// //
سلامت

تاثیرات روزه بر بدن

روزه داری بخش مهمی از سنت اسلام است که شامل رعایت یک رژیم خاص در ماه مبارک رمضان می شود. بسیاری از مطالعات، فواید و مضررات روزه داری و اثر آن بر کنترل وزن را بررسی کرده اند. در این مقاله نگاهی به تاثیرات روزه بر بدن خواهیم داشت و همچنین راه کارهایی برای روزه داری بی خطر و ایمن تر، ارائه خواهیم کرد.

اگر یک روز غذا نخورید، برای بدن چه اتفاقی می افتد؟ پاسخ این سوال به نظر ساده است، اما روزه گرفتن به مدت ۲۴ ساعت تاثیرات پیچیده ای بر بدن دارد.

در طی روزه داری، چه اتفاقی برای بدن می افتد؟

چه روزه بگیرید یا نه، بدن برای تامین نیازهای خود، به دنبال انرژیست. منبع اولیه ی انرژی، قندی به نام گلوکز است که در کربوهیدرات هایی مانند دانه ها، محصولات لبنی، میوه ها، سبزیجات خاص، لوبیا وحتی شیرینی ها وجود دارد.

کبد و ماهیچه ها گلوکز را ذخیره می کنند و زمانی که بدن به آن احتاج داشته باشد، گلوگز به جریان خون آزاد می شود. هرچند در طول روزه داری این روند تغییر می کند.

بعد از حدود ۸ ساعت ناشتا بودن، کبد از آخرین ذخایر گلوکز خود استفاده می کند. در این لحظه، بدن وارد مرحله ای به نام” گلوکونئوژنزیز” می شود، که نشانه ی انتقال بدن به حالت ناشتا می باشد.

مطالعات نشان داده اند که گلوکونوژنز باعث افزایش میزان کالری سوخته شده توسط بدن می شود. هنگامی که هیچ کربوهیدراتی وارد بدن نشود، بدن شروع به ساخت گلوکز خود، از ذخایر چربی می کند.

در نهایت، بعد از اتمام این ذخایر، کم کم احساس گرسنگی می کنید. در این مرحله، متابولیسم ضعیف شده و بدن برای تامین انرژی، شروع به سوزاندن بافت عضلانی می کند.

هرچند، در رژیم غذایی، باور بر این است که گرسنگی واقعی در حقیقت بعد از چند روز یا هفته غذا نخوردن اتفاق می افتد. بنابراین، غذا نخوردن و روزه گرفتن برای یک روز، ضرری برای بدن نخواهد داشت. البته این موضوع زمانی صدق می کند که شما دچار بیماری یا ضعف خاصی نباشید.

آیا روزه داری می تواند موجب کاهش وزن شود؟

به نظر می رسد کاهش وزن، یکی از تاثیرات روزه بر بدن باشد. اما این موضوع برای همه صدق نمی کند. یک سری برنامه های رژیمی محبوب شامل روزه ی ۱۲ یا ۱۶ ساعت وحتی ۲۴ ساعتی وجود دارد.

در بعضی از این رژیم ها، فرد برای نوشیدنی تنها مجاز به مصرف آب یا دیگر نوشیدنی ها با کالری صفر می باشد. روزه داری از سایر روش های کاهش وزن مانند کنترل کالری، برتری ندارد. یک مطالعه ی اخیر بر روی افراد با اضافه وزن بالا نشان داد، افرادی که به مدت ۱۲ ماه هر روز، ۱۱ ساعت روزه گرفتند، بیش تر از افرادی که رژیم خاصی رو دنبال می کردند، وزن کم کردند.

سایر تاثیرات روزه بر بدن

به جز کاهش وزن، روزه گرفتن فواید دیگری نیز دارد. تحقیقات در مورد تاثیرات روزه بر بدن نشان می دهد که گاهی اوقات روزه گرفتن، موجب بهبود وضعیت عروق قلبی می شود. برخی شواهد از تحقیقاتی که بر روی حیوانات انجام شده نشان می دهد، روزه داری می تواند با انواع سرطان ها مبارزه وحتی به حفظ حافظه نیز کمک کند.

جذب آب

نوشیدن آب به مقدار کافی، برای حفظ سلامت روزمره، ضروریست. بسیاری از مقالات در حوضه ی سلامت نوشیدن حدود ۲ لیتر آب در روز را توصیه می کنند.

با اینکه از لحاظ مذهبی نوشیدن آب در روزه داری ممنوع است، ولی حفظ تعادل آب بدن علاوه بر مزایای سلامتی، برای جلوگیری از احساس گرسنگی، بسیار مهم است. برای این که کم تر احساس تشنگی کنید، قبل از شروع روزه، باید به اندازه کافی به بدن خود آبرسانی کنید.

خطرات روزه گرفتن

اگرچه روزه داری برای بسیاری از افراد بی خطر است، اما ممکن است برای برخی، خطراتی به همراه داشته باشد. از جمله:

  • افراد دیابتی
  • افراد با سابقه اختلال در خوردن
  • افرادی که باید دارو را همراه با غذا مصرف کنند
  • کودکان و نوجوانان
  • زنان باردار و شیرده

راه های ایمن برای شکستن روزه

طبق گفته های متخصص تغذیه، “چلسی آمر”،راه هایی برای شکستن روزه وجود دارد که بسیار امن هستند:

  • آب بنوشید: نوشیدن آب، مخصوصا در روزه داری که در طول روز مجبور به اجتناب از آن هستید، بسیار مهم است.
  • وعده های غذایی کم حجم داشت باشید: خوردن وعده ی غذایی بزرگ، مخصوصا بعد از ساعت ها روزه داری، باعث فشار به سیستم گوارش می شود.
  • لقمه ها را کامل بجوید: هر لقمه را حداقل ۳۰ بار بجوید.
  • غذاهای پخته مصرف کنید: غذاهایی که راحت تر هضم می شوند را انتخاب کنید و به جای سبزیجات خام، سبزیجات پخته میل کنید.
  • از خوردن غذاهای جدید اجتناب کنید: امتحان کردن غذاهای جدید بعد از یک مدت روزه داری، سیستم گوارش را تحت فشار قرار داده و ممکن است موجب دل درد شود.

باز نشر مطالب سایت فقط با ذکر منبع و لینک مطلب سایت pitoonik.com مجاز می باشد.

مراجع

مرجع شماره ۱

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *