// //
سلامت

احساس سوزش پوست و رابطه آن با اضطراب

احساس سوزش پوست، مشابه حس آفتاب سوختگی می باشد و یکی از علائم شایع اختلال اضطراب است. دیگر علائم اختلال اضطراب شامل حملات اضطرابی، اختلال اضطراب عمومی، اختلال اضطراب اجتماعی، اختلال وسواس فکری و غیره می باشند.

احساس سوزش پوست می تواند بر روی هر قسمت از بدن تاثیر بگذارد. این احساس سوزش بدن ممکن است مانند گزگز اندام، گرما یا یک درد شدید و خارش دار باشد. طیف گسترده ای از شرایط می توانند باعث احساس سوزش پوست شوند، بنابراین مهم است که به دنبال مشاوره پزشکی و تشخیص صحیح باشید.

سوزش پوست، ناشی از آسیب عصبی است. این اتفاق زمانی رخ می دهد که آسیب به اعصاب، موجب غیرقابل پیش بینی شدن رفتار آن ها و در نتیجه منجر به سیگنالینگ نامناسب یا نادرست شود.

غالبا مغز قادر به تفسیر این پیام های مغشوش نیست. در نتیجه، مغز تصمیم می گیرد تا به این پیام ها مانند احساس یا ترکیبی از احساساتی که برایش آشنا هستند، پاسخ دهد.

احساس سوزش پوست می تواند دردناک باشد، اما نشانه آسیب بافت نیست. اگرچه بافت های بدن می توانند کاملا سالم بمانند، اما استفاده نادرست و طولانی مدت یا عدم استفاده از اندام، به دلیل درد و ناراحتی، در دراز مدت باعث آسیب دیدن آن ها می شود.

در این مقاله رابطه بین اضطراب و احساس سوزش پوست را توضیح می دهیم.

علائم سوزش پوست ناشی از اضطراب

علائم سوزش پوست در افراد مختلف متفاوت است، اما بیشتر بر روی پوست سر، صورت، دهان، بدن، معده، بازوها و پاها تاثیر می گذارد.

شخصی که دچار احساس سوزش پوست می شود، معمولا احساس گزگز داشته و علائم خود را این گونه توصیف می کند:

  • احساسی مانند بسته شدن یک نوار به دور قفسه سینه یا بالا تنه، که گاهی اوقات “آغوش ام اس” نامیده می شود.
  • احساس سوزش پوست درست مانند هنگامی که فرد دچار آفتاب سوختگی شده است، اما هیچ نشانه یا دلیلی برای سوختگی پوست وجود ندارد.
  • فرد احساس خارش شدید و مداوم در پوست دارد، اما هیچ دلیل واضحی برای این احساسات وجود ندارد. همچنین فرد تصور می کند چیزی در زیر یا روی پوست در حال حرکت است.
  • فرد احساس می کند پوست بیش از حد حساس شده است. به عنوان مثال، پوست می تواند نسبت به هوا، لمس، گرما، سرما یا قرار گرفتن و کشیده شدن هر چیزی روی آن (پتو و لباس) حساس باشد.
  • ممکن است فرد احساس بی حسی در پوست داشته باشد.
  • ممکن است فرد در قسمت هایی از پوست، احساس سرما، لرز و یا سیخ شدن موها کند.
  • احساس شوک الکتریکی
  • احساس دردهای تیز و خنجری
  • احساس درد، شبیه احساس درد در عضلات
  • ریزش مو (در صورت احساس سوزش پوست سر)

بسته به علت اصلی، این احساسات ممکن است به صورت حاد و ناگهانی اتفاق بیفتند و پس از مدتی برطرف شود و یا مزمن و ادامه دار باشند.

احساس سوزش پوست می تواند در اثر ترس، اضطراب و تنش شدید و یا بدون هیچ دلیلی ایجاد شود. شدت سوزش پوست می تواند جزئی، متوسط یا شدید باشد. همچنین این علائم می توانند هر روز و یا هر لحظه تغییر کنند.

چه عواملی موجب احساس سوزش پوست ناشی از اضطراب می شوند؟

دلایل مختلفی موجب احساس سوزش پوست ناشی از اضطراب می شوند. چهار مورد از رایج ترین این دلایل عبارتند از:

۱- اضطراب موجب واکنش به استرس شده است

 اضطراب، واکنش به استرس بدن را فعال می کند. واکنش به استرس بلافاصله باعث ایجاد تغییرات خاص فیزیولوژیکی، روانی و عاطفی در بدن می شود که توانایی بدن در مقابله با تهدید را تقویت می کند. به همین دلیل است که واکنش به استرس اغلب به عنوان واکنش جنگ و گریز نامیده می شود.

یکی از این تغییرات، انتقال خون از قسمت هایی از بدن که برای زنده ماندن اهمیت کمتری دارند، و هدایت آن به قسمت های حیاتی تر بدن، می باشد. از آنجا که مقدار زیادی خون در بدن وجود دارد، بدن باید تجمع خون را بر اساس شرایط مدیریت کند.

به عنوان مثال، هنگامی که دست خود را می برید، خون از پوست دور شده و به سمت مغز می رود. این عمل تغییر جهت خون، می تواند سلول های عصبی پوست را تحریک کند، و در نتیجه باعث احساس سوزش در هنگام واکنش به استرس فعال شود.

۲- یک واکنش استرس فعال، موجب افزایش پاسخ های عصبی توسط سیستم عصبی می شود

واکنش به استرس همچنین سیستم عصبی بدن را در حالت آماده باش بالا قرار می دهد. این آمادگی اضطراری می تواند بیش از حد اعصاب را، از جمله اعصاب حسی، مانند اعصاب مرتبط با لمس، تحریک کند. این تحریک می تواند باعث احساس سوزش در قسمت های مختلف بدن شود.

۳- تحریک بیش از حد واکنش به استرس

هنگامی که واکنش به استرس به ندرت اتفاق می افتد، بدن می تواند نسبتا به سرعت از تغییرات فیزیولوژیکی، روانی و عاطفی ناشی از واکنش به استرس بهبود یابد. اما وقتی واکنش به استرس خیلی مرتب رخ دهد، بدن زمان کم تر و دشوارتری برای بهبودی در اختیار دارد، که این امر می تواند منجر به باقی ماندن بدن در یک حالت نیمه تحریک شود.

وقتی بدن بیش از حد تحریک می شود، استرس عصبی می تواند بی نظم، غیر ارادی و بیشتر از حد طبیعی اتفاق بیفتد. این افزایش رفتارهای نامنظم و غیر ارادی می تواند باعث شود که سیستم عصبی ” گزارش بیش از حد” و یا “گزارش نادرست” از اطلاعات حسی، از جمله اطلاعاتی که از پوست می آید، را به مغز برساند.

به عنوان مثال، پایانه عصب در غشاء میانی پوست می تواند احساس لمس را بدون لمس شدن ایجاد کند. این اعصاب همچنین احساس درد یا سوختگی را هنگامی که پوست آسیب ندیده یا نسوخته، ارسال می کنند. همه این احساسات در زمان مواجهه با استرس و اضطراب بالاتر از حد طبیعی، معمول هستند.

استرس مزمن باعث می شود خون به طور مداوم از پوست دور شود. هنگامی که پوست به طور مداوم از ذخیره خون محروم می شود، بیشتر در معرض تحریکات، بثورات و عفونت ها قرار می گیرد. احساس درد یا ناراحتی پوستی ناشی از این تحریکات، می توانند به صورت احساس خارش، خزیدن چیزی زیر پوست، سوزش یا احساس سرما باشند.

۴- واکنش نامطلوب به دارو

احساس سوزش پوست همچنین می تواند یک واکنش به دارو، از جمله داروهای ضد اضطراب و ضد افسردگی باشد. اگر فکر می کنید سوزش پوست شما ناشی از واکنش نامطلوب به دارو است، باید این موضوع را با پزشک و داروساز در میان بگذارید.

چگونه می توان از احساس سوزش پوست ناشی از اضطراب خلاص شد؟

هنگامی که سوزش پوست، با اضطراب و واکنش به استرس همراه باشد، می توان با حفظ آرامش و مدیریت استرس به آن پایان داد. با دور شدن از استرس، این احساس سوزش باید فروکش کند و شما باید به حالت طبیعی خود برگردید. بخاطر داشته باشید ۲۰ دقیقه طول می کشد تا بدن پس از قرار گرفتن مداوم در شرایط استرس زا، از تنش ها بهبود یابد.

سوزش پوست ناشی از استرس مداوم، ممکن است به زمان بیشتری برای بهبودی نیاز داشته باشد.

با کاهش استرس، تمرین تنفس آرام و استراحت بیشتر، می توانید روند بهبودی را تسریع کنید. احساس سوزش پوست مطمئنا می تواند ناراحت کننده و حتی آزار دهنده باشد. اما هنگامی که بدن از واکنش به استرس و یا استرس مداوم بهبود یافت، این علامت سوزش پوست کاملا از بین می رود.

احساس سوزش پوست یکی از علائم آسیب عصبی می باشد، به ویژه در مواردی که سیستم عصبی مرکزی یا نخاع هدف قرار می گیرند، مانند بیماری ام اس. احساس سوزش پوست یکی از علائم بسیار شایع بیماری ام اس است.

درمان های سوزش پوست کدامند؟

علائم می توانند با داروهایی که نحوه پردازش درد در سیستم عصبی مرکزی را تغییر می دهند، بهبود یابند.

گزینه های رایج درمانی برای احساس سوزش پوست عبارتند از:

  • داروهای ضد تشنج
  • داروهای ضد افسردگی
  • برخی از کانابینوئیدها
  • برخی از داروهای بنزودیازپین
  • مسکن های خوراکی یا داروهای ضد التهابی
  • کرم ها یا پمادهای هیدروکورتیزون
  • در موارد شدید، جراحی برش اعصاب آسیب دیده

منبع: anxietycentre

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *