// //
سلامتعلوم

چرا خارش نیش پشه برای مدت طولانی باقی می ماند

هنگامی که یک پشه شما را نیش می زند، تنها خون را نمی مکد بلکه قسمتی از بزاق خود را نیز وارد پوست می کند. این بزاق مسئول خارش نیش پشه و حس آزاردهنده آن است. برخی افراد نسبت به پروتئین موجود در بزاق پشه کمی حساسیت دارند.

اکنون، یک مطالعه جدید بر روی موش ها نشان می دهد که سیستم ایمنی بدن می تواند تا یک هفته در برابر این پروتئین های ایجاد کننده آلرژی واکنش نشان دهد و این امر توضیح می دهد که چرا خارش نیش پشه تا مدت ها ادامه دارد.

تحقیقاتی که در گذشته انجام شده نشان داده اند که سیستم ایمنی بدن انسان در برابر نیش پشه واکنش نشان می دهد. با این حال، میزان و ماندگاری آن مشخص نیست، زیرا این اثرات در سیستم ایمنی موش ها مورد بررسی قرار گرفته اند. اما در مطالعه جدیدی که در ژورنال PLOS Neglected Tract Daysases منتشر شد، محققان یک کپی دقیق از سیستم ایمنی بدن انسان را در موش ها ایجاد کردند.

در این مطالعه، محققان کالج پزشکی بِیلور در تگزاس، سلول های بنیادی خونساز انسانی که از بند ناف جدا کرده بودند را به موش های کوچک تزریق کردند. این سلول های بنیادی بعدها به انواع مختلف سلول های خونی از جمله سلول های سیستم ایمنی بدن تبدیل می شوند. هنگامی که موش ها بزرگ شدند و سیستم ایمنی بدن “انسانی” تثبیت شده ای داشتند، محققان یک ویال (شیشه کوچک دارو) باز حاوی چند پشه را در برابر کف پای هر موش نگه داشتند. حشرات هر موش را حدودا چهار بار نیش زدند.

محققان با تجزیه و تحلیل سلول های خون مغز استخوان، پوست و طحال موش ها، دریافتند که تعدادی از سلول های ایمنی، حتی هفت روز پس از نیش زدن توسط پشه ها، فعال بودند.

ربکا ریکو هس، استاد ارشد ویروس شناسی در کالج پزشکی بیلور، می گوید: “اینکه متوجه شدیم نیش پشه به مدت طولانی سلول های ایمنی را فعال نگه می دارد یکی از جالب ترین بخش های این مطالعه بود. روش های این مطالعه جدید است، زیرا این امکان وجود ندارد که پس از نیش زدن پشه، بتوان از خون مغز استخوان و طحال انسان نمونه گیری کرد.  

پاسخ ایمنی پیچیده است. به عنوان مثال، در بین زمان هایی که محققان در حال بررسی بودند، سطح سیتوکین ها (پروتئین هایی که ارتباط سلول ها را در طول پاسخ های ایمنی حفظ می کند) گاهی افزایش و گاهی کاهش می یابد. اما هنگامی که محققان سلول های ایمنی بدن انسان را در یک ظرف آزمایشگاهی با بزاق پشه مخلوط کردند، دریافتند که سیتوکین ها با گذشت زمان تنها افزایش می یابند.”

نوشته های مرتبط:

نیش پشه و راهنمای جامع درمان و پیشگیری از آن

آیا پشه ها می توانند ویروس هایی مانند ویروس کرونا را منتقل کنند؟

منبع

livescience

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *