// //
علوم

چرا برخی افراد پاهای خود را تکان می دهند؟

احتمالا افرادی را می شناسید که دائما پاهایشان را تکان می دهند. گاهی اوقات تکان دادن پا یک عادت بدیهی و همیشگی، و گاهی وابسته به موقعیت فرد است.

با اینکه تکان دادن پا ممکن است برای دیگران ناخوشایند تلقی شود، اما بیشتر اوقات خود فرد به سختی متوجه تکان دادن پاهایش می شود.

چرا برخی افراد پاهای خود را تکان می دهند؟ و آیا می توان آن را کنترل کرد؟ در این مقاله به بررسی پاسخ این سوالات می پردازیم.

چرا برخی افراد پاهای خود را تکان می دهند؟

براساس مقاله ای که توسط ام. فاروک رادوان با عنوان “تکان دادن پا، زبان بدن است” منتشر شده است، تکان دادن پا به این معناست که شما به احتمال زیاد بی حوصله، مضطرب، پر تنش یا تحت فشار هستید. تکان دادن پا می تواند در اثر محرک ها و یا مشکلات پزشکی خاص ایجاد شود.

تکان دادن پا ناشی از بی حوصلگی

بی حوصلگی یا کسالت یک محرک منفی محسوب می شود. به عبارت دیگر، تکان دادن پا یکی از راه های بدن برای نشان دادن این موضوع است که بدن به درستی از طریق فعالیت فعلی تحریک نمی شود.

تکان دادن پا می تواند یک محرک کوچک برای منحرف کردن ما از کسالت باشد و مقداری از تنش را تسکین دهد. با اینکه تکان دادن پا می تواند موجب ناراحتی دیگران شود، اما احتمالا نسبت به گزینه های دیگر مانند باز و بسته کردن درب خودکار یا ضربه زدن به میز با انگشتان، کمتر آزار دهنده است.

تکان دادن پا ناشی از تمرکز

تکان دادن پا همیشه نشانه کسالت نیست. برخی افراد این کار را برای بالا بردن تمرکز بر روی یک کار یا یک مسئله، انجام می دهند. کاملا مشخص نیست که چرا برخی افراد در حالت تمرکز پاهایشان را تکان می دهند. تحقیقات انجام شده بر روی کودکان مبتلا به ADHD (اختلال نقص توجه و بیش فعالی) نشان می دهد که این کودکان، از تکان دادن پا برای افزایش تمرکز استفاده می کنند.

تکان دادن پا ناشی از اضطراب

تکان دادن پا گاهی اوقات ناخواسته و در نتیجه تلاش بدن در به تعادل رساندن احساسات است. به عنوان مثال، اگر در یک قرار کاری احساس ناراحتی می کنید اما نیاز دارید با اعتماد به نفس ظاهر شوید، ممکن است با تکان دادن پاها، اضطراب را از خود دور کنید. گاهی اوقات، تکان دادن پا تنها راه قابل قبول برای مقابله با اضطراب جزئی و یا شدید است.

تکان دادن پا ناشی از مشکلات پزشکی

در بعضی موارد، تکان دادن پا فراتر از رفتارهای ناخودآگاه بوده و نشانه یک بیماری و مشکل اساسی است. افرادی که از سندرم پای بی قرار (RLS) رنج می برند، به منظور کاهش خارش، درد یا سایر احساسات ناخوشایند، نیاز به تکان دادن پاها دارند. تکان دادن پاها همچنین می تواند نشانه اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) باشد. علاوه براین، لرزهای غیرقابل کنترل می تواند نشانه بیماری پارکینسون یا بیماری اسکلروز متعدد نیز باشد.

بیماری پارکینسون و بیماری اسکلروز متعدد، اختلالات سیستم عصبی هستند که توانایی فرد در کنترل آگاهانه اندام را مختل می کنند.

البته باید به این نکته اشاره کرد که عموما افرادی که به صورت ناخودآگاه پاهایشان را تکان می دهند، از مشکل پزشکی جدی رنج نمی برند.

چگونه می توان جلوی عادت تکان دادن پا را گرفت؟

اگر تکان دادن پا توسط افراد دیگر شما را آزار می دهد، از آن ها درخواست نکنید تا این کار را متوقف کنند. از آنجا که لرزش و تکان دادن پا یک امر ناخودآگاه است، این درخواست احتمالا موجب خجالت آن ها خواهد شد.

اگر خودتان این عادت را دارید، چند راه حل وجود دارد که می توانید امتحان کنید:

  • حالت بدن خود را تغییر دهید: نوع ایستادن ما می تواند چیزهای زیادی در مورد افکار و احساسات ما نشان دهد. تغییر زبان بدن می تواند به ما در تغییر این حالت های درونی کمک کند. پاهایتان را در محل مچ خم کنید یا آن ها را به صورت ضربدر روی هم قرار دهید. ماندن در این حالت همراه با نفس های عمیق، می تواند به شما در بازیابی ثبات درونی کمک کند.
  • چیز جدیدی را امتحان کنید: اگر به طور معمول تکان دادن پا به دلیل بی حوصلگی زیاد است، به دنبال محرک های جدید باشید. یادداشت برداری یا نقاشی می تواند شما را سرگرم کند. در موارد دیگر، جویدن آدامس می تواند ذهن شما را از خستگی دور کند.
  • احساسات خود را بهتر بشناسید: اگر هنگام اضطراب پاهای خود را تکان می دهید، از خود بپرسید از چیزی عصبی هستید؟ چه چیزی باعث ترس شما می شود؟ در حال حاضر چه چیزی بیش از همه شما را مضطرب می کند؟ در زمان مواجهه با این تنش ها چه رفتاری را از خود نشان می دهید؟ سپس در صورت تکرار همان تنش ها و تمایل شما به تکان دادن پاها، رفتار متفاوتی از خود نشان دهید.
  • به اندازه کافی بخوابید: اگر خواب شبانه کافی نداشته باشید، بدن به طور طبیعی احساس کاهش انرژی و انگیزه می کند. این امر می تواند به سرخوردگی و اضطراب و در نهایت به تکان دادن پا منجر شود.
  • یوگا و مدیتیشن انجام دهید: تکنیک های آرامش بخش مانند یوگا و مدیتیشن می تواند به شما در کاهش استرس و اضطراب کمک کند.

منبع

betterhelp

فرزانه اسماعیل نژاد

فرزانه اسماعیل نژاد نویسنده ارشد بخش سرگرمی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سرگرمی مثل غذاها و نوشینی ها، بیوگرافی افراد مشهور می نویسد. شما می توانید او را در اینستاگرام با نام کاربری @farzan_esma دنبال کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *