// //
سلامت

علت بوی بد دهان و راهکارهای پیشگیری و درمان آن

حتما برای شما هم اتفاق افتاده است، بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب متوجه بوی ناخوشایندی از دهان خود می شوید. معمولا سعی می کنید از صحبت کردن با دیگران اجتناب کنید و از این موضوع خجالت می کشید. حتما احساس بهتری خواهید داشت اگر بدانید شما تنها نیستید و در واقع بوی دهان در صبح یک موضوع شایع است.

 بوی بد دهان، که به آن halitosis نیز گفته می شود، می تواند شرم آور باشد و در برخی موارد حتی ممکن است باعث اضطراب شود. جای تعجبی نیست که قفسه های آدامس، خوشبو کننده ها، دهانشویه و سایر محصولات طراحی شده برای مبارزه با بوی بد دهان در فروشگاه ها، همیشه شلوغ است. اما بسیاری از این محصولات فقط اقدامات موقت هستند زیرا علت این مشکل را برطرف نمی کنند.

برخی غذاها، شرایط و عادت های سلامتی، از جمله دلایل بوی بد دهان است. در بسیاری از موارد، شما می توانید با بهداشت مناسب دهان و دندان، بوی بد دهان را بهبود بخشید. اگر تکنیک های ساده مراقبتی و بهداشتی مشکلی را برطرف نمی کند، به دندانپزشک یا پزشک خود مراجعه کنید تا مطمئن شوید که شرایط جدی تر باعث ایجاد بوی بد دهان شما نمی شود.

نوشته مرتبط: چرا نمی توانیم متوجه بوی بد دهان خود شویم؟

دلایل بوی بد دهان

بوی بد دهان بسته به منبع یا علت اصلی آن متفاوت است. برخی از افراد حتی اگر دهانشان کمی بو داشته باشد نیز نگران هستند، در حالی که برخی دیگر با وجود بوی بد دهان متوجه آن نمی شوند. از آنجا که ارزیابی از چگونگی بوی دهان شما دشوار است، از یک دوست نزدیک یا خانواده خود بخواهید تا در تشخیص نوع بوی بد دهان به شما کمک کنند.

چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر از بوی بد دهان رنج می برید، عادت های بهداشت دهان و دندان خود را مرور کنید. سعی کنید تغییراتی در سبک زندگی ایجاد کنید، مانند مسواک زدن دندان و زبان پس از غذا، استفاده از نخ دندان و نوشیدن زیاد آب.

اگر بوی بد دهان شما بعد از ایجاد چنین تغییراتی ادامه پیدا کرد، به دندانپزشک خود مراجعه کنید. اگر دندانپزشک شما مشکوک است که وضعیت جدی تری باعث ایجاد بوی بد دهان شما می شود، ممکن است شما را به پزشک ارجاع دهد تا علت بو را پیدا کند.

بیشترین بوی بد، از دهان شما شروع می شود و دلایل احتمالی زیادی وجود دارد. این دلایل شامل موارد زیر هستند:

  • غذا: تجمع و قرار گرفتن ذرات مواد غذایی در داخل و اطراف دندان های شما می تواند باکتری ها را افزایش داده و باعث بو شود. خوردن غذاهای خاص مانند پیاز، سیر و ادویه جات نیز می تواند باعث بوی بد دهان شود. بعد از هضم این غذاها، آن ها وارد جریان خون شما می شوند، به ریه های شما منتقل شده و بر نفس شما تاثیر می گذارند.
  • محصولات دخانی: سیگار کشیدن باعث بوی نامطبوع دهان می شود. افراد سیگاری و مصرف کنندگان تنباکو خوراکی نیز به احتمال زیاد به بیماری لثه مبتلا هستند، یکی دیگر از منابع بوی بد دهان.
  • بهداشت ضعیف دندان: اگر روزانه مسواک نزنید و نخ دندان نکشید، ذرات غذا در دهان شما باقی می ماند و باعث بوی بد دهان می شود. پلاک های بدون رنگ و چسبنده ای از باکتری ها روی دندان های شما شکل می گیرد. در صورت عدم استفاده از مسواک، این پلاک ها می توانند لثه های شما را تحریک کنند و درنهایت بین دندان ها و لثه ها قسمت های پرشده از پلاک ایجاد کنند (پریودنتیت). زبان شما همچنین می تواند باکتری هایی که بو ایجاد می کنند را به دام بیندازید. دندان های مصنوعی که به طور مرتب تمیز نمی شوند یا به درستی جاگذاری نمی شوند می توانند جایگاهی برای تجمع باکتری و ذرات غذایی که موجب بوی بد می شوند، باشند.
  • دهان خشک: بزاق به پاکسازی دهان کمک می کند و ذراتی را که باعث بوی بد می شوند، از بین می برد. وضعیتی به نام دهان خشک یا زردوستومی، می تواند به افزایش بوی بد دهان کمک کند زیرا تولید بزاق کاهش می یابد. خشکی دهان به طور طبیعی در هنگام خواب اتفاق می افتد و منجر به بوی بد دهان در صبح می شود، و اگر با دهان باز بخوابید، بدتر می شود. خشکی مزمن دهان می تواند در اثر مشکل در غدد بزاقی و برخی بیماری ها ایجاد شود.
  • داروها: برخی از داروها می توانند بطور غیرمستقیم با خشکی دهان باعث ایجاد بوی بد دهان شوند. برخی دیگر از داروها نیز در بدن باز و حل می شوند و مواد شیمیایی موجود در آن در نفس شما آزاد می شود.
  • عفونت در دهان: بوی بد دهان می تواند ناشی از زخم های بعد از عمل جراحی دهان مانند کشیدن دندان یا در نتیجه پوسیدگی دندان، بیماری لثه یا زخم های دهان باشد.
  • سایر شرایط دهان، بینی و گلو: بوی بد دهان گاهی اوقات ناشی از سنگ های کوچکی است که در لوزه ها تشکیل می شود و با باکتری هایی که بو ایجاد می کنند پوشیده شده است. عفونت ها یا التهاب مزمن در بینی، سینوس ها یا گلو، مصرف قطره بعد از زایمان، همچنین می تواند باعث بوی بد دهان شود.
  • علل دیگر: بیماری هایی مانند برخی از سرطان ها و شرایطی مانند اختلالات متابولیک می توانند بواسطه مواد شیمیایی تولید شده، بو بد ایجاد کنند. ریفلاکس مزمن اسیدهای معده (بیماری ریفلاکس معده دستگاه گوارش یا GERD) می تواند با بوی بد دهان همراه باشد. بوی بد دهان در كودكان كوچک می تواند توسط وسیله خارجی مانند یک قطعه غذایی كه در سوراخ بینی گیر کرده است، ایجاد شود.

پیشگیری و درمان بوی بد دهان

نخ-دندان

برای کم شدن یا از بین رفتن بوی بد دهان، چه در صبح و چه در طول روز، این نکات را امتحان کنید:

  • مقدار زیادی آب بنوشید. به خصوص قبل از اینکه شب ها به رختخواب بروید. این باعث مرطوب شدن دهان شده و از خشکی دهان و بد بو شدن آن جلوگیری کنید.
  • شب ها از خوردن غذاهایی مانند سیر یا پیاز خودداری کنید و بعد از ظهر از مصرف قهوه (حتی بدون کافئین) اجتناب کنید. در نهایت، یک رژیم غذایی سالم و متعادل به سلامت کلی شما کمک می کند و می تواند باعث کاهش بوی بد دهان هنگام صبح شود.
  • ترک تنباکو می تواند بلافاصه بوی بد دهان را (صبح و در طول روز) بهبود ببخشد.

اسکرابر زبان چیست؟

اسکرابر- زبان
اسکرابر زبان

اسکرابر زبان، که در اکثر داروخانه ها در اشکال و اندازه های مختلف موجود است، به عنوان راهی برای کاهش یا از بین بردن بوی بد دهان (هالیتوزیس) مورد استفاده قرار می گیرد. اسکرابر را روی زبان خود قرار داده و آن را به آرامی در امتداد زبان خود کشیده و هر چند وقت یکبار تکرار کنید.

اسکرابر-زبان

خرید اسکرابر زبان از دیجی کالا

تحقیقات در مورد اثربخشی اسکرابر زبان محدود است. آنچه تا کنون ثابت شده این است که، اسکرابر زبان موقتا برای بهبود بوی بد دهان کارآمد است، اما شواهد و مدارک کافی وجود ندارد که نشان دهد استفاده از یک اسکرابر زبان به درمان بوی مداوم (مزمن) کمک می کند.

با این حال، اگر روی زبان شما یک لایه از باکتری و سلول های مرده تشکیل شده است، اسکرابر زبان ممکن است مفید باشد. پوشیده شدن زبان از باکتری و سلول های مرده می تواند ناشی از استعمال دخانیات، خشکی دهان، بهداشت ضعیف دهان، عفونت مخمر یا استفاده از دارو باشد.

ضروری است که بهداشت دهان و دندان را به طور مرتب رعایت کنید تا بوی بد دهان را پیشگیری و درمان کنید. دو دقیقه قبل از خواب، مسواک زده و از دهان شوی ضد عفونی کننده دهان استفاده کنید. همچنین برای تمیز نگه داشتن زبان می توانید از اسکرابر زبان استفاده کنید.

اگر تمام روش های پیشگیری و درمان های خانگی را رعایت کرده اید و پیشرفتی در شرایط حاصل نشد، با دندانپزشک خود ملاقات کنید. آن ها می توانند به شما در تعیین علت بوی بد دهان کمک کرده و بهترین گزینه های درمانی را شناسایی کنند.

نوشته مرتبط: افراد نابینا در موقع خواب چه می بینند و تجربه می کنند؟

باز نشر مطالب سایت بدون ذکر منبع و لینک مطلب سایت pitoonik.com ممنوع است.

منابع

mayoclinic

healthline

معصومه عسکری

معصومه عسکری کارشناس زیست سلولی-مولکولی و میکروبیولوژی، نویسنده ارشد بخش علوم و سلامتی در پیتونیک است. او در مورد موضوعات مرتبط با سلامتی مانند علوم زیستی، پزشکی و رژیم غذایی می نویسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *