// //
سلامت

اضطراب پاییزی- چرا فصل پاییز موجب افسردگی و اضطراب می شود؟

تغییر در فصل ها، به ویژه از تابستان به پاییز، می تواند در افراد موجب نگرانی، ترس و سایر احساسات منفی و یا به عبارتی اضطراب پاییزی شود.

برگ های رنگارنگ، خنکی هوا، پوشیدن لباس های گرم تر و نوشیدنی های داغ، فصل پاییز را به فصل مورد علاقه تعداد زیادی از افراد جهان تبدیل کرده است. با این حال همه چنین احساسی ندارند و تعداد قابل توجهی از مردم افسردگی و اضطراب پاییزی را تجربه می کنند.

اضطراب پاییزی چیست؟

اضطراب پاییزی، افزایش نگرانی، ترس و سایر احساسات منفی مربوط به تغییر فصل است. اتفاقات بسیاری بین اوایل پاییز و اوایل زمستان رخ می دهند که می توانند نگرانی هایی را به ویژه در افرادی که در معرض و مستعد اضطراب هستند، ایجاد کنند.

اضطراب پاییزی، علاوه بر تغییرات فیزیکی که بر مواد شیمیایی مغز تاثیر می گذارند، نتیجه ی تغییرات محیطی نیز هست که زندگی روزمره را تحت تاثیر قرار می دهند.

با گذر از تابستان به پاییز، نور روزانه کاهش یافته و موجب ایجاد تغییرات شیمیایی در مغز می شود. برخی شواهد نشان می دهند که در نیمکره شمالی در طول پاییز، هنگامی که زمین از خورشید دور می شود، حالات روحی انسان تحت تاثیر قرار می گیرد. نور کمتر در طول روز، منجر به کاهش سطح سروتونین، نوراپی نفرین و دوپامین (انتقال دهنده های عصبی کنترل کننده احساسات) می شود. با کاهش سطح این انتقال دهنده های عصبی، بدن، سطح کورتیزول یا همان هورمون استرس را افزایش می دهد. کورتیزول در شرایطی مانند تهدید و ترس آزاد می شود. وقتی کورتیزول بیشتر از حد مورد نیاز آزاد شود، می تواند موجب اضطراب شود.

در مجموع، این تغییرات شیمیایی و علائم جسمی، به عنوان اختلال عاطفی فصلی (SAD) شناخته می شوند. اختلال عاطفی فصلی، کاهش جدی روحیه ی فرد را توصیف می کند که می تواند در ماه های پاییز و زمستان اتفاق بیفتد. بسیاری از افراد SAD را دلیل افسردگی می دانند، اما ممکن است متوجه نشوند که این علائم، علائم اضطراب را نیز شامل می شود.

این تغییرات شیمیایی منجر به علائم جسمی، از جمله اختلال در الگوی خواب، علائم افسردگی و افزایش اضطراب می شود.

دلایل گسترده ای وجود دارند که می توانند اضطراب را تحریک کنند. برخی از این موارد شامل ژن، وضعیت استرس زا یا حتی عارضه جانبی برخی از داروها باشد.

تحقیقات نشان می دهند که همه بیماری های روانی، در پاییز و زمستان بدتر می شوند.

علائم اضطراب پاییزی و یا به طور کلی اختلال عاطفی فصلی (SAD) کدامند؟

تغییرات دما، فشار هوا و رطوبت، مسئول بسیاری از احساسات مانند افزایش تحریک پذیری و پرخاشگری، اضطراب، افسردگی، بی حالی، خستگی، عدم تمرکز، اختلالات خواب، سردرد و میگرن، بی نظمی ضربان قلب و گردش خون، حالت تهوع، سرگیجه، درد و … هستند.

الگوی اختلال عاطفی فصلی (SAD) در زمستان، علائمی مانند پرخوابی، افزایش وزن، ولع مصرف کربوهیدرات، سطح انرژی پایین و پرخوری را نشان می دهد. دوری از فعالیت های اجتماعی نیز از مشخصه اختلال عاطفی در زمستان است.

افراد به چه دلایلی دچار اضطراب پاییزی می شوند؟

  • آلرژی فصلی: مطالعه ای که در سال ۲۰۰۹ در ژورنال اختلالات عاطفی انجام شد، نشان داد روندی که فرد هنگام مبارزه با عفونت طی می کند همانند افسردگی یا جنون است. آلرژی می تواند موجب ضعف سیستم ایمنی شود. بنابراین درمان آلرژی فصلی می تواند به درمان افسردگی یا اضطراب پاییزی کمک کند.  
  • آغاز سال تحصیلی جدید: شروع یک سال تحصیلی جدید می تواند برای بسیاری از افراد موجب اضطراب پاییزی شود. حتی اگر دانش آموزی از بازگشت به مدرسه در پاییز لذت ببرد، واقعیت این است که مدرسه گاهی اوقات می تواند استرس زا باشد.

منطقی است، تغییر فصل برای بسیاری از افراد دشوار باشد به ویژه افرادی که از قبل مستعد اضطراب هستند.

  • فصل سرماخوردگی، آنفلوانزا و ویروس کرونا: برای برخی ورود به فصل بیماری های واگیر دار استرس آور است اما با همه گیر شدن ویروس کرونا، بسیاری از مردم در پاییز امسال اضطراب زیادی را تجربه می کنند.

مراقبت از خود، هم برای سلامت روان و هم برای تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مهم است. این مراقبت ها عبارتند از خواب کافی، ورزش و داشتن یک رژیم غذایی سالم.

  • افزایش ساعات تاریکی: دانستن این موضوع که افزایش ساعات تاریکی موجب اضطراب می شود، می تواند به فرد در کنترل اضراب پاییزی و به طور کلی اضطراب کمک کند. سعی کنید در فصل پاییز و زمستان زودتر از خواب بیدار شوید. قدم زدن در فضای باز، قرار گرفتن در نور کافی، هوای تازه و ورزش می تواند موجب افزایش انرژی و تسکین اضطراب شود.
  • نزدیک شدن به پایان سال: پاییز و زمستان، فصل بررسی عملکرد سالانه، هم در محل کار و هم زندگی شخصی است. ممکن است مرور شکست ها و موفقیت ها، اضطراب زیادی به همراه داشته باشد.

انزوا، مشکلات خانوادگی، نیازهای شغلی، مسائل بهداشتی و مشکلات مالی، همگی موجب فشار اضافی بر فرد می شوند. اگر اضطراب پاییزی، بخشی جدا نشدنی از زندگی شماست، باید در جست و جوی راه درمان آن باشید. بهترین راه حل برای کنترل اضطراب پاییزی، فکر نکردن به آینده و عدم پیش بینی اتفاقات و حوادثی است که هنوز رخ نداده و یا هرگز رخ نخواهد داد. گاهی صحبت کردن با دوستان و انجام دادن فعالیت های اجتماعی می تواند کمک کننده باشد.

اگر قادر به کنترل اضطراب نبودید و احساس کردید اضطراب پاییزی منجر به بروز علائم افسردگی شده است، حتما با یک متخصص صحبت کنید.

منبع

thehealthy

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *