// //
علوم

واکسن مالاریای Matrix-M ممکن است کلیدی برای کنترل نهایی این بیماری باشد

محققان انگلیسی اعلام کردند واكسن جدید مالاریا در آزمایشات روی نوزادان تا ۷۷ درصد موثر بوده است و این تاییدی بر پتانسیل بالای واکسن مالاریای جدید در این بیماری مرگبار منتقله از نیش پشه است.

محققان آکسفورد در بیانیه ای اعلام کردند که در یک آزمایش بالینی در بورکینافاسو، واکسن Matrix-M ساخته شده توسط موسسه جنر دانشگاه آکسفورد، پس از تزریق به ۴۵۰ نوزاد در سال ۲۰۱۹، ۷۷ درصد موثر بوده است .

علاوه بر این، هیچ عارضه جانبی جدی در رابطه با این واکسن گزارش نشده است.

واکسن مالاریای Matrix-M، اولین کاندید واکسن مالاریا است که از هدف تعیین شده توسط سازمان بهداشت جهانی سازمان ملل متحد (ساخت واکسن با اثربخشی ۷۵٪ تا سال ۲۰۳۰) پیشی گرفته است.

آزمایش گسترده “فاز ۳” این واکسن با حضور ۴۸۰۰ کودک، اکنون در چهار کشور آفریقا با همکاری موسسه سرم (Serum) هند و شرکت دارویی آمریکایی نواواکس انجام خواهد شد.

به گفته پروفسور آدریان هیل، رئیس انستیتوی جنر که واکسن ویروس کرونا را تولید می کند و اکنون توسط غول داروسازی انگلیسی-سوئدی آسترازنکا توزیع می شود، نتایج حاصل از این آزمایش، یک موفقیت بزرگ در مبارزه جهانی با مالاریا است.

وی خاطر نشان کرد که واکسن ها علیه ویروس کرونا به سرعت مورد تایید قرار گرفتند در حالیکه اولین آزمایشات مربوط به مالاریا مربوط به دهه ۱۹۴۰ است.

سالانه ۴۰۰ هزار نفر در سراسر جهان به دلیل ابتلا به مالاریا جان خود را از دست می دهند که در این بین هزاران کودک قرار دارند. یک واکسن موثر امید پایان دادن به این فاجعه جهانی را تقویت می کند.

چه کودکانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به مالاریا هستند؟

به گفته پروفسور آدریان هیل: “سال گذشته مالاریا حداقل چهار برابر بیشتر از ویروس کرونا (COVID) در آفریقا كشته داده است. واکسن کرونا در آفریقا مجوز اضطراری گرفت. بنابراین چرا نباید بیماری که در وهله اول کودکان را می کشد، در اولویت مجوز استفاده اضطراری در آفریقا قرار نگیرد؟”

موسسه سرم هند متعهد شده است سالانه حداقل ۲۰۰ میلیون دوز واکسن مالاریا تولید کند و پروفسور آدریان هیل معتقد است که واکسن مالاریای Matrix-M در صورت اخذ مجوز این امکان را دارد که تاثیر زیادی بر سلامت عمومی داشته باشد.

واکسن مالاریای Matrix-M در یک کارآزمایی تصادفی با حضور ۴۵۰ نوزاد و کودک نوپا بین سنین ۵ تا ۱۷ ماه انجام شده است. نوزادان پس از یک سال واکسن تقویت کننده دریافت کردند.

پروفسور شارلمانی اوئدرائوگو، وزیر بهداشت بورکینافاسو، می گوید: “مالاریا یکی از علل اصلی مرگ و میر کودکان در آفریقا است. ما از آزمایشات طیف وسیعی از واکسن جدید در بورکینافاسو حمایت کرده ایم و این داده های جدید نشان می دهند که صدور مجوز برای یک واکسن مالاریای موثر می تواند در سال های آینده اتفاق بیفتد. این واکسن یک ابزار فوق العاده مهم برای کنترل مالاریا و نجات جان بسیاری از افراد خواهد بود.”

نتایج این مقاله در وبسایت مجله پزشکی The Lancet گزارش شده است.

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *