// //
سلامت

اهمیت ورزش برای بیماران دیابتی – ورزش چه تاثیری بر روند بیماری دیابت دارد؟

دیابت به یک اپیدمی گسترده در جهان تبدیل شده است. تحرک کمتر، افزایش عادات غذایی ناسالم و استرس، می تواند باعث ایجاد این بیماری شود. از این رو اهمیت ورزش برای بیماران دیابتی بیشتر از قبل مورد توجه قرار گرفته است.

ابتلا به دیابت می تواند ناشی از نقص ژنتیکی در انسولین، بیماری پانکراس، جراحی، عفونت و داروها یا مواد شیمیایی باشد. دیابت که دیابت ملیتوس یا دیابت شیرین نیز نامیده می شود، منجر به قند بیش از حد خون (گلوکز خون بالا) می گردد.

انواع دیابت

۲ نوع دیابت به نام های دیابت نوع ۱ و دیابت نوع ۲ وجود دارد.

دیابت نوع ۱، یک بیماری مزمن است که در آن لوزالمعده، انسولین کمی تولید می کند یا اصلا انسولین تولید نمی کند. دیابت نوع ۲ نیز یک بیماری مزمن است که بر نحوه پردازش قند خون (گلوکز) توسط بدن تاثیر می گذارد. این نوع دیابت در بین ۹۰ تا ۹۵ درصد افراد شایع بوده و متاسفانه باعث مقاومت بدن به انسولین می شود. خبر خوب این است که می‌توانیم با فعالیت‌های بدنی و تغییرات در سبک زندگی از دیابت پیشگیری کرده و یا آن را به تاخیر بیاندازیم.

پزشکان پیشنهاد می کنند که افراد مبتلا به دیابت نوع ۲، تحرک و فعالیت بدنی خود را افزایش دهند. به طور کلی ورزش می تواند از نظر جسمی، رفتاری و عاطفی به بیماری دیابت کمک کند.

بخوانید: علائم پوستی هشدار دهنده دیابت – آیا مشکلات پوستی می توانند نشانه دیابت باشند؟

اهمیت ورزش برای بیماران دیابتی و چگونگی تاثیر ورزش بر قند خون

تاثیر فعالیت بدنی بر قند خون بسته به مدت زمان فعالیت بدنی و بسیاری از عوامل دیگر، متفاوت است. ورزش به بهبود کنترل قند خون کمک می کند. بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع ۲ باید از نشستن طولانی مدت اجتناب کنند و حتی با پنج دقیقه پیاده روی بعد از غذا یا سه دقیقه فعالیت سبک، تحرک بیشتری داشته باشند.

افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ باید هر هفته ۱۵۰ دقیقه ورزش کنند که معادل با ۲۰ دقیقه ورزش روزانه است. هنگامی که ورزش و فعالیت بدنی با تغییرات رژیم غذایی همراه شود، می تواند به فرد در کاهش ۵ تا ۷ درصد وزن کمک کند، که به نوبه خود می تواند بازگشت دیابت را متوقف کرده، آن را به تاخیر بیاندازد یا از آن جلوگیری کند.

ورزش به کنترل وزن، کاهش فشار خون بالا، کاهش کلسترول و تری گلیسیرید مضر (LDL)، افزایش کلسترول سالم (HDL)، تقویت عضلات و استخوان ها، کاهش اضطراب و بهبود سلامت عمومی کمک می کند.

از دیگر اهمیت ورزش برای بیماران دیابتی می توان به کاهش سطح گلوکز خون اشاره کرد. در نتیجه، منجر به افزایش حساسیت بدن فرد به انسولین شده و با مقاومت به انسولین مقابله می کند.

سایر دلایلی که به اهمیت ورزش برای بیماران دیابتی تاکید دارد

  • تمام اشکال ورزش مانند هوازی، مقاومتی، یا انجام هر دو (تمرینات ترکیبی) به یک اندازه در کاهش مقادیر HbA1c در افراد مبتلا به دیابت مفید هستند. HbA1c، آزمایش رایجی است که در غربالگری افراد مبتلا به دیابت، بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. این تست، میانگین قند خون فرد را در یک دوره‌ی ۳-۴ ماهه نشان می‌دهد.
  • اگر فرد به غیر از دیابت بیماری دیگری ندارد، ورزش هایی مانند کوهنوردی بی خطر هستند. بنابراین، مشورت با یک مربی و دریافت مشاوره آموزشی مناسب، ضروری است.
  • تمرینات جایگزین مانند یوگا ممکن است کنترل قند خون و سطح چربی در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع ۲ را بهبود بخشد.
  • ورزش، یک جزء حیاتی برای مدیریت دیابت است و می تواند به افزایش تناسب اندام نیز کمک کند.

ورزش معمولا سطح گلوکز خون را کاهش می دهد. اگر تحت نظر پزشک هستید و دارو یا انسولین مصرف می کنید، پیروی از یک رژیم ورزشی، مستلزم نظارت مناسب است. ممکن است افزایش شدت یا طول تمرین ورزشی به نظارت پزشک معالج بر میان وعده ها، داروها یا هر دو نیاز داشته باشد. در این مورد با پزشک خود کنید.

بخوانید: علائم دیابت کدامند؟ ۵ راهکار طبیعی برای کنترل دیابت

منبع: healthifyme

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *