// //
سلامت

دلایل تداخل گریپ فروت با برخی داروها چیست؟ این داروها کدامند؟

آب گریپ فروت و خود میوه گریپ فروت، از دسته خوراکی هایی هستند که به دلیل داشتن خواص زیاد می توانند در یک رژیم غذایی سالم جای بگیرند. گریپ فروت دارای ویتامین C و پتاسیم می باشد که مواد مغذی مورد نیاز برای عملکرد درست بدن هستند. اما در صورتی که این میوه را همراه با برخی داروها مصرف کنید، ممکن است بر نحوه کار داروها اثر منفی ایجاد کند که این امر برای سلامت مفید نیست، به خصوص اگر فشار خون بالا یا آریتمی (ضربان قلب نامنظم یا غیر طبیعی) داشته باشید.

دکتر هوانگ (Shiew Mei Huang) از سازمان غذا و داروی ایالات متحده می گوید، تداخل گریپ فروت با برخی داروها می تواند نگران کننده باشد. طبق گفته دکتر هوانگ، FDA در مورد تداخل نوشیدن آب گریپ فروت و یا حتی میوه گریپ فروت با برخی داروهای تجویزی و یا داروهای بدون نیاز به نسخه (OTC) كه از طریق دهان مصرف می شوند، هشدار می دهد.

در ادامه به داروهایی اشاره خواهیم کرد که همزمانی مصرف آن ها با گریپ فروت و یا آب گریپ فروت، می تواند مشکل ساز شود:

  • برخی از داروهای استاتین برای کاهش کلسترول، مانند زوکور (سیمواستاتین) و لیپیتور (آتورواستاتین)
  • برخی از داروهایی که فشار خون بالا را درمان می کنند مانند پروکاردیا و آدالات (هر دو نیفدیپین)
  • برخی از داروهای ضد رد پیوند عضو، مانند ساندیمون و نئورال (هر دو سیکلوسپورین)
  • برخی داروهای ضد اضطراب مانند بوسپیرون
  • برخی از کورتیکواستروئیدها که بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو را درمان می کنند، مانند آنتوکورت EC و اوسرسیس (هر دو بودزونید)
  • برخی از داروهایی که ریتم های غیر طبیعی قلب را درمان می کنند، مانند پاکرون و نکسسترون (هر دو آمیودارون)
  • برخی آنتی هیستامین ها، مانند آلگرا (فکسوفنادین)
  • داروهای روانپزشکی خاصی مثل بوسپیرون، تریازولام (هالسیون)، کاربامازپین (تگرتول)، دیازپام (والیوم)، میدازولام (Versed)، سرترالین (زُلُفْت)
  • داروهای خاصی مانند متادون
  • داروی ناتوانی جنسی (اختلال نعوظ) ملنند سیلدنافیل (ویاگرا)
  • برخی داروهای HIV مانند ساکیناویر (Invirase)

آب گریپ فروت بر همه داروهای دسته بندی فوق تاثیر یکسان نمی گذارد. شدت این تداخل بسته به شخص، دارو و میزان آب گریپ فروتی که شخص می نوشد می تواند متفاوت باشد. وقتی داروی جدیدی را شروع می کنید، همیشه بهتر است از پزشک یا داروساز خود در مورد هرگونه تداخل احتمالی بین داروی جدید و غذاها، مکمل ها یا سایر داروهای مورد استفاده خود بپرسید.

با پزشک، داروساز یا سایر ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی صحبت کنید و اطلاعات مربوط به داروی تجویز شده یا داروی بدون نیاز به نسخه را بخوانید تا دریابید:

  • آیا داروی مورد نظر با نوشیدن آب گریپ فروت تداخل دارد
  • در صورت تداخل گریپ فروت با برخی داروها، تا چه میزان مجاز هستید از آب میوه بنوشید
  • چه میوه یا آب میوه دیگری نیز ممکن است بر روی داروی شما همچون آب گریپ فروت، تاثیر بگذارد

چگونه گریپ فروت می تواند با داروها تداخل ایجاد کند

دکتر هوانگ می گوید، “دلیل وجود تداخل گریپ فروت با برخی داروها این است که آب گریپ فروت موجب می شود تا داروی بیشتری وارد جریان خون شود. وقتی داروی زیادی در خون وجود دارد، ممکن است عوارض جانبی بیشتری داشته باشید.”

به عنوان مثال، اگر هنگام مصرف برخی از داروهای استاتین برای کاهش کلسترول، مقدار زیادی آب گریپ فروت بنوشید، ممکن است مقدار بیش از حد از دارو در بدن شما بماند. این امر موجب افزایش خطر آسیب به کبد و ماهیچه ها شده که می تواند به نارسایی کلیه منجر شود.

بسیاری از داروها با کمک یک آنزیم حیاتی به نام CYP3A4 در روده کوچک تجزیه و متابولیزه می شوند. آب گریپ فروت می تواند عملکرد CYP3A4 را مسدود کند، بنابراین به جای متابولیزه شدن، مقدار بیشتر دارو وارد خون می شود و مدت بیشتری در بدن می ماند. نتیجه ی آن، وجود بیش از حد دارو در بدن است.

دکتر هوانگ می گوید، میزان آنزیم CYP3A4 در روده در افراد مختلف، متفاوت است. برخی افراد نسبت به دیگران، آنزیم های بیشتری دارند. بنابراین شدت تداخل گریپ فروت با برخی داروها در بعضی افراد بیشتر است.

اگرچه دانشمندان برای دهه ها می دانند که آب گریپ فروت می تواند باعث ماندن مقدار بیش از حد دارو در بدن شود، اما به گفته هوانگ، مطالعات جدیدتر نشان داده اند که این آب میوه اثر معکوسی روی برخی دیگر از داروها دارد. بدین معنی که در برخی داروها موجب افزایش جذب و در برخی دیگر موجب کاهش جذب در بدن می شود.

هوانگ می گوید: “آب گریپ فروت می تواند باعث ورود فکسوفنادین کمتر در خون شود.”

فکسوفنادین (نام تجاری آلگرا) برای رفع علائم آلرژی فصلی، هم با تجویز پزشک و هم بدون نیاز به نسخه در دسترس است. علاوه بر آب گریپ فروت، اگر فکسوفنادین همراه با آب پرتقال یا سیب مصرف شود، ممکن است به خوبی عمل نکند. بنابراین پشت برچسب دارو ذکر می شود: “از آب میوه استفاده نکنید.”

چرا این اتفاق می افتد؟ آب گریپ فروت به جای تغییر متابولیسم، می تواند پروتئین های موجود در بدن (معروف به انتقال دهنده های دارو) را، تحت تاثیر قرار دهد. این پروتئین ها در انتقال دارو به سلول ها، برای جذب شدن در بدن، کمک می کند. درنتیجه داروی کمتری وارد جریان خون می شود و ممکن است دارو به درستی کار نکند.

چگونه آب گریپ فروت بر برخی داروها اثر می گذارد

وقتی داروها بلعیده می شوند، ممکن است توسط آنزیم ها تجزیه (متابولیزه) شده و یا با استفاده از انتقال دهنده ها در سلول های موجود در روده کوچک، جذب شوند. آب گریپ فروت می تواند برای این آنزیم ها و انتقال دهنده ها مشکل ایجاد کند و باعث شود دارو بیش از حد زیاد و یا بیش از حد کم در بدن جذب شود.

برخی از داروها مانند استاتین ها برای کاهش کلسترول، توسط آنزیم ها تجزیه می شوند. در اینجا آب گریپ فروت می تواند عملکرد این آنزیم ها را مسدود کند و باعث افزایش مقدار دارو در بدن شود و ممکن است عوارض جانبی بیشتری ایجاد کند.

داروهای دیگر مانند آلگرا (فکسوفنادین) که برای درمان آلرژی استفاده می شوند، توسط انتقال دهنده ها به سلول های بدن منتقل می شوند. در اینجا آب گریپ فروت می تواند عملکرد انتقال دهنده ها را مسدود کند و میزان جذب دارو در بدن را کاهش دهد. بنابراین ممکن است باعث شود این دارو نیز به درستی کار نکند.

آیا هنگام مصرف دارو باید از نوشیدن آب گریپ فروت یا سایر آب میوه ها خودداری کنید

از پزشک، داروساز یا سایر ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی بپرسید که آیا می توانید در هنگام مصرف داروی مورد نظر آب گریپ فروت بنوشید یا خیر.

برای اطلاع از تداخل گریپ فروت با برخی داروها، برگه راهنمای داروها یا اطلاعات روی نسخه را بخوانید.

اگر بر اساس دستور پزشک نباید هنگام مصرف دارو از آب گریپ فروت استفاده کنید، هنگام خرید هر نوع آب میوه و یا نوشیدنی های طعم دار، برچسب های پشت بسته بندی را بررسی کنید تا ببینید که آیا در تهیه آن ها از گریپ فروت استفاده شده یا خیر.

نارنج (پرتقال سویل یا پرتقال تلخ)، دارابی و نارنگی ممکن است همان تاثیر آب گریپ فروت را داشته باشند. اگر داروی شما با آب گریپ فروت تداخل دارد، از مصرف این میوه ها نیز خودداری کنید.

نوشته های مرتبط:

میزان مجاز مصرف نمک چقدر می باشد؟ تاثیرات مصرف نمک بر بدن چیست؟

۹ باور غلط در مورد چگونگی مصرف تخم مرغ که حقیقت ندارند

منبع

fda

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *