// //
حقایقعلوم

ورود به دوره فعالیت حداقلی خورشید – آیا عصر یخبندان جدید در راه است؟

اخیرا اخباری مبنی بر خاموش یا کم شدن فعالیت خورشیدی منتشر شده است و از آغاز عصر یخبندان جدید خبر می دهد که در نتیجه آن زمین با پدیده های غیر معمول آب و هوایی و زمین لرزه های متعدد رو به رو خواهد شد. 

در مرکز منظومه شمسی، خورشید نیرویی ثابت است که سیارات را در مدار نگه می دارد و به میزان کافی، نور و گرما برای ادامه حیات به زمین می بخشد.

خورشید نیز درست مانند ما، مراحل و تغییراتی را پشت سر می گذارد. با گذشت زمان، این تغییرات در این ستاره بیشتر قابل پیش بینی می شود. در حال حاضر خورشید در حال گذر از فازی می باشد که فعالیت کمتری دارد.

خورشید در فواصل منظم ۱۱ ساله، قله های با فعالیت بالا و فعالیت کم را، تجربه می کند.

در دوره اوج فعالیت، خورشید مملو از لکه های خورشیدی و آثار انفجارهای درونی است. در دوره فعالیت حداقلی، خورشید بسیار آرام است و این به معنی لکه های خورشیدی و انرژی کمتری می باشد.

برخی دانشمندان معتقدند که در چند دهه پیش رو، ممکن است وارد فاز “فعالیت حداقلی خورشید” بسیار بزرگ تری شویم. به گزارش بلاگ جهانی تغییرات آب و هوایی ناسا، آخرین باری که این اتفاق رخ داد بین سال های ۱۶۵۰ تا ۱۷۱۵ بود که به عصر یخبندان کوچک در نیمکره شمالی کره زمین معروف شد.

بخوانید: آیا حمام کردن هنگام رعد و برق بی خطر است؟ نظر کارشناسان چیست؟

به گفته ناسا دلیل کاهش دما در این دوره، همزمانی سرمای ناشی از ورود ذرات معلق آتشفشانی به اتمسفر و فعالیت کم خورشید بود.

دانشمندان از فرا رسیدن دوره کاهش فعالیت خورشیدی آگاهند، زیرا این یک چرخه منظم در فعالیت های خورشید است. به گفته ناسا، لکه های خوشیدی در سال ۲۰۱۴ به اوج خود رسیده بودند و کاهش آن در سال ۲۰۱۹ آغاز شده است.

 در سال ۲۰۱۷، ناسا اعلام كرد كه حداقل فعالیت خورشیدی در سال ۲۰۱۹-۲۰۲۰ رخ می دهد. بنابراین، در حال حاضر یا در حال گذر از حداقل فعالیت خورشیدی هستیم، یا دوره هنوز اتفاق نیفتاده است.

با وجود تغییراتی که در رفتار محیط زیستمان می بینیم، خورشید در حال حاضر هیچ فعالیت غیر عادی انجام نمی دهد که بتواند منجر به قحطی، تغییر آب و هوا و یا زمین لرزه شود.

البته چیزی برای وحشت وجود ندارد. حتی احتمال دارد قبلا بدون آنکه متوجه شده باشید، در چندین دوره از حداقل فعالیت خورشیدی زندگی کرده باشید.

در حال حاضر، ما در چرخه ۲۴ خورشیدی هستیم. دقیقا نمی دانیم حداقل فعالیت خورشیدی بعدی چه زمانی رخ خواهد داد، اما می توانیم آن را پیش بینی کنیم.

چرخه خورشیدی، بر اساس میدان مغناطیسی خورشید است که هر ۱۱ سال یک بار می چرخد ​​و مکان قطب های مغناطیسی شمال و جنوب آن تغییر می کنند. مشخص نیست چه چیزی این چرخه ها را هدایت می کند. قطب ها هنگامی که میدان مغناطیسی خورشید در ضعیف ترین حالت خود قرار دارند، تغییر می کنند که به عنوان حداقل فعالیت خورشیدی نیز شناخته می شود.

به طور کلی چرخه های خورشیدی بر روی زمین قابل توجه نیستند. ما ممکن است فعالیت شفق بیشتری در طول حداکثر فعالیت خورشیدی مشاهده کنیم، زیرا شفق های خورشیدی با فعالیت خورشیدی تولید می شوند. افزایش فعالیت خورشیدی همچنین می تواند بر ارتباطات رادیویی و ماهواره های ناوبری تاثیر بگذارد.

بخوانید: چرا نمی توان در شب ستاره ها را از پنجره هواپیما دید؟

در حداقل فعالیت خورشیدی، اشعه ماوراء بنفش خورشیدی کاهش می یابد، اما تاثیر آن در درجه اول بر استراتوسفر و ارتفاعات بالاتر قابل مشاهده است. این باعث می شود تا جو زمین اندکی جمع شود و این موجب کاهش نیروی پسا (نیرویی که در اثر اصطحکاک جسم با هوا به وجود می‌آید و تمایل به کند کردن یک شی دارد) در ماهواره ها می شود. در مقابل، افزایش تابش اشعه ماوراء بنفش در طول حداکثر فعالیت خورشیدی به بارندگی کمک می کند، اما تاثیر آن بر درجه حرارت ناچیز است.

البته همه محققان با این نظر که حداقل فعالیت خورشیدی تاثیری بر زندگی مردم ندارد، موافق نیستند. برخی دانشمندان نگران تکرار یک رخ داد معروف به حداقل دالتون “Dalton Minimum” هستند. این نام از نام یک هواشناس، “جان دالتون” گرفته شده است.

حداقل دالتون در اوایل قرن نوزدهم رخ داد و یک دوره سخت در تاریخ ثبت شده کره زمین در حدود سال ۱۸۱۶ محسوب می شود. در سال ۱۸۱۶ که به سال بدون تابستان نیز شناخته می شود، درجه حرارت زمین کاهش یافت، محصولات زراعی خراب شدند و بسیاری از مردم در سراسر جهان بر اثر گرسنگی و یا سرما مردند.

البته این اتفاقات هیچ ارتباطی با فعالیت خورشید نداشت. تمام این مشکلات ناشی از فوران فاحش کوه تامبورا در سال ۱۸۱۵ در اندونزی بود. علاوه بر این، در یک مقاله در سال ۲۰۱۳ خاطر نشان شد که هیچ ارتباطی بین فعالیت خورشیدی و زمین لرزه مشاهده نشده است.

به گفته ناسا، اینبار، این فعالیت حداقلی خورشید، موجب عصر یخبندان دیگری نخواهد شد. احتمالا دلیل آن، تغییرات آب و هوایی است.

“میزان گرم شدن زمین به دلیل انتشار گازهای گلخانه ای ناشی از سوخت های فسیلی، شش برابر بیشتر از سرمای ناشی از فعالیت حداقلی خورشید برای یک دهه است.”

“حتی اگر فعالیت کم خورشید یک قرن به طول انجامد، دمای جهانی زمین همچنان بالاتر می رود. عوامل بسیاری در تغییرات دمای زمین نقش دارند و تغییر در فعالیت خورشید، تنها یکی از این عوامل است. امروزه غالب ترین عامل در تغییرات دمایی زمین، گرمایش ناشی از انتشار گازهای گلخانه ای مرتبط با فعالیت های انسان است.”

نوشته مرتبط: ۱۰ واقعیت عجیب درباره ستاره شناشی و فضا

منابع

sciencealert

cnn

احمد عسکری

احمد عسکری نویسنده ارشد بخش علم و تکنولوژی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با تکنولوژی مثل اخبار تکنولوژی، اینترنت و تاثرات تکنولوژی بر زندگی انسان می نویسد. شما می توانید او را در اینستاگرام با نام کاربری @ahmadaskari48 دنبال کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *