// //
سلامت

خواص دارویی غذاها – آیا غذاها می توانند مانند دارو عمل کنند؟

دلایل زیادی وجود دارد که باید به آنچه می خوریم توجه کنیم. غذاهای فرآوری شده و کم تنوع که بسیاری از ما به طور مرتب از آن ها مصرف می کنیم، شاید راحت و خوشمزه باشند اما سلامتی ما را به خطر می اندازند. تحقیقات نشان می دهند، عادت های رژیمی در افزایش خطر ابتلا به بیماری ها تاثیرگذار هستند. درحالیکه غذاهای خاصی ممکن است مشکلات مزمن سلامتی را هدف بگیرند، برخی دیگر از غذاهای با کیفیت بالا، خواص دارویی و محافظت کننده نیز دارند.

خصوصا زمانی که بیمار هستیم، باید بیش تر به غذاهایی که مصرف می کنیم توجه داشته باشیم. با این کار مواد مغذی مورد نیاز بدن برای بهبودی را در اختیارش قرار می دهیم.

بطور کلی، اگر به غذا به عنوان یک دارو نگاه کنید، می توانید در انتخاب خوراکی ها برای سالم تر بودن، تصمیم بهتر و راحت تری بگیرید.

با این حال، رژیم غذایی به تنهایی نمی تواند و نباید در تمام مواقع جایگزین دارو شود. هرچند بسیاری از بیماری ها با رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی قابل پیشگیری، درمان، یا معالجه هستند، بسیاری از بیماری های دیگر نیز وجود دارند که اینگونه عمل نمی کند.

با اینکه غذاها نقش مهمی در پیشگیری و گاهی درمان برخی علائم و بیماری ها دارند، اما برخی اوقات مصرف دارو تنها راه چاره است. حتی گاهی جایگزین کردن غذا به جای دارو، عواقب جبران ناپذیری خواهد داشت.

این مقاله اثرات دارویی غذاها را بررسی می کند، مثلا کدام غذاها باید مصرف شوند و از کدام غذا ها باید اجتناب کرد.

نقش غذا

• سالم تر ماندن بدن

• بهبود عملکرد بدن

• پیشگیری از بیماری ها

چگونه غذا بدنتان را تغذیه و حفاظت می کنند

بیش تر مواد مغذی در غذاها، باعث بالا رفتن سلامت و حفاظت از بدن در برابر بیماری ها می شود.

خوردن غذاهایی با ارزش بالا، بسیار مهم است زیرا مواد منحصر بفرد موجود در آن، اثرات مثبتی دارند که با مصرف مکمل های غذایی نمی توان این مواد با ارزش را، جبران کرد.

ویتامین ها و مواد معدنی

هرچند بدن به مقدار کمی از ویتامین ها و مواد معدنی نیاز دارد، اما این مواد برای سلامت بدن حیاتی هستند.

با این حال رژیم غذایی غربی (مصرف غذاهای فرآوری شده و غذاهای مانده) معمولا عاری از ویتامین ها و مواد معدنی هستند. چنین کمبودهایی درواقع می تواند خطر بیماری ها را افزایش دهد.

بعنوان مثال، جذب ناکافی ویتامین C، ویتامین D، و فولات ممکن است به ترتیب موجب آسیب به قلب، عدم عملکرد درست سیستم ایمنی، و افزایش خطر ابتلا به برخی سرطان ها شود.

خواص دارویی ترکیبات گیاهی

غذاهای مغذی شامل سبزیجات، میوه ها، انواع لوبیا، غلات، ترکیبات مفید مانند آنتی اکسیدان ها را افزایش می دهند.

آنتی اکسیدان ها از سلول ها در برابر آسیب هایی که وارد شده، محافظت می کنند.

در واقع، تحقیقات ثابت کردند افرادی که رژیم غذایی آن ها سرشار از آنتی اکسیدان های پلی فنول است، میزان افسرگی، دیابت، جنون، و بیماری های قلبی کم تری است.

فیبر

فیبر، قسمت ضروری هر رژیم سالم است. نه تنها باعث بهبود گوارش می شود، بلکه همچنین باعث تغذیه باکتری های مفید روده می شود.

بنابراین، غذاهای سرشار از فیبر مانند سبزیجات، انواع لوبیا، غلات و میوه ها در برابر بیماری، کاهش التهاب و تقویت سیستم ایمنی از بدن محافظت می کند.

از طرف دیگر، رژیم کم فیبر باعث افزایش خطر بیماری ها، شامل سرطان روده و سکته می شود.

پروتئین و چربی های سالم

پروتئین-چربی
پروتئین و چربی های سالم

پروتئین و چربی های سالم در غذاهای کامل و مغذی نقش اساسی را در بدن ایفا می کنند.

آمینو اسیدها_ واحدهای سازنده پروتئین ها_ به ساختار ایمنی، سنتز (تولید) عضله، متابولیسم و رشد کمک می کنند، درحالیکه چربی سوخت بدن را تامین و به جذب مواد مغذی کمک می کند.

اسیدهای چرب امگا-۳، که در غذاهایی مانند ماهی های چرب یافت می شوند، به مهار کردن التهاب کمک می کند و با بهبود قلب و سیستم ایمنی همراه هستند.

یک رژیم غذایی سالم می تواند خطر ابتلا به بیماری ها را کاهش دهد

غذای-سالم

غذاهای مغذی ممکن است بطور قابل توجهی خطر ابتلا به بیماری ها را کاهش دهد، درحالیکه عکس این موضوع در ارتباط با غذاهای فرآوری شده صدق می کند.

انتخاب غذاهای ناسالم می تواند خطر ابتلا به بیماری ها را افزایش دهد

رژیم های ناسالم سرشار از نوشیدنی های قندی، فست فود، و غذاهای تصفیه شده ای هستند که عامل اصلی مشکلاتی مانند بیماری های قلبی، دیابت و چاقی است.

این غذاهای فرآوری شده به باکتری های مفید روده آسیب می رسانند و حساسیت به انسولین، التهابات مزمن، و خطر بیماری ها را افزایش می دهد.

طبق یافته های یک مطالعه انجام شده روی ۱۰۰ هزار نفر، هر ۱۰% افزایش در مصرف غذاهای فوق فرآوری شده، باعث ۱۲% افزایش در خطر ابتلا به سرطان ها می شود.

علاوه بر این، یک مطالعه جهانی بر روی اثر بیماری ها و مرگ و میر ناشی از آن، نشان داد که در سال ۲۰۱۷، ۱۱ میلیون مرگ و ۲۲۵ میلیون ناتوانی در برقراری اعتدال در زندگی (DALYs)، بر اثر رژیم غذایی ضعیف ایجاد شده است.

سایر الگوهای غذایی که در برابر بیماری ها از بدن محافظت می کنند، شامل رژیم های غذایی مبتنی بر گیاهان، غذاهای کامل و رژیم پالئو است.

علاوه براین، الگوهای تغذیه ی مناسب مانند رژیم مدیترانه ای باعث کیفیت بالای زندگی، احتمال پایین در ابتلا به افسردگی و حتی افزایش طول عمر می شود. درست برعکس رژیم غذایی غربی.

این یافته ها ثابت می کنند غذاهای مقوی، در واقع مانند داروهای پیشگیری عمل می کنند.

آیا غذا می تواند بیماری ها را درمان کند؟

درحالیکه برخی انتخاب ها در رژیم غذایی می تواند از ابتلا به بیماری ها پیشگیری کرده و یا خطر بیماری ها را کاهش دهند، بیماری ها تنها به کمک غذا پیشگیری و درمان نمی شوند.

سایر فاکتورهای تاثیر گذار بر سلامت و خطر بیماری ها

خطر ابتلا به بیماری ها پیچیده است. هرچند یک رژیم کم ارزش می تواند موجب بروز بیماری شود، فاکتورهای دیگری نیز باید در نظر گرفته شوند.

ژنتیک، استرس، آلودگی، خطرات شغلی، و سبک زندگی مانند ورزش نکردن، سیگار کشیدن، مصرف الکل نیز در بالا رفتن احتمال ابتلا به بیماری ها، تاثیرگذار هستند.

غذا نمی تواند انتخاب های سبک زندگی، تمایلات ژنتیکی، یا سایر فاکتورهای مرتبط با توسعه ی بیماری ها را، جبران کند.

نباید از غذا بعنوان جایگزین برای دارو استفاده کرد

اگرچه تغییر دادن رژیم به یک الگوی سالم تر، در واقع می تواند از بروز بیماری جلوگیری کند، اما درک این نکته ضروری است که غذا نمی تواند و نباید جایگزین دارو شود.

از آنجایی که بهبودی، تنها به رژیم یا سبک زندگی وابسته نیست، چشم پوشی از انتخاب یک روش درمانی مناسب، و تنها تمرکز بر رژیم غذایی، می تواند بسیار خطرناک و کشنده باشد.

مراقب تبلیغات دروغین باشید

درحالیکه شواهدی علمی نشان می دهند که غذا می تواند به سلامت بدن کمک کند، ادعاهای موجود درباره درمان یا معالجه بیماری ها از طریق رژیم های غذایی، مکمل ها یا سایر روش ها غالباً نادرست است.

بعنوان مثال، رژیم های غذایی تبلیغ شده برای درمان سرطان یا سایر مشکلات جدی، معمولاً پشتوانه ی علمی و تحقیقاتی ندارند و اغلب بسیار گران قیمت هستند.

فرار از درمان های مرسوم مانند شیمی درمانی و پیدا کردن روش های جایگزین مانند رژیم های غذایی غیر معتبر، می تواند بیماری ها را بدتر کرده یا منجر به مرگ شود.

غذاهای با خواص دارویی قدرتمند

غذای-سالم

تغییر سبک زندگی به یک رژیم غذایی مبتنی بر غذاهای کامل، می تواند سلامت شما را به روش های بی شماری بهبود بخشد. غذاهایی که مزایای بسیار زیادی دارند شامل:

خواص دارویی توت ها: تحقیقات زیادی ثابت کرده است که ترکیبات مغذی و گیاهی در توت ها، با بیماری ها مبارزه می کنند. در واقع رژیم با مصرف بالای انواع توت، می تواند علیه بیماری های مزمن، مانند برخی سرطان ها از بدن محافظت کند.

خواص دارویی سبزیجات تیره ی (جنس) کلم: سبزیجات تیره ی کلم، مانند بروکلی سرشار از آنتی اکسیدان ها هستند. مصرف بالای این سبزیجات ممکن است خطر بیماری های قلبی را کاهش داده و موجب طول عمر شود.

ماهی های چرب: سالمون، ساردین، و سایر ماهی های چرب، به دلیل وجود سطوح بالای اسیدهای چرب امگا-۳، که برای حفاظت از بدن در برابر بیماری های قلبی مفید است، با التهاب مبارزه می کند.

قارچ ها: ترکیبات موجود در قارچ ها، باعث تقویت مغز، قلب و سیستم ایمنی می شود.

ادویه ها: زردچوبه، زنجبیل، دارچین، و دیگر ادویه ها از ترکیبات گیاهی سودمندی تشکیل شده اند. برای مثال، تحقیقات نشان می دهند زردچوبه به درمان آرتروز و سندرم متابولیک (به مجموعه‌ای از شرایط گفته می‌شود که عبارت اند از: فشار خون بالا، سطوح افزایش یافته انسولین در خون، چربی انباشته اضافی در اطراف شکم و سطوح افزایش یافته چربی خون)  کمک می کند.

گیاهان دارویی: گیاهانی مانند جعفری، پونه کوهی، رزماری و مریم گلی نه تنها باعث خوش طعم شدن غذا، بلکه باعث تقویت سلامت بدن می شوند.

خواص دارویی چای سبز: چای سبز به دلیل فواید چشمگیر آن، کاملا مورد بررسی قرار گرفته است، که شامل کاهش التهاب و کاهش خطر بیماری ها می باشد.

آجیل ها، دانه ها، آووکادو، روغن زیتون، عسل، و غذاهای تخمیر شده تنها تعداد کمی از غذاهایی هستند که مطالعات انجام شده از آن ها به عنوان غذاهایی با خاصیت دارویی یاد می کند.

تغییر ساده از رژیم کم ارزش به رژیم غذایی سرشار از مواد مغذی، غذاهای کامل مانند میوه و سبزیجات، ساده ترین راه برای استفاده از مزایای دارویی مواد غذایی است.

کلام آخر

غذاها تنها برای تامین انرژی نیستند، بلکه می توانند مانند دارو عمل کنند.

نشان داده شده است، یک رژیم غذایی سرشار از مواد مغذی و غذاهای کامل، از بسیاری از بیماری های مزمن مانند دیابت و بیماری های قلبی جلوگیری کرده و حتی موجب معالجه برخی بیماری ها می شود.

اما به خاطر داشته باشید که نباید تنها به غذا تکیه کنید و در صورت نیاز باید از داروها استفاده کنید.

باز نشر مطالب سایت بدون ذکر نام و لینک فعال مطلب سایت پیتونیک ممنوع است و شامل پیگرد قضایی می شود.

مراجع

مرجع شماره ا

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *