// //
سلامت

چرا نباید از ضدعفونی کننده دست خانگی استفاده کنید

گسترش سریع ویروس کرونا (COVID-19) باعث شده افراد با استفاده از دستورالعمل های موجود در شبکه های اجتماعی، اقدام به تهیه ضدعفونی کننده دست خانگی کنند. در برخی موارد این اقدامات به جای آن که مفید باشند، موجب آسیب دیدن فرد مصرف کننده شده است.

باید بدانید که ضدعفونی کننده ها موثرترین روش برای تمیز کردن دست ها نیستند. شستن دست ها با آب و صابون بهترین و موثرترین روش ضدعفونی می باشد. بهتر است دست خود را بشویید تا اینکه به ضدعفونی کننده های دست اعتماد کنید.

اگرچه با دنبال کردن دستورالعمل ها برای ساخت ضدعفونی کننده دست خانگی، می توانید یک ضدعفونی کننده دست خانگی درست کنید، اما متخصصان هشدار می دهند اگر غلظت مواد تشکیل دهنده را به درستی اندازه گیری نکنید، نتیجه، محصولی بی فایده خواهد بود.

نکته مهم، در به کار گیری نسبت های مناسب از مواد تشکیل دهنده ی ضدعفونی کننده ها است. مرکز کنترل بیماری ها (CDC) استفاده از ضد عفونی کننده دست که دارای حداقل ۶۰ درصد الکل باشند را، توصیه می کند. در ضد عفونی کننده های دست خریداری شده از فروشگاه ها این مقدار الکل وجود دارند. اما تهیه آن با این استاندارد در خانه می تواند دشوار باشد.

بخوانید: فرق بین مواد طبیعی و شیمیایی چیست؟ (میوه سیب یا وازلین، کدام یک شیمیایی تر هستند؟)

دستور العمل های ضد عفونی کننده دست خانگی

بسیاری از دستور العمل های موجود، از مخلوط ۹۱٪ یا ۹۹٪ الکل ایزوپروپیل و ژل آلوئه ورا استفاده می کنند. از آنجایی که الکل موجب خشکی پوست می شود، برای افزودن رطوبت به پوست استفاده از ژل آلوئه ورا ضروری است. در این دستورالعمل ها نسبت معمولی، دو سوم الكل به یک سوم ژل آلوئه ورا می باشد.

حتی اگر مراحل ساخت ضدعفونی کننده دست خانگی را طبق دستورالعمل دنبال کنید، بازهم امکان اشتباه وجود دارد. با تهیه ضدعفونی کننده دست خانگی، شما نمی توانید چگونگی رقیق شدن الکل در محصول نهایی را کنترل کنید. اگر به اندازه کافی از ژل آلوئه استفاده نکنید، پوست دستان شما خشک می شود و همین امر می تواند باعث ترک خوردگی یا خونریزی آن گردد (همین مسئله در صورت استفاده مستقیم از الکل روی پوست نیز صادق است).

اما اگر از الکل به میزان کافی استفاده نکنید، محصول نهایی در کشتن میکروب ها به اندازه ی ضدعفونی کننده های دست آماده، موثر نخواهد بود و برخی از متخصصان معتقدند این محصول خانگی اساسا بی فایده است. حتی ممکن است هنگام تهیه محلول ضد عفونی کننده در خانه با استفاده از ابزارهای غیر بهداشتی برای ترکیب محلول، آن را به باکتری ها آلوده کنید.

سازمان بهداشت جهانی دستورالعمل های رسمی برای ساختن ضدعفونی کننده برای استفاده در محیط های پزشکی دارد، اما برای استفاده توسط سایرین ​​نوشته نشده است. ترکیبات این ضدعفونی کننده ها، شامل الکل، گلیسیرین و آب استریل است. برای اندازه گیری غلظت الکل در محصول نهایی به الکل سنج نیاز دارید. تهیه گلیسیرین نیز به اندازه ی ژل آلوئه ورا آسان نیست.

همچنين توصيه نمی شود كه برای ازبین بردن بوی الکل، هرگونه رنگ، روغن های ضروری و عطرهای ديگر را در محلول ضدعفونی کننده خانگی استفاده کنید، زیرا این مواد می تواند باعث حساسيت شود.

بخوانید: آیا دارچین و عسل می توانند سرماخوردگی را درمان کنند؟

پس چه کاری باید کرد؟

دستان خود را بشویید. CDC و WHO هر دو معتقدند که شستن دست ها بهترین کاری است که می توانید در حال حاضر انجام دهید تا خود را از ابتلا به بیماری محافظت کنید. دستان خود را به مدت ۲۰ ثانیه با صابون و آب بشویید، این کار را در طول روز بعد از استفاده از دستشویی، قبل و بعد از غذا خوردن، قبل و بعد از تهیه غذا و … تکرار کنید.

همچنین از لمس صورت خود، به خصوص با دست های کثیف خودداری کنید. بیشتر چیزهایی که شما در طول روز لمس می کنید با میکروب ها پوشیده شده اند و در صورت لمس محیط های مخاطی (لب ها، دهان، بینی و چشم ها)، ممکن است ویروس ها و باکتری ها را در بدن خود پخش کنید.

اگر اصرار به استفاده از ضدعفونی کننده دارید، از هرگونه دستور العمل که در آن از غلظت الکل پایین تر از ۶۰٪ استفاده می شود، خودداری کنید. توجه داشته باشید الکل استفاده شده باید اتانول باشد، نه متانول (الکل صنعتی). متانول سمی بوده و موجب کوری می شود. در صورتی که از ضدعفونی کننده استفاده نمی کنید، تنها شستن دست ها با آب و صابون به مدت ۲۰ ثانیه، کافی است.

به خاطر داشته باشد مطالب گفته شده در ارتباط با ممنوعیت استفاده از ضدعفونی کننده های خانگی، برای دست ها صدق میکنند، اما استفاده از آن ها برای ضدعفونی کردن سطوح بلامانع است.

نوشته مرتبط: آیا قانون ۵ ثانیه در مورد خوردن غذایی که روی زمین افتاده، یک قانون علمی است؟

منبع

cnet

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *