// //
سلامت

ساخت ارگان های هیبریدی حیوانی-انسانی در ژاپن- پیوند عضو حیوان به انسان

برای نخستین بار در ژاپن، وزارت علوم دولت ژاپن، این اجازه را به دانشمندان داده است تا با تحقیقات طراحی شده، اقدام به ایجاد هیبریدهای انسانی و حیوانی کنند تا در آینده بتوان از اندام های آن ها در مواقع ضروری در پیوند عضو حیوان به انسان ، استفاده کرد.

به گفته مجله نیچر، دانشمند ژاپنی سلول های بنیادی، هیرومیتسو ناکاوچی، که هدایت تیم های متعددی از محققان در دانشگاه توکیو و استنفورد را بر عهده دارد، قصد دارد سلول های انسانی را وارد بدن جنین موش و موش صحرایی کند تا بتواند آن ها را وارد رحم حیوان جایگزین کنند.

بدین ترتیب هیبریدهای انسانی و حیوانی با اندام هایی بوجود خواهد آمد که می توان از این اندام ها در پیوند عضو حیوان به انسان بیمار استفاده کرد.

از نظر تئوریک، هدف از این آزمایشات بحث برانگیز، تولید اندام هایی، برای کمک به افرادیست که در لیست انتظار برای پیوند عضو هستند.

پیش از این، دولت ژاپن صریحاً ایجاد جنین های حیوانی_انسانی را از طریق دستورالعمل های تهیه شده توسط وزارت آموزش ، فرهنگ، ورزش، علوم و فناوری منع کرده بود.

موش-آزمایشگاهی
هیبریدهای انسانی و حیوانی

این دستورالعمل دانشمندان را از رشد جنین های حیوانی با سلول های انسانی که بیش از ۱۴ روز عمر دارند را، ممنوع می کرد.

این وزارتخانه همچنین پیوند جنین های حیوانی_انسانی را در رحم جایگزین، ممنوع اعلام کرده بود. لازم به ذکر است رحم جایگزین به معنی استفاده از نفر یا شخص سوم برای رشد جنین می باشد. به این ترتیب که جنین از طریق ادغام تخمک (شخص اول) و اسپرم (شخص دوم) بوجود می آید و سپس در رحم جایگزین (شخص سوم) رشد می کند.

با این حال، این ممنوعیت در سال گذشته لغو شد.

طبق دستورالعمل های به روز شده، محققان اکنون مجاز به ایجاد جنین های حیوانی_انسانی هستند تا در رحم حیوان جایگزین، به رشد کامل برسند. پروژه ی تحت نظارت ناکاوچی، اولین پروژه ایست که طبق قوانین جدید به تصویب رسیده است.

ناکوچی در مصاحبه ای در روزنامه محلی Asahi Shimbun می گوید: “ما انتظار نداریم که بلافاصله اندام های مورد استفاده برای انسان را ایجاد کنیم، اما این امکان به ما داده خواهد شد تا بدانیم براساس دانش کنونی، تا چه حد در تحقیقات خود پیشرفت داشته ایم.

اکنون، در شرایطی هستیم که پس از ۱۰ سال تحقیقات، می توانیم مطالعات جدی تری را در این زمینه آغاز کنیم.”

اما هنوز انتظار نمی رود که اندام های حیوانی_انسانی در آزمایشگاه های ژاپن تولید شوند. محققان برای استفاده از این سلول های بنیادی پرتوان ناشی از انسان (که به عنوان سلولهای iPS شناخته می شوند) باید مجوزهای دولتی دیگری را نیز دریافت کنند.

ناکوچی اظهار داشت که درواقع قصد ندارد به یکباره چنین اندام هایی تولید کند و به زودی جنین کامل حیوانی_انسانی را پرورش نخواهد داد.

تتسویا ایشی، محقق سیاست علمی، از دانشگاه هوكیدو می گوید: “خوب است كه با احتیاط و گام به گام پیش برویم. این امر باعث می شود تا نگرانی و اضطراب افراد در این موضوع کنترل شده و بتوان در این مورد گفتگو کرد.”

در حال حاضر، ناکوچی می گوید که او رشد جنین موش هیبریدی را تا ۱۴.۵ روز ادامه خواهد داد. یعنی زمانی که بیش تر اعضای بدن حیوانات تشکیل شده و در حال کامل شدن است. سپس، او آزمایشات مشابهی را با موش های صحرایی انجام می دهد. جنین موش صحرایی تقریباً در ۱۵.۵ روز کامل می شود.

ناکوچی قصد دارد موضوعات تحقیقاتی خود را گسترش داده و برای گرفتن تاییدیه از دولت برای پرورش جنین های هیبریدی در خوک ها، اقدام کند.

جنین
پرورش جنین های هیبریدی

به محض شروع کامل شدن رشد جنین ها، فرآیند بسیار ساده می شود. اولین اندام انسانی که محققان سعی دارند در این پروژه تولید کنند، پانکراس می باشد.

محققان، ژن تخم های موش ها را دستکاری می کنند. با دستکاری در ژن، موش ها قادر به ساخت پانکراس نخواهند بود. سپس سلول های ips (سلول‌های بنیادین پرتوان القایی) انسانی را به تخم های بارور شده تزریق می کنند تا جنین حیوانی_انسانی تولید کنند.

مرحله ی بعدی، پیوند جنین (کاشتن جنین) در رحم این جوندگان است. پانکراس در بدن این بچه جوندگان شروع به رشد خواهد کرد و تا ۲ سال تحت نظارت قرار خواهد گرفت تا مشخص شود چگونه اندام ها بعد از تولد جوندگان، به رشد ادامه می دهند.

 در حالی که هدف از این تحقیق، تأمین ارگان های بیشتر برای افرادیست که نیازمند به پیوند عضو هستند، عوارض احتمالی آشکاری وجود دارد که باید با این نوع آزمایشات مورد بررسی قرار گیرد.

مخالفان پیوند عضو حیوان به انسان ابراز نگرانی می كنند كه ممکن است سلول های انسانی از اندام های هدف گمراه شوند، به دیگر مناطق بدن حیوان رفته و باعث بوجود آمدن موجودی نصف حیوان و نصف انسان شود، و باعث بوجود آمدن وضعیتی شود که دانشمندان آن را پیش بینی نکرده اند.

محققان در این مطالعه، احتیاط را در نظر می گیرند. طبق گزارش مجله Asahi Shimbun، اگر دانشمندان تشخیص دهند سلول های انسانی بیش از ۳۰ درصد در مغز جنین های جوندگان پیش رفته است، آزمایش را به حالت تعلیق در می آورند.

با این وجود، برخی در جوامع علمی قانع نشده اند و حتی انگیزه های این طرح را زیر سوال می برند.

جیرو نودشیما، متخصص علوم زندگی که به عنوان رئیس یک گروه مدنی مشغول تحقیقات اخلاقی است، می گوید: “اگر هدف از چنین مطالعاتی کشف برنامه درمانی برای انسان باشد، بعید است از آزمایشات انجام شده روی موش ها، نتیجه مفیدی حاصل شود، زیرا اندازه و سایز اندام کافی نخواهد بود و در نتیجه مناسب آناتومی انسان نیست.”

نودشیما اساس این مطالعه را “از نظر اخلاقی و از جنبه ایمنی” مسئله ساز خوانده است.

با این حال، جنین های ترکیبی حیوان و انسان، در محافل علمی موضوع جدیدی نیست. این موجودات هیبریدی در آمریكا و سایر كشورها پرورش داده شده اند اما هرگز به مرحله رشد کامل نرسیدند زیرا در بیشتر كشورها این امر ممنوع است.

در ایالات متحده، انستیتوی ملی بهداشت از سال ۲۰۱۵ مجوز مالی برای انجام چنین آزمایشاتی را به دست آورده است.

اما اکنون که ژاپن راه را برای جوامع پژوهش بین المللی، برای انجام این آزمایش های بحث برانگیز هموار کرده است، جهان نظاره گر تحقق این پژوهش ها خواهد بود.

باز نشر مطالب سایت بدون ذکر نام و لینک مطلب سایت پیتونیک ممنوع است و شامل پیگرد قضایی می شود.

مراجع

مرجع شماره ۱

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *