// //
سلامت

دلایل کمر درد و راهکارهای پیشگیری، تسکین و درمان آن

کمر درد یکی از شایع ترین دلایلی است که سبب می شود افراد به پزشک مراجعه کنند و یا نتوانند سر کار حضور پیدا کنند. کمر درد همچنین یکی از شایع ترین دلایل ناتوانی افراد در سراسر جهان است. اکثر افراد حداقل یک بار کمر درد را تجربه کرده اند.

خوشبختانه، شما می توانید برای جلوگیری یا تسکین کمر درد، اقداماتی را در خانه انجام دهید. اگر پیشگیری ها کارساز نبود، درمان خانگی ساده و موقعیت مناسب بدن اغلب طی چند هفته کمر درد شما را بهبود می بخشد و عملکرد آن را حفظ می کند. برای درمان کمردرد به ندرت نیاز به جراحی است.

نشانه های کمر درد

علائم و نشانه های کمردرد می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • درد عضله
  • درد تیرکشنده
  • دردی که تا پاهایتان کشیده شود
  • دردی که با خم شدن، بلند کردن اجسام، ایستادن و راه رفتن بدتر می شود
  • دردی که با تکیه دادن و استراحت بهبود می یابد

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

کمردرد
چه زمانی برای کمردرد باید به پزشک مراجعه کرد؟

معمولا طی چند هفته، کمردرد به تدریج در منزل و با مراقبت از خود بهبود می یابد. اما اگر کمر درد ادامه دار است و با مراقبت های خانگی بهبود نمی یابد، به پزشک مراجعه کنید.

در موارد نادر، کمردرد می تواند یک مشکل جدی پزشکی را نشان دهد. اگر کمر درد با علائم زیر همراه بود، حتما به پزشک مراجعه کنید:

  • اگر با مشکلات جدید روده یا مثانه همراه باشد
  • اگر با تب همراه باشد

در صورت داشتن این نوع کمردرد با پزشک تماس بگیرید، اگر:

  • درد شدید باشد و با استراحت بهبود نمی یابد
  • یک یا هر دو پاها را درگیر می کند، به خصوص اگر درد تا زیر زانو گسترش یابد
  • باعث ضعف، بی حسی یا سوزن شدن در یک یا هر دو پا می شود
  • با کاهش وزن غیر قابل توضیح همراه است

همچنین، اگر بعد از ۵۰ سالگی برای اولین بار دچار کمردرد شده اید، یا سابقه ابتلا به سرطان، پوکی استخوان، استفاده از استروئید یا استفاده بیش از حد از دارو یا الکل را دارید، به پزشک مراجعه کنید.

دلایل ایجاد کمر درد

بلند-کردن-جسم-سنگین
بلند کردن اصولی اجسام سنگین

کمردردی که بطور ناگهانی ظاهر می شود ولی بیش از شش هفته طول نمی کشد (حاد) می تواند در اثر افتادن یا بلند کردن اجسام سنگین ایجاد شود. کمردرد که بیش از سه ماه طول بکشد (مزمن) نسبت به کمر درد حاد، کمتر شایع است.

اگر کمردرد اغلب بدون دلیل ایجاد می شود پزشک شما می تواند با آزمایش یا یک عکس برداری علت آن تشخیص دهد. شرایطی که معمولا با کمردرد در ارتباط است شامل موارد زیر است:

فشار عضلانی یا رباط: بلند کردن مکرر اجسام سنگین یا حرکات ناگهانی می تواند عضلات کمر و رباط های ستون فقرات را تحت فشار قرار دهد. اگر در وضعیت بدنی نامناسبی قرار دارید، فشار مداوم روی پشت شما می تواند باعث اسپاسم دردناک عضلات شود.

  • دیسک های شکسته یا متلهب: دیسک ها به عنوان بالشتک بین استخوان ها (مهره ها) در ستون فقرات شما عمل می کنند. مواد نرم داخل دیسک می تواند التهاب یا پارگی داشته و روی عصب فشار آورند. با این حال، می توانید بدون داشتن درد کمر، دیسک آسیب دیده داشته باشید. بیماری دیسک، غالبا وقتی برای مشکلات دیگر به پزشک مراجعه می کنید و از ستون فقرات عکس برداری انجام می شود، بطور اتفاقی تشخیص داده می شوند.
  • آرتروز: استئوآرتریت می تواند کمر را تحت تاثیر قرار دهد. در برخی موارد، آرتروز در ستون فقرات می تواند منجر به تنگ شدن فضای اطراف نخاع شود، و شرایطی به نام تنگی نخاع بوجود آورد.
  • بی نظمی های اسکلتی: شرایطی که در آن ستون فقرات به یک طرف (اسکولیوز) انحنا پیدا می کند، می تواند منجر به کمردرد شود، اما به طور کلی تا میان سالگی اتفاق نمی افتد.
  • پوکی استخوان: اگر استخوان های شما بر اثر پوکی استخوان پر منفذ و شکننده شوند، فشار می تواند در مهره های ستون فقرات شما شکستگی ایجاد کند.

فاکتورها و عوامل خطر

هر کسی، حتی کودکان و نوجوانان نیز می توانند به کمر درد مبتلا شوند. این عوامل ممکن است شما را در معرض خطر ابتلا به کمردرد قرار دهند:

  • سن: کمر درد با افزایش سن، از حدود ۳۰ یا ۴۰ سالگی شروع می شود.
  • ورزش نکردن: عضلات ضعیف و بدون استفاده کمر و شکم ممکن است منجر به کمردرد شود.
  • اضافه وزن: اضافه وزن استرس و فشار اضافی روی کمر وارد می کند.
  • بیماری ها: برخی از انواع آرتروز و سرطان می توانند به کمردرد منجر شوند.
  • بلند کردن نادرست اجسام: استفاده و فشار آوردن روی کمر به جای پا می تواند منجر به کمردرد شود.
  • شرایط روانی: به نظر می رسد افراد افسرده و مضطرب بیشتر مستعد کمردرد هستند.
  • سیگار کشیدن: سیگار کشیدن باعث می شود جریان خون به سمت قسمت پایینی ستون فقرات کم شود، که می تواند از انتقال مواد مغذی کافی به دیسک ها جلوگیری کند. سیگار کشیدن بهبودی را نیز کند می کند.

پیشگیری از کمر درد

کمردرد
پیشگیری از کمر درد

ممکن است بتوانید با بهبود وضعیت جسمی و یادگیری و تمرین دادن مناسب بدن از بروز کمر درد یا از عود آن جلوگیری کنید.

برای سالم نگه داشتن و تقویت عضلات کمر:

  • ورزش کنید: فعالیت های هوازی منظم با فشار کم، می توانند قدرت و استقامت عضلات کمر را افزایش دهند و به عضلات شما اجازه دهند تا عملکرد بهتری داشته باشند. پیاده روی و شنا گزینه های خوبی هستند. با پزشک خود در مورد فعالیت هایی که ممکن است باعث بهبودی کمر درد شوند، مشورت کنید.
  • قدرت و انعطاف پذیری ماهیچه ها را افزایش دهید: تمرینات عضلات شکمی و پشتی، که هسته اصلی بدن را تقویت می کند، به بهبود شرایط این ماهیچه ها کمک می کند تا آن ها مانند یک کرست طبیعی برای پشت شما عمل کنند. انعطاف پذیری در عضلات باسن و پاهای فوقانی استخوان های لگن شما را تراز می کند تا احساس کمر درد شما بهبود یابد. پزشک یا فیزیوتراپیست می تواند به شما بگوید که کدام تمرینات برای شما مناسب است.
  • وزن سالم خود را حفظ کنید: اضافه وزن، باعث کشش عضلات پشت می شود. اگر اضافه وزن دارید، کاهش وزن می تواند از کمردرد جلوگیری کند.
  • سیگار کشیدن را ترک کنید: در مورد راه های ترک سیگار با پزشک خود صحبت کنید.

از حرکاتی که موجب پیچ خوردن کمر یا کشش عضلات آن می شود، خودداری کنید. از بدن خود به درستی استفاده کنید:

درست-نشستن
درست نشستن
  • درست باستید: غوز نکنید. اگر باید مدت طولانی روی پاهای خود بایستید، یک پا را روی سطح بالاتر قرار دهید تا مقداری از فشار را از قسمت تحتانی بدن کم کنید. بعد از گذشت یک زمان کوتاه، پاهای خود را عوض کنید. وضعیت خوب بدن می تواند استرس و فشار روی عضلات کمر را کاهش دهد.
  • درست بنشید: صندلی با پشتی مناسب برای حفاظت از کمر، جایی برای استراحت دست ها و با پایه ی چرخان انتخاب کنید. قرار دادن یک بالش یا حوله رول شده در قسمت پایینی کمر می تواند انحنا ی طبیعی آن را حفظ کند. حداقل هر نیم ساعت موقعیت خود را مرتبا تغییر دهید.
  • اجسام سنگین را درست جا به جا کنید: از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید، اما اگر مجبور بودید، اجازه دهید فشار روی پاها باشد. پشت خود را صاف نگه دارید و فقط زانو را خم کنید. بار را نزدیک بدن خود نگه دارید. اگر جسم سنگین است یا جایی برای گرفتن ندارد، از یک نفر کمک بگیرید.

خریداران باید مراقب باشند

از آنجا که کمردرد بسیار رایج است، بسیاری از محصولات، نویدبخش پیشگیری یا تسکین آن هستند. اما هیچ مدرک قطعی در دست نیست که نشان دهد کفش های ویژه، تو کفی کفش، تکیه گاه پشت کمر، مبلمان مخصوص طراحی شده یا برنامه های مدیریت استرس، بطور ۱۰۰ درصد کارآمد باشند.

علاوه بر این، به نظر نمی رسد یک نوع تشک، مناسب برای انواع کمردرد وجود داشته باشد. انتخاب تشک مناسب به راحت بودن مشتری بستگی دارد.

درمان خانگی کمر درد

راه اصلی برای تسکین فشار یا جراحت جزئی، این است که برای مدتی استراحت کنید. از یک بسته یخ و یا مسکن های بدون نیاز به نسخه مانند استامینوفن، آسپرین، ایبوپروفن یا ناپروکسن استفاده کنید. بعد از آرام شدن التهاب کمر، یک پد گرم می تواند به تسکین عضلات و بافت همبند کمک کند.

اگر دچار کمردرد مزمن هستید، روی یک تشک با نرمی متوسط ​​بخوابید.

به طریقه ایستادن خود توجه کنید. غوز کردن فشار و استرس روی کمر را افزایش می دهد.

داروهای تسکین دهنده کمر درد

اگر نمی توانید در طول روز از درد زیاد به کارهای خود برسید، پزشک ممکن است داروهای ضد درد یا شل کننده های عضلانی را تجویز کند ولی باید مراقب باشید برخی از این داروهای تجویزی خواب آور هستند. همچنین امکان این وجود دارد که به هیدروکودون/ استامینوفن (ویکودین)، اکسیکودون/ استامینوفن (پرکوکت) یا سایر داروهایی که در ساختارشان مواد مخدر استفاده شده است، وابسته شوید.

داروی ضد افسردگی دولوکستین ممکن است به آرتریت و درد مزمن قسمت پایینی کمر کمک کند. پزشکان گاهی اوقات برای درد مربوط به اعصاب تحریک شده، داروهای ضد افسردگی و ضد تشنج را تجویز می کنند. استروئیدها معمولا برای کمردرد حاد توصیه نمی شوند.

پزشک متخصص ممکن است استروئیدها یا داروهای دیگر را مستقیما به کمر شما تزریق کند تا به کنترل درد کمک کند.

طب سوزنی

این عمل شفابخش باستانی چینی ممکن است برای افرادی که دچار کمردرد مزمن هستند، تسکین دهنده باشد. قرار دادن سوزن های نازک و خشک در پوست در نقاط خاص، ممکن است باعث ترشح اندورفین ها (مسکن های طبیعی بدن) شود، یا ممکن است شیمی مغز شما را برای بالا بردن تحمل درد، تغییر دهد. شما باید از طب سوزنی در کنار سایر درمان ها استفاده کنید.

جراحی

برای بیشتر کمر درد های مزمن، جراحی راه حل آخر است. ممکن است در صورت داشتن فتق دیسک یا عصب فشرده در نخاع به جراحی نیاز داشته باشید.

ریزوتومی (برش عصب از طریق جراحی) از ارسال سیگنال های درد به مغز شما جلوگیری می کند. این عمل جراحی می تواند علائم ناشی از اعصاب آسیب دیده و ساییدگی سطح مفصل نخاعی را برطرف کند، اما مشکلات دیگر مانند فتق دیسک را برطرف نمی کند.

نوشته مرتبط: دلایل گرفتگی ناگهانی عضلات پا و راهکارهای پیشگیری از آن

منبع

mayoclinic

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *