// //
علم و تکنولوژی

آن چه که باید در مورد لیبرا پول دیجیتال فیسبوک بدانید

فیسبوک در این هفته طرح هایی را برای یک ارز رمزنگاری شده جدید به نام لیبرا (Libra) معرفی کرد. لیبرا که قرار است در سال ۲۰۲۰ یا چند سال بعد راه اندازی شود، یک ارز دیجیتالی پایدار است که زیاد نوسان پذیر نیست.

افرادی که از سرویس Massenger  فسیبوک وWhatsapp استفاده میکنند و یا یک برنامه را دانلود میکنند، می توانند از طریق یک کیف پول دیجیتال به آن دسترسی پیدا کنند. این یک جایگزین برای بیت کوین است که با blockchain طراحی شده است. با این حال، فیسبوک امیدوار است که این ارز دیجیتالی توسط یک پایگاه بسیار وسیع تر مورد استفاده قرار گیرد.

در روم باستان، ليبرا یک واحد وزن بود.

Blockchain چیست؟

بلاک-چین

بلاک چین (Blockchain) نوعی از دفتر کل دیجیتالی است که در شبکه ای بزرگ از رایانه ها توزیع می شود که توسط محاسبات ریاضی قدرتمند اجرا می شود.

Blockchain مانند یک صفحه گسترده غول پیکر است که به طور گسترده به اشتراک گذاشته میشود. هر زمان که کسی این صفحه گسترده را به روزرسانی کند، به عنوان مثال با وارد کردن یک معامله مالی، هر کاربر دیگری می تواند این تغییر را ببیند. از لحاظ نظری، این کار موجب شفافیت میشود و از هر منبع مرکزی برای کنترل جریان اطلاعات یا پول، جلوگیری می کند.

آیا لیبرا، مانند Bitcoin میباشد؟

بله و خیر. هر دو اساسا نسخه های دیجیتالی پول نقد هستند و طراحی شده اند تا کاربران بتوانند به طور مستقیم پول را بصورت آنلاین مبادله کنند، اما تفاوت های عمده ای وجود دارد.

فیسبوک به دنبال ایجاد یک شبکه پرداخت با ایجاد یک اکوسیستم آنلاین است که در آن کاربران می توانند خرید کرده و وجه خود را پرداخت کنند.

بیت کوین به عنوان یک مکانیسم پرداخت در نظر گرفته شده بود، اما شبکه ی آن در پردازش تعداد زیادی از معاملات، با مشکل می خورد. در عوض، بیت کوین به نوعی طلای دیجیتال تبدیل شده است که از آن برای ذخیره ارز، به جای مبادله ی آن استفاده می شود.

چرا فیسبوک وارد این کار شده است؟

فیسبوک می گوید که این ارز باعث تامین خدمات مالی پایه ای به میلیون ها نفر از مردم سراسر جهان که حساب بانکی ندارند و یا نمی توانند از پس فرستادن پول به خارج از کشور برایند، میشود. این میتواند به کسب و کارهای کوچکی که به کارت اعتباری دسترسی ندارند، کمک کند.

آیا اطلاعات شما امن خواهد بود؟

فیسبوک در حال راه اندازی یک شرکت تابعه تنظیم شده بنام کالیبرا (Calibra) میباشد که دسترسی به ارز جدید را فراهم می کند و اطلاعات مالی را از سایر اطلاعات “اجتماعی” که فیسبوک در پلتفورم های خود استفاده می کند، جدا می کند.

آیا فیسبوک این ارز را کنترل می کند؟

شبکه های این ارز رمزنگاری شده توسط فیسبوک و بیش از ۲۴ شرکای بنیانگذار به عنوان بخشی از یک ائتلاف تجاری (کنسرسیوم)، امیدوار هستند که بیشتر رشد کنند. فیسبوک کالیبرا را در ۲۰۱۹ هدایت خواهد کرد، اما در نهایت ائتلاف این کار را انجام خواهد داد.

شرکای فیسبوک چه کسانی هستند؟

غول های تکنولوژی و پرداخت مانند شرکت  Mastercard Inc، PayPal Holdings Inc، Uber Technologies Inc و Spotify Technology S.A تاکنون در این کنسرسیوم که لیبرا را اداره خواهد کرد، عضو شده اند. فیسبوک می خواهد که این ائتلاف در نهایت ۱۰۰ عضو داشته باشد.

چه زمانی میتوان با لیبرا چیزی خرید؟

فیسبوک می گوید در اوایل سال آینده، اما این بستگی به جایی که شما زندگی می کنید، دارد. لیبرا احتمالا تنها برای شروع در چند مکان در دسترس خواهد بود. و در ابتدا، تنها ۱۰۰۰ معامله پرداخت در ثانیه را پشتیبانی می کند. آن را با Visa مقایسه کنید که می تواند حدود ۲۴۰۰۰ تراکنش در ثانیه را انجام دهد.

مارک-زاکربرگ

بیت کوین تنها می تواند تا هفت تراکنش در ثانیه پردازش کند.

البته با این توضیحات، هنوز سوالاتی در مورد آن مطرح میشود و در کنار مزایا، معایبی نیز دارد که در ادامه اشاره میشود.

بزرگترین شرکت رسانه ی اجتماعی در جهان، یک مقاله ی ۱۲ صفحه ای در مورد لیبرا، منتشر کرده است و بیش از ۲۰ شریک در این پروژه، او را همراهی کرده اند. اما هنوز سوالات زیادی وجود دارد. پس از یک هفته تحلیل، در اینجا گزارشاتی از خبرنگاران و نویسندگان بلومبرگ در مورد لیبرا نشان داده می شود:

جو ویسنتال، سردبیر: اخبار دیجیتال در بلومبرگ:

قطعا لیبرا، به عنوان یک ارز رمزنگاری شده شناخته می شود، بنابراین طبیعی است که از ارزهای رمزنگاری شده موجود مانند بیت کوین و Ethereum به عنوان مدل های ذهنی برای آنچه که می تواند باشد استفاده شود.

اینکه آیا شما در مورد venmo، Square، WeChat و یا حتی Western Union، صحبت میکنید، هر کدام از این شبکه ها جزء برترین سیستم های مالی سنتی برای آسان تر کردن تراکنش هاهستند (خرید و فروش آنلاین، انتقال وجه و …). مشکل اینجاست که این شبکه ها سازگار نیستند و در بسیاری موارد هزینه ها بسیار بالا می باشند.

مانند تمامی  شبکه های دیگر، لیبرا، در بالای سیستم مالی موجود قرار می گیرد، چرا که برای حمایت از قیمت پایدار هر سکه با پول سنتی در بانک، پشتیبانی می شود. اما بر خلاف شبکه های دیگر، فرصتی برای ایجاد وحدت پرداخت ها در مقیاس جهانی وجود دارد و به طور بالقوه هزینه بسیار پایین تر خواهد بود.

در نسخه ی فوق موفق لیبرا، این دیگر تنها یک ارز رمزنگاری شده نیست، بلکه یک سیستم عامل جهانی برای به گردش در آمدن پول در سرتاسر جهان است.

نوشته مرتبط: نقض حریم خصوصی فیسبوک: شماره تلفن بیش از ۴۰۰ میلیون کاربر فاش شد

نگرانی ها: اساسا دو روش برای نگهداری یک ارز رمزنگاری شده وجود دارد. یک روش این است که شما می توانید سکه های خود را در کیف پول های دیجیتالی نگه دارید. اگر شما بیت کوین خود را از یک سایت مثل Coinbase خریداری کنید، میتوانید آن را همانجا بگذارید تا برایتان نگه داری کند. اشکال کار اینجاست که شما باید به Coinbase، که یک نهاد کنترل شده است، اعتماد کنید.

اگر به هر دلیلی تحت پیگرد قانون باشید، Coinbase دسترسی شما به پولتان را متوقف میکند و بیت کوین شما از بین میرود. روش دیگر، نگهداری از بیت کوین، خودتان هستید. این می تواند بر روی گوشی شما، بر روی کامپیوتر شما، در یک درایو USB یا حتی بر روی یک کاغذ باشد که شما در جعبه ی امن نگهداری میکنید. مشکل این است که اگر آن را گم کنید، بیت کوین برای همیشه از دست رفته است.

مزیت آن، آزادی انجام هر کاری است که می خواهید با آنها بکنید، و در صورت پیگرد قانون، آن را از دست نمیدهید. یک سوال برای لیبرا این است که آیا کاربر قادر خواهد بود واقعا سکه خود را در یک کیف پول نگه دارد؟ آیا می تواند به یک سکه، روی یک قطعه کاغذ دسترسی داشته باشد؟ و اگر چنین است، چطور لیبرا کسی را از انتقال این قطعه کاغذ به یک جنایتکار و یا شخص دیگری در کشوری که دارای تحریم بانکی علیه آن است، متوقف می کند؟

فیسبوک می گوید که برای متوقف کردن فعالیت های غیرقانونی مکانیسم هایی خواهد داشت. اما اگر کاربران بتوانند خودشان از کلیدهای خود نگهداری کنند، مشخص نیست که چطور لیبرا، جلوی فعالیت و سوء استفاده از آن را میگیرد. و اگر فیسبوک راهی مطمئن برای جلوگیری از این موضوع نداشته باشد، کنترل به دست نهاد ها میرود؟

باز نشر مطالب سایت بدون ذکر منبع و لینک مطلب سایت pitoonik.com ممنوع است و شامل پیگرد قضایی می شود.

مراجع

مرجع شماره ۱

مرجع شماره ۲

احمد عسکری

احمد عسکری نویسنده ارشد بخش علم و تکنولوژی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با تکنولوژی مثل اخبار تکنولوژی، اینترنت و تاثرات تکنولوژی بر زندگی انسان می نویسد. شما می توانید او را در اینستاگرام با نام کاربری @ahmadaskari48 دنبال کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *