد گروه های سنی بالاتر (مسن) نیز به واکسن کرونای فایزر پاسخ مثبت می دهند. تقریبا نیمی از کل افراد شرکت کننده در فاز سوم، بالای ۵۶ سال داشتند و اثر واکسن در بزرگسالان بالای ۶۵ سال همچنان ۹۴ درصد است.

چارلی ولر، رئیس برنامه واکسن ها در موسسه خیریه Wellcome Trust، می گوید: “چنین سطح بالایی از کارایی که در افراد بالای ۶۵ سال گزارش شده است، فراتر از انتظاراتی است که برای نسل اول واکسن کرونا داشتیم. این گروه (افراد مسن و سالخورده)  و همچنین کارکنان مراقبت های بهداشتی باید در اولویت دریافت واکسن کرونا قرار گیرند.”

همچنین این موضوع که دریافت واکسن کرونای فایزر به خوبی توسط بدن تحمل می شود، و هیچ عارضه جانبی جدی گزارش نشده است، بسیار دلگرم کننده است. بدترین عوارض جانبی گزارش شده تاکنون سردرد خفیف (۲.۲ درصد) و خستگی (۳.۸ درصد) بوده است. این عوارض جانبی در طی یک یا دو روز پس از واکسیناسیون به سرعت برطرف شده و در جمعیت های مسن تر، خفیف و کمتر مشاهده می شود.

تخمین شرکت های داروسازی فایزر و بیون تک این است که این واکسن، تا پایان سال ۲۰۲۰ تا ۵۰ میلیون دوز در سطح جهان تولید خواهد شد. تولید در سال ۲۰۲۱ افزایش خواهد یافت و انتظار می رود به ۱.۳ میلیارد دوز تا پایان سال آینده برسد. البته این مقدار برای همه کافی نیست و انتظار می رود چندین واکسن موفق دیگر نیز در سال آینده توزیع شوند.

آزمایش واکسن کرونا، به منظور جمع آوری اطلاعات دقیق ایمنی در تمام شرکت کنندگان، تا دو سال دیگر ادامه خواهد داشت. همچنین اثر طولانی مدت آن نیز تحت کنترل خواهد بود زیرا مشخص نیست که ایمنی این واکسن تا چه زمانی ماندگاری داشته باشد.

انتظار می رود مجوز استفاده اضطراری (EUA) واکسن کرونای فایزر ظرف چند روز به سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) ارائه شود. تصویب شروع واکسیناسیون جمعیت های پرخطر در ایالات متحده، ممکن است به زودی از اواخر دسامبر ۲۰۲۰ یا اوایل ژانویه ۲۰۲۱ آغاز شود.

منبع

newatlas

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *