// //
سلامتعلوم

آیا ابتلای مجدد بیماران کرونایی به ویروس کرونا امکان پذیر است؟

بر اساس نتایج حاصل از یک مطالعه جدید توسط دانشمندان دانشگاه هنگ کنگ، اولین نمونه تایید شده از ابتلای مجدد بیماران کرونایی به ویروس کرونا، گزارش شده است.

به دنبال انتشار این خبر، متخصصان بیماری های عفونی اظهار داشتند که ابتلای مجدد به ویروس کرونا و یا هر عفونت دیگری ممکن است نادر باشد، اما غیرممکن نیست. این امر حتی ممکن است بر اثر بخشی واکسن نیز تاثیراتی داشته باشد، اما هنوز بسیاری از سوالات بی پاسخ باقی مانده است.

با گذشت بیش از شش ماه از این بیماری همه گیر جهانی و یا به اصطلاح پاندمی، دانشمندان در حال حاضر تنها در حال جمع آوری اطلاعات در مورد رفتار ویروس کرونای جدید، در طولانی مدت هستند. یکی از سوالات اساسی که هنوز حل نشده باقی مانده، این است که آیا شخصی می تواند برای بار دوم به COVID-19 مبتلا شود یا خیر.

مطالعات اخیر نشان داده اند که نشانگرهای خاصی از سیستم ایمنی، ممکن است ماه ها پس از ابتلای اولیه به یک عفونت، از بین رفته و یا کاهش یابند. به طور خلاصه موارد زیادی وجود داشته که تست کرونای افراد، هفته ها و یا ماه ها پس از ابتلای اولیه و بهبودی، همچنان مثبت بوده است.

علائم-خفیف-در-ابتلای-مجدد
علائم خفیف در ابتلای مجدد

تصور می شود بسیاری از این موارد مثبت ثانویه، ناشی از بقایای ویروس است که هنوز هم تا ماه ها در بدن وجود دارد. این موارد ابتلای ثانویه، ناشی از عفونت های جدید نیستند، بلکه به احتمال زیاد علائم باقی مانده از عفونت اولیه بوده و کارشناسان معتقدند این بقایای ویروسی نمی توانند دیگران را آلوده کنند.

جزئیات مهم در مورد مطالعه جدید این است که، این اولین شواهد بالینی محکم از ابتلای مجدد بیماران کرونایی، ماه ها پس از بهبودی فرد از عفونت اولیه را ارائه می دهد.

این گزارش، پرونده یک مرد سالم ۳۳ ساله هنگ کنگی را تشریح می کند. او در اواخر ماه مارس برای اولین بار به عفونت SARS-CoV-2 مبتلا شد. عفونت اولیه، با وجود تمام علائم COVID-19 همچون سرفه، تب، سردرد و گلودرد، نسبتا خفیف بود.

در اواسط ماه آوریل، آزمایش SARS-CoV-2 در این فرد منفی بود. ماه ها بعد، این مرد پس از سفر به اروپا به هنگ کنگ بازگشت. آزمایش روتین هنگام ورود به فرودگاه هنگ کنگ نشان داد که تست کرونای این مرد دوباره مثبت بوده است. با این حال، این دفعه هیچ گونه علائم، تب و نشانه های غیر طبیعی دیده نشد.

آزمایش ژنومی این فرد نشان داد که عفونت جدید، سویه کاملا متفاوتی از ویروس بوده و اولین شواهد مستند در مورد ابتلای مجدد بیماران کرونایی به عفونت SARS-CoV-2 را ارائه می دهد.

علائم-خفیف-در-ابتلای-مجدد
استفاده ار ماسک

این مطالعه، موجب طرح پرسش های بسیاری شد که در حال حاضر هیچ پاسخ مناسبی برای آن ها وجود ندارد. شاید مهمترین پرسش مطرح شده این باشد که فرد در ابتلای مجدد به این عفونت دقیقا چقدر آلوده و مسری است؟

جفری بارت، از پروژه ژنوم COVID-19 در موسسه Wellcome Sanger، می گوید: “با توجه به تعداد عفونت ها در سراسر جهان تا به امروز، با اینکه این یک اتفاق نادر است، اما مشاهده یک مورد از ابتلای مجدد بیماران کرونایی به این ویروس تعجب آور نیست. این اتفاق بسیار نادر می باشد، و ممکن است با ابتلای مجدد، در صورت بروز بیماری، علائم جدی نباشند (اگرچه نمی دانیم که این شخص در ابتلای مجدد ناقل بوده است).”

پل هانتر، از دانشگاه East Anglia، با جفری بارت هم نظر است و می گوید دقیقا مشخص نیست که ابتلای مجدد بیماران کرونایی ممکن است چه خطراتی برای دیگران داشته باشد. در حال حاضر این مطالعه، به عنوان اولین مطالعه مستند در نوع خود، هیچ اطلاعاتی در مورد مقایسه میزان بار ویروسی عفونت اول با ثانویه در اختیار محققان قرار نمی دهد. پل هانتر باور دارد که ماهیت بدون علامت بودن این عفونت ثانویه، نشان دهنده خفیف تر بودن بیماری در ابتلای ثانویه است.

هانتر می گوید: “احتمال اینکه ابتلای مجدد بیماران کرونایی، با علائم شدید همراه نباشد، زیاد است. زیرا به دنبال ابتلای اولیه، مقداری ایمنی در بدن فرد ایجاد می شود. شاید این ایمنی ایجاد شده به قدری زیاد نباشد تا از ابتلای مجدد بیماران کرونایی به این عفونت جلوگیری کند، اما برای جلوگیری از بروز علائم شدید بیماری، کافی است.”

دیوید استرین، از دانشگاه اکستر، کمی بیشتر نگران این موضوع است. او معتقد است این مطالعه می تواند یک هشدار اولیه باشد که واکسن ها شاید در جلوگیری از گسترش COVID-19 دچار مشکل شوند.

استرین می گوید: “گزارش منتشر شده این احتمال را مطرح می کند که شاید انتظاراتی که از واکسیناسیون داریم، بر آورده نشوند. واکسن ها با شبیه سازی عفونت به بدن کار می کنند و در نتیجه به بدن امکان تولید آنتی بادی می دهند. اگر آنتی بادی ها حفاظت پایدار ایجاد نکنند، برای بازگشت به زندگی عادی تر، باید به فکر استراتژی هایی برای از بین بردن کامل ویروس باشیم.”

نوشته مرتبط: ساخت واکسن کرونا – آیا واکسن کرونا موجب ایمنی افراد می شود؟

تست-کرونا
تست کرونا

از طرف دیگر بِرِندان رِن، از دانشکده بهداشت و پزشکی گرمسیری لندن، از این گزارش تعجب نمی کند. وی خاطرنشان می کند ویروس ها به طور طبیعی تمام مدت در حال جهش هستند، بنابراین اگرچه این ابتلای مجدد بیماران کرونایی ممکن است نادر باشد، اما غیرمعمول نیست، و نباید بر تولید واکسن ها تأثیر بگذارد.

شاید واضح ترین نتیجه این مطالعه جدید این باشد که احتمال ابتلای مجدد بیماران کرونایی بدان معنی است که افرادی که قبلا از بیماری COVID-19 بهبود یافته اند، باید در فاصله گیری اجتماعی و استفاده از ماسک کوشا باشند. در بیانیه ای از تیم تحقیقاتی هنگ کنگ، همچنین پیشنهاد شده است که پس از ساخت واکسن موثر، باید آن را به کسانی که قبلا به این ویروس مبتلا شده اند، هم تجویز کرد.

محققان در بیانیه ای نوشتند: “یافته ها نشان می دهند که SARS-CoV-2 ممکن است در جمعیت جهانی مانند سایر کرونا ویروس های انسانی مرتبط با سرماخوردگی، ماندگار باشد، حتی اگر بیماران از طریق عفونت طبیعی، نسبت به این ویروس ایمنی پیدا کرده باشند. از آنجا که ایمنی بدن پس از عفونت طبیعی می تواند کوتاه مدت باشد، واکسیناسیون باید برای افرادی که یک دوره به این عفونت مبتلا شده اند نیز در نظر گرفته شود. بیمارانی که قبلا به COVID-19 مبتلا شده اند همچنین باید اقدامات کنترل اپیدمیولوژیک مانند پوشیدن ماسک و فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنند.”

نوشته مرتبط: چرا شدت بیماری ویروس کرونای جدید (COVID-19) در برخی از افراد بیشتر است؟

منبع

newatlas

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *