// //
اخبار علم و تکنولوژیسلامت

واکسن کرونای آکسفورد – موفقیت واکسن کرونای آکسفورد از 75 درصد به 90 درصد رسید

آزمایشات واکسن کرونای آکسفورد و استرازنکا به دلیل یک خطای تصادفی به ۹۰٪ کارایی رسید. در این آزمایش به طور تصادفی به گروهی از شرکت کنندگان به جای یک دوز کامل، نصف دوز تزریق شد.

از این رو دانشمندان روز دوشنبه ۲۳ نوابر ۲۰۲۰ اعلام کردند که به طور کلی اثربخشی واکسن کرونای آکسفورد ۷۰٪ می باشد، اما در صورت تجویز نیم دوز واکسن و دریافت دوز کامل آن یک ماه بعد، اثربخشی واکسن کرونای آکسفورد به حدود ۹۰٪ خواهد رسید.

هنگامی که محققان دانشگاه آکسفورد در اواخر ماه آوریل (زمان آغاز همکاری با استرازنکا)، واکسن را در بین شرکت کنندگان توزیع می کردند، متوجه شدند عوارض جانبی احتمالی مانند خستگی، سردرد یا درد در بازو، خفیف تر از حد انتظار است.

محققان در بررسی های بعدی دریافتند که به طور تصادفی نصف دوز در نظر گرفته شده، به شرکت کنندگان تزریق شده است. آن ها به جای شروع مجدد آزمایشات، تصمیم گرفتند که با همین مقدار دوز واکسن ادامه دهند و در زمان تعیین شده بعدی، دوز کامل را تزریق کنند.

در حدود ۳۰۰۰ نفر، نصف دوز و سپس چهار هفته بعد دوز كامل واکسن را دریافت کردند. داده ها نشان داد ۹۰٪ از شرکت کنندگان در آزمایش واکسن کرونای آکسفورد، در برابر ویروس کرونا ایمنی پیدا کردند. در گروه بزرگتر، كه دو دوره دوز كامل را در طول چهار هفته دریافت کرده بودند، ۶۲٪ اثربخشی نشان داده شد.

دانشمندان هنوز نمی توانند به طور دقیق پاسخ دهند که چرا دوز نصفه، ایمنی بهتری ایجاد می کند اما می دانند که دوز نصفه به گونه ای متفاوت، سیستم ایمنی بدن را تحت تاثیر قرار می دهد.

یک آزمایش گسترده نشان می دهد که واکسن کرونای آکسفورد در جلوگیری از علائم Covid-19 بسیار موثر است.

داده های میان دوره ای، از ایمنی ۷۰ درصدی خبر می دهند، اما به گفته محققان این رقم با تعدیل دوز، ممکن است به ۹۰٪ برسد.

با اینکه نتایج آزمایشات واکسن کرونای آکسفور امیدوار کننده است اما از نظر اثربخشی، بعد از واکسن کرونای فایزر و واکسن کرونای مدرنا با ۹۵٪ ایمنی، قرار می گیرد.

با این حال واکسن کرونای آکسفورد به مراتب ارزان تر از دیگر واکسن هاست و ذخیره و دسترسی به آن در هر گوشه دنیا آسان تر از دو مورد دیگر است.

بنابراین، اگر این واکسن توسط نهادهای نظارتی برای استفاده تایید شود، نقش مهمی در مقابله با بیماری همه گیر ویروس کرونا خواهد داشت.

پروفسور سارا گیلبرت، طراح واکسن کرونای آکسفورد می گوید: “این نتایج ما را یک قدم به پایان ویرانی های ناشی از ویروس کرونا نزدیک می کند.”

شرکت استرازنکا می گوید سال آینده سه میلیارد دوز از این واکسن را برای مردم جهان تولید می کند.

 آزمایشات واکسن کرونای آکسفورد چه نتایجی را نشان داد؟

این واکسن در طی ۱۰ ماه ساخته شده است، فرآیندی که معمولا یک دهه طول می کشد.

چگونه واکسن کرونای آکسفورد به این سرعت ساخته شد؟

به طور کلی، ۳۰ مورد ابتلا به ویروس کرونا در افرادی که دو دوز واکسن و ۱۰۱ مورد در افرادی که واکسن دارونما دریافت کردند، وجود دارد. به گفته محققان این واکسن ۷۰٪ اثربخشی داشته، که این اثر بهتر از اثربخشی واکسن آنفلوانزای فصلی است.

هیچ یک از افرادی که واکسن واقعی را دریافت کرده بودند، علائم شدیدی نشان نداده و یا نیاز به درمان در بیمارستان نداشتند.

با این حال، در تجزیه و تحلیل حدود ۳۰۰۰ نفر در آزمایش که در دوره اول به طور اشتباه نصف دوز را دریافت کرده بودند، میزان ایمنی ۹۰٪ بود.

واکسن کرونای آکسفورد چه زمانی قابل دسترس خواهد بود؟

در انگلیس چهار میلیون دوز واکسن کرونای آکسفورد آماده استفاده وجود دارد. اما تا زمانی که ایمنی و اثربخشی واکسن کرونا و تولید آن با استاندارد بالا، توسط ناظران تایید نشود، در دسترس نخواهد بود.

ساکنان و کارمندان آسایشگاه ها، کارمندان و کارگران مراقبت های بهداشتی و افراد بالای ۸۰ سال در اولویت دریافت واکسن قرار دارند.

واکسن کرونای آکسفورد چگونه کار می کند؟

این روش کاملا از واکسن های فایزر و مدرنا که بخشی از کد ژنتیکی ویروس را به بیماران تزریق می کنند، متفاوت است.

این واکسن از یک نسخه ضعیف ویروس سرماخوردگی شامپانزه ها ساخته شده است، که اصلاح شده تا در انسان رشد نکند.

وقتی این ویروس ضعیف شده در داخل بدن قرار بگیرد، شروع به تولید پروتئین اسپایک می کند. این پروتئین در ایجاد ایمنی بدن در مقابل ویروس نقش مهمی ایفا کرده و به سیستم ایمنی بدن از وجود یک عامل بیگانه هشدار می دهد.

آیا اثربخشی واکسن کرونای آکسفورد، در مقایسه با واکسن کرونای شرکت های فایزر و مدرنا، ناامید کننده است؟

بعد از تولید واکسن توسط شرکت های دارویی فایزر و مدرنا و اثربخشی تا حدود ۹۵٪ ، رقم ۷۰٪ هنوز بسیار بالاست ، اما برخی معتقدند این میزان اثربخشی در مقایسه با دو واکسن دیگر، نسبتا ناامید کننده است.

اما با این وجود واکسن کرونای آکسفورد، واکسنی است که می تواند زندگی انسان ها را نجات دهد و از آنفلوانزای فصلی نیز موثرتر است.

واکنس کرونای آکسفورد همچنین دارای مزایای اساسی می باشد که استفاده از آن را آسان تر می کند. می توان آن را در دمای یخچال نگهداری کرد، به این معنی که برخلاف واکسن های فایزر/ بیون تک و مدرنا که باید در دمای بسیار سردتری نگهداری شوند، این واکسن بسیار آسانتر در هر گوشه دنیا قابل توزیع است.

علاوه بر این هزینه واکسن آکسفورد با قیمتی در حدود ۳ پوند، بسیار کمتر از واکسن های فایزر (حدود ۱۵ پوند) یا مدرنا (۲۵ پوند) است.

فناوری آکسفورد ثابت شده تر است، بنابراین تولید انبوه واکسن با سهولت بیشتری انجام می شود. همچنین شرکت استرازنکا (شریک آکسفورد) اعلام کرده است از این واکسن سودی دریافت نخواهد کرد.

منبع

bbc

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *