// //
سلامت

دلیل بدن درد چیست؟ چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟

بدن درد، یک مشکل بسیار شایع است. در حالی که بدن درد معمولا بی ضرر است، درک اینکه چه عواملی موجب آن می شود و چه زمانی باید به دنبال مراقبت های پزشکی باشید، مفید و ضروریست.

بدن درد می تواند از نظر شدت و دفعات بروز، متفاوت باشد. ممکن است فردی آن را به صورت دردهای تیر کشنده، متناوب یا درد مبهم اما مداوم توصیف کند.

افراد اغلب می توانند بدون مراجعه به پزشک، بدن درد را شناسایی و درمان کنند. با این حال، گاهی اوقات ممکن است به کمک پزشکی نیاز داشته باشند.

بدن درد، هر فعالیتی، از انجام امور روزمره گرفته تا خواب شبانه، را دشوارتر می کند. گاهی اوقات بدن بر اثر کار یا ورزش بیش از حد، درد می گیرد، اما در بعضی مواقع دلایل درد عضلانی پیچیده تر و با علائم دیگری همراه هستند. اگر شما یا اطرافیانتان از بدن درد رنج می برید، این مقاله می تواند به شما در درک برخی از مشکلات اساسی که باعث ایجاد بدن درد می شوند، کمک کند. از آرتروز گرفته تا فیبرومیالژیا و آنفولانزا، دلایل زیادی برای بدن درد وجود دارند. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر و همچنین راهکارهای تسکین درد، این مطالب را با دقت بخوانید.

علائم و نشانه های بدن درد کدامند؟

اگر بدن درد به دلیل بیماری باشد، فرد ممکن است به همراه آن علائم دیگری را نیز تجربه کند. شناخت سایر علائم می تواند به فرد کمک کند تا علت را تشخیص داده و تصمیم بگیرد که آیا باید به پزشک مراجعه کند یا خیر.

برخی از علائم رایج که با درد بدن همراه هستند، عبارتند از:

  • درد در قسمت خاصی از بدن
  • ضعف
  • خستگی
  • لرز یا تغییر درجه حرارت بدن
  • علائم سرماخوردگی و آنفولانزا

علل احتمالی بدن درد کدامند؟

بدن درد ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد و اغلب به راحتی قابل درمان و نسبتا بی خطر است. اما گاهی اوقات بدن درد می تواند به دلیل بیماری جدی تری رخ دهد.

دلایل احتمالی دردهای بدن عبارتند از:

بدن درد ناشی از آنفولانزا

آنفولانزا یا آنفلوانزا، یک عفونت ویروسی می باشد که ریه ها، بینی و گلو را آلوده و چندین علائم آشنا ایجاد می کند. یکی از این علائم، بدن درد است.

چرا آنفولانزا باعث بدن درد می شود؟

بدن-درد-ناشی- از-آنفولانزا
بدن درد ناشی از آنفولانزا

دلیلی برای بدن درد در هنگام آنفولانزا وجود دارد. بدن در هنگام آنفولانزا درد می گیرد زیرا، در حال آزاد کردن مواد شیمیایی برای مقابله با عفونت می باشد. یکی از مواد شیمیایی که توسط سیستم ایمنی بدن تولید می شود، پروستاگلاندین (PG) نام دارد. PG به بدن کمک می کند تا با عفونت مبارزه کند، اما همچنین باعث درد بدن می شود. PG می تواند علائم دیگری مانند تب را نیز به همراه داشته باشد.

آسپرین و سایر مسکن های غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن می توانند دردهای بدن و تب را هنگام ابتلا به آنفولانزا تسکین دهند زیرا در تولید PG تداخل ایجاد می کنند. آنزیمی که PG را تولید می کند به بلوری با لوله ای در وسط شباهت دارد. آسپرین و ایبوپروفن به این لوله متصل شده و تولید PG را متوقف می کنند.

بدن درد ناشی از مشکلات تیروئید

اگر از کم کاری تیروئید رنج می برید، درد بدن می تواند اولین علائمی باشد که تجربه می کنید. کم کاری تیروئید نوعی اختلال است و زمانی که بدن فرد به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید نمی کند، رخ می دهد. مشکلات تیروئید می تواند علائم مختلفی از جمله گرفتگی عضلات، درد، سفتی مفاصل و بدن درد داشته باشد. گاهی اوقات درد مبهم و نامشخص است.

خبر خوب این است که مشکلات تیروئید با داروهای تجویزی قابل درمان هستند و می توانند سطح هورمون را به حالت طبیعی برگردانده و به رفع خستگی و درد کمک کنند. این داروها باید در طول زندگی مصرف شوند و می توانند از عواقب خطرناک بیماری که در مواقع شدید می تواند موجب کما و مرگ شود، جلوگیری کنند.

بدن درد ناشی از گردش خون ضعیف

اگر بعد از پیاده روی متوجه درد در پاهای خود شدید، دلیل این درد می تواند مشکل گردش خون باشد. کلادیکاسیون (انسداد شریان) باعث سوزش، گرفتگی یا درد یک یا هر دو پاها شده که پس از استراحت برطرف می شود. علت آن آترواسکلروز است، بیماری ای که از طریق تجمع پلاک، رگ ها را باریک و سخت می کند.

به افراد مبتلا به این بیماری دارو تجویز شده یا توصیه می شود پیاده روی مکرر داشته باشند. همچنین باید سیگار را کنار گذاشته و مصرف چربی های اشباع شده در رژیم های غذایی خود را کاهش دهند. درمان های کم تهاجمی تر نیز، وجود دارد، از جمله آنژیوپلاستی، استنت ها و موارد دیگر. در صورت شدید بودن علائم، ممکن است جراحی لازم باشد.

بدن درد ناشی از اختلالات خود ایمنی:

انواع اختلالات خود ایمنی می تواند موجب درد بدن شوند. این اختلالات عبارتند از:

 بدن درد ناشی از آرتروز

آرتروز موجب درد بدن، سفتی و تورم مفاصل شده و حرکات مفاصل را تحت تاثیر قرار می دهد. راهکارهایی برای مدیریت آرتروز وجود دارد. برخی از این موارد شامل مصرف دارو، کاهش وزن و ورزش مناسب است.

بدن درد ناشی از فیبرومیالژیا

درد، خستگی و سفتی عضلات، از علائم فیبرومیالژیا هستند. فیبرومیالژیا یک بیماری طولانی مدت است که باعث بدن درد می شود. فیبرومیالژیا ممکن است در نتیجه روند پردازش پیام عصبی در سیستم عصبی مرکزی در بدن ایجاد شود.

بدن درد ناشی از مصرف داروها

برخی از داروها مانند استاتین ها و داروهای فشار خون دارای عوارض جانبی بوده که موجب احساس بدن درد می شوند. ترک مصرف الکل و داروهای خاص از جمله کوکائین و مواد افیونی نیز می تواند تاثیر مشابهی داشته باشد.

بدن درد ناشی از احتباس مایعات

هنگامی که مایعات در بدن حبس می شوند، در بدن تورم و التهاب، و در نتیجه دردهای عضلانی ایجاد می شود. همچنین ممکن است فرد دچار درد و گرفتگی های تیز و موضعی شود.

شرایطی که می تواند منجر به احتباس مایعات شود عبارتند از:

  • مشکلات تیروئید، به ویژه تیروئید کم کار (کم کاری تیروئید)
  • نارسایی احتقانی قلب
  • سیروز کبدی
  • سوء تغذیه شدید
  • بیماری مزمن کلیه و سندرم نفروتیک
  • نارسایی وریدی
  • مشکلات تخلیه لنفاوی

هر یک از این شرایط نیاز به درمان متفاوتی دارند، اما برخی از روش های خانگی می توانند تاثیر آن را کاهش دهند.

بدن درد ناشی از هیپوکالمی

 هیپوکالمی زمانی اتفاق می افتد که در جریان خون فرد، پتاسیم کمی وجود داشته باشد. پتاسیم پایین بر عملکرد اعصاب و عضلات تاثیر می گذارد، که می تواند منجر به بدن درد، ضعف، خستگی و گرفتگی عضلات شود.

بدن درد ناشی از استرس

استرس می تواند موجب ایجاد تنش در بدن شود و همچنین می تواند سیستم ایمنی بدن را ضعیف کند. این امر ممکن است موجب سفتی عضلات شده و همچنین بر پاسخ بدن به التهاب و عفونت تاثیر بگذارد.

بدن درد ناشی از کمبود آب بدن

هیدراته ماندن، برای عملکرد خوب بدن ضروری است. کم آبی ممکن است گاهی در فرد موجب احساس خستگی و درد شود.

بدن درد ناشی از کمبود خواب

دانشمندان معتقدند ممکن است بین خواب و بدن درد، ارتباط دو طرفه ای وجود داشته باشد.

افرادی که درد مزمن را تجربه می کنند اغلب به سختی می خوابند. با گذشت زمان، کم خوابی می تواند منجر به فرسودگی شود. این موضوع ممکن است موجب احساس بدن درد، تنبلی و سنگینی شود.

کمبود خواب همچنین بر توانایی بدن در ترمیم بافت ها و سلول ها تاثیر می گذارد. هنگامی که بدن زمان کافی برای ترمیم و بهبودی نداشته باشد، ممکن است فرد درد بیشتری را تجربه کند.

بدن درد ناشی از ذات الریه

ذات الریه عفونت ریه هاست که بدون درمان بسیار خطرناک می باشد. ذات الریه ممکن است منجر به ناتوانی در ورود اکسیژن کافی به بدن شود.

بدون اکسیژن کافی، سلول های قرمز خون و بافت های بدن قادر به عملکرد صحیح نبوده و ممکن است این موضوع موجب بدن درد شود.

بدن درد ناشی از سندرم خستگی مزمن (CFS)

همانند فردی که به کمبود خواب دچار است، ممکن است فرد مبتلا به CFS علاوه بر بی خوابی، خستگی و ضعف، درد عضلانی نیز داشته باشد.

در صورت بروز بدن درد، چه باید کرد؟

راهکار-های-تسکین-درد
تسکین درد

درمان، تسکین و یا مدیریت درد بدن، بسته به عامل ایجاد کننده آن، می تواند متفاوت باشد. اگر قادر به تشخیص عامل ایجاد کننده درد نبودید، به هیچ وجه درمان خودسرانه انجام ندهید و حتما به پزشک مراجعه کنید. اما برای مدیریت درد بدن ناشی از آنفولانزا می توانید راهکارهای خانگی زیر را دنبال کنید. این راهکارها عبارتند از:

  • استفاده از مسکن: مسکن های بدون نیاز به نسخه ممکن است به شما کمک کنند. داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) بیشتر از سایر مسکن ها مانند تایلنول (استامینوفن) به تسکین درد کمک می کنند. ۴ نمونه از داروهای غیر استروئیدی شامل مورفین، ایبوپروفن، آسپرین و ناپروکسن هستند.

اگر به دلیل مشکلات کلیوی، مشکلات معده یا سایر مشکلات پزشکی نمی توانید از مسکن های ضد التهاب غیر استروئیدی استفاده کنید، با پزشک خود در مورد درمان های جایگزین برای دردهای بدن مشورت کنید. به دلیل خطر ابتلا به سندرم ری (نوعی اختلال نادر که مغز و کبد را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد)، نباید به کودکان زیر ۱۸ سال آسپرین داده شود.

  • هیدراته بمانید: اطمینان از نوشیدن مایعات به مقدار کافی در هنگام بیماری، بسیار مهم است. مقدار زیادی آب، آبگوشت و نوشیدنی های سالم بنوشید تا بدن رطوبت خود را حفظ کند.
  • استراحت کنید: بدن درد ممکن است حتی استراحت را غیر ممکن کند، اما استراحت کردن در هنگام آنفولانزا مهم است. تا جایی که می توانید بخوابید و استراحت کنید، این کار بهترین فرصت را برای بهبود و مبارزه با عفونت به بدن می دهد.
  • حرارت: حمام یا دوش آب گرم می تواند به تسکین درد بدن کمک کند. حمام کردن در هنگام تب مفید است و می تواند به تعادل دما نیز کمک کند، اما برای جلوگیری از افزایش تب، باید آب ولرم باشد. بهتر است برای جلوگیری از آسیب دیدگی، مراقب کودک در حمام باشید، زیرا تب یا سایر علائم سرماخوردگی، موجب سرگیجه می شوند.

از آنجا که تب می تواند سرگیجه و ضعف عمومی ایجاد کند، از دوش گرفتن با تب شدید خودداری کنید.

کیسه آب گرم و پتوی گرم نیز می توانند تا حدودی درد را تسکین دهند.

  • ماساژ: از یکی از اعضای خانواده بخواهید که قسمت هایی از بدن را که درد می کنند، ماساژ دهند. استفاده از کرم های تسکین دهنده موضعی در هنگام ماساژ می تواند به جریان خون کمک کرده و درد را تسکین دهد.

چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟

چه-زمان-باید-به-پزشک-مراجعه-کرد
مراجعه به پزشک

اگرچه بدن درد همراه با آنفولانزا طبیعی است، اما اگر درد بسیار شدیدتر از حد انتظار باشد، باید با پزشک خود تماس بگیرید.

در صورت داشتن علائم زیر به پزشک مراجعه کنید:

  • علائمی از عفونت، مانند قرمزی یا تورم در اطراف عضله
  • گردش خون ضعیف در ناحیه آسیب دیده مانند پاها
  • بدن درد بر اثر گزیدگی حشره
  • ادامه دار بودن درد بیش از سه روز

در موارد زیر با اورژانس تماس بگیرید:

  • تنگی نفس یا دشواری در تنفس
  • ضعف عضلانی به قدری که فرد قادر به حرکت نباشد
  • همراه بودن درد با استفراغ، سفتی گردن و تب

کلام آخر

درد بدن می تواند به دلیل فعالیت بیش از حد در روز و یا ورزش شدید اتفاق بیافتد. اما در مواردی بدن درد می تواند بر اثر یک بیماری زمینه ای ایجاد شود.

معمولا توصیه می شود در ابتدا استراحت کنید، مایعات فراوان مصرف کنید و … . اما در صورت ادامه دار بودن درد حتما به پزشک مراجعه کنید.

منابع

verywellhealth

onhealth

medicalnewstoday

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *