// //
سلامت

در مورد فواید و مضرات مصرف زردچوبه بیشتر بدانیم

زردچوبه ای که در قفسه ها و کابینت های ادویه می بینیم از ریشه های زمینی یک گیاه تهیه شده است. رنگ زرد روشن زردچوبه ی فرآوری شده، باعث شده است تا در بسیاری از فرهنگ ها از آن به عنوان رنگ استفاده کنند.

محصولات زردچوبه بصورت کپسول، چای، پودر و عصاره به صورت تجاری در دسترس هستند.

کورکومین ماده موثر در زردچوبه است و خواص بیولوژیکی قدرتمندی دارد. طب آیورودا، یک سیستم درمانی سنتی هند، زردچوبه را برای انواع مشکلات سلامتی از جمله درد مزمن و التهاب توصیه می کند. طب غربی نیز شروع به مطالعه روی زردچوبه کرده است تا آن را به عنوان داروی تسکین دهنده و بهبود دهنده درد بررسی کند.

در این مقاله به بررسی ارزش غذایی زردچوبه، چگونگی استفاده از آن برای سلامتی و همچنین برخی از عوارض جانبی آن می پردازیم.

ارزش غذایی زردچوبه

براساس بانک اطلاعات ملی مواد مغذی دپارتمان کشاورزی ایالات متحده (USDA)، یک قاشق غذاخوری پودر زردچوبه حاوی موارد زیر است:

  • ۲۹ کالری
  • ۰.۹۱ گرم پروتئین
  • ۰.۳۱ گرم چربی
  • ·         6.31 گرم کربوهیدرات
  • ۲.۱ گرم فیبر
  • ۰.۳ گرم شکر

همان مقدار پودر زردچوبه (۱ قاشق غذاخوری) می تواند مواد مغذی زیر را تامین کند:

  • ۲۶ درصد از نیاز روزانه منگنز
  • ۱۶ درصد از نیاز روزانه آهن
  • ۵ درصد از نیاز روزانه پتاسیم
  • ۳ درصد از نیاز روزانه ویتامین C

اثرات مثبت زردچوبه

در حالی که زردچوبه یک ادویه دلپذیر و خوش طعم است که مواد مغذی موجود در آن خاصیت زیادی دارند، اما به طور سنتی در طب آیورودا و چینی نیز برای درمان بیماری های التهابی، بیماری های پوستی، زخم ها، بیماری های گوارشی و بیماری های کبدی مورد استفاده قرار می گیرد.

نوشته مرتبط: انواع اختلالات و بیماری های دستگاه گوارش و راهکارهای تشخیص و درمان آن

خواص ضد التهابی زردچوبه

بنیاد آرتریت، مطالعات متعددی را ارائه می دهد که در آن نشان داده شده زردچوبه باعث کاهش التهاب می شود. خاصیت ضد التهابی زردچوبه ممکن است باعث کاهش شدت بیماری در افراد مبتلا به آرتروز در مفاصل، شود.

این بنیاد پیشنهاد می کند که برای تسکین التهاب، کپسول زردچوبه ۴۰۰ – ۶۰۰ میلی گرم، حداکثر تا سه بار در روز مصرف شود.

خاصیت ضد درد زردچوبه

زردچوبه به عنوان یک مسکن و ضد درد و همچنین برای تسکین دردهای آرتروز نیز شناخته شده است.

به نظر می رسد مطالعات انجام شده، مصرف زردچوبه برای تسکین درد را تایید می کند. با توجه به نتایج یک مطالعه، به نظر می رسد زردچوبه در افراد مبتلا به آرتروز در زانو، به خوبی ایبوپروفن (Advil) عمل می کند.

اگرچه دوز توصیه شده برای مصرف زردچوبه متفاوت است، افرادی که در این مطالعه شرکت کرده بودند، روزانه ۸۰۰ میلی گرم زردچوبه به شکل کپسول دریافت می کردند.

مصرف زردچوبه و بهبود عملکرد کبد

زردچوبه اخیرا به دلیل خواص آنتی اکسیدانی خود، مورد توجه قرار گرفته است.

به نظر می رسد اثر آنتی اکسیدانی زردچوبه به قدری قدرتمند است که ممکن است جلوی آسیب کبدی در اثر سموم را بگیرد. این می تواند خبر خوبی برای افرادی باشد که از داروهای قوی برای دیابت یا سایر مشکلات استفاده می کنند، زیرا استفاده طولانی مدت از داروهای دیابت ممکن است به کبد آسیب برساند.

زردچوبه احتمال خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد

کورکومین، نویدبخش یک درمان برای سرطان می باشد. مطالعات نشان می دهند که این ماده دارای اثرات محافظتی در برابر سرطان لوزالمعده، سرطان پروستات و میلوم متعدد، است.

نوشته مرتبط: ویتامین C از سرماخوردگی جلوگیری نمی کند. پس چرا از آن استفاده می کنیم؟

تاثیر زردچوبه بر گوارش

مشکلات-گوارشی
تاثیر زردچوبه بر گوارش

هرچند زردچوبه در عطر و طعم غذا موثر است، اما علاوه بر آن می تواند نقش مهمی در هضم آن غذا نیز داشته باشد. این ادویه به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی، می تواند به گوارش سالم کمک کند.

زردچوبه در طب آیورودا به عنوان یک ماده درمانی برای گوارش استفاده می شود. در حال حاضر طب غربی مطالعاتی را درباره چگونگی تاثیر زردچوبه بر التهاب روده و نفوذپذیری روده، دو معیار كارایی دستگاه گوارش، آغاز کرده است.

این ادویه حتی به عنوان درمانی برای سندرم روده تحریک پذیر (IBS) مورد بررسی قرار گرفته است.

اضافه کردن زردچوبه در رژیم غذایی

زردچوبه یک ادویه همه کاره است که به طرق مختلفی از آن به وعده های غذایی اضافه می شود، از جمله:

  • اضافه کردن زردچوبه به مخلوط ادویه جات یا استفاده در کباب
  • تهیه سس خانگی با استفاده از روغن، سرکه و زردچوبه به عنوان چاشنی

زردچوبه همچنین به عنوان یک مکمل در کپسول ها، مایعات، عصاره ها و تنتور موجود است. برملین، عصاره پروتئینی حاصل از آناناس، باعث افزایش جذب و اثرات زردچوبه می شود، بنابراین اغلب این محصولات با زردچوبه ترکیب می شوند.

قبل از مصرف هرگونه مکمل باید با پزشک مشورت کنید تا مطمئن شوید استفاده از آن ها برای شما بی ضرر است.

عوارض جانبی زردچوبه

در حالی که زردچوبه خواص زیادی دارد، ممکن است مضراتی ایجاد کند که قبل از مصرف مقادیر زیاد باید در نظر بگیرید.

ناراحتی معده ناشی از مصرف زردچوبه

همان عامل موجود در زردچوبه که سلامت دستگاه گوارش را تقویت می کند، می تواند در صورت مصرف بیش از حد موجب تحریک دستگاه گوارش شود. در یکی از مطالعاتی که در مورد اثرات زردچوبه بر سرطان انجام می شد، برخی از شرکت کنندگان، بدلیل ایجاد ناراحتی در گوارش، مجبور به ترک این مطالعه شدند.

زردچوبه معده را تحریک کرده تا اسید بیشتری تولید کند. اگرچه این امر به هضم بهتر در بعضی افراد کمک می کند، اما می تواند در برخی، تاثیر منفی بگذارد.

رقیق شدن خون ناشی از مصرف زردچوبه

خواص زردچوبه به عنوان یک تصفیه کننده، ممکن است منجر به خونریزی آسان تر شود. دلیل این امر نامشخص است. مزایایی که مصرف زردچوبه بر برخی از شرایط، مانند کاهش کلسترول و کاهش فشار خون دارد، ممکن است ارتباطی با نحوه عملکرد زردچوبه در خون داشته باشد.

افرادی که داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین (کوادامین) مصرف می کنند، باید از مصرف دوزهای زیاد زردچوبه خودداری کنند.

تحریک انقباضات

مکمل-زردچوبه

شاید شنیده باشید که خوردن غذاهای معطر با ادویه کاری، باعث تحریک نیروی درد زایمان می شود. اگرچه داده های بالینی کمی برای پشتیبانی از این ادعا وجود دارند، مطالعات نشان می دهند که زردچوبه می تواند علائم PMS (سندرم پیش از قاعدگی) را کاهش دهد.

زنان باردار به دلیل اثرات رقیق کننده خون در زردچوبه، باید از مصرف مکمل های زردچوبه خودداری کنند. اضافه کردن مقادیر کمی زردچوبه به غذا به عنوان ادویه باعث مشکلات سلامتی نمی شود.

نوشته مرتبط: میزان مجاز مصرف نمک چقدر می باشد؟ تاثیرات مصرف نمک بر بدن چیست؟

کلام آخر

به نظر می رسد در مصرف زردچوبه مزایایی وجود دارد که اضافه کردن آن به رژیم غذایی خود، می تواند برای سلامتی مفید باشد. این ادویه طلایی به سلامت سیستم ایمنی بدن و همچنین در از بین بردن درد و هضم غذا کمک می کند. اما به دلیل برخی از عوارض آن، ممکن است زردچوبه برای برخی افراد، ارزش مصرف نداشته باشد.

اگر تصمیم دارید از خواص زردچوبه برای در مان بیماری ها و مشکلات خود استفاده کنید، بهتر است قبل از هر اقدامی با پزشک مشورت کنید. از مصرف بیش از حد و بی رویه زردچوبه خودداری کنید.

منبع

medicalnewstoday

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *