// //
سلامت

چرا هرگز نباید مرغ خام را شست؟

اگر همیشه هنگام آشپزی مرغ خام را می شستید، ممکن است وقت آن رسیده باشد که در این روش خطرناک تجدید نظر کنید. شستن مرغ خام قبل از پخت و پز می تواند خطر مسمومیت غذایی با باکتری های کمپیلوباکتر (campylobacter) را افزایش دهد.

پاشیدن آب هنگام شستن مرغ زیر شیر آب می تواند باکتری ها را روی دست ها، سطوح آشپزخانه، لباس و تجهیزات آشپزی پخش کند.

پاشیدن-آب-هنگام-شستن-مرغ

اکثر افراد هنگام شستن مرغ های خام، فکر می کنند می توانند میکروب ها یا حالت لزجی مرغ را از بین ببرند. گرچه تصور این افراد درمورد اینکه مرغ خام غالبا با باکتری هایی مانند کمپیلوباکتر یا سالمونلا پوشیده شده است، صحیح است، اما شستن آن با آب هیچ کاری برای مبارزه با این میکروب ها نمی کند.

در حقیقت، طبق گفته مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری، شستن مرغ خام در واقع این مشکل را بدتر می کند، زیرا آب جاری می تواند باکتری ها را در اطراف سینک، میز و حتی لباس پخش کند. قطرات آب می توانند بیش از ۵۰ سانتی متر از هر جهت پخش شود.

برای ایجاد مسمومیت غذایی فقط به چند سلول کمپیلوباکتر نیاز است. کمپیلوباکتر شایعترین علت مسمومیت غذایی در انگلیس است. بیشتر موارد آلودگی کمپیلوباکتر از طیور ناشی می شود. حدود ۵۰ درصد مرغ هایی که در انگلیس فروخته می شوند حامل این باکتری هستند.

مسمومیت با کمپیلوباکتر می تواند باعث دل درد، اسهال شدید و گاهی اوقات استفراغ بین دو تا پنج روز شود. با این حال، در موارد خاص، می تواند منجر به سندرم روده تحریک پذیر(ختلال طولانی مدت معدی-روده ای)، آرتریت واکنشی (ایجاد التهاب در یک مفصل به دنبال عفونت در دیگر قسمت های بدن) و سندرم گیلین باره (حمله سیستم ایمنی به اعصاب محیطی) شود.

مرغ

گروه هایی که بیشتر در معرض خطر هستند، کودکان خردسال، افراد مسن و افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف، به ویژه مبتلایان به HIV و سرطان هستند.

مهم است بدانید که شستن مرغ خام، به ویژه باقیمانده های خون، آن را به هیچ عنوان تمیز یا عاری از باکتری نمی کند. تنها وقتی مرغ کامل پخته شود به این هدف دست پیدا می کنید.

همچنین، انجماد مرغ خام میزان کمپیلوباکتر را کاهش می دهد. با این حال، آن را به طور کامل حذف نمی کند. امن ترین راه برای از بین بردن کمپیلوباکتر به طور کامل، پختن درست مرغ است.

اگرچه این یک موضوع جدید نیست، پس از نتایج نظرسنجی توسط آژانس استاندارد مواد غذایی (FSA)، هشداری برای افزایش آگاهی درمورد مسمومیت با مواد غذایی کمپیلوباکتر صادر شد که نشان می دهد ۴۴٪ از مردم هنوز مرغ را قبل از پخت و پز می شویند.

 USDA (دپارتمان کشاورزی ایالات متحده) معتقد است که تنها راه مطمئن برای از بین بردن باکتری ها، پختن مرغ تا دمای مناسب است. این قوانین در مورد انواع دیگر گوشت و ماهی نیز قابل تعمیم می باشد. حداقل دمای مرغ پخته شده باید ۱۶۵ درجه باشد و یک راه خوب برای تعیین آن درجه حرارت، استفاده از دماسنج مناسب برای آشپزی است. حتی سرآشپزهای حرفه ای نیز با این مشکل رو به رو هستند.

نحوه جلوگیری از مسمومیت با کمپیلوباکتر

مرغ-سرخ-شده

۱. مرغ خام را بپوشانید و در جای خنک نگه دارید

مرغ خام را بپوشانید و آن را در طبقات انتهایی یخچال نگهداری کنید تا خونابه یا مایعات نتوانند روی سایر مواد غذایی ریخته و آن ها را آلوده کنند.

۲. مرغ خام را نشویید

پخت و پز، هرگونه باکتری موجود از جمله کمپیلوباکتر را از بین می برد، در حالی که شستن مرغ می تواند با پاشیدن میکروب ها در اطراف گسترش یابد.

۳. ظروف استفاده شده را بشویید

تمام ظروف، تخته ای که مرغ را روی آن تکه تکه کردید و سطوح مورد استفاده در تهیه مرغ خام را کاملا بشویید و تمیز کنید. بعد از دست زدن به مرغ خام، دست ها را با صابون و آب گرم بشویید. این امر به متوقف شدن انتشار کمپیلوباکتر کمک می کند.

۴. مرغ را کاملا بپزید

قبل از سرو غذا، حتما مرغ را کاملا بپزید. ضخیم ترین قسمت گوشت را برش بزنید تا بررسی کنید که کاملا پخته شده باشد و خام و صورتی نباشد.

اگر همچنان به شستن مرغ اصرار دارید، سعی کنید یک بار آن را بشویید تا ببینید آیا واقعا می توانید تفاوتی در آن ببینید. اگر با لزج بودن آن مشکل دارید، آن را با حوله کاغذی پاک کنید. اگر نمی توانید عادت شستن مرغ خام را ترک کنید، باید برای جلوگیری از آلودگی، اقدامات لازم برای ضد عفونی صحیح هرگونه سطحی که احتمال پاشیده شدن آب روی آن ها وجود دارد را انجام دهید و بعد از لمس گوشت خام دست های خود و ابزاری که با آن در تماس بوده است را کاملا بشویید.

رسیدگی دقیق و نحوه تهیه مرغ های خام، برای سالم بودن آن ضروری است. در حقیقت، شستن مرغ خام فقط یکی از اشتباهاتی است که هنگام پختن مرغ انجام می دهید.

منبع

nhs

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *