// //
سلامت

فواید اسپیرولینا – هر آنچه که باید درباره فواید اسپیرولینا و ارزش غذایی آن بدانید

اسپیرولینا جلبکی به رنگ سبز آبی است که اغلب به دلیل فواید آن برای سلامتی مورد استفاده قرار می گیرد و در اسموتی ها استفاده می شود. در ادامه این مطلب هر آنچه لازم است در مورد فواید اسپیرولینا و ارزش غذایی آن بدانید، از جمله کالری، پروتئین، آهن و غیره ذکر شده است.

اسپیرولینا چیست؟

اسپیرولینا یا جلبک های سبز-آبی، به دلیل داشتن لیستی از فواید بالقوه سلامتی، یکی از مواد اولیه محبوب در تهیه انواع اسموتی ها است.

اسپیرولینا یک نوع سیانوباکتر کوچک و به شکل مارپیچ است که به طور طبیعی در برخی از استخرهای آب شیرین و دریاچه های آب شور یافت می شود. همچنین می توان این جلبک را در دریاچه های مصنوعی و در آزمایشگاه ها پرورش داد.

رنگ سبز-آبی جلبک اسپیرولینا از آنتی اکسیدان فایکوسیانین ناشی می گردد که به وفور در آن یافت می شود. سازمان غذا و دارو (FDA) به تولیدکنندگان اجازه می دهد تا از اسپیرولینا به عنوان افزودنی رنگی برای آدامس و سایر غذاهای بسته بندی شده استفاده کنند.

اما فواید اسپیرولینا چیزی فراتر از این هاست.

لورن اسلایتون، متخصص تغذیه در شهر نیویورک، بنیانگذار خدمات آموزش تغذیه Foodtrainers و نویسنده کتاب The Little Book of Thin، می گوید: “فواید اسپیرولینا بسیار شگفت انگیز و چشمگیر است، زیرا شما می توانید مقدار کافی از مواد مغذی را در یک قاشق غذاخوری اسپیرواینا دریافت کنید.”

مواد مغذی موجود در اسپیرولینا

یک قاشق غذاخوری (۷ گرم) اسپیرولینا حاوی:

  • کالری: ۲۰
  • پروتئین: ۴ گرم (۸ درصد مقدار روزانه یا DV برای رژیم ۲۰۰۰ کالری روزانه)
  • چربی: ۱ گرم (۱ درصد DV)
  • کربوهیدرات ها: ۲ گرم (۱ درصد DV)
  • فیبر: ۰.۳ گرم (۱ درصد DV)
  • آهن: ۲ میلی گرم (۱۳ تا ۲۲ درصد DV)
  • منیزیم: ۱۳.۶ میلی گرم (۳.۴ درصد DV)
  • پتاسیم: ۹۵.۴ میلی گرم (۳ تا ۴ درصد DV)

اسپیرولینا همچنین منبع ویتامین های گروه B، بتاکاروتن، مس و سایر مواد مغذی است.

این ماده حاوی کلروفیل، آنتی اکسیدان و رنگدانه هایی است که به گیاهان، رنگ سبز می بخشند.

خواص و فواید اسپیرولینا برای سلامتی

مواد مغذی موجود در اسپیرولینا، موجب تقویت سلامتی و تندرستی می شوند. به ویژه پروتئین موجود در اسپیرولینا، آن را به منبع پروتئین بهتر از برخی گیاهان دیگر، تبدیل می کند.

خواص و فواید اسپیرولینا در افزایش سطح آهن

کم خونی زمانی اتفاق می افتد که فرد به اندازه کافی گلبول قرمز خون سالم برای حمل اکسیژن در بدن نداشته و این امر موجب احساس ضعف و کمبود انرژی می شود. کمبود آهن یکی از دلایل شایع کم خونی است که به کم خونی فقر آهن منجر می شود.

اسپیرولینا به دلیل محتوای آهن، برای کم خونی بسیار مناسب است.

مکمل های آهن ممکن است باعث ناراحتی معده، یبوست، اسهال و حالت تهوع شوند. اسپیرولینا عوارض جانبی مشابهی ندارد، و این امر اسپیولینا را به یک گزینه خوب برای دریافت آهن تبدیل می کند.

خواص و فواید اسپیرولینا در کاهش پلاک و التهاب دندان

بیماری لثه و سلامت دهان و دندان ضعیف با بیماری های قلبی، دیابت و سکته مغزی مرتبط است. این فرآیند با تجمع پلاک های چسبنده بر روی دندان ها شروع و در نهایت باعث التهاب در خط لثه و سایر نقاط دهان می شود.

از خواص و فواید اسپیرولینا، می توان به خاصیت ضد التهابی بودن آن اشاره کرد. براساس مطالعه ای در مجله بین المللی Pharmacy and Pharmaceutical Sciences، به دلیل خاصیت ضد التهابی، دهانشویه اسپیرولینا ممکن است به کاهش پلاک و التهاب دندان کمک کند. با توجه به اینکه این مطالعه فقط یک هفته به طول انجامید، تحقیقات بیشتری برای بررسی فواید طولانی مدت دهانشویه اسپیرولینا، لازم است. انجمن دندانپزشکی آمریکا می گوید مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و مراجعه به دندانپزشک برای تمیز کردن دندان ها، بهترین راه های جلوگیری از ابتلا به بیماری های لثه است.

خواص و فواید اسپیرولینا در کمک به کاهش آلرژی های فصلی

اگر شما یکی از میلیون ها نفری هستید که دچار آلرژی فصلی می باشید، جلبک اسپیرولینا ممکن است به شما کمک کند. نتایج یک مطالعه نشان می دهد که اسپیرولینا ممکن است موثرتر از قرص های ضد آلرژی متداول باشد. احتمالا دلیل این امر خواص ضد التهابی این جلبک هنگام مواجهه با ماده حساسیت زای احتمالی است که مانع از ترشح هیستامین می شود.

البته شواهد کافی برای حمایت از استفاده از این جلبک برای آلرژی های فصلی وجود ندارد.

خواص و فواید اسپیرولینا در محافظت در برابر سرطان دهان

برخی از مطالعات قدیمی اثرات محافظتی بالقوه اسپیرولینا بر سرطان دهان را نشان می دهند.

در مطالعه ای که در سال ۲۰۱۳ در مجله Clinical and Diagnostic Research منتشر شد، به شرکت کنندگان با ضایعات پیش سرطانی، برای بهبود جریان خون، به طور تصادفی اسپیرولینا یا داروی تجویز شده اختصاص داده شد. پس از سه ماه، مصرف کنندگان اسپیرولینا نسبت به افرادی که دارو مصرف کرده بودند، بهبود بیشتری در علائم نشان دادند.

در مطالعه ای که در سال ۱۹۹۵ در مجله Nutrition and Cancer منتشر شد، محققان اثر اسپیرولینا بر افراد با ضایعات پیش سرطانی، که تنباکو را به صورت جویدنی مصرف می کردند را بررسی کردند. پس از یک سال مصرف یک گرم اسپیرولینا در روز، ۴۵ درصد از شرکت کنندگان شاهد از بین رفتن ضایعات دهانی خود بودند، در حالی که تنها هفت درصد از افرادی که دارونما مصرف می کردند، به نتیجه رسیدند.

هنوز خیلی زود است که به طور قطع بگوییم اسپیرولینا خاصیت ضد سرطانی برای سرطان دهان یا هر نوع سرطان دیگری دارد. برای کاوش در این نظریه تحقیقات بیشتری لازم است.

خواص و فواید اسپیرولینا در کاهش وزن و سلامت قلب

براساس مقاله ای که در سال ۲۰۲۰ در مجله Open Heart منتشر شد، مصرف اسپیرولینا خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش می دهد.

این تحقیق نشان می دهد که مصرف ۲ تا ۸ گرم اسپیرولینا در روز ممکن است به کاهش وزن و کاهش سطح کلسترول “بد” (لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL))، چربی های خطرناک خون معروف به تری گلیسیرید و فشار خون کمک کند.

اینکه اسپیرولینا دقیقا چطور تمام این مزایا را برای بدن فراهم می کند، مشخص نیست. با این حال باید در مصرف اسپیرولینا احتیاط کرد، زیرا مطالعات کمی در مورد آن انجام شده است.

خواص و فواید اسپیرولینا در مدیریت دیابت

یکی دیگر از خواص و فواید اسپرولینا، کمک در مدیریت دیابت است. بر اساس تحقیقی که در سال ۲۰۱۸ در مجله Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity منتشر شد، مصرف مکمل های اسپیرولینا ممکن است قند خون ناشتا یا گلوکز را کاهش دهد، نشانه ای که می تواند به مدیریت دیابت کمک کند.

البته یکی از نقاط ضعف در این مطالعه این بود که تمام افراد بررسی شده در این مقاله، افراد مبتلا به دیابت نبوده اند.

انواع مختلف اسپیرولینا کدامند؟

انواع مختلفی از اسپیرولینا وجود دارند. Spirulina maxima و Spirulina platensis از محبوب ترین انواع اسپیرولینا می باشند و به شکل قرص، کپسول یا پودر در دسترس هستند.

مهم نیست از کدام نوع استفاده می کنید، حتما از یک شرکت معتبر خرید کنید.

خطرات و عوارض جانبی مصرف اسپیرولینا

همانطور که دانستن خواص و فواید اسپیرولینا مهم است، دانستن مضرات آن نیز از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد.

مصرف اسپیرولینا در صورت بارداری یا داشتن بیماری خود ایمنی مانند لوپوس یا آرتریت روماتوئید، توصیه نمی شود. زیرا می تواند سیستم ایمنی بدن را تحریک کرده و وضعیت فرد را بدتر کند.

در صورت داشتن فنیل کتونوریا (PKU)، یک اختلال متابولیکی که در آن بدن نمی تواند فنیل آلانین را متابولیزه کند، از اسپیرولینا استفاده نکنید.

تمام مکمل ها از جمله مکمل های اسپیرولینا توسط سازمان غذا و دارو (FDA) نظارت و کنترل نمی شوند، بنابراین ممکن است آنچه بر روی برچسب مکمل نوشته شده، واقعیت نداشته باشد.

بهتر است در مورد مصرف اسپیرولینا و سایر مکمل ها، با پزشک خود مشورت کنید، زیرا این داروها می توانند با داروهای دیگر تداخل ایجاد کنند.

طعم اسپیرولینا چگونه است؟

با اینکه اسپیرولینا مقوی است، اما خوش طعم نیست. می توانید آن را به صورت کپسول یا قرص مصرف کنید و از چشیدن آن به طور کامل خودداری کنید. همچنین می توانید پودر اسپیرولینا را در اسموتی ها یا سس ها استفاده کنید.

اسپیرولینا یک طعم خاکی و علفی دارد. اما مزه آن در اسموتی ها، پودینگ ها و فرنی ها قابل تشخیص نیست.

دوز مصرفی اسپیرولینا باید چه مقدار باشد؟

برای دریافت فواید اسپیرولینا، باید از دوز مناسب استفاده کرد. از آنجا که اسپیرولینا تحت نظارت، کنترل و مطالعه سازمان غذا و دارو نمی باشد، مصرف آن به مقدار بسیار زیاد توصیه نمی شود.

از آنجاییکه تحقیقات بر روی مضرات و فواید اسپیرولینا زیاد انجام نشده، دوز قابل قبول و بی خطر آن مشخص نیست، اما متخصصان تغذیه یک قاشق غذاخوری از آن را در یک وعده غذایی توصیه می كنند.

کلام آخر

اسپیرولینا ممکن است خوشمزه نباشد، اما بر اساس تحقیقات تا به امروز، اسپیرولینا می تواند به عنوان یک سوپر فود (اَبَر غذا) مورد استفاده قرار گیرد. هنوز به تحقیقات بیشتری برای حمایت از نقش این اَبَر غذا در پیشگیری از بیماری ها لازم است.

مطالعات نشان می دهند که این ماده دارای فعالیت آنتی اکسیدانی است و می تواند باعث کاهش التهاب و افزایش ایمنی بدن شود. هنوز تحقیقات کافی در مورد تاثیر اسپیرولینا بر بیماری ها انجام نشده است، اما نتایج نشان می دهند این ماده به طور بالقوه می تواند به کاهش التهاب کمک کرده و در یک رژیم غذایی سالم گنجانده شود.

اگر می خواهید اسپیرولینا را امتحان کنید، یک مارک معتبر انتخاب کنید و هر بار بیش از یک قاشق غذاخوری مصرف نکنید. همیشه در مورد مکمل هایی که به رژیم خود اضافه می کنید با پزشک مشورت کنید.

منبع: thehealthy

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *