// //
سلامت

آیا شکر قهوه ای از شکر سفید سالم تر است؟

اکثر ما حداقل یک بار از اطرافیان خود شنیده ایم که مصرف شکر سفید تصفیه شده، می تواند بر سلامت ما تاثیرات منفی داشته باشد , جایگزین کردن آن با شکر قهوه ای، می تواند یک انتخاب سالم باشد.

درمورد تاثیرات شکر سفید تصفیه شده بر روی بدن، صدها مطالعه انجام گرفته است، و همه این مطالعات، تصویری تاریک از تاثیری که مصرف بیش از حد شکر بر سلامتی دارد، ارائه می دهند. شکر سفید تصفیه شده با مشکلاتی همچون چاقی، بیماری های قلبی، فشار خون بالا و سرطان، همراه است و برخی از دانشمندان و متخصصان رژیم غذایی، شکر را یک ماده غذایی سمی می نامند.

برای جلوگیری از مصرف شکر سفید، بسیاری از ما به مصرف شکر قهوه ای روی آورده ایم. رنگ قهوه ‌ای معمولا به معنی تصفیه و فرآوری شدن کمتر و در نتیجه سالم تر بودن است. این موضوع درمورد برنج و نان نیز صدق می کند. برنج و نان قهوه ای از نوع سفید آن ها، سالم تر هستند.

اما چرا شکر قهوه‌ ای از شکر سفید سالم تر نیست؟ چه چیزی موجب می شود شکر قهوه ‌ای، انتخاب سالم تری نباشد؟

شاید تعجب کنید اگر بدانید که شکر قهوه‌ ای، فرآوری شده تر از شکر سفید می باشد. فرآیند تصفیه شکر قهوه‎ ای دقیقا مشابه شکر سفید است. امروزه کارخانه‌ها شکر قهوه ‌ای را با افزودن شیره قند (ملاس) به شکر کاملا پالایش‌شده، تهیه می ‌کنند.

از این رو، این دو نوع شکر تقریبا از نظر مواد شیمیایی با یکدیگر یکسان هستند. هر دو نوع شکر قهوه ‌ای و شکر سفید، اکثرا ساکارز هستند (قند سفید ۹۹.۹ درصد و شکر قهوه ای ۹۶ درصد ساکارز دارد). ملاس موجود در شکر قهوه‌ ای (مایع موجود در شکر قهوه ‌ای)، موجب بیشتر بودن کالری آن می شود.

بدن ما شکر قهوه‌ ای و سفید را به یک روش پردازش می کند. ساکارز، نوعی دی سکارید است که از نیمی گلوکز و نیمی فروکتوز (قند میوه) تشکیل شده است. بدن ما به طور عادی در تبدیل گلوکز به انرژی، بسیار کارآمد عمل می کند، اما هنگامی که گلوکز به فروکتوز متصل می شود، پردازش آن دشوارتر می شود.

ساکارز حاوی مقادیر بسیار کمی ویتامین یا مواد مغذی است، بنابراین دستگاه گوارش آن را پردازش نمی کند. قند به اثنی عشر (قسمت اول روده کوچک) می رسد. در اثنی عشر به گلوکز و فروکتوز تبدیل شده و جذب جریان خون می شود. در حالیکه گلوکز در هر جایی از بدن متابولیزه می شود، فروکتوز در کبد متابولیزه می شود. هنگامی که فروکتوز موجود در کبد بیش از حد باشد، به چربی تبدیل می شود.

از این رو، با اینکه هر دو شکر قهوه ‌ای و سفید، خالص هستند (مواد افزودنی یا نگهدارنده ندارند) و نیشکر (که شکر از آن گرفته می شود) یک منبع طبیعی است، لزوما در دسته مواد غذایی سالم قرار نمی گیرند.

از آنجا که شکر قهوه ‌ای و سفید اساسا یکسان و مشابه هستند، می توانید در دستور تهیه غذاها، شکر قهوه ‌ای را با شکر سفید جایگزین کنید. اما این امر دلیل بر سالم تر بودن شکر قهوه ‌ای نسبت به شکر سفید، نیست.

منبع

howstuffworks

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *