// //
سلامت

آیا خوردن غذای کپک زده موجب مسمومیت می شود؟

برداشتن قسمت کپک زده غذا و خوردن قسمت های سالم آن، بسیار وسوسه انگیز است. خوردن غذای کپک زده به طور تصادفی، می تواند نگران کننده باشد و معمولا فرد پس از خوردن غذای کپک زده، به مسمومیت بعد از آن فکر می کند. اما آیا واقعا خوردن غذای کپک زده مضر است؟

آیا خوردن غذای کپک زده، موجب بیماری یا مسمومیت خواهد شد؟

وحشت نکنید. اکثر افراد ممکن است بدون اینکه متوجه شوند، غذای کپک زده بخورند. بیمار شدن یا نشدن بر اثر خوردن غذای کپک زده، به نوع غذا و وضعیت کلی سلامتی فرد، مانند سیستم ایمنی بدن بستگی دارد. بعلاوه، در بعضی از غذاها، مانند پنیر روکفورت، گورگنزولا و پنیرهای آبی، کپک بخشی از فرآیند تهیه این غذاهاست.

بنابراین پاسخ کوتاه به این سوال، منفی است. کسی احتمالا از خوردن غذای کپک زده نخواهد مرد و آن را مانند هر ماده غذای دیگری هضم خواهد کرد. تا زمانی که سیستم ایمنی نسبتا سالمی داشته باشید، بیشترین چیزی را که تجربه خواهید کرد تهوع یا استفراغ ناشی از طعم و مزه چیزی است که خورده اید. قابل ذکر است که کپک قطعا برای سلامتی خوب نیست و اگر به کپک حساسیت دارید، خوردن آن می تواند موجب بروز علائم ناخوشایندی از جمله تحریک چشم، بینی و گلو شود.

علاوه بر این، اگرچه کپک نان معمولا مضر نیست، اما برخی کپک های خطرناک وجود دارند که می توانند برای سلامتی مضر باشند. در حقیقت، تعداد کمی از آن ها می توانند مواد سمی شناخته شده به نام مایكوتوكسین ها را تولید كنند. جدیدترین مایكوتوكسین کشف شده (آفلاتوكسین) طبق گفته های USDA (وزارت کشاورزی ایالات متحده آمریکا) می تواند موجب سرطان شود.

آیا می توان کپک را از مواد غذایی جدا و قسمت های سالم را مصرف کرد؟

کپک
کپک روی نان

هیچ تضمینی وجود ندارد که با این کار، کل آلودگی قارچی را از بین ببرید. ریشه های نخ مانند کپک می توانند به عمق غذای مورد نظر برسند، بنابراین حذف قسمت های کپک زده، انتخاب خوبی نخواهد بود. برای روشن شدن موضوع، USDA یک جدول تهیه کرده است که به طور خلاصه می گوید کدام مواد غذایی را می توان با خیال راحت پس از جدا کردن قسمت کپکی مصرف کرد و کدام یک باید به طور کامل دور ریخته شوند.

غذاچه باید کرددلیل
گوشت، بیکن و هات داگکاملا دور ریخته شود  کپک ها می توانند در عمق بافت مواد غذایی با رطوبت بالا وجود داشته باشند. ممکن است این غذاها علاوه بر کپک، به باکتری نیز آلوده باشند.
سالامی سفت و گوشت های خشک شدهاستفاده از آن با پس از خراشاندن کپک از سطح غذا، بلامانع است.وجود کپک روی سطح این گوشت ها کاملا طبیعی است.
ماکارونی پخته شدهکاملا دور ریخته شود  کپک ها می توانند در عمق بافت مواد غذایی با رطوبت بالا وجود داشته باشند. ممکن است این غذا ها علاوه بر کپک، به باکتری نیز آلوده باشند.
پنیر سفت (به استثنا پنیرهایی که کپک بخشی از پروسه ی تهیه آن است)حداقل ۳ سانتی متر از اطراف و زیر لکه کپک را دور بریزید (هنگام برش از تماس کپک با چاقو خودداری کنید). سپس، پنیر را در ظرفی درپوش دار قرار دهید.کپک به طور کلی نمی تواند به داخل این نوع محصولات نفوذ کند.
پنیر تهیه شده از کپککپک سطحی در این پنیر ها بخشی از فرآیند تولید آن نیست. اگر کپک سطحی روی پنیرهای سفت مانند گورگونزولا  و استیلتون قرار دارد، کپک را حداقل ۳ سانت در اطراف و زیر لکه کپک برش دهید. مانند بالاکپک به طور کلی نمی تواند به داخل این نوع محصولات نفوذ کند.
پنیر نرم (پنیر خامه ای و ..) خرد شده، رنده شده و ورقه  (انواع مختلفی)کاملا دور ریخته شود  مواد غذایی با رطوبت زیاد می توانند در زیر سطح آلوده شوند. پنیر خرد شده، رنده شده یا ورقه شده می تواند توسط دستگاه برش آلوده شود. پنیر نرم کپک زده همچنین می تواند توسط باکتری ها نیز آلوده شوند.
ماست و خامهکاملا دور ریخته شودمواد غذایی با رطوبت زیاد می توانند در زیر سطح آلوده شوند.
مربا و ژله هاکاملا دور ریخته شوداین کپک می تواند مایکوتوکسین تولید کند. میکروبیولوژیست ها توصیه می کنند کاملا آن را دور ریخته و از باقی مانده استفاده نکنید.
میوه و سبزیجات مثل کلم، بروکلی، هویج و غیرهحداقل ۳ سانت از اطراف و زیر لکه کپک را دور بریزید (هنگام برش از تماس کپک با چاقو خودداری کنید).لکه های کپک کوچک را می توان از روی میوه ها و سبزیجات با رطوبت کم جدا کرد. نفوذ کپک به مواد غذایی با بافت متراکم دشوار است.
میوه و سبزیجات با بافت نرم (مانند خیار، هلو، گوجه فرنگی و غیره)کاملا دور ریخته شودمیوه ها و سبزیجات با بافت نرم و رطوبت زیاد می توانند در عمق، به کپک آلوده باشند.
نانکاملا دور ریخته شودغذاهای پر منفذ می توانند در زیر سطح، آلوده باشند.
کره بادام زمینی، حبوبات و آجیلکاملا دور ریخته شودمواد غذایی فرآوری شده بدون مواد نگهدارنده در معرض خطر زیاد آلوده شدن با کپک هستند.

آیا تُست کردن یا گرم کردن نان، کپک را از بین می برد؟

خیر. گرچه می توان با قرار دادن کپک در معرض دمای بالا از نظر فنی آن را از بین برد، اما درجه حرارتی که بتواند کپک را از بین ببرد، بدون سوزاندن نان ممکن نیست، و حتی در این صورت نیز هیچ تضمینی برای کارکرد آن وجود ندارد. بعلاوه، حتی اگر طعم نان سوخته ذره ای برایتان مهم نباشد، به احتمال زیاد باز هم طعم کپک روی نان ماندگار خواهد بود. بهتر است نان کپک زده را دور بریزید.

پنیر کپک زده چطور؟

در بعضی از پنیرها (مانند گورگونزولا) کپک به طور هدفمند به آن ها اضافه می شود. این کپک های خاص در واقع قادر به تولید مایکوتوکسین (سم) نیستند. گذشته از پنیرهایی که کپک بخشی از فرآیند تهیه آن هاست، در صورت وجود کپک روی انواع مختلف پنیر، استراتژی های مختلفی برای آن ها در نظر گرفته می شود. کپک روی پنیرهای سفت و نیمه نرم را می توان بدون نگرانی جدا کرد، اما پنیرهای کپک زده نرم، باید کاملا دور ریخته شوند.

انواع کپک های خوب و بد

همه کپک ها بد نیستند. در واقع، برخی از کپک ها می توانند بسیار مفید باشند. آنتی بیوتیک پنی سیلین که باعث نجات زندگی افراد می شود از کپک پنی سلیوم ساخته می شود. نوع خاصی از پنیرهای سفت نیز از کپک تهیه می شوند.

واکنش های آلرژیک به کپک

برخی از افراد به کپک حساسیت دارند. این حساسیت، معمولا بر خلاف خوردن غذای کپک زده، مربوط به کپک موجود در محیط است. برای این افراد قرار گرفتن در معرض کپک موجب استفراغ، اسهال یا سردرد می شود.

تکه های پنهان کپک می توانند در تمام مناطق مختلف خانه وجود داشت باشند و ممکن است فرد را بیمار کنند.

اگر یک بیماری زمینه ای دارید که بر سیستم ایمنی بدن شما تاثیر می گذارد، قرار گرفتن در معرض کپک می تواند خطرناک باشد. ممکن است در مقایسه با سایر افراد، به خوردن غذای کپک زده واکنش بسیار بدتری داشته باشید، زیرا از سیستم ایمنی سالم برای مبارزه با این واکنش برخوردار نیستید.

چگونه می توان از تشکیل کپک جلوگیری کرد؟

اقدامات ساده برای جلوگیری از تشکیل کپک شامل قرار دادن ایمن غذاها در یخچال (بسته بندی یا ظروف درب دار) و خوردن مواد غذایی مانده تا چهار روز است.

جلوگیری از تشکیل کپک می تواند کمک زیادی به حفظ منابع غذایی و از بین بردن زباله ها کند. این کار با ذخیره میوه ها و سبزیجات در کیسه های پلاستیکی جداگانه در یخچال امکان پذیر است.

فراموش نکنید که همیشه قوطی های باز غذاهای فاسد شدنی را در ظروف تمیز خالی کرده و بلافاصله در یخچال قرار دهید و هرگز مواد فاسدشدنی را بیش از دو ساعت از یخچال خارج نکنید.

یخچال و ظرف نان را مرتبا تمیز کنید. همچنین وقتی غذا کپک زد، غذا را بیرون بریزید زیرا موجب آلودگی سایر غذاها می شود.

منابع

thrillist

thehealthy

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *