// //
سلامت

فواید و مضرات مصرف آب کرفس – آیا آب کرفس برای سلامتی مفید است؟

احتمال اینکه طی هفته ها یا ماه های گذشته، حداقل یک نفر را در اینستاگرام در حال نوشیدن آب کرفس مشاهده کرده باشید، وجود دارد. نوشیدن یک لیوان آب کرفس هر روز صبح جدیدترین خبری است که بخشی از موضوعات وبلاگ ها سلامت و فیدهای اینستاگرام را به خود اختصاص داده است.

برخی معتقدند که نوشیدن یک لیوان آب کرفس هر روز صبح بصورت ناشتا، مزایای سلامتی زیادی دارد. کاملا مشخص نیست که این موضوع از کجا سرچشمه گرفته است، اما این احتمال وجود دارد که مانند بسیاری از ترندهای سلامتی مشابه در گذشته، از شرکت گوپ ناشی شود که توسط بازیگر سرشناس گوینت پالترو (Gwyneth Paltrow) اداره می شود.

شرکت گوپ، در زمینه سبک زندگی فعالیت دارد و بیشتر به عنوان یک بستر آنلاین برای کالاهای لوکس شناخته می شود. با این حال، در کمال تعجب جامعه پزشکی، این شرکت به مرکز صنعت سلامتی چند هزار میلیارد دلاری تبدیل شده است.

به هر حال لیست مزایای آب کرفس گسترده بوده و نادیده گرفتن آن دشوار است.

شرکت گوپ آب کرفس را “نوشیدنی معجزه آسا” می نامد و ادعا می کند که مصرف مرتب آب کرفس سلامت افراد مبتلا به بیماری های مزمن، به ویژه افراد مبتلا به مشکلات گوارشی را به آن ها بازگردانده است. بر اساس نوشته های مجله Chalkboard، آب کرفس می تواند تیروئید را درمان، کبد را سم زدایی، سیستم عصبی را آرام کرده و به عنوان یک ضد التهاب عمل کند. همچنین ادعا می شود نوشیدن آب کرفس در داشتن پوست درخشان، کاهش وزن و حتی مبارزه با سرطان نیز موثر است.

در واقع خواندن تمام این تعاریف از مزایای آب کرفس، موجب می شود شما هم تصور کنید که این یک نوشیدنی معجزه آسا است. اما این موضوع تا چه حد صحت دارد؟

طرفداران این موضوع ادعا می کنند که آب کرفس به مبارزه با طیف وسیعی از بیماری ها از جمله بیماری های التهابی، فشار خون بالا و کلسترول بالا کمک می کند.

کرفس یکی از اعضای خانواده هویج است. گیاه و دانه آن منبع فراوانی از ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها را فراهم می کنند.

در این مقاله، ما بررسی می کنیم که علم در مورد آب کرفس چه می گوید، و مردم باید قبل از نوشیدن آن چه چیزهایی را بدانند.

ارزش غذایی کرفس

آب-کرفس
ارزش غذایی کرفس

کرفس حاوی مقادیر زیادی ویتامین K، ویتامین A، ویتامین B-2 و B-6 و ویتامین C است. کرفس همچنین منبع خوبی از مواد مغذی زیر می باشد:

  • فولات
  • پتاسیم
  • منگنز
  • اسید پانتوتنیک
  • فیبر رژیمی

گیاه کرفس و دانه آن حاوی مواد شیمیایی هستند که متخصصان تغذیه به آن ها فیتونوترینت (ترکیبات اضافی، در کنار ویتامین ها و مواد معدنی، موجود در مواد غذایی هستند که با سلامت مرتبط اند) می گویند. این مواد شیمیایی خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارند.

کرفس همچنین کالری و قند بسیار کمی دارد که آن را به یک انتخاب محبوب برای میان وعده سریع و سالم تبدیل کرده است.

فواید سلامتی کرفس

آب-کرفس
فواید سلامتی کرفس

با وجود ادعاهای اخیر، مطالعات کمی درمورد اینکه که آیا نوشیدن آب کرفس باعث بهبود سلامتی افراد می شود، صورت گرفته است. درعوض، بیشتر تحقیقات در ارتباط با مزایای سلامتی مواد مغذی موجود در گیاه کرفس و دانه آن است که توسط متخصصان بررسی شده اند.

قابل توجه است که کرفس حاوی دو آنتی اکسیدان مفید بنام های اپیژنین و لوتئولین (apigenin و luteolin) است.

تحقیقات نشان می دهد که اپیژنین و لوتئولین باعث کاهش التهاب می شوند و ممکن است به درمان طیف وسیعی از بیماری های التهابی کمک کنند.

اپیژنین و لوتئولین موجود در کرفس همچنین می تواند علایم مربوط به بیماری های زیر را کاهش دهد:

  • التهاب و آلرژی: آسم آلرژیک و رینیت آلرژیک (التهاب مخاط بینی) بیماری های التهابی در مسیر هوایی (تنفسی) فوقانی و تحتانی هستند. طبق نتایج حاصل از یک مطالعه در سال ۲۰۱۷، لوتئولین به میزان قابل توجهی میزان التهاب در ریه ها و مجاری بینی را کاهش می دهد.
  • آرتروز: محققان به این نتیجه رسیدند که اپیژنین با سرکوب سیستم ایمنی بدن، موجب کاهش التهاب مفاصل می شود.
  • بیماری های عصبی: لوتئولین و اپیژنین همچنین ممکن است در برابر برخی بیماری ها، از مغز محافظت کنند.
  • سرطان: طبق بررسی انجام شده در سال ۲۰۱۶، لوتئولین می تواند رشد برخی از انواع سلول های سرطانی در جوندگان را متوقف کند. لوتئولین همچنین ممکن است از حمله سلول های سرطانی به مناطق دیگر بدن یا “متاستاز شدن سرطان” جلوگیری کند. دانشمندان فکر می کنند ممکن است لوتئولین این کار را با جلوگیری از رشد رگ های خونی جدید در اطراف تومورهای موجود انجام دهد.

علاوه بر این، مطالعات بر روی حیوانات نشان می دهد که لوتئولین می تواند قدرت داروهای شیمی درمانی را که بر روی سلول های سرطانی عمل می کنند، بالا برده و در عین حال اثرات سمی این داروها بر بدن را کاهش می دهد.

  • کلسترول بالا: یک مطالعه در سال ۲۰۱۴ به بررسی اثرات عصاره برگ کرفس بر میزان کلسترول در موش های صحرایی که دارای رژیم غذایی پرچرب بودند، پرداخت. نتایج این مطالعه حاکی از کاهش قابل توجهی در سطح کلسترول بد (LDL) بود.

یک مطالعه دیگر، نشان داد که آنتی اکسیدان های موجود در کرفس با جلوگیری از فروپاشی کلسترول و ورود آن به خون، می توانند سطح کلسترول را کاهش دهند.

  • فشار خون بالا: برخی غذاها حاوی مواد شیمیایی موسوم به ضد فشار خون بالا هستند که به کاهش فشار خون کمک می کند.

یک مطالعه در سال ۲۰۱۳ بررسی کرد که آیا ماده شیمیایی ۳nB موجود در عصاره دانه کرفس، دارای خواص ضد فشار خون است یا خیر.

با گذشت ۶ هفته از مصرف کپسول عصاره ی دانه کرفس توسط شرکت کنندگان در این مطالعه، کاهش قابل توجهی در فشار خون این افراد مشاهده شد.

به گفته محققان، ۳nB ممکن است با کاهش تشکیل رسوبات چربی در عروق و افزایش کشش دیواره های شریان،  فشار خون را کاهش دهد.

  • سلامت سیستم قلبی عروقی: اصطلاح تغییر وضعیت قلبی عروقی (CR) به تغییراتی در شکل، اندازه، ساختار و عملکرد قلب اشاره دارد که معمولا در نتیجه فشار خون بالا یا بیماری قلبی مزمن ایجاد می شود.

CR یک مکانیسم جبران کننده است که به قلب آسیب دیده اجازه می دهد خون را در بدن پمپاژ کند. با این حال با گذشت زمان، CR باعث کاهش کارآیی عضله قلب و خطر نارسایی قلبی می شود. مواد شیمیایی به نام رادیکال های آزاد می توانند در این فرآیند نقش داشته باشند.

خواص آنتی اکسیدانی لوتئولین موجود در کرفس، رادیکال های آزاد را غیرفعال و آسیب های قلبی را محدود می کند.

  • باروری: از بین ۱۶ مقاله بررسی شده درمورد اثر کرفس بر روی باروری، در ۱۳ مورد از آن گزارش شده كه كرفس در باروری دارای اثر محافظتی و مفید است، در حالی كه سه مورد دیگر نشان داد كه كرفس باعث كاهش باروری می شود.

یک بررسی انجام شده در سال ۲۰۱۶ نتیجه گیری کرد که کرفس می تواند در برابر موادی که به تولید اسپرم در مردان آسیب می رساند، اثرات محافظتی داشته باشد.

با این حال، کرفس حاوی مواد شیمیایی مانند اپیژنین است که ممکن است مصرف زیاد آن احتمال باروری را کاهش دهد.

عوارض جانبی مصرف آب کرفس

آب-کرفس
عوارض جانبی مصرف آب کرفس

کرفس و آب کرفس می توانند عوارض جانبی داشته باشند و ممکن است برای همه مناسب نباشد. اثرات جانبی آن شامل موارد زیر می باشد:

سمی بودن

کرفس حاوی یک ماده شیمیایی بنام پسورالن است که در برابر نور خورشید واکنش نشان می دهد. خوردن کرفس و سایر غذاهایی که سرشار از پسورالن هستند ممکن است باعث افزایش حساسیت پوست در برابر نور فرا بنفش، افزایش خطر درماتیت و آسیب در برابر آفتاب شود.

برای افرادی که به پسورالن حساس هستند، لمس کردن غذاهای سرشار از پسورالن می تواند باعث سوزش پوست شود.

آلرژی زایی کرفس و آب کرفس

برخی از افراد ممکن است به کرفس حساسیت داشته باشند، که می تواند باعث بروز طیف وسیعی از علائم از جمله واکنش های پوستی، ناراحتی در هضم و مشکلات تنفسی شود.

در موارد نادر، فرد مبتلا به آلرژی به کرفس ممکن است نسبت به آن واکنش آلرژیک آنافیلاکسی کشنده نشان دهند.

نوشته مرتبط: هر آنچه لازم است درمورد آلرژی بدانید

اگر هر یک از علائم آنافیلاکسی زیر را تجربه کردید، باید به دنبال فوریت های پزشکی باشید:

  • دشواری در تنفس
  • کهیر یا تورم پوستی
  • منقبض و تنگ شدن عضلات گلو
  • کوفتگی
  • حالت تهوع، استفراغ یا اسهال
  • درد شکم
  • ضربان قلب سریع
  • فشار خون پایین
  • سرگیجه یا غش
  • ایست قلبی

نمک موجود در کرفس

در هر ساقه متوسط (۴۰ گرم) کرفس، حدود ۳۰ میلی گرم سدیم وجود دارد.

افراد باید توجه داشته باشند که چه مقدار سدیم مصرف می کنند، زیرا یک رژیم غذایی با سدیم بالا ممکن است فشار خون را افزایش داده و باعث احتباس مایعات شود، که هر دوی این موارد می توانند موجب مشکلات شدیدتر سلامتی شوند.

کلام آخر

مطالعات کمی در رابطه با اثرات آب کرفس بر روی سلامتی انجام شده است. با این حال، آب کرفس حاوی بسیاری از مواد مغذی ضروری است که دانشمندان معتقدند برای سلامتی افراد مفید هستند.

بیشتر تحقیقات، بر روی تأثیر برخی از مواد مغذی و آنتی اکسیدان هایی که گیاه و دانه های آن موجود است متمرکز شده است. دانشمندان معتقدند که این مواد شیمیایی در معالجه چندین وضعیت سلامتی مفید هستند.

افرادی که به کرفس آلرژی دارند یا نسبت به آن حساس هستند، باید از خوردن این گیاه خودداری کنند. افرادی که سعی در کاهش مصرف سدیم دارند باید به میزان کلی سدیم مصرفی در تمام غذاها از جمله کرفس، توجه داشته باشند. با این حال، خوردن کرفس نباید برای بیشتر افراد مشکل ایجاد کند.

اگر قصد دارید این ترند سلامتی را دنبال کنید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

نوشته مرتبط: مضرات شیر- چرا نباید شیر نوشید؟

منابع

insider

medicalnewstoday

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *