// //
سلامت

ورم انگشتان دست – دلایل و راهکارهای درمان ورم انگشتان دست کدامند؟

ورم انگشتان دست و به طور کلی ورم عمومی در دست ها و بازوها در بسیاری از آسیب ها و بیماری ها، شایع بوده و شناسایی علت ورم انگشتان دست، برای یافتن درمان مناسب و جلوگیری از عوارض، بسیار مهم است.

علل ورم انگشتان دست کدامند؟

ورم انگشتان دست یا ورم در دست ها و بازوها می تواند به دلیل آسیب دیدگی در دست یا بازو و یا یک بیماری باشد. آسیب های ناشی از ضربه، مانند خرد شدن یا شکستگی استخوان ها، منجر به هجوم مایعات به ناحیه آسیب دیده می شود. این واکنش، بخشی از پاسخ طبیعی بدن در ترمیم آسیب است. بدن التهاب ایجاد می کند و خون و مایعات اضافی را به محل آسیب دیده می رساند تا سلول ها و فاکتورهایی که موجب بهبودی و ترمیم بدن می شوند، بیشتر در دسترس باشد. این التهاب، می تواند دردناک و مضر باشد.

علاوه بر ضربه و آسیب فیزیکی، بیماری نیز می تواند باعث ورم انگشتان دست و ورم عمومی شود. بیماری آرتروز اغلب صبح ها هنگام بیدار شدن از خواب منجر به ورم دست ها می شود. عفونت ها همچنین می توانند منجر به ورم شوند و این موارد باید بلافاصله درمان شوند. تورم موضعی اغلب ناشی از کیست های گانگلیون یا تومورها را، باید در مطب جراح و پزشک بررسی کنید.

علائم و نشانه های ورم انگشتان دست کدامند؟

ورم-انگشتان-دست
ورم انگشتان دست

به دلیل تجمع فشار، ورم انگشتان دست می تواند باعث درد و ناراحتی شود. تورم انگشتان، می تواند به طور موقت از انعطاف پذیری و تحرک فرد بکاهد که اگر این شرایط برای مدت زمان طولانی باقی بماند، باعث سفتی قابل توجهی می شود. در موارد خاص، تورم به حدی شدید می شود که می تواند جریان خون را کاهش داده و باعث آسیب به اعصاب و عضلات بازو و دست شود. این امر به خصوص در مورد شکستگی ها و عفونت های شدید، صادق است.

درمان ورم انگشتان دست کدامند؟

ورم انگشتان دست و تورم عمومی، بیشتر به دلیل تجمع مایعات در فضاهای داخل دست و مچ دست اتفاق میفتد. این مایعات به طور معمول در مناطقی جمع می شوند که نمی توانند توسط رگ های خونی “پمپاژ” شوند. به همین دلیل، پایین نگه داشتن دست و بازو منجر می شود نیروی جاذبه مایعات را به سمت خود کشیده و حتی اجازه می دهد مایعات بیشتری به داخل دست وارد شود. بنابراین، بالا نگه داشتن دست ها و بازوها بالاتر از سطح قلب، به خارج شدن مایع از دست ها و بازو ها کمک می کند. بالا نگه داشتن دست، برای مدت زمان طولانی، حیاتی است. این امر بیشتر پس از آسیب یا جراحی صدق می کند، زیرا رفع ورم انگشتان دست یا به طور کلی ورم، بیشتر طول می کشد.

کارهای دیگری که می توانید برای کمک به کاهش تورم انجام دهید عبارتند از:

  • قرار دادن یخ در ناحیه آسیب دیده می تواند به کاهش درد کمک کند
  • آتل بستن و بی حرکت نگه داشتن اندام متورم، می تواند از ورم بیشتر جلوگیری کند
  • مصرف داروهای ضد التهاب (به عنوان مثال داروهای خانواده NSAID مانند ایبوپروفن)، می تواند تورم را کاهش دهد، به ویژه هنگامی که تورم ناشی از آرتروز باشد
  • حرکت انگشتان، مچ دست و بازو به طور مرتب، در صورت اجازه داشتن، می تواند به پمپاژ مایع به بدن کمک کند. قبل از حرکت دادن اندام متورم، با پزشک معالج خود مشورت کنید.
  • پوشیدن باندهای کشی ACE یا دستکش ایزوتونر می تواند برای برگرداندن مایعات به درون بدن بسیار مفید باشد. توجه داشته باشید که این باندها نباید بیش از حد محکم بسته شوند.

اگر ورم انگشتان دست ناشی از عفونت است، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. برای از بین بردن عفونت ممکن است به آنتی بیوتیک یا حتی جراحی نیاز داشته باشید. اگر به همراه ورم دچار بی حسی یا گزگز اندام، به خصوص پس از آسیب دیدگی شُدید، بلافاصله به اورژانس مراجعه کنید.

ورم انگشتان دست، علاوه بر آسیب، آرتروز و عفونت، می تواند دلایل دیگری نیز داشته باشد.

دلایل دیگر ورم انگشتان دست

ورم انگشتان دست به دلایل زیادی ایجاد می شود و بسیاری از آن ها بی ضرر هستند. اما گاهی اوقات ورم انگشتان دست، که در پزشکی به عنوان داکتیلیت شناخته می شود، به شرایط جدی تر سلامتی اشاره دارد. در اینجا برخی از دلایل ورم انگشتان دست و زمان مراجعه به پزشک ذکر شده است.

۱- آب و هوای بسیار گرم

گرمازدگی می تواند موجب ورم انگشتان دست شود. گرما باعث گشاد شدن رگ های خونی می شود. این امر موجب می گردد تا بدن، گرمای بیشتری از طریق پوست از دست دهد. با کشیده شدن عروق بر اثر گرما، ممکن است مقداری از مایعات به داخل بافت نرم نشت کرده و باعث پف شود.

با استفاده منظم از دست و ادامه فعالیت روزمره، این نوع تورم از بین می رود. اما اگر تنها در دست و انگشتان دست (و نه پاها) ورم مشاهده کردید و این ورم با درد یا گرفتگی ضعیف همراه بود، لازم است با پزشک خود مشورت کنید.

۲- مصرف بیش از حد نمک

مصرف مقدار زیادی چیپس یا هر چیز سرخ شده می تواند دلیل ورم انگشتان دست باشد. بدن تمایل دارد تعادل نمک و آب را حفظ کند، بنابراین وقتی سدیم یا نمک بیشتری مصرف می کنید، بدن برای حفظ تعادل، آب بیشتری در خود نگه می دارد که منجر به ورم می شود.

به طور معمول، ورم خفیف ناشی از مصرف غذاهای شور در طی یک روز به خودی خود برطرف می شود اما بسته به میزان نمک اضافی در بدن، این ورم می تواند مدت بیشتری باقی بماند. در صورت کاهش مصرف نمک و ادامه دار بودن ورم، به پزشک مراجعه کنید.

۳- عارضه جانبی ورزش شدید

در طول ورزش، ممکن است انگشتان و دستان متورم شوند زیرا رگ های خونی در بدن به افزایش انرژی مورد نیاز در عضلات واکنش نشان می دهند. هنگام ورزش، بدن گرما تولید می کند. برای خنک شدن بدن، سیستم عروقی بدن اجازه می دهند مایعات بیشتری در انگشتان و دست ها آزاد شوند.

۴- برخی داروها

برخی از داروها می توانند باعث ورم انگشتان دست شوند. داروهای فشار خون بالا، داروهای مسکن بدون نیاز به نسخه پزشک، داروهای دیابت، استروئیدها و قرص های جلوگیری از بارداری همگی می توانند به عنوان یک عارضه جانبی عمومی، موجب پف و ورم شوند.

۵- سندرم تونل کارپال

سندرم تونل کارپال زمانی اتفاق میفتد که عصبی که از ساعد به کف دست و مچ می رسد، دچار خوردگی یا فشردگی شود. احتمال بروز این بیماری در زنان سه برابر مردان است.

به طور معمول دلایل مختلفی برای سندرم تونل کارپال وجود دارد. ضربه مکرر یا آسیب به مچ دست، استرس کار، کم کاری تیروئید و آرتریت روماتوئید همگی می توانند محرک این بیماری باشند. سندرم تونل کارپال می تواند منجر به تورم انگشتان دست شود و معمولا با درد، سوزش، گزگز یا بی حسی در دست ها یا بازوها همراه است. این علائم اغلب با گذشت زمان به آرامی ایجاد می شوند.

۶- بارداری

معمولا ورم انگشتان دست و دیگر اندام ها در زنان باردار شایع است. اما تورم در دست و صورت به خصوص اگر فشار دادن انگشت شست به داخل پوست تورفتگی قابل توجهی ایجاد کند، می تواند زنگ خطری برای بیماری پره اکلامپسی باشد؛ عارضه ای که با فشار خون بالا مشخص می شود.

اگر پره اکلامپسی درمان نشود، می تواند منجر به آسیب به اعضای بدن، از جمله کبد و کلیه ها گردد. علاوه بر تورم، علائم پره اکلامپسی شامل تاری دید، پروتئین زیاد در ادرار، سردرد، حالت تهوع و استفراغ است. خطر ابتلا به پره اکلامپسی در زنان باردار بالای ۴۰ سال یا در اولین بارداری بیشتر است. همچنین در افراد چاق و زنانی که دوقلو یا سه قلو باردار هستند نیز معمول است.

۷- بیماری رینود

بیماری-رینود
بیماری رینود

بیماری رینود یک بیماری نادر است که با تنگی عروق مشخص می شود و گردش خون را محدود می کند. دلایل آن کاملا مشخص نیست، اما ممکن است هوای سرد، استرس، آسیب به دست، آسیب بافتی و حتی داروهای خاص (مانند فشار خون بالا یا داروهای میگرن) محرک آن باشند. این بیماری در زنان بیشتر از مردان اتفاق میفتد.

تورم همراه با بی حسی، سوزن شدن، درد، یا تغییر رنگ در پوست، معمولا هنگام بازگشت گردش خون در انگشتان دست و پا (با گرم شدن یا از بین رفتن استرس) اتفاق میفتد. هنگام حمله، ممکن است انگشتان ابتدا سفید شوند، اما سایر قسمت های بدن مانند بینی، لب ها یا گوش ها نیز می توانند تحت تاثیر قرار گیرند.

۸- مشکلات کلیوی

اگر کلیه ها نتوانند مایعات اضافی را دفع کنند (اِدِم)، بدن آن را حفظ می کند، که ممکن است باعث ورم انگشتان دست شود.

ادم یا ورم می تواند بر روی هر قسمت از بدن تاثیر بگذارد، اما تورم بیشتر در دست ها، پاها و مچ پا رخ می دهد. وقتی کلیه ها آنچه را که باید، فیلتر نمی کنند، مایعات در بدن باقی می مانند. کلیه ها همچنین به تنظیم الکترولیت ها در بدن کمک می کنند، بنابراین هر نوع بیماری کلیوی یا مشکلات کلیوی می تواند بر این روند تاثیر بگذارد. فشار خون و دیابت برخی از بیماری هایی هستند که می توانند این مشکلات کلیوی را ایجاد کنند.

۹-  انسداد سیستم لنفاوی

 ورم غدد لنفاوی نوعی بیماری تورم اندام است که در صورت عدم تخلیه مایع لنفاوی (که مواد زائد، باکتری و ویروس را از بدن خارج می کند) ظاهر می شود. در این حالت پوست ممکن است احساس سفتی یا ضخامت بیش از حد معمول داشته باشد. ورم لنفاوی با جراحی یا روش های درمانی سرطان سینه در ارتباط است. در موارد نادر، ورم لنف همچنین می تواند به دلیل رشد غیر طبیعی در نزدیکی غده لنفاوی یا رگ ایجاد شود، که منجر به انسداد مایعات می گردد.

منبع: prevention

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *