// //
سلامت

چه عواملی موجب سندرم رمزی هانت و فلج شدن صورت می شوند؟ علائم، درمان و پیشگیری از آن

سندرم رمزی هانت، عفونت عصب صورت است. این سندرم یک اختلال عصبی است که در آن ویروس واریسلا زوستر اعصاب خاصی را در سر آلوده می کند. این بیماری به عنوان هرپس زوستر اوتیکوس نیز شناخته می شود.

سندرم رمزی هانت (هرپس زوستر اوتیکوس) زمانی رخ می دهد که شیوع بیماری زونا، عصب صورت نزدیک یکی از گوش ها را تحت تاثیر قرار دهد. علاوه بر بثورات (ضایعات) دردناک زونا، سندرم رمزی هانت می تواند باعث فلج صورت و کاهش شنوایی در گوش آسیب دیده شود.

سندرم رمزی هانت توسط همان ویروسی ایجاد می شود که باعث آبله مرغان می گردد. پس از برطرف شدن آبله مرغان، ویروس همچنان در اعصاب زندگی می کند و ممکن است سال ها بعد، دوباره فعال شود و می تواند بر اعصاب صورت تاثیر بگذارد.

درمان سریع سندرم رمزی هانت می تواند عوارضی همچون ضعف دائمی عضلات صورت و ناشنوایی را کاهش دهد.

علائم سندرم رمزی هانت کدامند؟

فلج صورت

دو علامت و نشانه اصلی عبارتند از:

  • بثورات قرمز دردناک با تاول‌های پر از مایع روی گوش، داخل و اطراف آن
  • ضعف یا فلج صورت در همان سمت گوش آسیب دیده

معمولا بثورات و فلج صورت همزمان رخ می دهند. گاهی ممکن است یکی قبل از دیگری اتفاق بیفتد. در برخی موارد، علائم پوستی هرگز رخ نمی دهد.

در صورت ابتلا به این سندرم، ممکن است موارد را نیز تجربه کنید:

  • گوش درد
  • سرگیجه و دوران سر
  • از دست دادن شنوایی
  • صدای زنگ زدن گوش (وزوز گوش)
  • مشکل در بستن یک چشم
  • تغییر در درک چشایی یا از دست دادن چشایی
  • خشکی دهان و چشم

چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟

در صورت مشاهده بثورات زونا روی صورت یا فلج صورت، با پزشک خود تماس بگیرید. درمانی که در عرض سه روز پس از شروع علائم و نشانه ها آغاز می شود ممکن است به جلوگیری از عوارض طولانی مدت کمک کند.

چه عواملی موجب سندرم رمزی هانت می شوند؟

این سندرم در افرادی که آبله مرغان داشته اند رخ می دهد. پس از بهبودی از آبله مرغان، ویروس در بدن باقی می‌ماند. حتی گاهی اوقات در سال‌های بعد دوباره فعال و باعث ایجاد زونا می‌شود.

عوامل خطر این سندرم

سندرم رمزی هانت می تواند در هر فردی که آبله مرغان داشته است رخ دهد. این بیماری در بزرگسالان شایع‌تر است و معمولا افراد بالای ۶۰ سال را درگیر می‌کند و در کودکان نادر است.

این سندرم مسری نیست. با این حال، فعال شدن مجدد ویروس واریسلا زوستر؛ می تواند باعث آبله مرغان در افرادی شود که قبلا آبله مرغان نداشته اند یا برای آن واکسینه نشده اند. این عفونت برای افرادی که مشکلات سیستم ایمنی دارند می تواند جدی باشد.

تا زمانی که تاول ها و بثورات پوستی از بین نرفته است، از تماس فیزیکی با افراد با شرایط زیر خودداری کنید:

  • افرادی که هرگز آبله مرغان نداشته یا واکسن آبله مرغان را دریافت نکرده اند
  • افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارد
  • نوزادان
  • زنان باردار

عوارض ناشی از سندرم رمزی هانت

عوارض ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • کم شنوایی دائمی و ضعف صورت: برای اکثر افراد، کاهش شنوایی و فلج صورت مرتبط با سندرم رمزی هانت موقتی است. با این حال، می تواند دائمی شود.
  • آسیب چشم: ضعف صورت ناشی از سندرم رمزی هانت ممکن است بستن پلک را دشوار کند. هنگامی که این اتفاق می افتد، قرنیه می تواند آسیب ببیند. این آسیب می تواند باعث درد چشم و تاری دید شود.
  • نورالژی پس از تبخال: این وضعیت دردناک زمانی رخ می دهد که عفونت زونا به رشته های عصبی آسیب بزند. پیام های ارسال شده توسط این رشته های عصبی گیج و اغراق آمیز و باعث دردی می شوند که ممکن است پس از محو شدن سایر علائم و نشانه های سندرم رمزی هانت، برای مدت طولانی ادامه داشته باشد.

درمان سندرم رمزی هانت

درمان زودهنگام شانس بهبودی کامل را افزایش می دهد.

پزشک احتمالا داروهای ضد ویروسی مانند آسیکلوویر (زویراکس)، فامسیکلوویر (فامویر) یا والاسیکلوویر (والترکس) و همچنین یک کورتیکواستروئید برای تورم و درد تجویز خواهد کرد. ممکن است بیمار برای علائم سرگیجه مجبور به مصرف دیازپام (والیوم) شود.

اگر ضعف صورت پس از اتمام درمان پزشکی ادامه یابد، پزشک ممکن است فیزیوتراپی را برای کمک به استفاده مجدد از عضلات صورت توصیه کند.

تزریق سم بوتولینوم نوع A به پلک بالایی که بیشتر به عنوان بوتاکس شناخته می شود، ممکن است به افرادی که در بستن یک چشم مشکل دارند کمک کند.

بهبودی بیماران از این بیماری ممکن است از چند هفته تا چند ماه طول بکشد. اگر درمان به تاخیر بیفتد و آسیب عصبی شدید باشد، احتمال بهبودی کامل بسیار کمتر است.

پیشگیری از ابتلا به سندرم رمزی هانت

اکنون کودکان به طور معمول در برابر آبله مرغان واکسینه می شوند که احتمال ابتلا به ویروس آبله مرغان را تا حد زیادی کاهش می دهد. واکسن زونا برای افراد ۵۰ ساله یا بالاتر نیز توصیه می شود.

منبع: mayoclinic

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *