// //
علوم

چرا غذاهای چرب خوشمزه تر هستند؟ چرا هوس خوردن غذاهای چرب می کنیم؟

دقیقا چه چیزی غذاهایی مانند بیکن، بستنی، همبرگر و سیب زمینی سرخ کرده را خوشمزه می کند؟ ما مزه هایی همچون شیرینی، شوری، ترشی، تلخی و اومامی (واژه‌ای ژاپنی که می‌توان آن را «طعم خوش» ترجمه کرد) می شناسیم، اما آیا واقعا می توانیم مزه چربی را بچشیم؟ در ادامه این متن به دلایل علمی این که چرا هوس خوردن غذاهای چرب می کنیم، خواهیم پرداخت.

آیا چربی، طعم و مزه ای است که می توانیم آن را بچشیم؟

خوردن-غذای-چرب

برای ما خوردن غذاهای چرب مانند کره و شکلات بسیار لذیذ است و از طعم آن ها لذت می بریم، اما آیا چربی هم با طعم های پایه مانند شوری، شیرینی، ترشی، تلخی و اومامی یکسان است؟ براساس یافته های دانشمندان، گیرنده های خاص سلول های جوانه چشایی، به نام گیرنده های پروتئین CD36 و پروتئین G، طعم چربی را حس می کنند.

هنگامی که این گیرنده ها توسط چربی فعال می شوند، انتقال دهنده های عصبی در مغز ترکیباتی را در سراسر دستگاه گوارش آزاد می کنند که موجب تجزیه چربی به اسیدهای چرب زنجیره کوتاه و لیپیدهایی می شود که توسط بدن قابل جذب هستند. به نظر می رسد از آنجایی که این واکنش زنجیره ای، از زمانی که بدن چربی را روی زبان احساس می کند، آغاز می شود، می توان چربی را به عنوان یک “مزه” شناخت.

چرا هوس خوردن غذاهای چرب می کنیم؟

ممکن است هوس خوردن غذاهای چرب در ناخودآگاه ما باشد. برای برخی از افراد، عشق و هوس خوردن غذاهای چرب، کاملا شرطی شده است، و این امر به ارتباط عاطفی در گذشته بر می گردد.

آیا هنگامی که کودک بودید، هر شب برای تشویق برای تمام کردن کامل غذا، به شما وعده یک دسر خوشمزه داده می شد؟ این کار با گذشت زمان، فرد را شرطی می کند و هر زمان که یک بستنی یا یک تکه کیک می خورید، مغز دوپامین (هورمون لذت) آزاد می کند. این امر موجب می شود برای تجربه مجدد احساس لذت، به سمت خوردن غذاهای چرب سوق داده شویم و وقتی یک دسر چرب می خوریم مغز ما سرشار از دوپامین می شود.

دانشمندان دریافته اند که شدت ولع و هوس خوردن غذاهای چرب، به اندازه نیاز یک فرد معتاد به مصرف مواد مخدر، زیاد است. طبق مطالعات انجام شده در مرکز حواس شیمیایی مونل و دانشکده پزشکی دانشگاه پنسیلوانیا، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی عملکردی (fMRI) نشان می دهد که ولع و هوس خوردن غذا، مناطق مغزی مربوط به احساسات، حافظه و پاداش را فعال می کند. درست همان مناطقی از مغز افراد معتاد که هوس مصرف مواد مخدر می کنند.

همچنین خوردن غذاهای چرب، نقش بزرگی در رفع گرسنگی دارد.

چگونه غذاهای چرب باعث احساس سیری می شوند؟

با تکامل انسان، و به منظور حفظ بقا، مصرف غذاهای چرب در اولویت قرار گرفت. احساس سیری بعد از یک وعده غذایی چرب، به ما کمک کرد تا برای جستجوی چربی بیشتر، رشد کنیم.

پشت این احساس سیری، یک منطق علمی وجود دارد. برای درک این موضوع آب و روغن را در نظر بگیرید. یکی از دلایل احساس سیری پس از مصرف غذاهای چرب و احساس گرسنگی کمتر این است که دستگاه گوارش مبتنی بر آب است. آب و چربی هایی مانند روغن با هم مخلوط نمی شوند. از این رو دستگاه گوارش باید سرعت خود را کم کند و از مجموعه مکانیزم های مختلفی برای تجزیه چربی ها استفاده کند.

لیپاز، عامل اصلی از بین بردن پیوندهای اسیدهای چرب است. این پروسه از دهان آغاز می شود، زیرا لیپاز موجود در بزاق، برخی از لیپیدهای زنجیره کوتاه را به دی گلیسیرید تجزیه می کند. این همان احساس رضایت بخشی است که هنگام خوردن یک سس خامه ای یا بستنی یا شکلات در دهان به شما دست می دهد.

زمان بیشتری برای پردازش چربی لازم است، بنابراین همانطوری که غذا، دستگاه گوارش را به سمت روده کوچک حرکت می دهد، سرعت حرکت غذا در دستگاه گوارش، که به آن تحرک معده نیز گفته می شود، کاهش می یابد. صفرا (مایع قهوه ای مایل به زرد که توسط کبد تولید می شود) ، و لیپازی که از لوزالمعده می آید، وارد روده کوچک می شوند تا چربی را به زنجیره های کوچکتر از اسیدهای چرب تقسیم کنند و سپس به لیپیدهایی تبدیل شوند که می توانند جذب خون شوند.

هنگامی که سرعت هضم غذا کاهش می یابد، روده این پیام را به مغز می رساند که دیگر گرسنه نیستید و می تواند غذا خوردن را متوقف کند. پس از جذب چربی توسط بدن، سرعت هضم دوباره بالا می رود و بدن برای وعده غذایی بعدی آماده است.

برای کاهش ولع و هوس مصرف چربی، از چربی های سالم استفاده کنید

روغن-های-سالم

خبر خوب این است که می توانید از قدرت متابولیسم چربی، برای جلوگیری از ولع مصرف چربی استفاده کنید.

مطالعات نشان می دهند هنگامی که افراد در وعده صبحانه از نوعی چربی به نام تری گلیسیرید با زنجیره متوسط ​​(MCTs) استفاده می کنند، در وعده ناهار حجم کمتری غذا می خورند. همچنین استفاده از روغن MCTs در وعده ناهار، موجب سیری و کمتر غذا خوردن در شام می شود.

روغن های MCT با کاهش ولع و کمک به احساس سیری در طولانی مدت، موجب می شوند بین وعده های غذایی کمتر احساس گرسنگی کنید. روغن های MCT، تنها راهی برای مهار هوس غذا خوردن نیستند، بلکه به بدن سوخت رسانی کرده و موجب بهبود عملکرد شناختی مغز برای تقویت طولانی مدت نیز می شوند.

بخوانید: دلیل حساسیت به شیر چیست؟ چرا برخی افراد نسبت به شیر آلرژی دارند؟

منبع

bulletproof

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *