// //
علوم

ویروس کرونای نوع دلتا چیست؟ آیا این ویروس از انواع دیگر مرگبارتر است؟

مقامات بهداشتی انگلیس گزارش داده اند که ۹۰ درصد از عفونت های جدید ویروس کرونا، از نوع ویروس کرونای نوع دلتا است. مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری هشدار می دهند که این ویروس کرونای نوع دلتا احتمالا در ماه های آینده غالب خواهد شد. این ویروس در ایران و برخی استان ها نیز در حال چرخش است. ثبت رکوردهای تازه در برخی استان‌ها به‌خصوص در افزایش قابل توجه موارد بستری و البته مرگ و میر ناشی از کرونا نشان می‌دهد کشور در آستانه پیک پنجم کرونا با ویروس کرونای نوع دلتا است. اما ویروس کرونای نوع دلتا چیست، چرا چنین مشکلی را ایجاد می کند و آیا واکسن های موجود همچنان از ما در برابر ویروس محافظت می کنند؟

ویروس کرونای نوع دلتا اولین بار در دسامبر سال ۲۰۲۰ در هند گزارش شد. این نوع، یکی از سه نژاد نوع B.1.617 است و تا ژوئن ۲۰۲۱ در حدود ۸۰ کشور شناسایی شده است.

در حالی که هنوز دقیقا مشخص نیست میزان سرایت ویروس کرونای نوع دلتا نسبت به انواع قبلی ویروس کرونا چقدر است، اما مطالعات اپیدمیولوژیک در انگلستان عملکرد چشمگیری را نسبت به نوع آلفا (که به ویروس کرونای انگلیسی نیز معروف است) نشان می دهد. به گفته روچل والنسکی، مدیر مرکز پیشگیری از بیماری ها، انتظار می رود که نسخه دلتا از نسخه آلفا مسری تر باشد.

والنسکی می گوید: “میزان سرایت ویروس کرونای انگلیسی در حال حاضر تقریبا ۷۰ درصد است. ما می دانیم كه ویروس کرونا نوع دلتا حتی از  نوع انگلیسی نیز مسری تر است و من پیش بینی می كنم كه نوع غالب ویروس در ماه های آینده باشد.”

در اوایل سال جاری، با افزایش شیوع نوع آلفا ویروس کرونا در سراسر جهان، محققان تخمین زده بودند که میزان شیوع و سرایت ویروس کرونای آلفا در مقایسه با سویه اصلی SARS-CoV-2، ۴۰ تا ۷۰ درصد باشد. مقامات بهداشتی انگلیس اکنون اعلام کرده اند که ویروس کرونای نوع دلتا حداقل ۴۰ درصد از نوع آلفای ویروس کرونا مسری تر است.

آیا ویروس کرونای نوع دلتا از انواع دیگر مرگبارتر است؟

شواهد اولیه از انگلیس و اسکاتلند نشان می دهند که ممکن است در مقایسه با انواع آلفا، احتمال بستری شدن در بیمارستان افزایش یابد. تعداد زیادی از موارد هنوز در دوره پیگیری هستند.

موج کنونی ویروس کرونا بیشتر ناشی از عفونت در افراد جوان و واکسینه نشده است. بیشتر موارد ابتلای اخیر در سنین زیر ۴۰ سال هستند، گروه سنی که در حال حاضر کمتر دچار COVID-19 شدید است. این مسئله باعث می شود دریابیم میزان کشندگی ویروس کرونای نوع دلتا از انواع قبلی بیشتر و چالش برانگیزتر است. با این حال، استیون رایلی از کالج امپریال لندن هشدار می دهد که افزایش مبتلایان، به طور حتم منجر به عفونت بیشتر در گروه های آسیب پذیر و مسن خواهد شد.

حتی اگر بیشترین شیوع عفونت را در افراد جوان که کمتر به COVID-19 حساس هستند، مشاهده کنیم، ادامه دار بودن این رشد، باعث افزایش عفونت در افراد مسن و آسیب پذیرتر می شود، زیرا واکسن ها ۱۰۰ درصد موثر نیستند و همه افراد کاملا واکسینه نشده اند. این امر می تواند منجر به بستری شدن در بیمارستان و مرگ و میر بیشتر شود، به همین دلیل واکسیناسیون اهمیت بسیار بالایی دارد.

آیا واکسن ها هنوز هم موثر هستند؟

بله. مطالعات اولیه اپیدمیولوژیکی نشان می دهد که واکسن های COVID-19 فعلی هنوز در برابر ویروس کرونای نوع دلتا موثر هستند. به نظر می رسد اتمام دوره کامل دوز واکسیناسیون برای دستیابی به محافظت موثر در برابر این نوع جدید، امری حیاتی است.

آیا علائم ویروس کرونای نوع دلتا از انواع دیگر متفاوت است؟

به نظر می رسد علائم نوع دلتا کمی متفاوت تر ظاهر شوند. پیش از این، علائمی مانند سرفه یا از دست دادن حس بویایی، از علائم برجسته COVID-19 بود، اما نوع دلتا بیشتر با علائمی مانند سردرد و آبریزش بینی ظاهر می شود. این علائم مشابه سرماخوردگی، ممکن است منجر به این شود که افراد جوان از ابتلای خود به ویروس کرونا مطلع نشوند.

ویروس کرونا اکنون متفاوت عمل می کند و در میان جوانان علائمی بیشتر شبیه سرماخوردگی دارد. این بدان معنی است که مردم ممکن است فکر کنند تنها دچار نوعی سرماخوردگی فصلی شده اند، هنوز در مهمانی ها می روند و ممکن است آن را به حداقل شش نفر دیگر سرایت دهند.

محققان خاطرنشان می کنند که میزان سرایت نوع دلتای ویروس کرونا و این حجم فشار می تواند روند کل بیماری همه گیر را تغییر دهد.

واکسیناسیون از اهمیت بالایی برخوردار است. نه فقط برای محافظت از مردم در برابر مرگ و میر یا بیماری های شدید، بلکه برای بالا بردن مصونیت جمعی (ایمنی گله)و کاهش میزان شیوع عفونت.

زوئی هاید، متخصص اپیدمیولوژی در استرالیا، به شیوع اخیر نوع دلتای ویروس کرونا در یک مدرسه در اشاره می کند و این نشان می دهد که ماهیت این همه گیری در حال تغییر است. توجه بیشتر به اقدامات پیشگیرانه از انتقال ویروس از طریق هوا و شروع روند واکسیناسیون کودکان برای خفه کردن شیوع ویروس کرونای نوع دلتا امری ضروری است.

منبع: newatlas , tasnimnews

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *