// //
علوم

دلیل سرماخوردگی در هوای سرد چیست؟ آیا سرمای هوا موجب سرماخوردگی و آنفولانزا می شود؟

شانس ابتلا به سرماخوردگی یا آنفولانزا در پاییز و زمستان بیشتر است. با اینکه خود هوا، نمی تواند هیچ یک از این بیماری های ویروسی را ایجاد کند، اما هوای سرد ممکن است زمینه را برای کاهش ایمنی فرد فراهم کرده و موجب افزایش شانس ابتلا به سرماخوردگی و یا آنفولانزا شود. در ادامه این مطلب به این موضوع خواهیم پرداخت که چرا عفونت های ویروسی در پاییز و زمستان شایع تر هستند و دلیل سرما خوردگی در هوای سرد چیست؟

هوای سرد و خشک

سرما-خوردگی
سرما خوردگی در هوای سرد

شواهدی وجود دارند که نشان می دهند ویروس ها از طریق هوای سرد و خشک راحت تر پخش می شوند. بنابراین دما و رطوبت، ممکن است بر میزان خطر ابتلا به ویروس ها تاثیر بگذارد.

با فرا رسیدن فصل سرما، هوا در فضای بیرون و داخل خانه خشک تر می شود (به دلیل استفاده از بخاری)، از این رو غشای مخاطی بینی خشک شده و میکروب ها راحت تر در این فضا باقی می مانند.

بینی، به دلیل داشتن دمای خنک، میزبان ایده آلی برای بسیاری از ویروس هاست. درجه حرارت مرکزی بدن به طور معمول ۳۷ درجه بوده و دمای حفره بینی ۳۳ درجه می باشد. تحقیقات نشان می دهند که تکثیر راینوویروس ها (شایع‌ترین عامل عفونتی در انسان‌ها و عامل اصلی سرماخوردگی) به دمای بدن وابسته نیست، اما دمای سردتر بینی، ممکن است آن را به مکانی مناسب برای تولید مثل ویروس ها تبدیل کند.

کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن در سرما

سرما-خوردگی
کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن در سرما

کاهش عملکرد سیستم ایمنی، ممکن است دلیل سرماخوردگی در هوای سرد باشد که موجب می شود افراد به دلیل ایمنی ضعیف تر در زمستان، بیشتر در معرض ابتلا به سرماخوردگی یا آنفولانزا قرار بگیرند. کوتاه شدن روز و گذراندن زمان کمتر در هوای آزاد، به معنی نرسیدن نور کافی خورشید به بدن و در نتیجه کاهش ساخت ویتامین D توسط بدن است.

ویتامین D نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد. کمبود ویتامین D با افزایش خطر ابتلا به انواع عفونت ها مرتبط است. البته شواهد کافی برای حمایت از استفاده از ویتامین D با دوز بالا برای پیشگیری از عفونت های تنفسی فوقانی ویروسی وجود ندارد.

علاوه بر این، تمایل کمتر افراد در انجام فعالیت های فیزیکی در فصل سرد نیز، می تواند دلیل سرماخوردگی در هوای سرد باشد. با اینکه دقیقا مشخص نیست آیا ورزش موجب افزایش مصونیت افراد نسبت به بیماری های خاص می شود یا خیر، اما تئوری های مختلفی در مورد ورزش وجود دارند که عبارتند از:

  • ورزش کردن موجب بهبود گردش خون شده و به گلبول های سفید خون اجازه می دهد سریعتر عفونت را تشخیص داده و با آن مبارزه کنند.
  • ورزش کردن موجب افزایش دمای بدن در حین و بعد از تمرین می شود. این افزایش دما ممکن است مانند تب عمل کرده و از رشد باکتری ها جلوگیری کند.
  • ورزش کردن موجب کمک به بیرون راندن باکتری ها از ریه ها و مجاری هوایی شده و احتمال ابتلا به بیماری ها را کاهش می دهد.
  • ورزش کردن هورمون های استرس را کاهش می دهد و این امر از فرد در برابر بیماری ها محافظت می کند.

تماس نزدیک با دیگران

ویروس ها برای زنده ماندن و تکثیر به سلول های موجودات دیگر متکی هستند. ویروس ها، از میزبانی به میزبان دیگر منتقل می شوند. این امر می تواند از طریق تماس مستقیم شخص با شخص دیگر، از طریق استنشاق قطرات کوچک در هوا یا لمس کردن چیزی که ویروس روی آن وجود داشته باشد و سپس لمس دهان، بینی یا چشم ها رخ دهد.

بنابراین هرچه به دیگران نزدیک تر باشید و بیشتر یک فضای کوچک را به اشتراک بگذارید، احتمال انتقال بیماری نیز بیشتر است. در زمستان، بسیاری از افراد تمایل دارند فعالیت های خارج از منزل را در محیط های بسته تر انجام دهند و همچنین ترجیح می دهند در مسیرهای شلوغ تر قدم بزنند. این تماس نزدیک در ماه های سردتر، احتمال پخش میکروب ها را افزایش می دهد که این امر می تواند دلیل سرماخوردگی در هوای سرد باشد.

محافظت در برابر سرماخوردگی و آنفولانزا

شستن-دست-ها
شستن دست ها

مهمترین چیزی که باید در طول فصل سرما و آنفولانزا به خاطر بسپارید، این است که وقتی در کنار دیگران هستید، از خود در برابر میکروب ها محافظت کنید.

سعی کنید به طور مداوم دست های خود را با آب و صابون بشویید و در صورت عدم دسترسی به آب، حتما از یک ضدعفونی کننده دست استفاده کنید. سعی کنید تا حد امکان از لمس کردن صورت خودداری کنید، زیرا بیشتر میکروب های تنفسی از این طریق وارد بدن می شوند.

همچنین می توانید با دریافت واکسن آنفولانزا بطور سالانه، دوری از افرادی بیمار، خوردن غذاهای مغذی، ورزش منظم و خواب کافی در شب، از بدن خود مراقبت و از ابتلا به سرماخوردگی در هوای سرد پیشگیری کنید.

افرادی که معتقدند سرمای هوا دلیل سرماخوردگی در هوای سرد و عامل بیماری های عفونی است، غالبا افرادی هستند که در مورد تاثیر میکروب ها بر روی بدن اطلاعی ندارند. اگرچه محافظت در برابر درجه حرارت بسیار پایین به دلایل دیگری مهم است، اما سرمای هوا نمی تواند تنها دلیل سرماخوردگی در هوای سرد باشد.

بخوانید: چه تفاوتی بین علائم سرماخوردگی، آنفولانزا و ویروس کرونا وجود دارد؟

منبع

verywellhealth

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *