// //
سلامت

تفاوت پری بیوتیک و پروبیوتیک – آیا پری بیوتیک ها وپروبیوتیک ها برای بدن مهم هستند؟

حتما تا کنون نام پری بیوتیک و پروبیوتیک به گوشتان خورده است. شاید تشخیص تفاوت پری بیوتیک و پروبیوتیک دشوار به نظر برسد، اما تفاوت زیادی در نحوه عملکرد آن ها در بدن وجود دارد. از این رو در ادامه به تفاوت پری بیوتیک و پروبیوتیک خواهیم پرداخت.

پروبیوتیک‌ها غذاها یا مکمل‌های حاوی میکروارگانیسم‌های زنده هستند که برای حفظ یا بهبود باکتری‌های خوب (میکرو فلور طبیعی) در بدن طراحی شده‌اند. پری بیوتیک ها غذاهایی با فیبر بالا هستند که بدن انسان قادر به هضم آن نیست و به عنوان غذا برای پروبیوتیک ها (میکروارگانیسم های زنده کوچکی از جمله باکتری ها و مخمرها) هستند. پری بیوتیک ها با هدف بهبود تعادل پروبیوتیک ها استفاده می شوند.

بخوانید: انواع اختلالات و بیماری های دستگاه گوارش و راهکارهای تشخیص و درمان آن

پروبیوتیک ها در غذاهایی مانند ماست و ترشی وجود دارند. پری بیوتیک ها در غذاهایی مانند غلات کامل، موز، سبزیجات، پیاز، سیر، سویا و کنگر فرنگی وجود دارند. علاوه بر این، پروبیوتیک ها و پری بیوتیک ها به برخی غذاها اضافه می شوند و به عنوان مکمل های غذایی در دسترس هستند.

در حال حاضر مزایای سلامتی پروبیوتیک ها و پری بیوتیک به طور قطعی ثابت نشده است.

با این حال، عوارض جانبی آن ها نادر است و بیشتر بزرگسالان سالم می توانند با خیال راحت غذاهای حاوی پری بیوتیک و پروبیوتیک را به رژیم غذایی خود اضافه کنند.

بخوانید: اسلیو معده – هر آنچه باید در مورد جراحی اسلیو معده و معایب و مزایای آن بدانید

شناسایی تفاوت بین پری بیوتیک و پروبیوتیک

پری بیوتیک ها غذای باکتری های مفید موجود در روده هستند. از سوی دیگر، پروبیوتیک ها باکتری ها و مخمرهایی هستند که به بدن برای جذب و هضم مواد مغذی کمک کرده و همچنین به ایجاد یک سیستم ایمنی سالم از جمله توانایی مبارزه با عفونت کمک می کنند. پری بیوتیک ها( نوعی فیبر)، پایداری باکتری های سالم را تشویق می کنند. پری بیوتیک ها همراه با پروبیوتیک ها، سلامت روده را بهبود می بخشند. یکی از رازهای داشتن دستگاه گوارش سالم، متعادل کردن باکتری‌های خوب و بد در روده‌ها است. این کار را می توان از طریق خوردن غذاهای غنی از پروبیوتیک همراه با فیبر (پری بیوتیک) انجام داد.

چرا پروبیوتیک ها برای بدن مهم هستند؟

بررسی تحقیقات روی پری بیوتیک ها و پروبیوتیک ها که در مجله Nutrients منتشر شد، نشان می دهد که این باکتری ها می توانند سیستم ایمنی بدن را قوی نگه دارند و التهاب مزمن را که با بیماری های جدی مانند دیابت، بیماری قلبی و سرطان مرتبط است، کاهش دهند. این باکتری ها همچنین می توانند سلامت دستگاه گوارش و پوست را بهبود بخشند. علاوه بر این، به حفظ وزن سالم بدن کمک می کنند.

پروبیوتیک ها در چه غذاهایی یافت می شوند؟

غذاهای غنی از پروبیوتیک شامل خوراکی های تخمیر شده یا کشت شده مانند کفیر، ترشی کلم، ناتو (نوعی غذا)، تمپه، میسو، کواس، کومبوچا، تپاش (نوشیدنی تخمیر شده) و ماست پروبیوتیک می باشد. برای اطمینان از وجود پروبیوتیک در محصولات غذایی، بر روی برچسب محصولات به دنبال “لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم” باشید.

بخوانید: رفلاکس اسید معده – ۹ درمان خانگی رفلاکس معده

تغذیه باکتری های روده با پری بیوتیک ها

پری بیوتیک ها عمدتا غذاهایی با فیبر بالا هستند. مصرف پری بیوتیک ها می تواند به بهبود تعادل میکروارگانیسم های مفید بدن (فلور بدن) کمک کند. برای بهره مندی از خواص پری بیوتیک ها، غذاهایی مانند غلات کامل، سبزیجات، پیاز، سیر، سویا، موز و کنگر فرنگی میل کنید. پیاز، نه تنها به تعادل روده کمک می کند، بلکه پیاز قرمز با سرطان نیز مبارزه می کند.

پری بیوتیک ها در چه غذاهایی یافت می شوند؟

باکتری‌های سالم در روده ( باکتری هایی که از غذاهای پروبیوتیک دریافت می کنیم)، از فیبر پری‌ بیوتیک موجود در غذاها تغذیه می‌کنند. مصرف غذاهای سرشار از فیبر مانند پیاز، سیر، جو، موز، سیب و گندم بسیار توصیه می شود. به جای مکمل ها، پری بیوتیک ها را از غذا دریافت کنید. البته مصرف بیش از حد پری بیوتیک ها می تواند باعث نفخ و گاز روده شود.

کلام آخر

برای اکثر افراد سالم، نیازی به مصرف مکمل های پری بیوتیک یا پروبیوتیک نیست. با این حال، خطر مصرف مکمل های پری بیوتیک یا پروبیوتیک معمولا برای افرادی که سیستم ایمنی ضعیف یا بیماری های زمینه ای ندارند، بسیار کم و نادر است.

رژیم غذایی متشکل از انواع میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل و غذاهای تخمیری این امکان را برای افراد فراهم می‌کند که بدون اتکا به مکمل‌ها، پری‌بیوتیک‌ها و پروبیوتیک‌ها را به میزان کافی مصرف کنند.

تا حد امکان، از غذاها و عاداتی که موجب از بین رفتن باکتری‌های مفید می شوند، اجتناب کنید. این عادات شامل استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیک های تجویزی یا سایر داروها، مصرف بیش از حد قند، استرس، کمبود خواب، سیگار کشیدن و مصرف الکل می باشد.

اگر احساس می کنید رژیم غذایی نامناسب دارید و نمی توانید پری بیوتیک و پروبیوتیک را از مواد غذایی دریافت کنید، با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنند.

منبع: thehealthy

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *