// //
سلامت

آیا استفاده از داروهای گیاهی بی خطر است؟

استفاده از داروهای گیاهی وسوسه انگیز است. افراد زیادی توانسته اند با استفاده از داروهای گیاهی مشکلات خود را برطرف کنند. آگهی های فراوانی از این داروها در اینترنت و تلویزیون دیده میشوند. اما مخاطبین این تبلیغات باید بدانند که تعداد مطالعات در مورد اثربخشی، امنیت مصرف و مکانیسم عمل این داروها، بسیار کم بوده و بسیاری از آن ها مورد تایید نیستند.

هرچند داروهای گیاهی بی ضرر به نظر میرسند (گاهی برای طعم دادن به غذا استفاده میشوند)، بعضی از آن ها می توانند به طور بالقوه خطرناک باشند، به ویژه برای افرادی که داروهایی برای رفع مشکلات قلبی مصرف می کنند. بر خلاف داروهای مرسوم، بر روی مکمل های گیاهی، مطالعات دقیق علمی و بررسی های لازم انجام نشده است. واکنش های شدید و حتی مرگ، در اثر اختلالات ناشی از مصرف همزمان داروهای قلبی و مکمل های گیاهی  گزارش شده است.

متخصصان قلب، از خطرات مصرف همزمان داروهایی نظیر دیگوکسین، دیورتیک، هیپوگلیسمی، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، اسپرینولاکتون و وارفارین با داروهای گیاهی هشدار داده اند و تاکید دارند که استفاده از این داروها همراه با مکمل های دارویی باید زیر نظر پزشک باشد.

متخصصین کلینیک کلیولند، به بیماران قلبی در مورد مصرف این داروهای گیاهی هشدار می دهند:

اگر داروهای دیگوکسین، دیورتیک ها، هیپوگلیسمی ها، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، اسپیرونولاکتون یا وارفارین مصرف می کنید، بدون مشورت پزشک از مکمل های زیر استفاده نکنید.

نام گیاه موارد استفاده خطرات
افدرا درمان سرفه و چاقی افزایش خطر فشار خون و ضربان قلب.
تعاملات بالقوه ی مرگبار با داروهای قلبی
سیر کاهش کلسترول،
جلوگیری و درمان سرماخوردگی و عفونت های خاص
افزایش خطر خونریزی هنگام استفاده همزمان با داروهای رقیق کننده خون
کینگکو بیلوبا بهبود حافظه، گردش خون، عملکرد ذهنی و همچنین جلوگیری از بیماری ارتفاع زدگی افزایش خطر خونریزی اضافی هنگام استفاده ی همزمان با دارو های رقیق کننده ی خون
گلدن سیل (خوک طلایی)   رفع یبوست و ضد التهاب ممکن است فشار خون را کاهش یا افزایش دهد.
بربرین (ماده ی موجود در گلدن سیل) نیز با اختلالات ریتم قلب همراه است.
هنگام مصرف همزمان با داروهای رقیق کننده ی خون، خطر خونریزی را افزایش می دهد.
زالزالک برای کاهش نارسایی احتقانی قلب(تجمع مایعات در بدن به علت کاهش توانایی پمپاژ خون توسط قلب) و فشار خون بالا افزایش خطر خونریزی هنگام مصرف با داروهای رقیق کننده ی خون
ریشه ی شیرین بیان برای درمان سرفه، سیروز(اختلال کبدی که موجب نارسایی سمت راست قلب میشود) و زخم معده می تواند فشار خون را افزایش دهد و با اختلالات ریتم قلب همراه باشد.

ترکیبات ضد انعقادی طبیعی موجود در گیاهان بنام کومارین، موجب بروز واکنش ها میشوند. به گفته ی مارک میلیتلو دکتر دارو ساز بالینی قلب و عروق در کلینیک کلیولند، داروهای ضد انعقاد اضافی در این گیاهان، باعث اختلال در عملکرد داروهای تجویزی می شوند.

او همچنین اضافه میکند که سطح بالای ویتامین K مشکل ساز بوده و باعث میشود اثرات وارفارین را معکوس کند.

داروهای گیاهی دیگری نیز وجود دارند که چه در صورت مصرف و یا عدم مصرف داروهای قلبی، باعث بروز مشکلات قلبی میشوند:

آلوئه – استعمال داخلی آن به منظور رفع یبوست و استعمال خارجی آن برای از بین بردن تحریکات پوستی و سوختگی استفاده می شود. وقتی آلوئه به مدت طولانی برای مصارف داخلی استفاده شود، می تواند ریتم های غیر طبیعی قلب را ایجاد کند.

آرنیکا- در صورت استعمال خارجی برای کاهش درد ناشی از کبودی، درد و تنش و کاهش یبوست استفاده می شود. آرنیکا به طور بالقوه برای قلب سمی است و می تواند فشار خون را در صورت مصرف داخلی افزایش دهد.

کوهوش سیاه_ برای از بین بردن علائم یائسگی استفاده می شود. مصرف با دوزهای بالا باعث کاهش فشار خون میشود.

بابونه ی گاوی_ گفته میشود که برای جلوگیری و درمان میگرن، آرتریت و آلرژی مفید است. همچنین در صورت استعمال داخلی باعث لخته شدن خون میشود.

زنجبیل – به منظور کاهش تهوع و بیماری های حرکتی، کاهش کلسترول خون، کاهش تجمع پلاکت ها، و کمک به هضم بهتر و سرشار از آنتی اکسیدان ها است. زنجبیل می تواند موجب لخته شدن خون شود و در صورت مصرف با داروهای رقیق کننده ی خون ، خطر خونریزی را افزایش دهد. مصرف دوز بالا با ریتم غیر طبیعی قلب و تغییرات فشار خون مرتبط است.

جینسینگ_ به نظر می رسد در آهسته شدن پیری، افزایش توانایی ذهنی و فیزیکی، افزایش عملکرد جنسی و افزایش ایمنی نقش داشته باشد. افراد مبتلا به فشار خون بالا باید از مصرف آن خودداری کنند. درصورت مصرف با داروهای رقیق کننده ی خون موجب خونریزی میشود.

گزنه_ با عفونت های دستگاه ادراری، سنگ کلیه و مثانه، و روماتیسم مبارزه میکند. برای کنترل شوره ی سر استفاده میشود. نباید توسط افرادی که دچار احتباس مایع، که ناشی از کاهش عملکرد قلب یا کلیه هستند، مصرف شود.

بر خلاف داروهای تجویزی، داروهای گیاهی به عنوان مکمل های غذایی طبقه بندی می شوند و نسبت به داروهای تجویزی، بررسی های کم تری روی آن ها انجام شده است. بدتر از همه، نرم افزارهای رایانه ای که داروسازان استفاده می کند تا آنها را از نظر واکنش های خطرناک با سایر داروها بررسی کند، اثرات جانبی ناشی از محصولات گیاهی را تشخیص نمی دهند. همیشه به خاطر داشته باشید که برای مصرف هرگونه داروهای گیاهی حتما با پزشک مشورت کنید.

باز نشر مطالب سایت بدون ذکر منبع و لینک مطلب سایت pitoonik.com ممنوع است و شامل پیگرد قضایی می شود.

مراجع

مرجع شماره ۱

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *