// //
سلامت

علائم افسردگی و نشانه های هشدار دهنده‌ی آن کدامند؟

همه افراد در زندگی فراز و نشیب هایی دارند. به دلایل مختلف، گاهی ممکن است احساس کمبود انرژی داشته باشید. ممکن است تصور کنید احساس ضعف، نشانه و علائم افسردگی در شماست، اما این احساس همیشه به معنای افسردگی نیست.

افسردگی یک اختلال کم خلقی و طولانی مدت است. این اختلال توانایی فرد برای انجام کارهای روزمره، احساس علاقه یا لذت بردن از فعالیت ها را تحت تاثیر قرار می دهد.

افسردگی چیست؟

هر از گاهی احساس ضعف جزئی، بخش طبیعی از زندگی است، اما وقتی احساساتی مانند یاس و ناامیدی بر ما غلبه می کنند و از بین نمی روند، ممکن است دچار افسردگی شویم. افسردگی، بسیار بیشتر از غم و اندوه، واکنش ما در برابر کشمکش ها و فراز و نشیب های زندگی، نحوه تفکر، احساسات و عملکرد ما در فعالیت های روزمره را، تغییر می دهد. این امر می تواند توانایی در کار کردن، تحصیل، غذا خوردن، خوابیدن و لذت بردن از زندگی را، مختل کرده و حتی گذراندن و سپری کردن روز، می تواند به کاری طاقت فرسا تبدیل شود.

در حالی که برخی از افراد افسردگی را “زندگی در یک سیاهچاله” یا داشتن احساس عذاب قریب الوقوع توصیف می کنند، اما برخی نیز ممکن است احساس بی روحی، پوچی و بی تفاوت بودن، کنند. به ویژه مردان می توانند دچار احساس عصبانیت و بی قراری شوند. افسردگی در صورت درمان نشدن، می تواند به یک بیماری جدی تبدیل شود. اما مهم است به یاد داشته باشید که احساس درماندگی و ناامیدی، تنها، علائم افسردگی است، نه واقعیت زندگی شما.

هر چقدر هم احساس ناامیدی کنید، باز هم امکان بهبودی وجود دارد. با شناختن علائم افسردگی، انواع مختلف افسردگی و درک علت آن، می توانید اولین قدم ها را برای بهتر شدن و غلبه بر مشکلات بردارید.

افسردگی، یک بیماری روانی است که در سراسر جهان شناخته شده و شایع است. به طوریکه از هر ۱۰ نفر، یک نفر به آن مبتلاست. افسردگی می تواند برای هرکسی اتفاق بیافتد و قابل درمان است.

نشانه ها و علائم افسردگی کدامند؟

افسردگی در افراد مختلف متفاوت است، اما برخی علائم و نشانه های متداول در آن وجود دارد. مهم است که به یاد داشته باشید این علائم می توانند بخشی از پستی های و بلندی های زندگی باشند. اما هرچه علائم شما بیشتر باشند، قوی تر و ماندگارتر نیز هستند.

۱۰ مورد از نشانه ها و علائم افسردگی که بسیار شایع هستند

  1. احساس ناتوانی و ناامیدی
  2. از دست دادن علاقه به انجام کارهای روزمره
  3. تغییر اشتها یا وزن
  4. تغییر در الگوی خواب
  5. عصبانیت، تحریک پذیری، بی قراری یا حتی خشونت
  6. از دست دادن انرژی، احساس تنبلی و خستگی جسمی
  7. نفرت از خود
  8. رفتار بی پروا
  9. مشکل در تمرکز، تصمیم گیری یا به خاطر سپردن موارد
  10. دردهای بدون دلیل و افزایش مشکلات جسمی مانند سردرد، کمردرد، درد عضلات و درد معده.

ارتباط بین علائم افسردگی و اضطراب

اعتقاد بر این است که افسردگی و اضطراب، ناشی از یک آسیب پذیری بیولوژیکی مشابه هستند. این ارتباط ممکن است توضیح دهد که چرا علائم افسردگی و اضطراب، اغلب باهم همراهند. از آنجا که اضطراب، افسردگی را بدتر می کند (و بالعکس)، جستجوی روش های درمانی مناسب برای هر دو بیماری مهم است.

چگونه می توان افسردگی یا اختلال دو قطبی را از هم تشخیص داد؟

اختلال دو قطبی، که به آن افسردگی شیدایی نیز گفته می شود، شامل تغییرات جدی در خلق و خو، انرژی، تفکر و رفتار است. از آنجا که اختلال دو قطبی هنگامی که فرد در مرحله آرام به سر می برد، بسیار شبیه افسردگی است، اغلب نادیده گرفته شده و به درستی تشخیص داده نمی شود.

این امر می تواند یک مشکل جدی باشد. زیرا مصرف داروهای ضد افسردگی برای درمان افسردگی شیدایی در واقع می تواند وضعیت را بدتر کند.

افسردگی و خطر خودکشی

افسردگی، یک عامل خطر اصلی برای خودکشی است. یاس و ناامیدی عمیق همراه با افسردگی، موجب می شود که خودکشی تنها راه نجات از درد باشد. اگر یکی از عزیزانتان به افسردگی مبتلاست، هرگونه صحبت در مورد خودکشی یا رفتاری را جدی بگیرید و مراقب علائم هشدار دهنده زیر باشید:

  • صحبت کردن در مورد کشتن یا آسیب رساندن به خود
  • ابراز احساس شدید ناامیدی یا گرفتار شدن
  • صحبت کردن زیاد و غیرمعمول درباره مرگ یا مردن
  • رفتارهای بی پروا، گویی که آرزوی مرگ دارند (به عنوان مثال سرعت بالا هنگام رانندگی)
  • برای خداحافظی، با دیگران تماس می گیرند و یا قرار ملاقات می گذارند
  • نظم بخشیدن به امور (بخشش اموال باارزش، پرداخت بدهی ها)
  • گفتن جملاتی مانند “زندگی همه بدون من بهتر خواهد بود” یا “دیگر نمی خواهم زنده بمانم”
  • تغییر ناگهانی از افسردگی شدید به آرام و شاد بودن

اگر فکر می کنید یکی از دوستان یا اعضای خانواده شما قصد خودکشی دارد، نگرانی خود را ابراز کرده و بلافاصله کمک بگیرید. صحبت آزادانه درباره افکار و احساسات خودکشی، می تواند یک زندگی را نجات دهد.

چگونه علائم افسردگی تحت تاثیر جنسیت و سن است؟

علائم افسردگی غالبا با توجه به سن و جنسیت متفاوت است.

افسردگی در مردان

مردان افسرده کمتر احساس تنفر و ناامیدی را از خود بروز می دهند. در عوض، آن ها از خستگی، تحریک پذیری، مشکلات خواب و از دست دادن علاقه به کار و سرگرمی شکایت می کنند. همچنین به احتمال زیاد علائمی مانند خشم، پرخاشگری، رفتارهای بی پروا و سوء مصرف مواد را تجربه می کنند.

افسردگی در زنان

علائم افسردگی در زنان بیشتر شامل احساس گناه، خواب زیاد، پرخوری و افزایش وزن می باشد. افسردگی در زنان، تحت تاثیر عوامل هورمونی در دوران قاعدگی، بارداری و یائسگی نیز می باشد. در حقیقت، از هر ۷ زن ۱ نفر افسردگی پس از زایمان را تجربه می کند.

افسردگی در نوجوانان

تحریک پذیری و عصبانیت اغلب از مهمترین علائم افسردگی در نوجوانان افسرده است، نه غم و اندوه. آن ها همچنین ممکن است از سردرد، معده درد، یا سایر دردهای جسمی شکایت داشته باشند.

افسردگی در سالمندان

افراد سالمند و مسن بیشتر از علائم جسمی و روانی شکایت می کنند. از نشانه ها و علائم افسردگی در افراد سالمند می توان به خستگی، دردهای غیر قابل توضیح و مشکلات حافظه اشاره کرد. آن ها همچنین ممکن است از ظاهر خود غافل شده و از مصرف داروهای حیاتی برای سلامتی خود منصرف شوند.

دلایل افسردگی و فاکتورهای خطر آن کدامند؟

افسردگی
افسردگی

در حالی که برخی از بیماری ها علت پزشکی خاصی دارند و موجب ساده شدن درمان می شوند، افسردگی بسیار پیچیده تر است. برخی از داروها مانند باربیتورات ها، کورتیکواستروئیدها، بنزودیازپین ها، داروهای ضد درد افیونی و داروهای خاص فشار خون و همچنین کم کاری تیروئید، می توانند در برخی از افراد، علائم افسردگی ایجاد کنند. اما معمولا، افسردگی به دلیل ترکیبی از عوامل بیولوژیکی، روانشناختی و اجتماعی ایجاد می شود که می تواند در یک فرد نسبت به فرد دیگر بسیار متفاوت باشد.

مطمئنا عوامل بیولوژیکی از جمله التهاب، تغییرات هورمونی، سرکوب سیستم ایمنی بدن، فعالیت غیر طبیعی در قسمت های خاصی از مغز، کمبودهای تغذیه ای و کوچک شدن سلول های مغزی می توانند در افسردگی نقش داشته باشند، اما عوامل روانشناختی و اجتماعی از جمله آسیب های گذشته، سوء مصرف مواد، تنهایی، عزت نفس پایین و انتخاب سبک زندگی نیز می توانند سهم عظیمی در افسردگی داشته باشند.

فاکتورهای خطری که می توانند شما را در برابر افسردگی آسیب پذیرتر کنند

موارد زیر نمونه هایی از فاکتورهای خطری هستند که می توانند فرد را مستعد ابتلا به افسردگی کند:

  • تنهایی و انزوا: بین تنهایی و افسردگی رابطه شدیدی وجود دارد. عدم حمایت اجتماعی نه تنها می تواند خطر ابتلا به افسردگی را افزایش دهد، بلکه داشتن افسردگی می تواند موجب شود شما از دیگران جدا شده و احساس انزوا را تشدید می کند. داشتن دوستان نزدیک یا خانواده برای گفتگو می تواند به شما کمک کند تا با مشکلات کنار بیایید.
  • مشکلات زناشویی یا روابط: در حالی که شبکه ای از روابط قوی و حمایتی می تواند برای سلامت روان بسیار مهم باشد، روابط آشفته، نارضایتی یا سوءاستفاده می تواند نتیجه عکس داشته باشد و خطر ابتلا به افسردگی را افزایش دهد.
  • تجربه های استرس زای اخیر در زندگی: تغییرات عمده زندگی، مانند سوگواری، طلاق، بیکاری یا مشکلات مالی اغلب می توانند سطوح زیادی از استرس را به همراه داشته و خطر ابتلا به افسردگی را افزایش دهند.
  • بیماری مزمن یا درد: درد بدون کنترل یا تشخیص بیماری جدی مانند سرطان، بیماری قلبی یا دیابت می تواند احساس ناامیدی را تحریک کرده و حتی منجر به افسردگی شود.
  • سابقه خانوادگی افسردگی: از آنجا که افسردگی می تواند در خانواده ها وجود داشته باشد، احتمالا برخی از افراد استعداد ژنتیکی به ابتلا به افسردگی دارند. با این حال، هیچ ژن “افسردگی” وجود ندارد. فقط داشتن یکی از اقوام نزدیک که از افسردگی رنج می برد، به این معنی نیست که شما هم به آن مبتلا خواهید شد. انتخاب سبک زندگی، روابط و مهارت های کنار آمدن با مشکلات، به اندازه ژنتیک مهم است.
  • شخصیت: ویژگی های شخصیتی شما چه از پدر و مادرتان به ارث رسیده باشند و چه نتیجه تجربیات زندگی، می توانند بر خطر افسردگی شما تاثیر بگذارند. به عنوان مثال، اگر بیش از حد نگران باشید، نگرش منفی به زندگی داشته باشید، دائما از خود انتقاد کنید یا اعتماد به نفس پایین داشته باشید، ممکن است در معرض خطر بیشتری در برابر افسردگی قرار بگیرید.  
  • ضربه یا سوءاستفاده در اوایل کودکی: استرس های اولیه زندگی مانند آسیب های دوران کودکی، سوءاستفاده یا آزار و اذیت، می تواند شما را در معرض ابتلا به تعدادی از مشکلات سلامتی در آینده، از جمله افسردگی قرار دهد.
  • سوءمصرف الکل یا مواد مخدر: سوء مصرف مواد اغلب می تواند با افسردگی همراه باشد. بسیاری از افراد از الكل یا مواد مخدر به عنوان وسیله ای برای خود درمانی استفاده می كنند تا با استرس یا احساسات كنار آیند. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد افرادی که بیش از حد از مسکن های افیونی استفاده می کنند بیشتر در معرض خطر افسردگی قرار دارند.

افسردگی میلیون ها نفر را تحت تاثیر قرار می دهد، اما درمان های مختلفی از تغییر سبک زندگی گرفته تا داروها در دسترس هستند. مهم نیست که چه مسیر درمانی را انتخاب می کنید. درخواست کمک حرفه ای، اولین قدم برای بازگشت به احساس خوب و زندگی عادی است.

منابع

helpguide

rethink

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *