// //
سلامتعلوم

آیا پشه ها می توانند ویروس هایی مانند ویروس کرونا را منتقل کنند؟

پشه های بیماری زا که بیماری را با مکیدن خون انتقال می دهند، سالانه منجر به مرگ بیش از نیم میلیون و صدها میلیون مورد ابتلا به بیماری های عفونی شدید در انسان ها می شوند. اما هیچ مدرک علمی وجود ندارد که نشان دهد پشه ها می توانند SARS-CoV-2، ویروسی که موجب بیماری ویروس کرونا (COVID-19) می شود را، انتقال دهند.

چیزهای بیشتری برای آموختن در مورد ویروس کرونا وجود دارد اما بر اساس درک فعلی، بسیار بعید است که یک پشه ویروس کرونا را با نیش زدن یک فرد آلوده دریافت کند، چه برسد به این که بتواند آن را منتقل کند. اما آیا انتقال ویروس از طریق نیش پشه امکان پذیر است؟

پشه ها می توانند برخی از ویروس ها را منتقل کنند

انتقال ویروس از طریق پشه

پشه های ماده برای کمک به رشد تخم هایشان به مواد مغذی موجود در خون احتیاج دارند. ویروس ها از این نیاز بیولوژیکی پشه ها برای انتقال از میزبانی به میزبان دیگر استفاده می کنند.

اما برای اینکه پشه آلوده شود، ابتدا باید حیوان آلوده مانند پرنده یا کانگورو یا شخصی را نیش بزند.

پشه ها می توانند تعدادی از ویروس ها از جمله دنگ، تب زرد، چیکونگونیا، زیکا و رودخانه راس را منتقل کنند. آن ها همچنین می توانند مالاریا را منتقل کنند، که در اثر انگل ایجاد می شود.

اما پشه ها نمی توانند بسیاری از ویروس های دیگر از جمله HIV و ابولا را انتقال دهند.

در ویروس HIV، خود پشه ها آلوده نمی شوند. بعید است که یک پشه هنگامی که یک فرد آلوده به ویروس HIV را نیش می زند، ویروس را دریافت کند، زیرا غلظت ویروس HIV در گردش خون افراد کم است.

درمورد ویروس ابولا، حتی هنگامی که دانشمندان ویروس را به پشه ها تزریق می کنند، آن ها آلوده نمی شوند. در یک مطالعه، ده ها هزار حشره در طی شیوع بیماری ابولا جمع آوری شدند، اما ویروسی در آن ها یافت نشد.

آیا ویروس کرونا از طریق نیش پشه ها منتقل می شود؟

ویروس کرونای جدید بیشتر از طریق قطرات تولید شده هنگام عطسه یا سرفه و با لمس کردن سطوح آلوده پخش می شود.

اگرچه ویروس کرونا در نمونه های خون افراد آلوده یافت شده است، اما هیچ مدرکی مبنی بر گسترش آن از طریق پشه ها وجود ندارد.

حتی اگر یک پشه مقدار کافی از این ویروس را در یک وعده غذایی خود دریافت کرده باشد، هیچ مدرکی وجود ندارد که این ویروس بتواند خود پشه را آلوده کند.

اگر پشه آلوده نشده باشد، نمی تواند آن را به شخص بعدی که نیش می زند انتقال دهد.

چرا برخی ویروس ها از طریق نیش پشه منتقل می شوند ولی برخی نه؟

تصور اینکه پشه ها مانند یک سرنگ آلوده می توانند قطرات آلوده خون را از فردی به فرد دیگر منتقل کنند، آسان است، اما واقعیت پیچیده تر از آن است که فکر می کنید.

هنگامی که یک پشه، جاندار آلوده ای را نیش می زند و مقداری خون که حاوی ویروس است را می مکد، ویروس به سرعت وارد روده حشره می شود.

نوشته مرتبط: نیش پشه و راهنمای جامع درمان و پیشگیری از آن

از آنجا، ویروس برای آلوده کردن سایر نقاط بدن پشه، نیاز دارد سلول های آستر روده را آلوده کرده و برای آلوده کردن سایر قسمت های بدن پشه به سمت پاها، بال ها و سر گسترش یابد.

سپس ویروس باید غده های بزاقی پشه را قبل از نیش زدن فرد بعدی، آلوده کند. این روند می تواند چند روز تا بیش از یک هفته طول بکشد.

اما زمان، تنها مانع ویروس در روند آلوده کردن پشه نیست. ویروس باید موانعی همچون خروج از روده، عبور از بدن و سپس رسیدن به بزاق پشه را نیز، طی کند. هر مرحله در این روند می تواند یک مانع غیرقابل نفوذ برای ویروس باشد.

این کار ممکن است برای ویروس هایی که با این فرآیند سازگار هستند ساده باشد، اما برای سایر آن ها، ویروس در روده از بین می رود یا دفع می شود.

بخوانید:

مقایسه علائم، نحوه انتقال و درمان ویروس کرونا با آنفولانزا

منبع

theconversation

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *