// //
علم و تکنولوژی

ایجاد حس لامسه در دست مصنوعی

کمک به افراد با نقص عضو برای برگرداندن حس لامسه به آن ها، با وجود رشد تکنولوژی در زمینه ساخت اعضای مصنوعی برای مدت طولانی یک چالش بوده است. اما اکنون با کمک شرکت ابزار پزشکی موبیوس بیونیک این امر محقق گردیده است. این شرکت یک نمونه اولیه دست مصنوعی با قابلیت اتصال به اعصاب فرد دارای نقص عضو ساخته است.

در یک مطالعه آزمایشگاهی، شرکت موبیوس و دانشگاه اوتا برای توسعه نمونه اولیه حس لامسه در دست مصنوعی به نام LUKE (برگرفته از نام شخصیتی در فیلم جنگ ستارگان) با هم همکاری نموده اند. این عضو مصنوعی، حس لامسه را با فرستادن سیگنال به سیستم عصبی از طریق تحریک عصبی محیطی به فرد منتقل می کند.

کارکرد این سیستم اینگونه است: به ناحیه ای که دست از آنجا قطع شده الکترودهایی متصل می گردد. هنگامی که فرد به حرکت دادن LUKE فکر می کند، مغز او سیگنال های الکتریکی را از طریق الکترودها به LUKE می فرستد و به آن دستور حرکت می دهد.

دست-مصنوعی
ساخت دست مصنوعی دارای حس لامسه

این فرآیند کاملا مشابه فرآیند حرکت دست ها و انگشتان در افراد بدون نقص عضو است، با این تفاوت که افرادی که از LUKE استفاده می کنند مجبورند تا آگاهانه به حرکت دادن عضو مصنوعی فکر کنند. اعضای افراد سالم به فکر زیاد برای حرکت نیاز ندارند.

به طور طبیعی با یادگیری و تمرین، امر حرکت این عضو مصنوعی آسان تر می شود و با افزایش مهارت شخص، دیگر به تمرکز بیش از اندازه نیاز نخواهد بود. برای ایجاد حس لامسه در دست مصنوعی، محققین سنسورهایی را در LUKE قرار داده اند که احساس و فشار ناشی از لمس را شبیه سازی می کند.

در این مطالعه، که در مجله علوم رباتیک منتشر شده است، نویسنده بیان می کند که اگرچه این حس مصنوعی است اما طریقه ایجاد این حس کاملا بیولوژیکی می باشد.

برای ایجاد لمس مصنوعی ابتدا الگوهای حسی از سنسورهای عضو مصنوعی دریافت می شود و سپس با مقایسه این الگوها با الگوهای حسی طبیعی در فرد سالم در شرایطی مشابه، این احساس تفسیر می گردد. نویسنده در ادامه بیان می کند که استفاده از این روش به شخص اجازه می دهد تا بسیار سریع تر نسبت به الگوریتم های سنتی اشیا را تشخیص دهد.

از آنجایی که LUKE برای برخی از کارها از پیش برنامه ریزی شده است، شخص در انجام برخی از کارهای ابتدایی می تواند به راحتی عمل کند. نمونه هایی از این حرکات از پیش برنامه ریزی شده عبارت اند از: برداشتن انگور، پوست کندن موز و فشردن دست همسر.

اکنون LUKE با تجویز متخصصین بهداشت و درمان دارای مجوز در آمریکا قابل تهیه است.

باز نشر مطالب سایت بدون ذکر نام و لینک مطلب سایت پیتونیک ممنوع است و شامل پیگرد قضایی می شود.

مراجع

مرجع شماره ۱

احمد عسکری

احمد عسکری نویسنده ارشد بخش علم و تکنولوژی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با تکنولوژی مثل اخبار تکنولوژی، اینترنت و تاثرات تکنولوژی بر زندگی انسان می نویسد. شما می توانید او را در اینستاگرام با نام کاربری @ahmadaskari48 دنبال کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *