// //
سلامت

کمبود ویتامین D – آیا همه ما باید در زمستان از مکمل های ویتامین D استفاده کنیم؟

برای کشورهایی که در زمستان نور کم تری را از خورشید دریافت می کنند کمبود ویتامین D مشکلی رایج در بین مردم آن است. ایران نیز در این دسته از کشورها قرار دارد و ماه های دی تا اسفند ماه هایی هستند که کمترین مقدار نور به مردم می رسد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم معاون آموزشی وزیر بهداشت با بیان اینکه در ایران حدود 80 الی 90 درصد جمعیت کمبود ویتامین D دارند، گفت: شیوع پوکی استخوان در کشور رو به افزایش است و باید توجه داشت که پوکی استخوان عوارضی دارد که بسیار مهم هستند.

آرزو سعیدی نیا و همکاران در تحقیقاتی که در مجله دیابت و لیپید ایران منتشر شد میزان شیوع کمبود ویتامین را در سال های بین ۱۳۷۹ و ۱۳۹۰ مورد بررسی قرار داند. دراین تحقیق نشان داد شد که شیوع کمبود در هر دو جنس مرد و زن در سال ۱۳۹۰ نسبت به سال ۱۳۷۹ افزایش یافته است.

همچنین زنان نسبت به مردان از کمبود ویتامین D بیشتری رنج می برند. قابل توجه است شیوع کمبود ویتامین D در ناحیه جنوب کشور نسبت به سایر نواحی کمتر بوده است. این مشکل تنها مختص به کشور ایران نیست و مردم کشورهایی مانند انگلستان نیز از این مشکل رنج می برند. ۲۹ درصد از بزرگسالان انگلیس بین ماه های ژانویه و مارس از نظر ویتامین D، دچار کمبود هستند.

اکنون سوال این است که آیا برای تقویت بدن و جبران این کمبود باید از مکمل ها استفاده کنید؟

برای بسیاری، ماه های زمستان به معنای ترک کار در تاریکی صبح، به خانه آمدن در تاریکی شب و گذراندن تمام روز در یک دفتر می باشد. بدون آسمان آبی تابستان، پوست شما تابشی از خورشید برای ایجاد ویتامین D جذب نمی کند.

کشورهای پیشرفته چگونه با این مسئله مقابله می کنند؟

برای حل این مسئله، بهداشت عمومی انگلیس پیشنهاد کرده است که از ماه مه تا ماه اسفند همه باید مصرف مکمل های ویتامین D را در رژیم خود در نظر بگیرند.

در اوایل سال جاری، شرکت تحقیقاتی Mintel گزارش داد که ویتامین D (بیشتر از ویتامین C) به عنوان پرمصرف ترین مکمل  در انگلستان در نظر گرفته شده است. اما برای کسانی که کمبود ویتامین ندارند، مکمل ها می توانند کاملا غیر ضروری باشند. بنابراین آیا برای همه لازم است ویتامین D اضافی مصرف کنند؟

از نظر فیزیولوژی، ویتامین D به بدن کمک می کند تا کلسیم را جذب کند (یک ماده اصلی در تقویت استخوان ها). کمبود شدید ویتامین D می تواند منجر به ریکت ( نرمی استخوان ثانویه در کودکان) و استئومالاژیا (نرمی استخوان) در بزرگسالان شود که بر اثر آن استخوان ها نرم می شوند.

مایکل هولیک، استاد پزشکی در دانشگاه بوستون، می گوید: “بزرگسالان، به ویژه در زمستان، اغلب در استخوان ها و ماهیچه های خود درد را تجربه می کنند. ویتامین D می تواند به جلوگیری از وقوع آن کمک کند.”

اخیرا مشخص شد که هر سلول بدن دارای گیرنده ویتامین D است و بنابراین حفظ سطح مناسب این ویتامین بیشتر از هر چیز دیگری حائز اهمیت است. به همین دلیل است که تعداد مطالعات در مورد تاثیر ویتامین D در سال های اخیر رو به رشد بوده است.

برخی از محققان ادعا می کنند که کمبود ویتامین D می تواند خطر ابتلا به مولتیپل اسکلروزیس (ام اس)، دیابت یا حتی سرطان را افزایش دهد.

کمیته علمی مشورتی تغذیه (SACN) دولت انگلستان توصیه کرده است که همه باید سعی کنند روزانه ۱۰ میکروگرم ویتامینD دریافت کنند. به گفته SACN هنگامی که غلظت ویتامین D در خون زیر ۲۵ نانومول در لیتر برسد، سلامت بافت های اسکلتی-عضلانی با خطر رو به رو می شوند. براساس نتایج این یافته ها، بهترین راه برای جلوگیری از پایین آمدن غلظت ویتامین D در خون، دریافت مکمل آن است.

این یک رویکرد بهتر و قابل اطمینان تر است زیرا در انگلیس و برخی از کشورها بر خلاف کشورهایی مانند ایالات متحده، غذا ها را با ویتامین D غنی نمی کند. شما می توانید ویتامین D را از منابع غذایی مانند ماهی های چرب و سبزیجات برگ پهن دریافت کنید، اما این منابع برای تامین نیازهای شما در زمستان کافی نیست. به نظر می رسد مکمل ها راه حل ایده آلی باشند، اگرچه بسیاری از مردم بدون اطلاع از فواید و مضرات این مکمل ها، آن ها را مصرف می کنند.

مصرف بیش از حد ویتامین D خطراتی را نیز به همراه دارد. ویتامین D ماده مغذی ای نیست که اگر بیش از حد نیاز مصرف شود، بدن به سادگی آن را دفع کند. همانطور که ویتامین D  به جذب کلسیم کمک می کند، مقدار زیاد آن نیز ممکن است به معنای تجمع کلسیم در سایر نقاط بدن باشد.

ادوارد زاوادا، محقق و پزشک از دانشگاه داكوتای جنوبی می گوید: “اگر شما با وجود میزان بالای سطوح  ویتامین D، مقدار زیادی كلسیم نیز مصرف كنید، ممکن است دچار سطوح بالای كلسیم در بدن شوید. این افزایش سطح کلسیم برای بدن خوب نیست. رسوب نه تنها در استخوان، بلکه در بافت های دیگر نیز تجمع می کند. “

شورای ویتامین D توضیح می دهد که این مشکل با نام هیپرکلسمی، با مصرف بیش از ۲۵۰ میلی گرم در روز در طی یک دوره چند ماهه ایجاد شود. این بدان معنی است که اگر مکمل ها به مقدار زیادی مصرف نشوند و یا به آن ها احتیاجی نداشته باشید، مانند تابستان، مصرف روزانه ۱۰ میلی گرم قرص باعث آسیب زیادی نمی شود.

زاوادا می گوید: “تا زمانی که شما به طور همزمان مقدار زیادی کلسیم را به همراه مکمل های ویتامین D مصرف نکنید، احتمال خطر بسیار کم است. ” او اظهار دارد که اگر شما یکی از ۷۱ درصد افرادی هستید که کمبود ویتامین D ندارند، مصرف مکمل ها در زمستان ممکن است به بدن شما آسیب نرساند، اما ممکن است هزینه هایی را به همراه داشته باشد.

اگرچه دولت انگلستان در حال حاضر قصد دارد برنامه هایی را برای دادن ویتامین D به والدین و زنان باردار كم درآمد دارد آغاز کند، اما این برنامه نمی تواند همه افراد را پوشش دهد.

مارک بولاند، استادیار پزشکی در دانشگاه اوکلند نگران است که استراتژی دولت برای ارائه مکمل ها برای همه به معنای این باشد که افراد در گروه های اقتصادی و اجتماعی پایین تر، از این برنامه های دولت عقب خواهند ماند.

کلام آخر

آیا باید مصرف مکمل ویتامین D را در نظر بگیرید؟ از آنجایی که در ماه های سرد سال به دلیل کم بودن نور خورشید، کمبود ویتامین  D شایع است، اما همزمانی مصرف آن با کلسیم، ممکن است آسیب هایی را به بدن وارد کند. بنابرای باید مقدار مناسب آن با مشورت پزشک دریافت شود.

نوشته مرتبط: علائم و نشانه های بیماری ام اس (ماتیپل اسکلوروزیس) و راهکارهای تسکین آن

باز نشر مطالب سایت با ذکر نام و لینک مطلب سایت پیتونیک مجاز می باشد

منابع

wired

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *