// //
سلامت

سرفه های خشک شبانه – چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟

بیشتر سرفه های خشک شبانه علائم سرماخوردگی، آنفولانزا یا آلرژی طولانی مدت هستند. درمان‌های خانگی یا داروهایی وجود دارند که می توانند موجب تسکین سرفه های خشک شبانه شوند.

بخوانید: تفاوت سرماخوردگی و آنفولانزا و راهکارهای تشخیص آن ها

بخوانید: دلیل سرماخوردگی در هوای سرد چیست؟ آیا سرمای هوا موجب سرماخوردگی و آنفولانزا می شود؟

سرفه غیرمولد چیست؟

سرماخوردگی، آنفولانزا و آلرژی باعث می شود موجب تولید مخاط اضافی توسط بدن می شود. هنگامی که دراز می کشید، این مخاط در پشت گلوی موجب رفلکس و سرفه را تحریک کند.

سرفه‌ای که مخاط ایجاد می‌کند به عنوان «سرفه مولد» یا مرطوب شناخته می‌شود. سرفه ای که مخاط ایجاد نمی کند به عنوان “سرفه غیرمولد” یا خشک شناخته می شود.

سرفه های خشک شبانه می تواند خوابیدن را دشوار کرده و کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد.

بخوانید: سنگ لوزه چیست و راهکار های پیشگیری و درمان آن کدامند؟

بخوانید: دلایل خارش سقف دهان کدامند؟ چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟

دلایل سرفه های خشک شبانه کدامند؟

دلایل مختلفی برای سرفه های خشک شبانه وجود دارد. از جمله:

عفونت های ویروسی

اکثر سرفه های خشک نتیجه عفونت هایی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا هستند.

علائم حاد سرماخوردگی و آنفولانزا معمولا حدود ۱ هفته طول می کشد، اما برخی از افراد اثرات طولانی مدتی را تجربه می کنند.

هنگامی که علائم سرماخوردگی و آنفولانزا مسیر هوایی فوقانی را تحریک می کند، ممکن است مدتی طول بکشد تا این آسیب بهبود یابد.

از آنجاییکه مسیرهای هوایی حساس هستند، تقریبا هر چیزی می تواند باعث سرفه شود. این امر به ویژه در شب، زمانی که گلو در خشک ترین حالت خود قرار دارد، صادق است.سرفه های خشک می توانند هفته ها پس از ناپدید شدن علائم حاد سرماخوردگی یا آنفولانزا ادامه داشته باشند.

آسم

آسم وضعیتی است که باعث تورم و باریک شدن مسیرهای هوایی می شود و تنفس را دشوار می کند. سرفه یک علامت شایع است که اغلب در طول شب و ساعات اولیه صبح شدیدتر می شود. سرفه ناشی از آسم میتواند مولد و غیر مولد باشد.

 به ندرت سرفه به تنها علامت آسم شناخته می شود. اکثر افراد یک یا چند مورد از موارد زیر را نیز تجربه می کنند:

  • خس خس سینه
  • تنگی نفس
  • سفتی یا درد در قفسه سینه
  • حملات سرفه یا خس خس سینه

بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD)

نوعی ریفلاکس اسیدی مزمن است. هنگامی که محتویات معده از طریق مری بالا رفته و به حنجره یا درخت برونشی می رسد، می تواند رفلاکس سرفه را تحریک کند.

ترشحات پشت حلق

ترشحات پشت حلق زمانی اتفاق می افتد که مخاط از مجاری بینی وارد گلو شود که در شب، هنگام دراز کشیدن بیشتر اتفاق می افتد. این ترشحات معمولا زمانی اتفاق می افتد که بدن بیش از حد معمول مخاط تولید می کند و هنگام سرماخوردگی، آنفولانزا یا آلرژی دارید، شایع تر است. مخاط پشت گلو می تواند وارد مسیر هوایی شده و رفلکس سرفه را تحریک کند.

سایر علائم ترشحات پشت حلق عبارتند از:

  • گلو درد
  • احساس وجود یک توده در پشت گلو
  • مشکل در بلع
  • آبریزش بینی

علل کمتر شایع سرفه های خشک شبانه

  • علل کمتر شایع سرفه های خشک شبانه عبارتند از:
  • محرک های محیطی
  • مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE)
  • سیاه سرفه

درمان خانگی سرفه های خشک شبانه

اکثر سرفه های خشک را می توان در خانه با روش های خانگی و داروهای بدون نسخه (OTC) درمان کرد.

قطره منتول برای سرفه

قطره های منتول برای سرفه ، داروهایی هستند که اثر خنک کنندگی و تسکین دهندگی دارند. استفاده از آن قبل از خواب ممکن است به روان شدن گلو و جلوگیری از تحریک در طول شب کمک کند.بخارات منتول باعث می شود پوشش مخاطی در سینوس ها کوچک شود و به طور موقت تولید مخاط را متوقف یا کاهش دهد.

منتول همچنین دارای خواص بی حسی است که به بی حس شدن گلو کمک می کند. این قطره هرگز نباید در حالت درازکش استفاده شوند زیرا خطر خفگی را ایجاد می کنند.

رطوبت ساز برای تسکین سرفه های خشک شبانه

در طول خواب بزاق کمتری تولید می شود، به این معنی که گلوی خشک تر از حد معمول است. گلوی خشک، نسبت به محرک‌های موجود در هوا حساس‌تر بوده که می‌تواند باعث دوره سرفه شود.

اگر گرفتگی بینی دارید، ممکن است تمایل داشته باشید با دهان باز بخوابید که گلو را خشک می کند.

استفاده از دستگاه رطوبت ساز هنگام خواب به مرطوب نگه داشتن گلو کمک می‌کند.

استراحت کردن

هنگامی که دراز می کشید، نیروی جاذبه مخاط موجود در مجرای بینی را به سمت گلو می کشد.

مخاط غلیظ می تواند به خودی خود رفلکس سرفه را تحریک کند، اما حتی مخاط معمولی نیز می تواند مشکلاتی ایجاد کند، زیرا می تواند حاوی آلرژن ها و محرک ها باشد.

برای جلوگیری از این مشکل، از چند بالش استفاده کنرد تا بدن در زاویه ۴۵ درجه (بین نشستن و دراز کشیدن) قرار گیرد. این را برای چند شب امتحان کنید تا به گلوی خود فرصت بهبودی بدهید.

از عوامل تحریک کننده اجتناب کنید

مواد محرکی مانند گرد و غبار، موهای حیوانات خانگی و گرده می توانند در تمام طول شبانه روز در اطراف خانه وجود داشته باشد. اگر کسی در خانه شما سیگار می کشد یا از آتش هیزمی برای گرما استفاده می کنید، مطمئن شوید که درب اتاق خواب خود را همیشه بسته نگه دارید.

سایر اقدامات مانند دور نگه داشتن حیوانات خانگی از اتاق خواب و بسته نگه داشتن پنجره ها در طول فصل آلرژی را انجام دهید. یک تصفیه کننده ذرات معلق هوا (HEPA) با کارایی بالا در اتاق خواب می تواند به کاهش محرک های تحریک کننده سرفه کمک کند.

همچنین به دنبال روتختی و روکش تشک ضد حساسیت باشید.

مصرف عسل برای سرکوب سرفه های خشک شبانه

عسل یک سرکوب کننده طبیعی سرفه و عامل ضد التهابی است. در واقع، تحقیقات نشان می دهد که عسل در کاهش سرفه شبانه در کودکان موثرتر از داروهای بدون نسخه سرفه است.

یک قاشق چای خوری عسل خام را به چای یا آب گرم برای تسکین گلودرد اضافه کنید.

غرغره آب نمک گرم

غرغره کردن با آب نمک گرم یک راه آزمایش شده و موثر برای تسکین التهاب گلو است. نمک ممکن است برخی از باکتری های گلو را نیز از بین ببرد

نمک، آب را از بافت‌های دهان خارج می‌کند و سدی ایجاد می‌کند که از بازگشت آب و باکتری‌ها به گلو جلوگیری می‌کند.

نصف قاشق چایخوری نمک را با نصف لیوان آب گرم مخلوط کنید. می توانید برای بیشتر کردن اثر تسکین دهندگی، عسل یا پراکسید هیدروژن به آن اضافه کنید.

حدود ۳۰ ثانیه یا تا جایی که ممکن است غرغره کنید، آن را دور دهان خود بچرخانید و سپس تف کنید.

نوشیدن مایعات فراوان

هیدراته ماندن در روند بهبودی بیش از آن چیزی که فکرشس را می کنید ضروری است. مرطوب نگه داشتن گلو برای محافظت از آن در برابر عوامل تحریک کننده کلیدی است.

سعی کنید هر روز حدود هشت لیوان آب بنوشید. وقتی بیمار هستید، بیشترآب بنوشید. نوشیدن چای و دومنوش گیاهی یا آب لیمو گرم را نیز در نظر بگیرید.

مدیریت بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD)

اگر فکر می کنید ممکن است به GERD مبتلا باشید، باید با پزشک خود صحبت کنید. در این میان، چند داروی OTC وجود دارد که ممکن است به پیشگیری از علائمی مانند سرفه شبانه کمک کند. از جمله:

  • امپرازول (Prilosec OTC)
  • لانزوپرازول (Prevacid)
  • اسموپرازول (نکسیوم)

بالا نگه داشتن سر هنگام خواب نیز ممکن است به پیشگیری از علائم GERD کمک کند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر سرفه شما بیش از ۲ ماه طول کشید یا اگر با گذشت زمان بدتر شد، به پزشک مراجعه کنید. در صورت داشتن هر یک از علائم زیر فورا با پزشک تماس بگیرید:

  • تنگی نفس
  • تب
  • درد قفسه سینه
  • سرفه همراه با خون
  • کاهش وزن غیر قابل توضیح

کلام آخر

سرفه های خشک شبانه می‌تواند خسته‌کننده باشد، اما لزوما نشانه‌ بدی نیست. بیشتر سرفه های خشک علائم ماندگار سرماخوردگی و آنفولانزا هستند، اما چند علت احتمالی دیگر نیز وجود دارد.

می‌توانید سرفه‌های شبانه خود را با داروهای خانگی یا داروهای بدون نسخه درمان کنید، اما اگر بعد از چند هفته از بین نرفت، به پزشک مراجعه کنید.

بخوانید: سینوزیت چیست؟ راهکارهای تشخیص و درمان سینوزیت

منبع: healthline

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *