// //
علوم

چرا برخی افراد کم تر احساس سرما می کنند

تحقیقات جدید نشان می دهند از هر ۵ نفر ۱ نفر جهش ژنتیکی خاصی دارد که موجب تحمل بیشتر بدن در برابر سرما می شود. این مطالعه تجربی نشان می دهد که چگونه افراد با کمبود تولید پروتئین عضله‌ی اسکلتی خاص، کمتر احساس سرما کرده و دمای داخلی (بدن) بیشتری در محیط های سرد دارند.

مطالعات اخیر ژنومی نشان داده اند حدود ۲۰ درصد از افراد، جهش جدیدی در ژن ACTN3 دارند که بیانگر پروتئین عضله‌ی اسکلتی به نام آلفا-اکتینین -۳ است. این پروتئین در حجم بیشتری در فیبرهای عضلانی سریع الانقباض یافت می شود.

جهش در ژن ACTN3 منجر به کمبود آلفا-اکتینین -۳ می شود و برتری رشته های عضلانی با انقباض آهسته را افزایش می دهد. زیست شناسان تکاملی قبلا ظهور این جهش در انسان را هنگام مهاجرت انسان از آفریقا به اروپا و آسیا دنبال کرده بودند.

اینکه این جهش خاص دقیقا به چه هدفی انجام شده، ناشناخته است اما برخی از محققان این فرضیه را مطرح می کنند که این جهش احتمالا به انسان های اولیه کمک می کرده تا خود را با آب و هوای سردتر اروپا سازگار کنند. یک مطالعه بین المللی جدید، برای آزمایش تجربی این فرضیه انجام شده است.

محققان ۴۳ داوطلب سالم را انتخاب کردند و آن ها را تحت آزمایش های گسترده غوطه وری در آب سرد قرار دادند. نتایج نشان داد، آن دسته از داوطلبان با کمبود آلفا-اکتینین -۳ در برابر دمای پایین به طور قابل توجهی مقاومت بیشتری دارند.

محققان در مقاله اخیر خود می گویند: “ما همچنین میزان لرز افراد را در طول دوره های قرار گرفتن در معرض سرما ارزیابی کردیم. بر اساس نتایج به دست آمده، افراد فاقد آلفا-اکتینین -۳ کمتر از کسانی که آلفا-آکتینین -۳ دارند، در سرما می لرزند.”

محققان همچنین فعالیت الكتریكی عضلات را اندازه گیری و از بافت عضلات نمونه برداری کردند تا مکانیسم های بیان کننده علت را بهتر تعیین كنند. افرادی که دارای جهش ژنی هستند در واقع با افزایش فعال شدن فیبرهای عضلانیِ انقباض آهسته (که متعاقبا با افزایش انقباضات پایه، گرما تولید می کنند)، بهتر می توانند دمای بدن خود را حفظ کنند.

مشخص نیست که آیا این جهش خاص خطر ابتلا به بیماری را افزایش می دهد یا خیر، اما به گفته هاکان وستربلاد، نویسنده مطالعه جدید از انستیتوی کارولینسکا، وی امیدوار است تحقیقات آینده بتواند به این سوال خاص بپردازد. با این حال، وستربلاد خاطر نشان می کند شواهدی وجود دارد که نشان می دهد این جهش برای برخی از فعالیت های ورزشی خاص، مضر است.

افرادی كه فاقد ژن آلفا-اكتینین-۳ هستند به ندرت در ورزش های قدرتی موفق می شوند، در حالی كه در ورزش های استقامتی، ظرفیت بیشتر در این افراد مشاهده شده است.

بخوانید: پاریدولیا چیست؟ چرا تقریبا در همه چیز تصویر چهره مشاهده می کنیم؟

منبع

newatlas

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *