// //
سلامت

بیماری کرونا ویروس 2019 (COVID-19) و پاسخ به سوالات رایج در رابطه با آن

در ۱۱ فوریه سال ۲۰۲۰، سازمان بهداشت جهانی نام رسمی این بیماری را COVID-19 اعلام کرد که عامل شیوع فعلی این بیماری، کروناویروس است.

ویروس کرونای جدید چیست؟

ویروس کرونای جدید ویروسی است که تاکنون در انسان تشخیص داده نشده بود. ویروسی که باعث بیماری ویروس کرونای ۲۰۱۹ (COVID-19) می شود، مانند سایر ویروس های کرونایی که به طور متداول در بین انسان ها موجب بیماری می گردد، نیست (مانند سرماخوردگی).

تشخیص کرونا ویروس های نوع ۲۲۹E، NL63، OC43 یا HKU1 مشابه تشخیص ویروس کرونای COVID-19 نیست. ارزیابی و مراقبت از بیماران مبتلا به COVID-19 نسبت به سایر بیماران مبتلا به کروناویروس های دیگر متفاوت است.

چرا این بیماری، بیماری کرونا ویروس ۲۰۱۹، COVID-19 نامیده می شود؟

در ۱۱ فوریه سال ۲۰۲۰، سازمان بهداشت جهانی یک نام رسمی برای این بیماری که موجب شیوع ویروس کرونای جدید در سال ۲۰۱۹ که اولین بار در شهر ووهان چین یافت شد، اعلام کرد. این بیماری به اختصار COVID-19 نام دارد که برگرفته از coronavirus disease 2019 است.

انواع مختلفی از ویروس کرونای انسانی وجود دارد که عامل ایجاد بیماری های شایعی مانند سرماخورگی خفیف یا بیماری دستگاه تنفسی فوقانی می باشد.

 COVID-19 یک بیماری جدید است که در گذشته در انسان مشاهده نشده بود و به دلیل جهش هایی که در این ویروس بوجود آمده و آشنا نبودن پزشکان با روش های درمانی آن، کنترل و درمان آن بسیار دشوار است.

منبع نوع جدید ویروس کرونا چیست؟

مقامات بهداشت و سلامت در تلاش هستند تا منبع اصلی ویروس جانوری ناشی از COVID-19 را شناسایی کنند. ویروس های کرونا، خانواده بزرگی از ویروس ها هستند که برخی باعث ایجاد بیماری در انسان و برخی دیگر باعث ایجاد بیماری در بین حیوانات از جمله شتر، گربه و خفاش ها می شوند.

تجزیه و تحلیل درخت ژنتیکی این ویروس نشان می دهد که این ویروس از خفاش ها سرچشمه گرفته است، اما اینکه این ویروس به طور مستقیم از خفاش ها منتقل شده یا اینکه یک میزبان واسطه حیوانی وجود داشته است، هنوز مشخص نیست.

SARS-CoV، یکی دیگر از انواع ویروس های کروناست که منشا آن خفاش می باشد، و در انسان از طریق زباد ها (زَبّاد یا گربه زباد، پستانداری گوشت‌خوار از خانواده زبادان (Viverridae) است) گسترش یافت، در حالی که MERS-CoV، یکی دیگر از ویروس های کرونا با منشا خفاش است که از طریق شترها منتقل شد.

بیماری ویروس کرونای ۲۰۱۹ (COVID-19) چگونه گسترش می یابد؟

ویروس کرونای جدید از طریق زیر از یک فرد به فرد دیگر گسترش می یابد:

  • بین افرادی که با یکدیگر با فاصله کمتر از ۲ متر تماس نزدیک دارند.
  • از طریق قطرات تنفسی در هنگام سرفه یا عطسه فرد آلوده. این قطرات می توانند وارد دهان یا بینی و ریه های افرادی که در همان نزدیکی هستند و همان هوای آلوده را استنشاق می کنند، شوند.
  • شاید این امکان وجود داشته باشد که فرد با لمس کردن یک سطح یا شیء آلوده به ویروس و سپس لمس کردن دهان، بینی یا احتمالا چشمان خود، COVID-19 را دریافت کند، اما تصور نمی شود این روش اصلی گسترش ویروس باشد.
  • افرادی که بیشترین علائم را دارند (مریض هستند)، بیشترین احتمال گسترش ویروس را نیز دارند.
  • گسترش ویروس ممکن است پیش از بروز علائم در افراد اتفاق افتاده باشد.

اینکه این ویروس چقدر آسان بتواند از شخصی به شخص دیگر منتقل شود، متفاوت است و به عوامل مختلفی بستگی دارد. برای مثال برخی ویروس ها بسیار مسری هستند (مانند سرخک)، در حالی که سایر ویروس ها کمتر مسری هستند. عامل دیگر این است که آیا این ویروس در رده سنی مختلفی از مردم گسترش می یابد یا خیر.

آیا کسی که در گذشته مبتلا به بیماری ویروس کرونای ۲۰۱۹ بوده است، پس از درمان می تواند این بیماری را به دیگران منتقل کند؟

ویروسی که باعث COVID-19 می شود از فردی به فرد دیگر گسترش می یابد. کسی که به طور جدی و فعال با COVID-19 درگیر است می تواند این بیماری را به دیگران منتقل کند. به همین دلیل CDC (مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری) توصیه می کند که این بیماران یا در بیمارستان یا در خانه (بسته به میزان بیمار بودن) ایزوله شوند تا زمانی که بهبود یافته و دیگر خطر انتقال عفونت به دیگران وجود نداشته باشد.

این که یک شخص چه مدت بطور جدی و فعال بیمار است می تواند متفاوت باشد، بنابراین تصمیم گیری در مورد ترخیص شخصی از ایزوله با شخص دیگر متفاوت است. این تصمیم با مشورت پزشکان، متخصصان پیشگیری و کنترل عفونت، و مسئولان بهداشت عمومی، و با در نظر گرفتن عواملی از جمله شدت بیماری، علائم و نشانه های بیماری و نتایج آزمایشگاهی برای آن بیمار صورت می گیرد.

راهنمای كنونی CDC در مورد ترخیص افرادی که ایزوله بوده اند، براساس پرونده هر شخص انجام می شود و شامل تمام شرايط زير می باشد:

  • بیمار بدون استفاده از داروهای تب بر، دیگر تب نداشته باشد.
  • بیمار دیگر علائمی از جمله سرفه را نشان نمی دهد.
  • جواب حداقل دو نمونه متوالی تست تنفسی بیمار در ۲۴ ساعت منفی باشد.

آیا کسی که به دلیل بیماری کرونا ویروس ۲۰۱۹ (COVID-19) قرنطینه شده است می تواند این بیماری را به دیگران منتقل کند؟

قرنطینه به معنای جدا کردن شخص یا گروهی از افراد است که در معرض بیماری مسری قرار گرفته اند اما برای جلوگیری از شیوع احتمالی آن بیماری و بروز علائم، از دیگران جدا می شوند. قرنطینه معمولا در دوره انکوباسیون بیماری واگیردار انجام می شود، یعنی مدت زمانی که طی آن افراد بعد از قرار گرفتن در معرض بیماری، آن را گسترش می دهند.

برای بیماری کرونا ویروس ۲۰۱۹ (COVID-19)، دوره قرنطینه، ۱۴ روز از آخرین تاریخ قرار گیری در معرض ویروس است، زیرا ۱۴ روز، طولانی ترین دوره انکوباسیون است که برای ویروس های کرونای مشابه، دیده شده است. کسی که از قرنطینه بیماری کرونا ویروس ۲۰۱۹ (COVID-19) رهایی یافته است، خطر شیوع ویروس به دیگران را ندارد، زیرا در دوره انکوباسیون، بیماری پیشرفت نکرده است.

نوشته مرتبط: شایعات و حقایق مربوط به ویروس کرونا

پیشگیری از بیماری کرونا ویروس ۲۰۱۹ (COVID-19)

در حال حاضر چندین واکسن برای مقابله با بیماری کروناویروس ۲۰۱۹ (COVID-19) ساخته شده است اما از آن جا که واکسینه کردن تمام مردم جهان امری بسیار زمان بر است، بهترین راه پیشگیری از ابتلا به این بیماری با رعایت فاصله گذاری اجتماعی و پوشیدن ماسک است. برای یادآوری، CDC همیشه اقدامات پیشگیرانه روزمره زیر را برای کمک به جلوگیری از شیوع بیماری های تنفسی، توصیه می کند:

  • از تماس نزدیک با افرادی که مریض هستند خودداری کنید.
  • از لمس کردن چشم، بینی و دهان خودداری کنید.
  • وقتی بیمار هستید در خانه بمانید.
  • سرفه یا عطسه خود را با یک دستمال بپوشانید، سپس دستمال را درون سطل زباله بریزید.
  • با استفاده از اسپری وسایلی که توسط افراد مختلف دائما لمس می شوند مانند کنترل، مرتبا اشیاء و سطوح لمس شده را تمیز و ضد عفونی کنید.
  • توصیه های CDC را برای استفاده از ماسک دنبال کنید.
  • دستان خود را حداقل به مدت ۲۰ ثانیه با آب و صابون بشویید، مخصوصا بعد از رفتن به دسشویی، قبل از غذا خوردن و بعد از تمیز کردن بینی، سرفه یا عطسه.
  • اگر صابون و آب به راحتی در دسترس نیست، از یک ضدعفونی کننده حاوی الکل با حداقل ۶۰ درصد الکل استفاده کنید.
  • اگر دست ها به وضوح کثیف هستند، همیشه دست ها را با آب و صابون بشویید.

اگر با کسی که بیماری کرونا ویروس ۲۰۱۹ دارد تماس نزدیک داشته باشید چه اقداماتی باید انجام دهید؟

این راهنمایی موقت براساس آنچه در حال حاضر در مورد اپیدمیولوژی COVID-19 و انتقال سایر عفونت های تنفسی ویروسی شناخته شده است، بنا شده است. CDC این راهنمایی موقت را در صورت لزوم و با دسترسی به اطلاعات اضافی، به روز می کند.

ارزیابی این که آیا لازم است از خود در خانه مراقبت کنید یا خیر به عهده ارائه دهندگان خدمات درمانی و کارمندان بهداشت عمومی است. اگر مشخص شود که شما نیازی به بستری در بیمارستان ندارید و می توانید در خانه ایزوله شوید، توسط کارمندان بخش بهداشت محلی یا استانی خود تحت نظارت قرار خواهید گرفت.

تا زمانی که ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی یا بخش بهداشت محلی یا استانی بگویند شما می توانید به فعالیت های عادی خود بازگردید، باید مراحل پیشگیرانه زیر را دنبال کنید.

  • در خانه بمانید مگر اینکه به دنبال مراقبت های پزشکی از خانه خارج شوید. شما باید فعالیت های خارج از خانه خود را محدود کنید، به جز دریافت مراقبت های پزشکی. به محل کار، مدرسه یا اماکن عمومی نروید. از استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی یا تاکسی خودداری کنید.
  • خود را از سایر افراد و حیوانات در خانه خود جدا کنید. در رابطه با افراد، تا حد امکان باید در یک اتاق خاص بمانید و از سایر افراد خانه خود دور شوید. همچنین در صورت امکان باید از یک حمام جداگانه استفاده کنید. در رابطه با حیوانات نیز، در صورت بیماری، با آن ها در تماس نباشید.
  • قبل از مراجعه به پزشک ابتدا تماس بگیرید. اگر قرار ملاقات با پزشکی دارید، با او تماس بگیرید و به بگویید که مبتلا به عفونت COVID-19 هستید یا احتمال آن وجود دارد. این به دفتر ارائه دهنده خدمات بهداشتی کمک می کند تا در جلوگیری از آلوده شدن و در معرض قرار گرفتن افراد دیگر، اقدامات لازم را انجام دهد.
  • از ماسک استفاده کنید. قبل از ورود به مطب ارائه دهنده خدمات بهداشتی، هنگامی که در یک محیط مشترک با دیگران یا حیوانات خانگی قرار دارید، صورت خود را بپوشانید. اگر قادر به استفاده از ماسک نیستید افرادی که با شما زندگی می کنند نباید در همان اتاق با شما بمانند، یا اگر وارد اتاق شما می شوند باید صورت خود را بپوشند.
  • سرفه و عطسه خود را با دستمال بپوشانید. هنگام سرفه یا عطسه، دهان و بینی خود را با یک دستمال بپوشانید. دستمال های استفاده شده را در سطل زباله درب دار بیندازید. بلافاصله دستان خود را حداقل به مدت ۲۰ ثانیه با صابون و آب بشویید یا دستان خود را با یک ضدعفونی کننده حاوی الکل که حاوی ۶۰ تا ۹۵ درصد الکل است، تمیز کنید و تمام قسمت های دستتان رابشویید و خشک کنید.
  • دستان خود را مرتب تمیز کنید

آیا CDC استفاده از ماسک را در اماکن عمومی برای جلوگیری از بیماری کرونا ویروس ۲۰۱۹ توصیه می کند؟

استفاده از ماسک حتی برای افراد سالم نیز توصیه می شود.

بخوانید: چگونه می توان با ماسک ورزش کرد؟ آیا ورزش کردن با ماسک توصیه می شود؟

منبع

cdc

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *